Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Stelis

Nyckelord: Stelis

Inlägg med Stelis som nyckelord.

Arter, hybrider och annat inom släktet Stelis

S. bracteata (5) S. flexuosa (1) S. fragrans (1) S. grailis (1) S. immersa (2) S. itatiayae (1) S. itayatae & Bulbophyllum putidum (1) S. kefersteiniana (1) S. pilosa (1) S. sp. (3) S. triangulabia (4)

Prat om släktet Stelis

23/4 -16

Stelis pilosa?

För ett tag sedan snubblade jag över ett foto på en art som fick det att rycka ovanligt hårt i orkidénerven, nämligen Stelis pilosa (syn. Pleurothallis amparoana). Blommorna ser ut som små kakmonster på tråd. Någon som har erfarenhet av den eller sett den hos någon av de europeiska leverantörerna? Över huvud taget verkar Stelis och Pleurothallis vara fantastiska släkten som det inte pratas så mycket om här. I alla fall fantastiska om man är intresserad av macrofotografering... Hehe Men de kanske inte trivs så bra i kruka på fönsterbrädan?

Nyckelord: Pleurothallis, Stelis pilosa

26/4 -16

Tackar för tipset, jag älskar udda Pleurothallider och denna var finfin. Efter en letning så hittar jag att Ecuagenera har den, annars verkar den svårfunnen. Kan inte hitta någon försäljare i Europa som har den.

Kruka på fönsterbrädan är jag något skeptisk till, då orkidéer inom Pleurothallis och närliggande släkten vill ha en ständig hög luftfuktighet som helt enkelt inte går att uppnå något vidare på en fönsterbräda, om man inte har en luftfuktare alldeles bredvid kanske? Har dock inte provat, kanske funkar. Jag har mina Pleurothallis i ett terrarium som duschas dagligen, men då är det viktigt att även ha en fläkt så att inte luften blir för stillastående.

Jag har planer på att lägga en order hos Ecuagenera när de besöker en europeisk mässa i juni, denna art ligger nu på inköpslistan och vill någon ha ett exemplar så kan jag ju beställa extra och sedan skicka mot porto.

27/4 -16

Haha, roligt att jag kunde hjälpa till. Jag blir såklart sugen på att nappa på erbjudandet, men det är nog bara dumt eftersom jag bara kan erbjuda torr lägenhetsluft... Det får bli en annan gång. Du får visa fina bilder när den blommar hos dig! Jag har varit inne på Ecuageneras hemsida, så jag vet att den finns där (tillsammans med en massa annat skojigt som nog skulle trivas alldeles utmärkt på min fönsterbräda!), men det har känts lite läskigt att handla från en odlare på andra sidan planeten... Brukar det fungera bra?

Ge ditt svar
En härligt kraftig planta med fina köttiga mörkgröna blad och intensivt chokladfärgade blommor. Den blommar varje vinter för mig, och i år började den någon gång innan nyår och har nu precis blommat klart efter nästan fem månaders blomning på sex blomställningar med massor av små blommor. Det är en liten till medelstor, varm till svalväxande epifyt från Mexiko till norra Venezuela, där den växer på höjder från 800 till 1800 meters höjd. Jag odlar den i kruka, men krukan är mer eller mindre bara helt full av rötter. Den har ett fantastiskt rotsystem! Den trivs fuktigt men inte blött under medel / lågt ljus i mitt svalskåp. Mer bilder på bloggen.

Nyckelord: Pleurothallis immersa, Stelis immersa

4/5 -13

Vakker bilde av en søt plante Liker hvordan stengelen går i sigsag

4/5 -13

Tack! Mmm, stänglarna är lite speciella, jag gillar också hur blommorna sitter, men gillar främst hur stängeln kommer ut mitt i bladet, lite udda.

4/5 -13

Jättefin och väldigt speciell blomma, grattis! Som vanligt känner jag att en fotokurs hos dig skulle sitta fint: själv har jag har en och annan spektakulär ICA-nopsis som skulle göra sig med en bättre fotograf... Eller åtminstone min fantastiska Cattleya intermedia v. orlata som är så himla fin nu men som jag inte lyckas göra rättvisa på bild. Är väldigt imponerad av dina vackra orkisar och FANTASTISKA bilder !!

