Råd / Släkten, arter och hybrider / Paphiopedilum /

Skriv början av artikeln om Paphiopedilum Pinocchio

Nyckelord: Paphiopedilum Pinocchio

Inlägg med Paphiopedilum Pinocchio som nyckelord.

14/12 -17

Paphiopedilum

Paphiopedilum. Från MatsL.

Du vet känslan när man har väntat i dagar, veckor, månader och ev år, så är den bara där!

Nyckelord: Paphiopedilum Pinocchio

Prata om bilden
Paphopedilum Pinocchio alba. Från anitta. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Första blomman

Nyckelord: Paphiopedilum Pinocchio

Grattis till den skönheten! Hoppas det blir långblomning med många nya knoppar!

11/2 -16

Tack Nenne, det finns åtminstone en färdig knopp till och stängeln brukar väl bli längre och längre och fler knoppar bildas eftersom

11/2 -16

Oj vilken sötnos!! Grattis !

stella, helt rätt. Jag hade en Pinocchio för några år sedan med en stängel, som böjde sig som en lång slingrande orm och producerade totalt 17 blommor under en mycket lång blomningstid. Ofta kommer den med ett par knoppar i början av blomningen, men sen kommer knopparna en och en i toppen av den växande stängeln, så den kan bli ganska svårhanterlig.
Den Pinocchio jag har nu med knopp, har tidigare blommat mer sparsamt, så de är olika. Hoppas du har en blivande orm, för det är såå häftigt!!

11/2 -16

En utsvävande skönhet

11/2 -16

Mycket söt!
Grattis! Säger jag eftersom jag har en Pinnochio som vägrar att blomma... :p

11/2 -16

Tackar!

Ge din åsikt
paphiopedilum pinocchio. Från karinf. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Nu blommar han för 4:e gången från samma stängel. Jag gillar färgerna/formen skarpt. Otroligt tacksam. Köpte denna på Orkidefrossan på Botaniska i år.

Nyckelord: paphiopedilum Pinocchio

18/6 -15

Mycket stilig!

18/6 -15

Stiligvacker

Prata om bilden
Cattleya intermedia coerulea aquinii. Från elcatania. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Phal violacea 'Dark Red Norton'. Från elcatania. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Min andra BS Phal violacea som jag köpte från Schwerter som en var coerulea visade sig sen vara en 'Dark Red Norton' om man jämför den med min andra violacea så är den här mer "perfekt" i formen men har tyvärr betydligt mycket mindre doft och något mindre blomma.

Sen har jag en förstagångsblommare här hemma som jag är så nöjd med färgen på, sjukt fin coerulea färg måste jag säga! C. intermedia coerulea aquinii, ingen doft ännu hoppas min doftar

Sist men inte minst min Pinocchio som har blommat sen jag köpte den från Peter förra sommaren, det var verkligen en superplanta!

Nyckelord: Paphiopedilum Pinocchio, Cattleya intermedia 'coerulea aquinii', Phalaenopsis violacea 'Dark Red Norton'

Grattis till alla tre! Vilken fantastisk blomning på Pinocchion och fint att stänglarna har hållit sig lagom långa. De kan ju bli som"lianer"!

16/5 -14

Läckra!
Mvh
Mikael

16/5 -14

Fina Det var många blommor på Pinocchio, och länge har den blommat.

16/5 -14

Grattis till hela gänget!

16/5 -14

Verkligen snygga!

16/5 -14

Fantastiskt vackert! Det var extra allt, om man törs säga så.

17/5 -14

Jättefina blomningar, violacean var iögonfallande, och Pinocchio likaså!

17/5 -14

Grattis! Snyggingar alla tre.

18/5 -14

Tack ska ni ha Nenne Den har 3 stänglar så det är bara en av dem som har blommat i 1 år, har lyckats binda upp den så den inte blivit så "lianig" än så länge iaf

Ge din åsikt

3/9 -13

Pinocchio

Pinocchio. Från npeter. Fri bild.

 

Nyckelord: Paphiopedilum Pinocchio

Prata om bilden
Lc. Canhamiana 'Azure Skies' x walkeriana var coerulea. Från elcatania. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Under senaste veckan har det blivit lite inköp. Först kom det en Pinocchio och en Liodoro från Orchidéhuset och nu igår en Lc. Canhamiana 'Azure Skies' x walkeriana var coerulea och en Zyg syd Monkhouse från MÅ, och bästa av allt, alla i blom så här kommer lite bilder!

