Råd / Släkten, arter och hybrider / Paphiopedilum /

Skriv början av artikeln om Paphiopedilum ceramense

Nyckelord: Paphiopedilum ceramense

Inlägg med Paphiopedilum ceramense som nyckelord.

11/5 -12

+ 13/5 -12

11/5: Nu snart...

Nu är det tusan inte långt kvar! Titta så långt den har kommit!

EDIT

Färdig!

Nisse också! Jag kan inte ta bort de gamla bilderna, får ett felmeddelande när jag försöker...

Nyckelord: Paphiopedilum ceramense

11/5 -12

Där fick jag för att jag sa att den aldrig kommer orka blomma på det lilla skottet

11/5 -12

Jupp, den måste ha läst det och betsämt sig för att bevisa att du hade fel. Gissa vem som är överlycklig över att hon lät stängeln vara? Det har gått fort nu de senaste dagarna - petalerna har särat på sig nu bara de få timmar jag varit borta och den är sååå söt. Borde vara helt öppen i morgon eller i övermorgon.

11/5 -12

Vet känslan. Man är sååå lycklig Jag har min Paph Ho Chi Minh i samma stadie som din P ceramense. Spännande.

11/5 -12

Bra jobbat! Jättefin

11/5 -12

Ja, dom blir som kompisar när de kämpar på...

12/5 -12

Stella: Jag kan ju tyvärr inte ta åt mig äran att få den att sätta stängeln till att börja med, men som stolt Paphmatte så har jag lyckats undvika att ha ihjäl den i alla fall. Tänk så stolt jag kommer vara om jag lyckas få den att blomma om!

Men det är otroligt spännande, de är så annorlunda!

Blomtjuven, Ingegerd15: Tack! Nog tusan blir de det. Denna Paph kommer alltid vara väldigt speciell, det insåg jag redan när jag köpte den. Sedan, när jag turnerar runt på olika gymnasieskolor och beättar mitt livs historia för att varna ungdomarna från Paphberoendefällan så kommer jag inleda med "Det började med en ceramense..."

12/5 -12

Den blev jätte fin Min P Ho Chi MInh är långsammare. Det är duktigt det också att man undviker och ta ihjäl plantor Nästa vår får Du äran, när den sätter en stängel.

12/5 -12

Mmmrrrrrreowww vilken snygging!!!

12/5 -12

stella: Den är inte riktigt klar än, petalerna har lite mer sträckning kvar att göra tror jag. Jo men Ho Chi Mihn får väl tämligen stora blommor? Denna är en liten sak bara. Jag hoppas verkligen det! den har ju en ny tillväxt som tuffar på duktigt så kanske kanske.

Blomtjuven: Den är en riktig liten sötnos! Gissa vem som springer och glor på den så ofta hon kan. Jag är glad att jag inte behövde vänta i tre år på den, men vem vet, jag kanske får vänta så länge på nästa blomma.

12/5 -12

Ja, blommorna är stora på Ho Chi Minh

12/5 -12

Fina porträtt av riktigt snygg blomma.

12/5 -12

Härliga färger och form!
Mvh
Mikael

12/5 -12

Jag gissar på... Prillan!

12/5 -12

Åh tack vad beröm min lilla sötnos får. Ska springa och berätta det för den. Mycket trevligare med folk som uppskattar sådana här orkidéer än min väninna som tyckte att den var "konstig" och att läppen var tråkig på den. Hon gillade färgen på petalerna dock.

stella: Då är det nog inte så konstigt om det tar längre tid för den att öppna sig. Den här lilla saken har inte så mycket massa att veckla ut.

Blomtjuven: Du gissade rätt, självklart är det Prillan. Tillsammans med de irriterande blomflugorna jag har...

12/5 -12

En så'n där skulle man ju kunna ha. Grattis!

13/5 -12

Väldans fin!

13/5 -12

Tack! Jag är en oerhört stolt Paphmatte.

repslagarn: Du får peta på Mattias när han har fler delningar på G. Rekommenderar denna raring varmt.

13/5 -12

Riktigt snygg,gratulerar.

13/5 -12

Mycket vackert, båda. Vad är det för ras?

13/5 -12

Kask: Tackartackar.

enmassaskor: Hon är ett orientaliskt korthår (eller oriental bara) som älskar att vara med och hjälpa matte att fotografera.

13/5 -12

Den katten lever farligt

13/5 -12

Läcker ))

13/5 -12

Tjusig!

13/5 -12

Väldigt fin blomma. Gillar även fotona med det naturliga ljuset och ljusa bakgrunden. Prillan ser dock föga imponerad av blomman. Vill kanske själv vara i centrum för uppmärksamheten.

mvh,

Christer

13/5 -12

Tack!

christerb: Hon är inte så imponerad av den - förstår inte varför matte är så förtjust i dessa otroligt tråkiga saker som inte ens duger som tuggleksaker åt katt. Knoppen höll på att förvandlas till kattboxningsboll vid ett tillfälle när jag lyckats placera piedestalen med Paphen på precis framför nosen på henne. Jag är så glad att jag såg det i tid.

Ge din åsikt

Någon har vuxit markant den senaste tiden! Jag ser verkligen fram emot denna, min allra första Paphiopedilumblomma någonsin. Jag är så glad att jag lyckades hålla stängel och knopp vid liv under dessa veckor jag ägt den (haft den i ca en och en halv månad nu) och med tanke på att jag är en sådan otroligt glad amatör när det gäller Paphar så kanske detta blir min enda blomma. Jag hoppas verkligen inte det man vet aldrig.

Jag får väl tacka Mattias igen för sjuhundrasjutttioelfte gånger för att han bestämde sig för att sälja delningar av sin ceramense så jag fick chansen att köpa en.

Nyckelord: Paphiopedilum ceramense

8/5 -12

Grattis, känner igen känslan när ngt blommar för första gången, ja den inträder även sedan man blir lite stollig

8/5 -12

Oj oj vad spännande

8/5 -12

Inte nog med det, jag har ju aldrig sett en Paphblomma i verkligheten, bara på bild. Det närmaste jag kommit en var en plastpaph och bara den var tillräcklig för att jag skulle få dåndimpen - så häftig!

Knoppen var på väg att råka illa ut en sväng när jag råkat ställa piedestalen Paphen står på inom räckhåll för Prillan (min ena katt). Normalt sett så bryr sig kissarna inte om orkidéerna, men nu hade jag ställt den precis framför nosen på henne och det hon såg var ju en lång pinne med en boll på = kattleksak. Jag lyckades förhindra att den blev boxad till döds när jag upptäckte mitt misstag, hon hann bara tassa lite på den som tur var. Jag har varit VÄLDIGT noggrann med att ställa den utom räckhåll för henne efter det.

8/5 -12

Ständigt dessa katter, man får verkligen planera vad som ska stå var!
Ska bli kul att se den utslagen!

8/5 -12

Grattis! Ska verkligen bli kul att se den när den slagit ut.

8/5 -12

Grattis! Den kommer säkert bli superläcker

8/5 -12

Annika: Jupp, och ändå är mina väldigt försiktiga av sig, men är matte VÄLDIGT intresserad av något, då måste det ju vara kul att leka med enligt dem.

Drakir och Blomtjuven: Tack! Den är nog den flitigast fotograferade blomma jag har. Ser verkligen fram emot att se hur den ser ut, det är ju en sak att se den på bild (och då älskade jag den) och en helt annan att se den i verkligheten. Bryter jag av stängeln nu så kommer jag slita mitt hår, var så säkra.

Ge din åsikt

Någon som har en kvalificerad gissing de kan bidra med?

Detta är då alltså knoppen på delningen av Paph. ceramensen jag köpte av Mattias för ca en månad sedan. Visst ser den ut som att den faktiskt tänker blomma? Stängeln har vuxit från nio centimeter (den var ännu kortare, men jag tänkte inte på att mäta den i början) till de närmare 23cm den är nu.

Jag är otroligt otålig nu när jag faktiskt har möjligheten att få se min första Paphblomma någonsin i verkligheten. Så hur lång tid är det kvar tro? Två veckor? Tre?

Nyckelord: Knopp, Paphiopedilum ceramense

27/4 -12

Det låter som en vettig gissning. Men det är svårt att veta, och ännu svårare när man inte känner till arten eller sett knoppen i verkligheten. Vissa tar en ohygglig tid på sig o andra tuffar på bra. Min mörka paphkorsning (vinicoloraktig) har med råge sprungit om argus. Korsningen är nästan helt utslagen nu medan den andra kommer behöva ngn vecka.

27/4 -12

Förresten: När du ser att det översta bladet (som sedan ska bli seglet o bildar spetsen på knoppen) är kortare än övriga knoppen, och börjar resa sig o stå ut lite, då är det nära.

Ge ditt svar

Då har det gått precis en vecka sedan min delning av Paph. ceramense, köpt av Mattias, anlände hem och denna enda Paph ståtar nu på sin piedestal i köket.

Det var med hjärtat i halsgropen som jag öppnade paketet förra måndagen, för jag är så otroligt ny när det gäller detta släkte att min Paph är den första jag sett i verkligheten.

Det första jag tänkte när jag såg rötterna var, "Åh, herrgud, den har rotröta... Och mögel på rötterna!! Sedan fattade jag att jag umgåtts för mycket med mina nopsisar och att Paphens rötter var i jättefint skick.

Jag planterade den och kände mig så otroligt NY för jag hade ingen aning om hur djupt jag skulle plantera den, eller om jag planterat den bra eller ej.

Nåväl, den ställdes på piedestalen och där har den stått sedan dess, med undantag för flyttande när den har fotats, eller när solen lyst för starkt på den.

Det som har hänt under denna första vecka är att stängeln den kom med, har rätat upp sig och även vuxit (såvitt jag kan avgöra), samt att den tycks få en ny tillväxt. Jag trodde att det kanske var en rot, men det verkar vara början på en liten tillväxt istället (kanske för tidigt att säga ännu). Det tycks även som att rötterna växer på den.

Hittills så gillar jag mitt liv som Paphägare. Jag var helt inställd på att den inte skulle göra någonting så när den hunnit med allt detta på en vecka så blir jag oerhört glad.

Nyckelord: Paphiopedilum ceramense

2/4 -12

Grattis, jättefint bladverk! Hoppas blommar blir lika fin

2/4 -12

Tack! Visst är det läcker? När jag såg bilden Mattias hade länkat till så var det bara "Vill ha!". Jag är glad att jag var snabb för en gångs skull, annars hade jag kanske inte hunnit boka den ena delningen. Den är ju jättefin utan blomma faktiskt, men jag hoppas verkligen att stängel + knopp kommer bli något (den verkar ju fundera på saken i alla fall).

3/4 -12

Skitläcker Ja, visst är de läckra även utan blommor!
Den kommer säkerligen blomma fint

Ge din åsikt

En nära släkting till Paph bullenianum som blommar för första gången. Den var på väg redan för ett halvår sen, men den knoppen torkade tyvärr in. Man får verkligen ha tålamod

Tycker den blev snygg.

Nyckelord: Paphiopedilum ceramense

17/4 -09

100 kr på direkten
Skämt åsido, den blev jättesöt (och jättehög)! Skönt när de orkar ända fram, de som någon gång misslyckats på vägen. nu "kan" ni varandra så nu lär den klara sig fint framöver Grattis, Mattias!

17/4 -09

Jättesnygg! Skapligt lång stängel på den...

17/4 -09

Underbar, grattis!
mvh
Mikael

17/4 -09

ser ut som en appeltonianum

17/4 -09

Vilken höjdare

17/4 -09

Den var verkligen en reslig en !

/Stefan

18/4 -09

Härlig stängel och mycket vacker blomma Mattias.

18/4 -09

Jätteläcker!! Verkligen ståtlig.

19/4 -09

Den var vacker, snacka om att balansera den blomman

20/4 -09

Blomtjuven - Ja, det är en liten djungel med dessa appletonianum/bullenianum-släktingar. På ett annat forum tror dom inte ens det är en ceramense utan en cerveranum... alla ser nästan likadana ut

20/4 -09

Åh så fin. Och den där lååååånga stängeln var också charmig.

Ge ditt svar