4/5 -13

Urtjusig!!!

6/5 -13

Tack!
Xara, att fota bra tar lite tålamod... hyffsad kamera, hyffsat objektiv ('macro' för de små), bra ljus, möjligen ett öga för komposition och flera, flera tagningar. Ju mindre blomman är, ju fler tagningar brukar det bli.

6/5 -13

Tja, jag har iaf fantastiska motiv, så det är bara lite av det där andra som saknas än så länge ! (Fotar normalt med telefonen eller plattan, så även lilla digitalkameran är överkurs för mig som aldrig hittar rätt sladdar till den.)

6/5 -13

Riktigt läcker!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt
Detta är en liten intermedär- till svalväxande epifyt från Central- till Sydamerika. Det har rapporterats växa från 800 meter, men återfinns förmodligen mer sannolikt mellan 1600 till 2100 meter. Det sätter en lång blomställning med flera långvariga blommor, ungefär en centimeter långa. Mina knoppar började öppna direkt efter nyår och den blommar fortfarande. Jag odlar den i svalskåpet i medelljust och hög luftfuktighet med god luftcirkulation.

Detta är en av tre olika färgvariationer av samma art. Det finns också en gul variant utan ränder samt en mycket mörkare som är nästan svart. Namnet på min lapp säger Pleurothallis immersa, men det är en homotypisk synonym som beskrevs i 1855. Det accepterade namnet är Stelis, men jag tycker fortfarande att den ser mycket mer ut som en Pleurothallis... Fler bilder på bloggen.

Stelis immersa (Linden och Rchb.f.) Pridgeon & MWChase, Lindleyana 16: 263 (2001).

Nyckelord: Stelis immersa, Pleurothallis immersa

26/2 -12

Fina små "klockor"!
Mvh
Mikael

26/2 -12

Förtjusande! Hur stor är plantan?

27/2 -12

Tack! Bladen mäter ungefär 8-10 cm, stängeln är säkert 30 cm.

27/2 -12

Den ser verkligen ut som en Pleurothallis Hur kommer det sig att den heter Stelis?

27/2 -12

Bra fråga... som du kan ställa till Kew... Stelis immersa

27/2 -12

Läckra små randiga blommor -Grattis !

27/2 -12

Vilken glöd de utstrålar, härliga färger!

27/2 -12

Läcker Stelis eller. Gillar klockformen och färgerna skarpt. Måste nog upp på den allt längre listan ; ). Grattis från mig V.

28/2 -12

Tackar!!
...jadu, den där önskelistan....

Ge din åsikt
Stelis triangulabia. Från PontusGBG.
Stelis triangulabia. Från PontusGBG.

Stelis triangulabia, Ames 1925.

Mycket liten Stelis art som växer i Costa Ricas molnskogar på ca 1000-1600 meters höjd. Blommorna är ca 2 mm stora. Enligt vissa skall blommorna lukta mycket äckligt. På stängeln brukar det växa ut 20-30 små blommor som blommar i flera veckor. Stängel efter stängel...månad efter månad.

Den här arten gillar som många andra Stelisarter att växa mycket fuktigt.

Förstora bilderna till max!
Mer bilder på min orkidéblogg:
http://miniorchids.wordpress.com/

Nyckelord: Stelis triangulabia

8/1 -12

Mycket liten var orden!
Vilken fin mosaik-liknande struktur i förstoring på blommorna...

8/1 -12

Så rar!!

8/1 -12

Å,så liten o söt!

9/1 -12

Vet man något om vem det är som pollinerar denna och andra Stelis?
Mvh
Mikael

9/1 -12

Just denna hitta jag inget men i Damon Salas Roblero artikel i Tropical Ecology 48 (1), 1-14 från 2007 omnämns bi och specifika flugor. Sök på nätet artikeln finns som pdf.

9/1 -12

dick: tack för tippset, jag har funnit artikeln och börjat studera den.
Mvh
Mikael

Ge ditt svar
Stelis triangulabia. Från PontusGBG.

