Råd / Släkten, arter och hybrider / Orchis /

Skriv början av artikeln om Orchis mascula

Nyckelord: Orchis mascula

Inlägg med Orchis mascula som nyckelord.

O.mascula Rusarebo i lördags. Från Mikael Gustafsson.

Gillar kalkrik och gärna hävdad mark.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Orchis mascula

21/5 -19

Naturens under

Underbart!

22/5 -19

Vackert i naturen

Ge din åsikt

På balkongen blommar nu Cypripedium macranthos, Orchis mascula och Serapias lingua. Serapias lingua odlas som andra medelhavsorkideer i sval omgivning med extraljus under vintern. De andra två arterna är nordliga och vilar vid någon/några få plusgrader och får sedan flytta ut på balkongen i mars.
C. macranthos växer i Ryssland och öster ut i Sibirien till Kina och Japan.
Mvh
Mikael

Nyckelord: balkong, Orchis mascula, Cypripedium macranthos, Serapias lingua

1/5 -11

Härlig färg!

2/5 -11

Har du lyckats få Cypripedium i blom så här tidigt!
Inte illa, mina dröjer nog en månad till.

2/5 -11

Va snygg!! Grattis!

2/5 -11

Himla snygg. Min Cypr. reginae kommer med ett litet skott

2/5 -11

Kjempelekker!
Mine Cypripedium har så vidt begynt titte opp av jorda, men jeg er fornøyd med at de har overlevd sprengkulden i vinter

2/5 -11

Hej,
westgothia: C. macranthos gick inte att hålla tillbaka när värmen kom. I fjol då våren var senare så blommade C. macranthos 2-3 veckor senare. De mer senblommande C. reginae och faktiskt även C. flavum är bara en/två centimeter höga.
Kan bara intyga att färgen är riktigt härlig!
Mvh
Mikael

2/5 -11

Häftigt Mikael! Blomman på macranthos ser ut att sväva fritt ovan bladen!
Sådana krukor skulle jag gärna vilja ha. Väntar ivrigt på min provodling av cypripedium i rabatt. Än syns inga livstecken och jag befarar att den inte heller kommer. Om så blir fallet kan ingen bli gladare än jag.
Tack för en fin bild och ett bra inlägg med lite upplysning i.

3/5 -11

Amatör: om det är en Cyp. Ulla Silkens du har så har de precis börjat växa, hoppet är därmed inte ute.
Mvh
Mikael

4/5 -11

Jag måste nog ge mig i kast med att fröföröka macranthos nån gång. Det påstås att de inte är helt lätta att lyckas med.

4/5 -11

Vilken härlig blomma! Blir glad av att se den och lite avundsjuk, här har vi minusgrader på nätterna och snö på marken 2 ggr igår...

4/5 -11

Väääldigt fina! Blir sugen att prova några trädgårdsorkidéer när jag ser de här.... om man nu vågar.

4/5 -11

Grandiost tjusigt!!

4/5 -11

Det är oerhört roligt att se hur bra det fungerar med trädgårdsorkidéer. Jag har blivit alldeles tokig i dem och har anlagt en stor rabatt som jag
kommer att återkomma med hur det ser ut till er. Sedan får vi se om man kan lyckas lika bra som Mikael! Ett stort antal arter lät jag stå kvar i sina 11 cm krukor för att se om de skulle övervintra. Arter från släkten av Cypripedium, Dactylorhiza och Epipactus. Alla klarade även denna stränga vinter. Så det är bara för oss att ta information av alla som lyckas bra här på OP och börja att odla.

5/5 -11

MotvallsGubbe: jag funderade på att självpollinera min C. macranthos men läste (på Lidaforsgarden) att den är känslig för inavel, så det är bäst skaffa en annan klon att korspollinera med.
Kajsan: prova Cypripedium reginae den är tacksam eller hybriden Cyp. Ulla Silkens.
Peter Göttfert: Visst är det spännande med trädgårdsorkideer, de fyller sommaren med blommor och utmaningar, men stör inte på vintern när det är fullt upp med de tropiska orkideernas blomning.
Mvh
Mikael

6/5 -11

Mikael Gustafsson: Till vilken zon är Cypripedium reginae och hybriden Cyp. Ulla Silkens härdiga? Man kanske måste täcka dem på vintern oavsett eller?

6/5 -11

Om jag får sticka in en kommentar, Kajsan. Jag tror inte att det är kylan i sig som utgör ett problem. 30 minusgrader är inget problem, speciellt inte om det finns ett täcke av torr snö som isolerar, men vårar och höstar när det fryser och töar om vartannat så att plantorna får det alldeles för blött kan vara förödande. Jag odlar reginae och flavum, alltså föräldrarna till Ulla Silkens, i Norrbotten.

6/5 -11

Aha, motvallsgubbe, då förstår jag. Man måste alltså ha bra dränering, det har vi verkligen inte. Det är rena lerjorden i vår trädgård. Då måste man kanske blanda ut det med ngt, sand kanske?

6/5 -11

Exakt. så, Kajsan. Bra dränering måste man ha. Hälften grov sand och hälften "trädgårdsjord" är en hyfsad riktlinje.
Poängen är, om jag förstått det rätt, att när vårvärmen kommer och celldelningen i skottspetsen tar fart så får inte rötterna på plantan vara infrusna i ett isblock. Då kan de inte ta upp vatten och då dör plantan. Det måste alltså vara så mycket luft i jorden att den snabbt tinar på våren.
Ett bra sätt, speciellt om man har små plantor, är annars att odla i kruka och förvara krukan på ett skyddat ställe vid en temperatur nära noll under vintern. På en vind, i en jordkällare, i kylskåpet om det finns plats etc.
Men Mikael vet säkert mer om att odla i kruka.

6/5 -11

Jo jag odlar ju mest i kruka men även på friland (då Cyp. reginae och några unga Cyp Ulla Silkens) i båda fallen är det som MotvallsGubbe skriver, att det är viktigt med dränering. När man odlar i kruka är det viktigt att plantorna inte torkar till under vintern, de skall vara fuktiga inte blöta. Jag kan ha hållit min Cyp. formosanum och Cyp. guttatum något torra vid uppvaknandet för de hoppar över blomningen i år, hos båda plantorna ser jag små intorkade blomanlag. Mina frilandplanterade brukar jag lägga ett tegelfat över när det är vinter, det skyddar mot eventuell vinterblöta.
Mvh
Mikael

11/5 -11

Hmm, det låter inte som ett projekt för en småbarnsförälder. Jag har nog med att ta hand om lilltösen, men så småningom kanske jag får mer tid åt växter i mitt liv. ska bli spännande!

Ge din åsikt

12/6 -10

St Persnyckel

St Persnyckel. Från HellviHumle.

 

Nyckelord: St Persnyckel, Orchis mascula

Prata om bilden

30/5 -07

+ 1/10 -09

Egen piga

Vad är väl en nyckel utan piga
Tog en liten sväng bland de nästan överblommade Sankte Pers nycklarna mellan skurarna idag och ville gärna dela den här synen.

Nyckelord: Orchis mascula, nyckelpiga, Sankte Pers nycklar

30/5 -07

Gulligt... vilken vacker bild säluttern..

30/5 -07

Vackert ... fotot, pigan och formuleringen - alla satt dom där dom skulle

30/5 -07

Fint foto, det är en härlig tid ! Har hunnit se St Pers nycklar och Adam & Eva i år, de växer sällsynt här i Jönköpingstrakten.
mvh
Mikael

Åh så vackert det var !
Monika

Prata om bilden