Råd / Släkten, arter och hybrider / Phalaenopsis /

Skriv början av artikeln om Phalaenopsis Min Mark

Nyckelord: Phalaenopsis Min Mark

Inlägg med Phalaenopsis Min Mark som nyckelord.

Min Phalaenopsis Mini Mark trivs inte! Bladparen som sitter på mitten har börjat gulna och faller av. Rötterna är fräscha och det kommer ett nytt blad i toppen. Jag har den på fönsterbrädan i ett västerfönster och den får gängse phal-omvårdnad. Finns det chans att rädda den eller ska jag fundera på att skaffa en ny?

Nyckelord: Phalaenopsis Min Mark, Problem

2/9 -08

som jag ser det är det det understa bladet som faller vilket är naturligt, så tycker du skall ge den en chans, för enligt mig ser den frisk ut och den har ju massa bra rötter, så plantera den du och ge den tid. jag tror den klarar sig.

2/9 -08

Det är inte så att det är på gång en blomstängel eller luftrot vid bladet? Jag har märkt att i de fallen så kan stängeln el roten "knuffa" bort bladet om plantan tycker att det är i vägen. En annan tanken som slog mig, innan bladet började gulna, hade det börjat släppa på motsatta sida där det andra bladet fattas? Kanske är en kedjereaktion...

2/9 -08

Nej, boxer det är INTE det understa bladet som har gulnat. På samma sidan av stammen finns det två gröna kvar, under det gula. Jag har redan plockat bort två gula blad på andra sidan. Dessutom har det ena bladet av paret ovanför det som nu är helt gult, börjat gulna i toppen, så det kommer att ryka det med!

2/9 -08

Så länge rötter och det som är grönt på den ser fint ut, så ska det gå
att rädda den. Jag har haft en själv som gjorde på samma sätt, den
fick ny kompost och lite mer gödning (20-20-20), nu ser den ut som den
ska igen, lite kal nertill bara, men den har fått 3 nya blad över sommaren.

2/9 -08

Konstigt... Plantan ser ju frisk och fin ut för övrigt! Har du gjort den uppenbara "felsökningen" ? Dvs kollat så du inte fått vatten i bladvecket, inte utsatt den för stark sol, inte fått ohyra etc? Ha lite is i magen och fortsätt sköta om den. Om du ändå absolut vill slänga ut den, så har jag en fin kompost i min trädgård...

2/9 -08

Monicen: Om det vore så väl! Men det finns tyvärr inte minsta spår av vare sig ny rot eller stängel.
leatherneck: Fick idag hem 20-20-20 gödning så jag ska börja använda den. Har nyligen omplanterat den från SH till kruka, då jag trodde att det var orsaken. Tänkte sätta in den i skåpet, där det är något varmare. Har läst att den ska odlas intermediärt till varmt.
Plopp: he he - hur kommer det sig då att dina halvdöingar hamnar hos mig och inte på din kompost? Kan berätta att Promenean har börjat visa ansatser till nya rötter!

2/9 -08

Hej Felixan ar det plast krukan pa bilden du annvander ser ut som plasten ar kvar i halen under om sa ar fallet peta ur plasten sa luft kan komma under ifran ocksa annars ser ju plantan frisk ut med friska rotter

2/9 -08

Hej Maria - falköga! Nej, krukan var bara som stöd när jag fotade plantan Men jag tänkte plantera om den i den krukan - EFTER att jag gjort hål i botten också. Nu har den hål på sidorna eftersom den var planerad för SH-odling, men det är ju bara bra med extra luftning.

2/9 -08

Felixan: Den ser helt ok ut. Men jag undrar om bladen har blivit brända vid något tillfälle. Våra phallar brukar se ut så om de råkat bli brända av solen och kan då släppa ett mellanblad. I övrigt ser det ut som om det växer ut nytt på ena roten och velamerna ser ut att må bra i övrigt. Ge den som sagt bara svag gödning vid varannan vattning nu inför vintern. Och vill du ha koll på rötterna så lägg den i semihydro. Det funkar bra. /J

2/9 -08

Felixan, nyckelordet var halvdöing de heldöda ligger därute, de halvdöda skickar jag bort på kurort! Det gläder mig att du fått igång Promenean. Det är så fina blommor och jag gillar det grågröna bladverket, men jag ska aldrig, aldrig, aldrig mera ha en Promenea! De trivs bara inte hos mig!

2/9 -08

Tack go´ vänner för råd och stöd! Den är nu omplanterad i plastkrukan (med hål i botten), har fått 20-20-20 gödning och placerats i skåpet där det var 26 grader ikväll. Nu är det bara att vänta och se vad som sker.

2/9 -08

Om 2-3 veckor är det full fart på den igen skulle jag tro.

Felixan ser att du fått många goa tips och råd. Men jag är inne på kuren med Spaghnum igen Plantera den i kruka med bara Spaghnum håll denna fuktig och du skall se att hon hämtar sig...... Jag tror jag får byta nick här på OP och kalla mig "SpaghnumDamen" ist

Ge ditt svar