Alla plantor är verkligen jättefina, och Pinocchion var verkligen en SUPERplanta

Nyckelord: Zygopetalym Syd Monkhouse, Paphiopedilum Pinocchio, Lc. Canhamiana 'Azure Skies' x walkeriana var coerulea, Phalaenopsis Liodoro

29/6 -13

Grattis till fina orkidéer. Vackra färger har dom alla. Doftar Zygopetalum och Lc? Liodoro vet jag att den doftar ljuvligt

29/6 -13

Tack Jo Zyggen doftar, inte så jättemycket, men har inte varit hemma på fm så vet inte om den doftar mer då, Lc har slagit ut idag så inte än iaf Jo Liodoro är verkligen härlig med sin doft och allt

Jättefina!!

Ge din åsikt

HJÄLP, alla paphspecialister
Min pinoccio blommar ännu. Jag publicerade de första blommorna i september 2012.
Kommer den att blomma ihjäl sig eller ska man klippa stängeln. Den har även producerat ett flertal nya bladrosetter.

Nyckelord: Paphiopedilum pinocchio

Klipp inte bort stängeln, för Pinocchio blommar så där mycket och länge om man har tur!! Lyckost!! Du har ju nya rosetter och det är väl bra!!

18/4 -13

Jag håller med Nenne. Inte klippa.

18/4 -13

Den vill blomma mycket. Jag hade ett exemplar som blommade med 38 blommor på samma stängel. Ett super exemplar som kom från Lucke/Wichmann! Så kör på bara och njut av denna härliga hybrid. Jag har ett par exemplar av denna också till försäljning om någon är intresserad.

19/4 -13

Såvitt jag vet så är väl Pinoccio en Paph som kan blomma flera år i sträck om man har tur? Och eftersom den har fått nya rosetter så kommer den inte blomma ihjäl sig (hade den däremot börjat tyna bort hade det varit en annan sak). Låt den blomma på så får vi se hur länge den kör.

20/4 -13

Min blommade oavbrutet ca 10 år , sen vet ja inte för ja sålde den.

20/4 -13

Tack för alla svar.
Den har lugnat sig lite nu och blommar bara med en blomma i taget. Jag låter den hållas vilket enligt Berrak kan bli ett tag.

Ge ditt svar
Paphiopedilum Pinocchio. Från Mixen. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Denna Paph verkar vara en bra nybörjarvariant. Efter ett år av bekantskap blommar denna med hittills tre blommor som avlöst varandra. Ytterligare tre knoppar står i väntläge.

Nyckelord: Paphiopedilum Pinocchio

3/9 -12

Så fina dom är

3/9 -12

Bra bild. Vad har du gjort för att få bakgrunden så svart? Jätte söta blommor

3/9 -12

Ja Pinocchio är en stor favorit även hos mig!
Mixen, jag tror ej att det slutar med 3 knoppar till. Rekordet hos mig är 34 blommor efter varandra......

Dock har de senaste årens orkidéhets påskyndat flera lite sämre hybrider.

Men äntligen har jag fått in fina exemplar från den bästa odlaren och är mycket glad för det.

Så ni som ej har en Pinocchio bör passa på nu!

3/9 -12

Hyltran, jag har en svart T-tröja en halv meter bakom blomman

4/9 -12

De är jättefina, skulle själv gärna ha en revolverblommare

4/9 -12

-> revolverblommare!! Du menar nog remonterande blommare...
/I

4/9 -12

Tror Annika menar att den laddar om snabbt och har mycket ammunition/knoppar på lager

4/9 -12

Kan intyga att den är en långblommare. Min är inne på blomma sex och sju och har två till på gång. Verkligen tacksam blommare.

4/9 -12

Mixen Får jag snylta lite tips av dig på hur du odlar denna? Dvs ljus, temperatur, vattning, näring, odlingsmedium

4/9 -12

Ann-Cha. Visst får du det det är väl vad detta forum handlar om att ge och ta. För det första så är jag långt ifrån nån expert på Paphar. Jag har börjat samla på mig en del som OP frestat mig med. Denna står i en grov bark och lite vitmossablandning i en genomskinlig plastkruka så jag kan hålla den konstant fuktig (mer under tillväxten). Jag vattnar den 1-2 ggr i veckan på vintern och var tredje dag under tillväxt dvs tidig vår till den blommat färdigt och stannat av ( vilket verkar kunna ta tid enligt denna tråd). Den får en 1/4 MSU-näringslösning vid alla vattningar och osmosvatten. Under tillväxt får den normal dos varannan vecka. Den står 70 cm under 4 36w lysrör och två Dulux 90w. Sen den började bygga stängel har jag hängt upp den till ca 30 cm under ramperna. Detta är första blomningen i "egen regi".
Plantan kommer från Karge genom Blomsterlandet i Sundsvall. Pris 49:- efter en orkisutställning. Den var grovt misshandlad och ökentorr vid inköpet ( vattnaden på toan i butiken) därför är jag extra glad att den tackar för omvårdnaden på detta sätt. Suck-hoppas du orkar läsa detta ; ). Odlas i rumstemp med liten nattsänkning.

