Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Trichopilia

Nyckelord: Trichopilia

Inlägg med Trichopilia som nyckelord.

11/10 -12

Trichopilia sp.

Har en Trichopilia sp. som nu inte har gjort något på ett år och heller inte gått ner i kondition.
Undrar om det finns någon med erfarenhet av släktet som kan tipsa om sätt att få fart på den?

Nyckelord: Trichopilia

12/10 -12

God dräning, medium kompost. Om de står för blött så växar och blommar de inte. Sparsamt med vattning i viloperioden. Omplantering vart annat år direkt efter blomning. Skuggigt men bra med ljus. Lycka till

12/10 -12

Tackar för svaret, det är så jag gjort tidigare så det är bara att fortsätta

Ge ditt svar

21/5 -11

Bild

Från niklas-73-.

 

Nyckelord: Trichopilia

21/5 -11

Lite bilder från Sofiero

Prata om bilden

4/5 -11

Trichopilia

En varmt/tempererat växande oncidium släkting, köptes som marginata, men jag misstänker att egentligen ska den heta trichopilia Charles. Det var 15 knoppar totalt; men 6 av dem har torkat in så det blev 9 blommor:


Nyckelord: Trichopilia

4/5 -11

Vilken läckerbit Grattis!

Kjempefin, grattis.

5/5 -11

Otroligt vackra , kraftiga, fina orkidéer du har Svetlana...bra jobbat !

5/5 -11

Vilken rik och härlig blomning!
Mvh
MIkael

5/5 -11

Underbar, har en själv barkmonterad som kommer med ny bulb, men inga blommor.

5/5 -11

Grattis til en flott blomstring!

5/5 -11

Mycket fin blomning trots de intorkade knopparna!

/Anders

5/5 -11

Vackert - grattis!

6/5 -11

Tackar alla! Glömt att berätta, den doftar rosor
Dagobell. Trichopilior ska inte torka upp mellan vattningarna under tillväxten, vilket är svårt att uppnå vid barkmontage. Mina sitter i plastkrukor och vattnas minst 2 gånger i veckan under sommaren och en gång i veckan under vintervilan.

6/5 -11

Doftar rosor? Jo, jag tackar jag
Grattis till blomningen!

8/5 -11

Ojda, det visste jag inte. Mina barkmotage har jag ordnat det lite speciellt med. Jag har mossa sen epiweb och sen mossa igen. Lagret är ungefär 4-5 cm. Fukten håller sig 2-3 dagar. Jag har haft den monterad i 1 år nu och förra bulben blev fin men nästa ska jag plantera i kruka absolit. Man bli inspirerad av dina fina blomningar!

8/5 -11

Läcker. Hur stora är blommorna?

10/5 -11

Dagobell. Jag har provat att odla en trichopilia hennisiana i EpiWeb med jättedålig resultat. Den tvärvägrade att skicka rötter in i materialet så jag var tvungen att omplantera den i vanlig barkmix.
Sheila. blommorna är ca 11-12 cm i diameter.

10/5 -11

Tack. Bra att veta!

Ge ditt svar

För cirka ett år sedan kom Boel, min granne, in till mig med den här Trichopilian. Inte var hon på sitt bästa humör heller när hon sade: "Vill du ha den annars kastar jag den, jag vill inte se den längre." Inte för att den var i praktform men man kan ju alltid försöka. Nu fick jag se en blomma på den som tack för min envishet...

Nyckelord: Trichopilia

2/11 -08

Enormt tjusig blomma. Grattis till den envishet.

2/11 -08

Så vacker den är, Doris
Och vad roligt att du med din envishet lyckades få den att trivas och må så bra att den blommar för dig

Tack, tack! Jo, jag blev jätteglad. Det var faktiskt Boel som upptäckte knoppen när hon gick på inspektion. Inte hade jag förväntat mig någon knopp där inte...

2/11 -08

Det var en riktigt snygg och rolig ny bekantskap!
Snyggt jobbat Doris!

2/11 -08

Stort grattis, nu när segern är som störst!
mvh
Mikael

2/11 -08

Klart att den blommar hos dig, Doris, annat finns inte på menyn Jättefin är den!

2/11 -08

Heja Doris!!!!
Snart knackar jag på din dörr - jag ha en som jag är trött på att vänta tills den tänker sig att blomma

Tack för alla lovord men så fantastisk är jag faktiskt inte! Det är åtskilliga som gått hädan här också. I detta fallet placerade jag den tvärtemot som Boel haft den, det fick bära eller brista. Hon hade den varmt och jag placerade den lite svalare. Vem vet den kanske vill ha ännu svalare, då blir det kanske fler blommor. Eller så kolar den...

Prata om bilden

 

Nyckelord: Trichopilia

Prata om bilden

IMPONERAD är minst sagt vad jag är när det gäller min bläckfiskorkidé. Den har fortfarande två blommor kvar på stängeln och började blomma vecka fyra i år, alltså inne på den tjugoandra veckan i blom. Det är rekord bland mina.

Idag slog min Trichopilia ut sin blomma och jag jublar, häärligt att se, den har jag väntat länge på. Jag minns någon här på forumet som också väntade på sin som inte hade blommat, men tyvärr jag minns inte vem det var.
Du som känner igen dej har svaret, hur har det gått?
Är tiden inne?

Nyckelord: Bläckfiskorkidé, Trichopilia

26/6 -06

Det är i sanning imponerande! Mina bläckfiskorkidéer vill inte blomma, vilket grämer mig eftersom jag tycker de är så vackra! Hur sköter du dina? Är Trichopilian svårskött, jag har läst om dem och funderar på att skaffa mig en. Än en gång, bra jobbat!