 

Nyckelord: Stelis triangulabia

Prata om bilden
Stelis triangulabia. Från PontusGBG.

 

Nyckelord: Stelis triangulabia

Prata om bilden

17/12 -11

Stelis

På etiketten står det Stelis hurrbeliformis, men nån sån kan jag inte hitta. Tar gärna emot tips på vad det kan vara. Oavsett, så älskar jag den, gräddlila små blommor, bildar snarlik boll av blommor som Platystele umbellata, fast glest. Köpt på Sofiero i år av Ecuagenera. Den är monterad på xaxim, och man bör odla den monterad, då den klättrar.

Nyckelord: Stelis

17/12 -11

Hej, Namnet ska vara S. umbelliformis. Artepitetet refererande till det udda blomsättet för en Stelis.

http://www.epidendra.org/taxones/Stelis/...

17/12 -11

Jättefin!

Ge ditt svar

Hej alla orkide älskare!
Jag skulle vilja ha hjälp av er att få veta hur mina senaste inköp ska behandlas de är :
Stelis itayatae & Bulbophyllum putidum (fascinator)
Tacksam för svar. Ha det bra!

Nyckelord: Stelis itayatae & Bulbophyllum putidum

28/11 -11

Kollade lite i mina böcker. Enligt en bok om Brasilianska orkidéer jag har så växer Stelis itatiayae på lägre grenar i molnskogar på mellan 1000-1400 m höjd. Därför bör du nog odla den i intermediär temperatur, medelljus och med hög luftfuktighet. Detta borde passa Bulbophyllum putidum också. Har du odlingskåp/terrarium?

Ge ditt svar
Stelis bracteata. Från PontusGBG.
Stelis bracteata. Från PontusGBG.
Stelis bracteata. Från PontusGBG.
Stelis bracteata. Från PontusGBG.

Stelis bracteata. Schltr 1923.

Vacker Stelisart från Centralamerika. Om man vill se blommorna helt öppna måste plantan stå i dimma hela natten och en stor del av dagen. Den gillar extremt fuktiga miljöer.
När den väl blommar är det en fröjd för ögat. Stängel efter stängel med massor av lila blommor. Blomman är 4-5mm stor.

Kika på bilderna i maxstorlek.

Nyckelord: Stelis bracteata

16/10 -11

Ursnygg Stelis!!

16/10 -11

Superläcker!

16/10 -11

Maffig Stellis verkar stortrivas

16/10 -11

Exklusiv godis!

16/10 -11

Gillar det där vildvuxna med mossa och sånt .

18/10 -11

Vilken underbar Stelis!

Ge ditt svar

15/10 -11

Stelis bracteata

Stelis bracteata. Från PontusGBG.

 

Nyckelord: Stelis bracteata

Prata om bilden

15/10 -11

Stelis bracteata

Stelis bracteata. Från PontusGBG.

 

Nyckelord: Stelis bracteata

Prata om bilden

15/10 -11

Stelis bracteata

Stelis bracteata. Från PontusGBG.

 

Nyckelord: Stelis bracteata

Prata om bilden

15/10 -11

Stelis bracteata

Stelis bracteata. Från PontusGBG.

 

Nyckelord: Stelis bracteata

Prata om bilden

17/5 -11

Stelis sp

Stelis. Från PontusGBG.
Stelis. Från PontusGBG.

En vacker liten Stelisart men okänd ID. Blommorna är ca 6mm. Denna trivs i fuktiga bergsregnskogar på 1500-1800 meters höjd i Costa Rica. Dimma hela dagen får den att blomma. Som så många andra Stelis arter.
I Costa Ricas regnskogar fann jag och Daniel J mängder av Stelis arter. Dom finns överallt. Man kan undra hur många oupptäckta arter det finns.

Nyckelord: Stelis

17/5 -11

Vilken rar liten Stelis.

17/5 -11

Vilken sötnos

21/5 -11

Bra namn. Ser ut som porslinsmålning. Synd att man inte kunde klättra i regnskogen, när jag var där.

Ge ditt svar