4/9 -12

Isis: så tidigt på morgonen orkade jag inte översätta termen Asendorfer använder för dessa på ebay

Prata om bilden

Har sedan några år hyst en Paphiopedilum Pinnoccio (pinocchio?) som har haft en tynande tillvaro hos mig och mina Phalaenopsisar. Den har aldrig blommat om och sällan sett så glad ut. Har fått för mig att det är lite extra viktigt att den torkar upp ordentligt, nu har jag läst på och vet lite bättre. Planterade om den igår i klippt pinjebark och vitmossa. Den hade inte många fina rötter kvar men jag tror att det skall gå bra nu när jag lärt mig att de vill ha det fuktigare än phalaenopsisarna.

Andra plantan är en Paphiopedilum insigne jag köpte på blomsterlandets utställning, massor med fina blad så jag lät den följa med.

Tredje plantan är enligt lappen en Paphiopedilum leeanum, nyligen köpt utblommad i en vanlig blomsteraffär så jag vet inte om jag vågar lita på märkningen. Någon som vet?

Dessa tre tänkte jag flytta in i sovrummet där elementet är avstängt och fönstret är öppet om nätterna. Just på nätterna får de nog stå på en byrå så rullgardinen går ner, så temperaturmässigt tror jag det skall passa dessa.

Nyckelord: Paphiopedilum Pinocchio, Paphiopedilum insigne, Paphiopedilum leeanum

9/4 -12

Pinocchio vill ha det varmare och behöver inte ha lägre natttemperatur som de mera svalväxande insigne och leeanum. Så jag skulle hålla honom borta från öppna fönster så här års.

9/4 -12

Ja min Pinnochio som "Flora" köpte häromveckan har blommat konstant sedan 2002 och stod de flesta åren i norrfönster utan tilläggsbelysning där en värmepump blåste varmluft hela vintern - så nog gillar den värme.

9/4 -12

Tack! Då låter jag Pinoccion stå i köksfönstret, norrfönster, någon grad åt öster med balkong och tak utanför så där är det väll i alla fall inte för ljust. Ställer dit några av mina Phalaenopsisar som brukar få brännskador trotts noggrann skuggning. Skall ta och mäta temperaturen i sovrummet på byrån där de andra skall stå medans fönstret är öppet.

9/4 -12

Nu blir jag förvånad. Min Pinnochio stod varmt och vägrade blomma. Flyttade den till ett svalare fönster, nu blommar den och har ytterligare 2 knoppar som växer.

10/4 -12

Mi: Pinocchio måste ha en blomfärdig bladrosett innan han blommar, din kanske behövde växa till sig lite bara.När bladrosetten är mogen, då kommer stängeln och få saker kan stoppa det. Pinocchio kan blomma sig till döds, även när plantan är nästan rotlös. Stängeln kan ibland torka in i förtid av kalldrag eller när ljuset är riktigt dåligt och luften extremt torr, mitt i vintern.

10/4 -12

Ställde in termometern i sovrummet, men glömde nolla så jag får mäta i natt igen. Kan jag lita på märkningen leeanum tro?

Ge ditt svar
Till mitt bildgalleri. Från En person som inte är medlem längre.

Köpta på Trädgårdsföreningen i Göteborg , där Stenåsa hade utställning den 29/2-12
Phragmipedium wallisii x pearcei
Phal. Liodoro
Paph.Pinocchio
Phal hybrid

Nyckelord: Phragmipedium wallisii x pearcei, Phalaenopsis Liodoro, Stenåsa, Paphiopedilum Pinocchio, Trädgårdsföreningen i Göteborg

29/2 -12

Grattis till fina plantor Liodoron är super!!!

29/2 -12

Fina plantor. Jag har en P Pinocchio och Phal Liodoro, trevliga plantor, Liodoro doftar ljuvligt

1/3 -12

Ååh, om man ändå kunnat komma ner på det! Phragen ser maffig ut, får jag fråga vad de kostade?

Annika
Jag köpte Phragen för 290kr, Liodoron 190 kr , Pinocchion 175kr och Phal.hybriden gav jag 150kr.för .