26/6 -06

Hej plopp!
Jag måste erkänna att jag inte jobbat så hårt på dem. Snarare är det växterna som jobbat på. Mot alla odds kan man nästan säga.
Bläckfiskarna har haft det trångt i krukan, placerad i ytterkruka med leca+ lite vatten på botten, över mitt element och i norrfönster. Sedan har jag skvätt till dem lite extra vatten då och då, ibland en gång per vecka och ibland två. Detta beroende på hur mycket elementen under jobbat. De har fått den månatliga doppningen regelbundet. Så man kan nog säga att de har haft det lite väl varmt om fötterna, men det har funkat. Samma med min Epidendrum Green Hornet som har nästan likadan blomma, men lite kortare bulber och blomstängel. Den blommar också villigt nu.
Min Trichophilia har i princip fått samma underhåll och jag har mest gått och funderat på om det verkligen skulle hända något. Varken tillväxt eller annat har varit märkbar så det är nog en dam som är lite långsam av sig, men nu hände det att blomstänglarna visade sig. Det har jag i princip väntat nästan två år på. Nu får jag hoppas att den är i gång på allvar, köpte den inte alltför stor. Jag tycker den är värd att satsa på. Jag har vanlig orkidékompost på påse till mina och min bedömning är att de gillar att hållas ganska torrt. Vid tillväxten efter blomning får de extra vatten alltefter behov.

Ge din åsikt

Gudars skymning!!!!!!! hittade två blomknoppar efter lång tids väntan. Jag köpte plantan våren 05 och äntligen vill den blomma för första gången. Vilken rysare, det är sååå spännande......... Kan det vara för att plantan kom ut i friska luften månne eller hade knopparna kommit ändå? Det blir väl svårt att svara på

Nyckelord: Trichopilia

18/6 -06

Grattis, jag hoppas på foton.

18/6 -06

Tack så mycket! Jag lovar kameran kommer att gå varm när det händer.

Ge din åsikt

Denna växt har stårr i mitt fönster sedan i höstas (-05) och jag hoppas den kommer att blomma snart.

Det jag nu funderar över är n.r. som finns i beteckningen vad står det för? Är det någon som kan dela med sig av vetskapen?

Nyckelord: Trichopilia

10/4 -06

Hej Amatör

NR står för "nicht registriert", hybriden är alltså inte registrerad.
JAg har samma korsning, fick en planta av Röllke på Sofiero i fjol. Min har knappt växt något och det ser inte ut som om det har hänt något med plantan i år.

MVH
Tommy

10/4 -06

Tack Tommy, nu fick jag svar på det jag undrat länge.
Min kommer också från Roellke och den har tjurat mest hela tiden. Inte så att den har sett ledsen ut, men jag har flyttat den fram och tillbaka mellan olika fönster just för att jag ville se om det hände något med sjusovaren. Faktiskt börjar jag skönja att den lever för nu börjar den röra på sig och är i tillväxt. Jag har min placerad i en ytterkruka med leca+ vatten på botten. Den står i ett norrfönster eftersom det är det ljusaste fönster jag har. Men som sagt den har precis kommit igång så då startar kanske din också snart. Hoppas det!

Ge ditt svar
Jag har köpt en liten delning av Trichopilia turialbae om det nu stavas så för jag hittar inget på nätet.
Det ska vara en art ialla fall.
Hur sköter jag nu den, ska den torka upp, ha det fuktigt ???

MVH/MimmiO

Nyckelord: Trichopilia

29/3 -06

Hej Mimmi

Hittade följande på http://orchidspecies.com/trichturivalve....

Found in Nicaragua, Costa Rica and Panama in lowland and premontane rainforests at elevations of 600 to 1200 meters as a miniature sized, hot to cool growing epiphyte with ovoid-lanceolate, laterally compressed pseudobulbs carrying a single, apical, coriaceous, elliptic, acute leaf with a prominent keel abaxially and a short petiole and blooming on a short, lateral, 2 to 5 successively single flowered, racemose inflorescence arising on a mature pseudobulb with a triangular floral bract and short lived flowers that do not open fully occuring in the fall and winter.

/Tommy

Hej Tommy!

Tack nu ska jag dit och snoka:-)
MVH/Mimmi

29/3 -06

Jag har en Trichophilia tortilis som jag odlar så här: "halvljus" placering, jämnfuktig under växtsäsongen och lätt upptorkning under vintern, som kallast 15 grader under vinternätterna och 20 grader på vinterdagarna, den har inget emot 30-gradig värme på sommaren. Enligt anvisningarna på orchidspecies.com verkar det troligt att detta passar även din Trichophilia.

mvh

Tack Rikard!
OK då ska jag göra mitt bästa för att den ska trivas

Blommar din tortilis med vita blommor också?
MVH/Mimmi

30/3 -06

(Jag är bara tvungen att kommentera) - Vilka fina smileys! Var har du hittat dem, Mimmi?

Hej plopp!

Hehe jag tycker de livar upp lite
de finns att få tag på lite varstans på nätet om du söker på animeringar, här kommer en sida http://www.1solo.com/misc.htm
MVH/Mimmi

30/3 -06

Njae. Min har vit läpp med rosa prickar i svalget. Petaler och sepaler är rosa/brun/gröna nånting och vackert spiralformade.

Mmm vit läpp och rosa prickar lät mycket vackert! Hoppas nu att jag klarar min så jag kan få se den blomma men min ska som sagt enbart vara vit.
Tack för tipsen!

Ge ditt svar