Råd / Grupper & Trädgårdar / · Föreningar /

Skriv början av artikeln om Western North Carolina Orchid Society

Nyckelord: Western North Carolina Orchid Society

Inlägg med Western North Carolina Orchid Society och synonymen WNCOS som nyckelord.

Jaha, så var mässan slut för den här gången. Idag var jag bara där i några timmar, tog massor av kort, hämtade hem mina orkisar och städade undan allt.

Jag köpte såklart en orchide till. ; )

Så här ser hela listan på mässinköpen ut:

Aerangis citrata (köpt idag)
BLC. Toshie Flare 'Carmela'
Condylago rodrigoi 'Shan'
Neofinetia falcata $ 25(med världens längsta rötter)
Oncidium kramerianum x versteegianum (Psychopsis)
Phalaenopsis Venus x celebensis (multi-mini)
Sedirea japonica

För fler bilder med kommentarer

Det var tur att det nästan inte fanns något kvar att köpa idag, för jag har ju egentligen inte råd. Det fanns flera riktigt fina rosdoftande Paph delanatii i fredags, men de var slut idag. Det fanns två stora fina Macodes också i fredags, men de tog slut redan då. Tur. : )

Sen fanns det något som jag trodde var svårt att komma över. Nämligen det här:

Fler bilder finns här

Nyckelord: WNCOS, mässa

26/3 -07

Jättefina bilder! Den sista bilden är på Tillandsia usneoides eller spansk mossa och finns på de flesta blomsteraffärer, Har man tur så kan man få tag på levande men oftast har dom inte sprayat den med vatten så den har torkat. Denna är ganska enkel att odla och blir ganska fort en stor härva som man kan riva av bitar och göra nya plantor med. (Eller förresten kan man verkligen definiera detta som en planta? det är ju en himla massa plantor på en lång tråd, kan man väl säga.)

Däremot så är det ganska svårt att hitta den kraftiga varianten som jag tror det är på bilden.

26/3 -07

Riktigt fina inköp du har gjort!

A. citrata blir nog snyggast om du tar bort pinnarna och låter stänglarna hänga. Och jag ska inte säga hur avundsjuk jag är på Sedirean.
Tillandsia usneoides har jag ett stort knippe av hemma. Min är lite roligt nog i blom, de millimeterstora gröna blommorna doftar så himla gott! Men jag har aldrig sett den monterad, vad är det för rötter på korken?

Haha..en sån luring du försöker med Mia. Försöka dölja en P. lindenii bakom Tillandsian.
Köpte du den?

Grattis till framgången också. )

Äkligt snygga blad på Psychopsisen också...

Visst köpte du väl en lindenii?? och jag dregglar...

26/3 -07

Ja, hahaha, två personer gick ju på den. ; )
Nej, tyvärr köpte jag ingen spökorchide eftersom jag inte vet hur man tar hand om dem. Men det är ju inte långt till den odlaren så jag kan ju alltid åka dit senare om jag nu skulle vilja ha en. Jag har ju inget skåp och då blir det nog svårt att hålla den vid liv.

Ja, Jimmy, jag håller med om att Aerengisen ser snyggare ut utan pinnarna. Jag har tagit bort dem nu, de var bara där för transporten.

Jag lägger upp lite mer bilder från igår, bla några fina bilder på coola bulbosar.

26/3 -07

Gud, tänk att de ens vågar ställa fram spöken sådär.

Rent teoretiskt tror jag inte att det kan vara så himla svårt att sköta spöken, man skulle kanske kunna placera monteringen i en fuktig terracottakurka för fuktigheten. Och så länge man har det varmt, halvskuggigt och vattnar med rent vatten kanske man rentav lyckas.

Jag kan inte säga att jag tycker dom är så svåra att få att växa och överleva. Det är att få dom i blom man får jobba på. Jag hade stängel på min ena förra våren. men pga av vinterns återinträde efter en varm och solig period så gick stängeln åt skogen. Den var då 12-15 cm lång grrr

Men man ska nog satsa på väl etablerade exemplar och inga pyttisar.

Och såna är nog svåra att få tag på.............

... för att inte tala om billiga... eller INTE.

26/3 -07

Ja, billigt lär det ju inte bli med stora etablerade ex. Får väl ta en sväng förbi Knoxville, Tennessee där odlaren (Elmore orchids) finns och kolla vad han har.

29/3 -07

Grymma rötter på Neofinetia falcata ! !!!!!

Hej Mia,

Jag hittar inget att läsa om Phalaenopsis venus x celebensis (multi-mini), Varifrån härstammar plantan? Hur får man tag på en sådan? Jag skulle vilja ställa samma fråga angående Oncidium kramerianum x versteegianum.

30/3 -07

Ja, du Lina, det vet jag faktiskt inte. Har bara fått veta att de är rätt nya korsningar båda två, kan vara därför som det inte finns någon vettig läsning att hitta. Om du söker på arterna var för sig kanske du lyckas bättre.

Jag kollade lite snabbt och såg att Phalen består av Venus (jag trodde denna var en art, men den är alltså en korsning) som är en korsning av lindenii x equestris och sedan är den korsad med arten celebensis.

Oncidiumen är två rena arter korsade med varandra. Den kan heta Psychopsis också istället för Oncidium. Såg att jag fick några fler träffar på den.

Kram och tack Mia! Jo, jag sökte plantorna var för sig och det med oncidium verkade klarare… Fast hur man sköter plantorna fick jag inget svar på precis. Finns det flera phalaenopsis korsningar med bråkiga blad? / Lina

Ge din åsikt

Oj, va kul det var idag med bedömningen. Jag hade 6 plantor som var med för bedömning och jag vann tre priser! : )
Skoj!

I en klass för vinicolor och andra färger hade jag mina tre paphar och två vann. En vann 2:a pris och en 3:e pris, inget 1:a pris delades ut i den kategorin. Min Taida Salu vann 3:e pris i klassen gula med prickar eller streck (markeringar).

Såklart så var jag ju tvungen att köpa några plantor idag med. Så det blev en Cattleya med fantastisk stark doft av citrus och kryddor (min första) för och två andra som jag berättar mer om i morgon.

De utlovade bilderna kommer imorgon också, jag orkar inte riktigt lägga upp dem nu.
Jag lovar att bilderna är värda att vänta på, de flesta blev riktigt bra. : )

Nyckelord: mässa, WNCOS

24/3 -07

Grattis Mia, vad kul! Vi ser fram emot bilderna...

24/3 -07

Ojojoj!!! Grattis! Misstänker att detta inte blir sista gången du har plantor med för bedömning?

24/3 -07

Grattis Mia!. Nu fick du väl blodad tand vad det gäller utställningar? Ser fram emot dina foton.

24/3 -07

Vad var det jag sa! Grattis

24/3 -07

Men Mia, vilken storslam! Jag bugar och gratulerar så mycket - det var väl roligt! Jag tror som Tiger och Crystal att du kommer att vilja fara runt på utställningar hädanefter...:-) Skicka lite slängpussar med grattishälsningar till dina duktiga plantor från alla oss här!

ja vad kul. Du måste visa bilder med!!

Linda

Jättekul Mia! och grattis! visa som sagt gärna bilder..

Grattis Mia,jag vill oxå se bilder på detta !
Monika

25/3 -07

Hej alla!

Tack för gratulationerna! : ) Här kommer några bilder, jag kommer att ta fler bilder idag och även lägga ut kommentarer till de här bilderna imorgon. Länk
http://www.alltomtradgard.se/forum/user_...

Jag kommer berätta mer om de jag köpte imorgon också.
Men här är en bild på en av de jag köpte (min har inga blommor eller knoppar ännu)
Närbild på blomman

Den köpte jag för och den är blomstor och jag kommer förhoppningsvis få en stängel inom 6 mån.

varför i morgon hela tiden? Vill se nu juh
Linda

Grattis så mye både med premier og ny Phal. den var kjempesøt. Likeså var lampen på det tredje bildet, for et påfunn. Skulle gjerne hatt en slik i stuen.

Ge din åsikt

Idag var första dan på vår mässa. Vi gjorde iordning vår utställning och de andra sällskapen och försäljarna gjorde iordning sina.

Temat är orchide jungel och montern blev helt fantastisk! Så många blommor!

Tyvärr hade jag glömt kameran hemma, så bilder får ni inte förens imorgon.

Försäljningen kom igång så smått idag med. Och självklar kunde inte jag stå emot att köpa några nya. ; )

Det blev Condylago rodrigoi 'Shan', Sedirea japonica och en Neofinetia falcata med världens längsta rötter. Ni får bilder på dessa imorgon med.

Allt kostade mig , inte så farligt med tanke på att Condylagon blommar och har några knoppar på G och Sedirean har två stänglar fulla med knopp. Det tar nog bara en vecka eller två för dessa att slå ut.

Det fanns så mycket fint att köpa och så många trevliga människor att prata med att jag blev helt tagen.

Ååå, va kul det ska bli att åka dit imorgon igen. Då ska jag vara hjälpreda till domarna under ribbon judging.

Nyckelord: mässa, WNCOS

23/3 -07

Ooooh, jag vill också på stor orkidéshow!

Men jag undrar bara hur du ska göra med alla dina plantor när du ska resa hem till Sverige?

Bilder...bilder..bilder!! och här skulle jag velat ha en glad smiley

23/3 -07

Varsågod!

fniss

23/3 -07


23/3 -07

Ja, du Jimmy, det undrar jag med. Om du menar nu i sommar får jag nog försöka hysa in dem i Johns växthus igen kanske. Men om du menar när det blir till Sverige för gott så blir jag nog tvungen att sälja allt och börja om igen. Det blir såklart trist, men jag hoppas att jag överlever det och kan börja bygga upp samlingen igen när jag väl befinner mig i Sverige.

Nä, nu är det dags att åka till mässan.

Nää ursh, finns det verkligen inte något sätt att få med sig sina plantor till sverige? Favoriterna iaf. Hört om Cites osv, kostar det väldans mycket per planta ifrån USA?

24/3 -07

Jo, visst går det. Frågan är bara om det är värt det med CITES avgifter, tullavgifter och läkarintyg på plantorna. Får försöka kolla upp det närmare när jag väl vet när jag kommer tillbaka till Sverige.

Ge din åsikt

Igår var det möte och vi kunde visa upp våra plantor på Show and Tell. Jag tog med mig de plantor jag hade tänkt ta med till mässan och visade dem.

De var även andra som visade upp sina plantor, bla en superfin Stanhopea som tyvärr slagit ut några dar för tidigt för att kunna vara med på helgens mässa.

För bilder med kommentarer se länk

Nyckelord: Western North Carolina Orchid Society, WNCOS, mässa

Ge din åsikt