Inlägg med P.Stonei som nyckelord.
I somras köpte jag på impuls en Paph.Stonei, liten ungplanta på 22cm. Jag hade ingen aning om vad jag hade skaffat mig. I ärlighetens namn var den "utfyllnad" i beställningen för att få köpa en annan orkidé från Lucke (ni vet minsta ordersumma). "Den var fin" tänkte jag. Ha. När blommorna väl anlände och jag läste på mer vad jag egentligen hade köpt så insåg jag fort att just för att stonei kan vara relativt kinkig, iaf för en nybörjare som mig, så var den det mest intressanta tillskottet. Jag nappade på utmaningen, typ A-människa som jag är. Så jag har sen dess lagt ner en hel del tid på den, säkert mer än jag borde. Beställt dolomit, sen snäckskal, letat kalksten, uppgraderat belysningen, stirrat på hygrometern, gjort en hemmagjord fuktbricka för den att stå på ovs. Men den lever. Kanske TROTS allt det som jag har utsatt den för. Den har vuxit till 26cm i leaf span. Har ingen aning om ifall det är en bra eller dålig tillväxt på 3 mån för en stonei i den storleken. Hoppas på bra. Ser grönare och friskare ut nu men fortfarande för ljusgrön (den var väldigt blek när den kom). Kan inte skymta några rötter genom krukan så jag undrar ju hur de ser ut.
Det andra som snurrar i mitt huvud är att jag behöver skaffa ännu mer belysning inför vintern (täcka en större yta). Och vad ska man skaffa då? Mina älsklingar ryms inte längre under mina lysrör. (2st 54w T5). Så frågan är om de ska få lysa på örterna och jag skaffar något större. Spanar på wexthusets T5 4×54w och 8×54w. Det blir verkligen inget dagsljus att tala om här uppe på vintern. Hum hum..
Läs den här länken. Kan kanske vara något för dig där uppe i mörkret och LED-belysning kostar inget i drift, däremot ganska dyrt i inköp. Jag har ingen egen erfarenhet av denna belysning, men MarkusG här på OP vet mer om den.
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...
Härligt att den vuxit till som den gjort! Man måste chansa lite ibland, alla är vi nybörjare någon gång . Allt som inte hamnar i komposten (Ja, ja, Miljöboden som det heter i VÅS, Nenne
) är en framgång
!
Mycket snygg belysning må jag säga. Men jag behöver något större. Har två ytor mätande 1.5×1 meter vardera att belysa. Eller snarare 1.5×1.5m.Örterna och chiliplantorna som sambon odlar tar upp i princip lika mycket plats som orkidéerna nu och jag har inte hjärta att låta dem dö. Tack Xara!
Och så har det slunkit hem en Phal.cornu-crevi var chattalade också. host host
Du kan beställa från Lucke via Orchidéhuset och jag bifogar en länk igen.
http://www.orchidehuset.se/index.php/luc...
Jag kan säga att med spot 90 (90cm), bilden visar spot 60 (60cm) får du ett otroligt starkt ljus. Jag har dem både över mina växtväggar och i alla fönster jag har, och jag har aldrig haft så rik blomning någonsin tidigare. Skulle du sätta upp 3 spot 90 i en triangel så skulle du definitivt få ljus som räcker till 1,5×1,5 meters yta. Om du bara vill ha en belysning som täcker hela ytan så skulle jag rekommendera den här http://ecosolutions.e-line.nu/sv/Produkt... som täcker gott och väl 4 m2 . Karlstads universitet har köpt x antal av denna av mig för att ha till sin Orkidée avdelning. De använde 400 w lampor tidigare men denna ger minst lika mycket "krut". Den används främst av proffessionella odlare i stora växthus. Har du/ni några funderingar eller vill beställa något så skicka mig bara ett PM så återkommer jag.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 08:58:48 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter