Skriv början av artikeln om albino

Nyckelord: albino

Inlägg med albino som nyckelord.

En av mina Paphiopedilum har ett bryt med ett par blad i vita albino. Jag trodde att det var en sjukdom och det är det kanske.
Paphiopedilum charlesworthii, spicerianum och villosum har denna avvikelse i vissa kloner och variationer, men finns det fler arter eller hybrider med albino?

Nyckelord: variegata, Paphiopedilum, albino

2/12 -06

Menar du inte variegerad nu? Albino handlar väl vanligen om blomman och har ingen koppling till plantan...

Jo, det trodde jag man kunde kalla variationer eller varietét dvs. var. Varje orkidédag lär jag mig alltid något nytt.
Tittar du på Plate 37 Paphiopedilum charlesworthii sid. 228 i The Genus Paphiopedilum Sekond Edition av Phillip Cribb ser man ett delvis vitt blad. Liknande har jag på två blad i ett gott och väl decimeterlångt bryt på en Paphiopedilum. Spännande om det också berör blomman som i mindre grad på Cribbs foto.

2/12 -06

Nej, alltså, jag menar att om ett blad har vita områden på sig så brukar det kallas att bladet är variegerat. Ordet komemr från variegata, brokig eller flerfärgad. Oftast uppkommer det på orkidéblad som vita längsmedgående strimmor. Sen kanske en variegerad form är en variaté, men det är en helt annan sak det (se Tommys beskrivning av namngivning av orkidéer för att se vad en variaté är).

Ett av bladen har vita perifera längsmedgående strimmor, men det andra har ett vitt område om ungefär en fjärdedel av bladytan.

2/12 -06

...alltså någon form av variegata. Vad det sen beror på kan man ju fundera över.

2/12 -06

Om du skulle lyckas få en planta med många variegerade blad kan du sälja den i Japan och tjäna sexsiffrigt.

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.