Råd / Släkten, arter och hybrider / Paphiopedilum /

Skriv början av artikeln om Paphiopedilum villosum

Nyckelord: Paphiopedilum villosum

Inlägg med Paphiopedilum villosum som nyckelord.

25/11 -18

+ 19 jan

Paphiopedilum villosum

Den 21/11 hölls ett fint föredrag på ett SYS-möte. Det handlade om betydelsen av latinet på våra kära orkidéer. Där fick jag lära mig att villosum betyder hårig. De stämmer ju bra in på denna Paph. ty bl.-stj. och även blomman är håriga.
Vid omplantering i våras så lossnade ett bryt, å hamnade i egen kruka med Green-Mix. Det sägs att det är en svalväxande art, men de vet inte min planta, för den växer i ett varmt växthus. Den lär ha upptäckts redan 1854 i ett stort område Indien, Kina, Vietnam m.fl.

Nyckelord: Paphiopedilum villosum

25/11 -18

Ståtlig

25/11 -18

Härlig!
Mvh
Mikael

Ge ditt svar

Det blev en trist villosum av min henry tillslut... Jag har inte lyckats fånga färgen korrekt, den är inte så röd som den är på bilderna, utan den är rödbrun.

Jag har mailat till Schwerter och talat om att ytterligare en planta är felmärkt.

Jag har inte bestämt mig för om jag ska försöka pracka på någon denna planta, eller om jag ska behålla den. Den är inte fullt så tråkig som jag fruktade den skulle bli, medans knoppen öppnade sig, för då var den musgråbrun.

Nyckelord: Paphiopedilum villosum

9/10 -13

Så trist tycker jag inte precis att den är , men jag förstår att du är besviken över felmärkningen. Jag tycker att den ser pampig ut, jag!

9/10 -13

Du hade förväntat dig något annat, men jag tycker den är riktigt stilig och har väldigt maffiga petaler!

9/10 -13

Tack hörni. Det stör mig verkligen att jag inte kunnat fånga färgen riktigt då den är något dovare och brunare i verkligheten. Den ser även ut som någon har lackat seglet på den, så blank är den, hela blomman är högblank, vilket är riktigt snyggt.

Jag är ju inte så förtjust i just villosum och förväntar man sig en henry och får en villosum, så är nog besvikelsen inte så konstig. Den enda jag faktiskt medvetet skaffat mig är den jag bytte till mig från Blomtjuven och som vägrar blomma (så vi är inte helt hundra på att det är en villosum). Jag fick ju en gratisvillosum från Asendorfer så med tanke på att jag inte hade tänk skaffa någon från början, så har jag tre plötsligt! Ödets ironi tror jag bestämt. XD

Som nybörjarpaph så skulle jag rekommendera villosum dock. Växer snabbt och blommar villigt (surkarten undantaget).

9/10 -13

Ja, tänk att det finns surkarter i orkidévärlden också!!

9/10 -13

Där kom facit, kan förstå besvikelsen, men det lackiga intrycket var lite fräckt som du säger

9/10 -13

Jag gillar din fina villosum. Har själv 2 st som brukar blomma flitigt och länge. De hänger fortfarande ute, de gillar svalare nätter. Men jag förstår dig, beställer man en skall man få den.

9/10 -13

Jag hoppas någon gillar den tillräckligt mycket för att kanske kunna tänka sig adoptera den mot fraktsumman (antagligen 48 kr, jag brukar lyckas hamna där jämt)? Om intresse finnes, PM:a mig!

Nenne: Japp! Ett praktexemplar står på min fönsterbräda.

Annika: Och ändå så har jag inte lyckats fångat exakt hur blank den är... Jag har ju min henry nu och har fått en bonuskod från Schwerter som kompensation (kunde välja mellan pengarna tillbaka eller bonuskod och eftersom jag kommer beställa av dem fler ggr så), så jag är nöjd.

Truls: Den här verkar inte ha behövt svalare nätter för att blomma (den började ju bilda knopp i somras...), men jag kan tänka mig att surkarten kanske skulle bli glad av att få bo i kylskåpet ett tag...

9/10 -13

Tssss...Ja stoppa in den där du, så blommar den säkert bland mjölk o ägg... -_-

9/10 -13

Den du har där var förresten riktigt tjusig

9/10 -13

Blomtjuven: Tror du inte den kommer att trivas? XD Nej, jag tänkte kanske att den ska få bo på balkongen till våren däremot och se om det är kallare temperaturer den behöver för att blomma. Skulle ju vara kul att se om det är en villosum eller ej.

Tackartackar. Den har nu fått ett nytt hem också!

10/10 -13

Jo säääkert :P Jaha, prova det. Jag tror ju det är en ...vaheter den? En sån där prickig liten sak...
Åh, ja det kan jag tänka mig att den fick ett nytt hem! Jag har en antipaphperiod... -_- ... sommaren är så tråkig med papharna... Men jag har två som blommar iaf.
En hybrid som är äldst i gården, ser ut som en stor callosum och en Maudiae som är grön o vit blommar med två blommor.

10/10 -13

Prickig liten sak? Gratrixianum? Insigne? Finns några stycken.

Jaaa, det är lite tomt på Paphblommor på sommaren, i alla fall hemma hos mig. Men då har man ju typ alla nopsisar i blom istället, så det jämnar ut sig. Just nu har jag ju bara herr Ville som blommar och tre andra i knopp, men det kommer dröja innan de blommar...

10/10 -13

japp gratrix tänkte ja nog på

11/10 -13

Oooo! Hoppashoppashoppas! Jag ska genast gå och psyka den lite.

11/10 -13

"Alla nopsisar i blom"??! Nu ska jag gå och psyka MINA nopsisar, sådeså!

11/10 -13

Xara: Okej, bara liiiite överdrivet. Men de flesta av dem blommade i våras/somras och fler jobbar på saken. Det kändes som att det var väldigt många ett tag i alla fall. XD

Ge din åsikt
Paphiopedilum villosum. Från Alf Forsblom.

Första blomningen på denna skönhet.

Nyckelord: Paphiopedilum villosum

9/5 -11

Uj uj uj...naturen är sin egen innovatör...tycker det blir så tydligt med orkidéer. Superfin!

Prata om bilden