1/3 -12

Det lät alldeles lagom

1/3 -12

Liodoron är jag speciellt förtjust i...Vilken underbar doft den har!

Prata om bilden
Paphiopedilum Pinocchio. Från Hyltran från Veglemyren.

Paphiopedilum Pinocchio. Den här orkidén är mycket lätt att sköta. Sköt den som en "vanlig" Phalaenopsis. Om ni förstår vad jag menar? Inte för ljust Väst, öst eller nord fönster i ett vänligt normalvarmt hem. Låt den torka ut mellan vattningarna och ge näring enligt dosen på flaskan eller påsen varann gång du vattnar. Hur lätt som helst och så blir den så fin

Nyckelord: Paphiopedilum Pinocchio

Prata om bilden
Neofinetia falcata Shuteno. Från Li Juang.
Paphiopedilum Pinocchio. Från Li Juang.

Blommor är på G överallt nu om än lite sena, men bättre det iaf

Sätter ut en bild på inomhus-spaljeren som en massa barkmonterade sitter på...snyggt vart det med.
Den där monteringsgrenen jag tidigare skrivit om har blivit hem för en D. tetragonum jag monterat och det vart rätt bra.

Lägger ut bild på vackra Neofinetia falcata Shuteno, med bättre upplösning etc. är en konst att få bra bilder med

Min Paph Pinocchio har öppnat sin andra blomma av 5. Såg så ofantligt söt ut, sådär ihopfälld och kikade fram lite blygt. Var tvungen att plåta den
vet ni hur många blommor denna normalt brukar få?

Min Dendrobium devonianum +25 knoppar som växer så det knakar, längtar ef dessa blommor lite extra.
Även min Paradisanthus micranthus har en stängel vars knoppar blir större å större...längtar att få se dessa gröna skönheter

Nyckelord: Paphiopedilum Pinocchio, Dendrobium devonianum, Neofinetia falcata Shuteno, Paradisanthus micranthus, Dendrobium tetragonum

6/6 -11

Det ser vackert ut, med din spalje. Belyser du den eller får de ljus från ett fönster ?.

Pinocchio med släktingar, får oftast mellan 10 - 25 blommor på varje stängel. De bildar nya knoppar vart efter.

6/6 -11

tack, än sålänge har jag ingen extra belysning på spaljeren...men kommer troligtvis bli det till hösten. kallväxande kommer bo där sen med, då spaljeren ligger en meter fr balkongdörren.

å sjutton, låter inte illa med så många skor har inte så mkt ingående syn på venusskor men var ju intressant att veta.

Ge din åsikt
Paphiopedilum Pinocchio. Från Li Juang.

 

Nyckelord: Paphiopedilum Pinocchio

Prata om bilden
Zygopetalum Rhein Harlekin. Från Li Juang.
Paphiopedilum Pinocchio. Från Li Juang.

I svåra tider är det toppen med små gröna paket
I fredags kom ett paket med en Dendrobium senile, en luddig sötis

Samma dag kom mor på besök och såklart fick jag en liten favorit -en Zygopetalum Rhein Harlekin samt en Paphiopedilum Pinocchio
Fina plantor var det.
Funderar dock på en detalj som ni Paph-experter kanske kan svara på...
Min skl. Pinocchio har en lilaprickig/tecknad sko, men har sett många bilder där Pinocchio har en ljusrosa sko. Är det olika varianter men ändå Pinocchio båda två, el är min "model" av annan hybridsort?

Väntar nu spännt på import-beställningen

Nyckelord: Zygopetalum Rhein Harlekin, Paphiopedilum Pinocchio, Dendrobium senile

22/5 -11

Din Pinocchio ser ut att vara av den typ Blomsterlandet brukar sälja. I mina ögon är de inga rena Pinocchio, snarare gatukorsningar med i stort sett alla Cochlopetalum arterna inblandade. Några exemplar kan till och med ha diffusa multiflora drag. Trotts sin blandade härkomst är de mina stora favoriter, jag har en hel liten hög av dessa från Blomsterlandet. Svårt att hitta snyggare Cochlopetalum och då har jag ändå väldigt många, både arter och hybrider. Jag är mäkta imponerad av den som sköter hybridiseringen, de blir bara bättre och bättre för varje år som går.

22/5 -11

Har en typ likadan som länge varit riktigt sjuk, får se om den återhämtar sig...

Ge din åsikt
Paphiopedilum Pinocchio. Från Li Juang.

 

Nyckelord: Paphiopedilum Pinocchio

Prata om bilden