Råd / Släkten, arter och hybrider / Paphiopedilum /

Skriv början av artikeln om Paphiopedilum hainanense

Nyckelord: Paphiopedilum hainanense

Inlägg med Paphiopedilum hainanense som nyckelord.

Den här plantan har varit en långsam rackare. Jag köpte den via en liten sambeställning från Orchid Limited våren 2010 som Mattias höll i. Först nu är första skottet moget och blommar. Är glad över blomman men blomstjälken hade gärna fått vara lite kortare. Löjligt lång!

Arten kommer från en ö utanför Kina som heter Hainan. Ibland anses inte P. hainanense vara en egen art utan istället en variant av Paphiopedilum appletonianum.

Nyckelord: Paphiopedilum appletonianum, Paphiopedilum hainanense

20/1 -13

Läcker blomma och läckra blad: Jag älskar fläckiga blad!

20/1 -13

Urfin! Tycker att stjälken ger karaktär.

20/1 -13

Visst är de sega?! Jag har ju en liten sak jag med, som just nu återhämtar sig från en bladlusinvasion, och den kan tävla med rotharna om att växa långsamt. o_O

Men de är otroligt vackra och har inte din ytterligare en liten knopp på samma stängel?

20/1 -13

Jag gillar den jätte mycket....Jag gillar också den långa blom stjälken...Jag har en jag med och det är kul att bli påmind om hur den ser ut när den blommar Jag gillar färgen och formen på blomman allt med den

20/1 -13

Väldigt slående, cool! Och väl fotograferad .

20/1 -13

Fin Paph

20/1 -13

Grattis - tjusig färg!
Min hainanense har också precis slagit ut, men den är lite ljusare i färgtonen. Annars har den lika extremt lång stängel - nästan lite löjlig ;.)
Foto på min kommer

20/1 -13

En riktig snygging, härliga färger.

20/1 -13

Grattis, vilken kul stängel

20/1 -13

Jättefin Grattis. Kan hålla med om att stängels är lång men jag hade varit glad att den blommar så fint.

21/1 -13

Fint Mervic! Härligt när tålamod belönas med en så vacker blomning!

21/1 -13

Tack ska ni ha! Mutanten, jo det är en till knopp men den ser inte ut att utveckla sig vidare.

21/1 -13

Tjusig!!

Ge din åsikt

Det har varit lite minijulafton här idag då min beställning från Stenåsa anlände OCH, till min stora överraskning, beställningen jag gjorde för ett tag sedan hos Orchidehuset.

Det glädjande var de båda Papharna, den ena från Stenåsa, en Paph. hainanense och från Orchidehuset en Paph. Maudiae Vinicolor 'Schwartze Madonna' (läckerläcker). Båda var i fint skick (trots att det såg ut som att posten jonglerat med paketen) med några skador på något blad, men med fin-fina rotsystem, särskilt då det lilla på Maudiaen - litet men mycket fint. Maudiaen överraskade mig även genom att vara så liten, även om bladspannet är mindre hos hainanensen så har den tre bladrosetter medan Maudiaen endast har en. Den har lite växande att ägna sig åt med andra ord.

Nu till den stora besvikelsen, min Phal. stuartiana, även den från Stenåsa. Jag hade beställt en från Schwerter, men den gick och dog borta i Tyskland. Till min glädje så upptäckte jag att både Stenåsa och Åkessons hade denna, men valde att köpa från Stenåsa. För 300 kr så fick jag en planta med tre fina rötter (den hade 6st , men tre av dessa var döda/döende) och tre blad varav det största bladet är 8 cm långt... Den har dessutom några mystiska fläckar på ett av bladen som jag funderar på om det kan vara någon form av vattenskada eller liknande.

Jag känner att 300 kr för denna planta var lite väl saftigt och funderar på om jag ska begära att få en del av pengarna tillbaka, men vet inte om det är värt besväret. Vad säger ni?

Nyckelord: Paphiopedilum Maudiae 'Vinicolor Schwarze Madonna', Phalaenopsis stuartiana, Paphiopedilum hainanense

20/4 -12

Den såginget vidare ut! Skulle den vara blomstot, el ungplanta?Jag hade tagit kontakt med säljaren!

