Råd / Släkten, arter och hybrider / Oncidium /

Skriv början av artikeln om Oncidiumhybrid

Nyckelord: Oncidiumhybrid

Inlägg med Oncidiumhybrid som nyckelord.

Jag måste visa upp mammas Oncidiumhybrid. Tyvärr taget på kvällen med mobil, så om den hamnar på sniskan vet ni varför...

Nyckelord: Oncidiumhybrid

9/11 -13

Men wow... Jag har ett par och i den mån jag alls får dem att blomma om, blir det ingenting i den här stilen. Hälsa mamma och gratta!!

9/11 -13

Tack xara! Mamma hälsar tillbaka.

9/11 -13

Fantastiskt vacker!! Har ingen just nu, men borde nog skaffa en ny!!

9/11 -13

Fin, och bilden har hamnat alldeles rätt läge

9/11 -13

Fin planta o härligt att bilderna hamnar åt rätt håll nu för tiden!

9/11 -13

Tack! Synd bara att man inte ser hur stor och hur mycket blommor det egentligen är. Den är fantastisk. Björn: det känns bra att det blev rätt håll den här gången.

10/11 -13

så härlig

10/11 -13

Gratta din mamma, riktig snygg

Ge ditt svar

14/11 -10

+ 16/11 -10

14/11: Tänka sig

Tänka sig att jag på vår lilla Konsumbutik i samhället som både Kommunen och Landstinget glömde hittade en helt underbar liten anonym Oncidium. Blomman som är ca 4 cm sitter ganska glest på en stängel som är ca15 cm. Den är mörkröd med rosa läpp. Och... det oemotståndliga är den ljuvliga doften som känns svagt i hela rummet. Jag antar att det är en hybrid med Sharry Baby som en förälder. Blomman liknar i alla fall min Bebis som blommar för fullt just nu.

Nyckelord: Oncidiumhybrid

15/11 -10

En orkide är alltid en orkide även i en bortglömd Konsumbutik i Nora Västerbotten !

Mvh
Stefan

Ge din åsikt

9/10 -09

Vad är detta???

Vad är detta???. Från plopp.

Denna lilla Oncidiumhybrid köpte jag för två år sedan efter en utställning på Blomsterlandet. Den var då mer död än levande, men jag gav bara 25kr, så jag tyckte det var värt att försöka. Jag är ju inget vidare på Oncidiumsläktet.... Den fick stå ute i växthuset i sommar och det gillade den visst! Blommorna är lite höstliga i färgsättningen, men är det någon av er som vat vad det är för hybrid?

Nyckelord: Oncidiumhybrid

10/10 -09

Hej Plopp,
doftar den? Den liknar de oncidiumhybrider som heter "Sunset" (typ "Pupukea sunset")

/Sofia

11/10 -09

Tack för svaret, Sofia! Först när den slog ut så var den gulbrun och doftlös. Nu, efter ett par dagar har färgen djupnat till gammalrosa ungefär och doften liknar choklad. Det roliga är att jag har köpt flera stycken fina, välväxta exemplar av Oncidium Tiny Twinkle och aldrig klarat av dem. Sedan köper jag denna stackare som helt klart hade en nära-döden-upplevelse och vips! så blommar den! (Nja, vips och vips... det tog två år...)

11/10 -09

Aha! Det kanske finns hopp då, jag hade gett upp på oncidier jag med.... Särskilt Tiny Twinkle!

11/10 -09

Jag håller med om att Oncidium Tiny Twinkle är lite krångliga, jag köpte 2 nyss
urflaskade för några år sedan, med bulber lite större än en ärta, som förde ett
tynade liv till jag planterade dem i 80% Perlite och resten fin bark, i väldigt liten
kruka. Jag hänger ut den på balkongen så fort risken för nattfrost är över, där
hänger den i regn och rusk till slutet på september, och trivs alldeles förträffligt.

11/10 -09

Mina Tiny twinkle skjuter stänglar och skott som bara tusan nu De vill gärna få fläckar på bladen dock, speciellt den vita, men det är ju vanligt på vissa Oncidier

11/10 -09

Blomtjuven, hur odlar Du den, ljus, temp o.s.v., det är alltid bra
att ta efter ett odlingssätt som är bättre än ens eget.

11/10 -09

Tjaa, inte så märkvärdigt rumstemp, dvs ca 19-25 grader beroende på årstid. Har dem i öst/västfönster. Odlar i vitmossa med bark längre ner i krukan. Vattnar när jag märker att de börjar torka ut, dvs när de är kruttorr på ytan och lite torr en bit ner(komposten är ganska så hårt packad). Är lite försiktigare med vattningen vintertid, som med de flesta orkidéerna. De hade en svårare period utan skötsel ett par veckor i somras när jag seglade i Stockholms skärgård. De fick för mycket sol och för lite vatten. Därav fula fläckar misstänker jag. Lite luftrörelse och temperatursvängningar mellan natt och dag med öppet fönster tills några veckor sedan. Det tycktes dock inte hjälpa mot fläckar. Nu har de stått i skugga en bit in i rummet ett tag. Verkar som om detta satt fart på bildandet av nya stänglar. Eller så var det bara dags för att blomma. De hade lite dåligt med rötter ett tag, så de har haft det lite svårt, men ändå vuxit på och inga dragspel här inte. Nu verkar det finnas lite mer rötter i krukan. De skulle säkert må bättre av lite mer luftfuktighet, men så illa tror jag inte att det är ändå. Ja, hittils har det funkat att göra så här iallafall. Trodde inte de skulle blomma i år, men jag hade fel

12/10 -09

Tack för infot Blomtjuven.
Ungefär som jag också odlar då, förutom att jag har mina ute under en
del av året. Fläckar på bladen blir det hur man än gör tycker jag, ute är
det ju blåsigt och ganska hög luftfuktighet eftersom jag bor 30 meter från
en sjö, men fläckar blev det ändå.

12/10 -09

Japp varsågod och kanske ökar svårighetsgraden om man skaffar flaskbarn, vuxna plantor är kanske lättare att ha att göra med, vad vet jag.

Prata om bilden