20/4 -12

Det kan vara värt besväret. Det ser ut som om de tagit en gammal planta (se så lång "stammen" är) i dåligt/döende? skick o tagit bort gamla blad. De nya bladen har pga det dåliga skicket växt dåligt o inte blivit fullstora. Synd!
Fläckarna, är de genomgående? Bruna? Röda? Inte insjunkna? Lite svårt att se på bilden vad det är, men kan vara pigmentfläckar, eller solskador... Dessa Phallar har en del rött i sig o bladen kan anta starkt röda nyanser när de blir gamla...
En del såna här fläckar är helt ofarliga och skulle tro att dina är det oxå. Men vid för mkt duschning osv kan ju fläckar utvecklas till något som är dåligt för plantan.

20/4 -12

Jag ska kontakta dem och höra efter om jag kan få en del av pengarna tillbaka.
Solstråle: För 300kr så räknar jag med att den ska vara blomstor och den har blommat, hittade resterna av en gammal stängel på den.

Blomtjuven: Och då ska du veta att jag kapat en bit av stammen då den nedre delen av den var döende (det var där de övriga tre rötterna satt). Nej, jag är riktigt besviken på denna planta eller snarare främst på säljaren som sålde den till fullpris. Jag funderar på om fläckarna (de är insjunkna f.ö.) kan vara skador efter vatten + solsken.

20/4 -12

Ja det håller jag med om Är de insjunkna så skulle det kunna vara röta men är inte säkert, kan vara ofarligt, solfläckar o dyl...

20/4 -12

Missade helt den långa stammen! Trodde det var en ungplanta med tanke på att bladen var så små.. Prata du med Stenåsa, han löser säkert nåt bra för dig!

20/4 -12

Det är så tråkigt när man ska behöva bli besviken... Men det är också så bra att det finns ett forum som detta som kan hjälpa en tänka kring vad som är rimligt att acceptera och inte som köpare!

Jag ska själv bli ersatt med bl.a. en Schwarze Madonna och är så spänd på att få den... Men jag hade nog nästan trott att bladen skulle vara mer vinröda under, det verkar de inte vara?

20/4 -12

Nu har jag kontaktat Stenåsa och berättat. Har begärt hälften av pengarna tillbaka för P. stuartianan, hoppas jag inte tog i för mycket. Helt ärligt så skulle jag nog även dra mig för att betala 150kr för en planta som i mina ögon ser ut som ett räddningsprojekt. Vi får se vad han svarar. Är ju supernöjd med Paph. hainanense vilket jag påpekade flera gånger. Upptäckte att den nog har fyra bladrosetter och inte tre som jag trodde igår, den har en liiiiiiiiten en som kikar fram med hela tre pytteblad.

Blomtjuven: Jag kommer hålla noggrann koll på hur dessa fläckar beter sig så det inte är röta den har. Jag tror f.ö. att denna stuartiana var den sista de hade, den finns inte kvar i deras webshop längre.

Annika: Jag vet inte om Papharna är vinröda under bladen ö.h.t., är för mycket nybörjare för att ha koll på det, men den är VÄLDIGT mörk på stammen, mörkare än min Paph. ceramense trots att bladen är ljusare rent generellt än hos ceramensen. Ser verkligen fram emot att denna lilla ska börja växa! Vi får tävla med dem sedan och se vilken som växer snabbast.

20/4 -12

Det är mycket möjligt att det bara är jag som fått för mig att de är vinröda under...
Det förstår jag, blir väldigt spännande att se dem på riktigt!
Mina paphar verkar sega här, så det racet vann du nog redan innan vi ens börjat

20/4 -12

Knepigt att du två ggr har råkat ut för att stuartianan endast funnits i ett exemplar! Det har jag oxå, när jag köpte min, undrar om det är vanligt...

20/4 -12

Nu har jag kontaktat Stenåsa så på måndag så åker herr Phal tillbaka dit. Jag har beställt en ny från Åkesson denna gång och hoppas verkligen att jag inte får den sista stuartianan denna gång.

Annika: Det jag förstått med Paphar är att de är sega när det gäller att växa. Ceramensen som jag köpte av Mattias har ju haft sin nya tillväxt i typ en månad nu och jag tror att det börjar titta fram spetsen på ett litet blad nu. Det som växer snabbast och mest på den är stängeln, 18cm är den nu, och rötterna. Det är därför man ska ha en del så att man alltid har någon som gör någonting.

Blomtjuven: Visst är det. Råkar jag ut för samma sak hos Åkessons då vet jag att någon högre makt försöker tala om för mig att jag inte ska ha en stuartiana helt enkelt.

20/4 -12

Mutanten, ang Paphar...och för övrigt även andra orkideer....du har förstått helt rätt! Det är därför man har flera

25/4 -12

Då så, Mutanten, här har du min bjässe med hela 17 cm i bladspann
Vi verkar ligga lika vid starten med omkring 6 blad var och en bladrosett?

Tänkte förresten inte på det innan, men du verkar ha din ganska djupt planterad?
Se upp för påträngande vatten, det verkar kunna ta sig in i bladen hur man än gör...!

25/4 -12

Annika: luras man av fotot? eller sitter det mycket organiskt material på rötter. Om måste det nog rensas bort annar blir vattnet "ruttet"

25/4 -12

oled: fotot luras inte, det är mycket riktigt fullt med skräp, men Paphen är nu renspolad och omplanterad! Det var en tillfällig lösning med glaset... Tack för uppmärksammandet dock

25/4 -12

Jaha trodde du skulle ha en permanent i vatten, vilket jag med framgång har testad

26/4 -12

oled: du menar att du har haft Paphar stående i rent vatten, barrotade? Hmm, växte de bättre, sämre eller lika bra tycker du, som planterade?

26/4 -12

Annika: Läckert! Min slår din i bladspannstorlek, hela 20cm är den! Men de är nog lika stora, min har också 6 blad och en rosett. Din ser ut att ha skarpare mönster på bladen, jag funderar på om min kan ha stått något för ljust jag. Vi får se hur den utvecklar sig.

Jag har ju ingen aning om hur djupt de ska vara planterade, men min Paph. ceramense planterade jag för högt så jag testade att plantera Madonnan och hainanensen lägre. Hittills har inget vatten letat sig in i bladen dock. Som jag har sett bör tilläggas.

26/4 -12

Aha, du har försprång med andra ord! Hur ska vi förhålla oss till detta..?
Ja, kanske är dina blad lite ljusare, men i jämförelse med andra Paphar här hemma tycker jag nog min är relativt ljus också....
Ska bli jättekul att se den i blom, om den står sig/tar sig...!

Jag vet inte heller, vet bara att jag tenderar att sätta dem lite för djupt och då letar sig alltid en skvätt in, fast man tror man varit duktig och försiktig. Verkar det funka är det nog ingen fara så sett...

17/7 -12

Mutanten: hur går det för din Schwarze Madonna? Var hon inte på G med knopp? Min stannade helt av i tillväxten, blev vinglig i krukan och planterades raskt om igår...men det fanns inte mycket kvar att sätta om - rötterna var genomsura! Inte en enda vettig rot kvar!

17/7 -12

Jodå, jag hade tänkt slänga upp en bild på den jättemörka knoppen så den jobbar på (det går inte fort dock).

Vad tråkigt! Jag hoppas verkligen att din repar sig, vi håller tummar och blad härborta!

17/7 -12

Då går det, sakta men säkert, åt rätt håll i vart fall
Jag tror min jobbade på knopp, efter det där bladet som tittade upp och sedan stannade i växten, verkade den tjockare... Men nu skulle jag bli förvånad om den klarar sig alls, fanns inte en enda rot kvar. Vet inte hur det gick till - för bösigt substrat kanske..? Jag har i vart fall satt den i grövre bark och hemmaplockad sphagnum och lite björnmossa...var det så du gjorde med Rothen (på ett ungefär)?

17/7 -12

Vad bra. Den kanske kommer igen med knoppen, vem vet? De verkar vara sega små rackare trots allt.

Jag har min roth i samma substrat som övriga (planterade om dem när jag fick hem dem) d.v.s.; fin bark, sphagnum och perlit. Den står mörkare än min andra roth (tillsammans med nopsisarna med andra ord) och så håller jag den något torrare fast med hög luftfuktighet. Hittills har den inte gjort ett dyft... Vet fortfarande inte om den klarar sig, medan jag tror att rothen jag köpte av Popow faktiskt har kommit igång med att växa.

Ge din åsikt