Råd / Släkten, arter och hybrider / Oncidium /

Nyckelord: Oncidium hastilabium

En ovanligt storväxt Oncidium med stora blommor i grönt och rosa. Doftar! Oncidium hastilabium återfinnes på 750-2200 meters höjd i Sydamerikas regnskogar. Den växer med ett krypande rhizom fastklamrad på trädgrenar och -klykor. Bulberna är ovala och sammanpressade. De bär vanligen två blad, ibland bara ett. Blomstängeln skjuter fram vid årsbulbens bas under...

Läs hela artikeln

Inlägg med Oncidium hastilabium som nyckelord.

Hej
Vet inte om någon kommer ihåg min bild från 2 nov då jag visade på en startande stängel av min Oncidium hastilabium som för första gången började producera en stängel? Den har växt och växt och .... och till sist är den nu jättestor (kan inte låta bli att travestera tjuren Ferdinands tillväxt ...)! Den är nu 1,75m minus avstånd från golv till bulb (ca 15 cm), men det är många knoppar till som ska sträcka ut toppen mer! Idag slog blomma nummer två ut så det här lär vara länge! Ville bara dela med mig av denna enorma stängel med så vackra blommor, dessutom blommar samtidigt min O. hybrid (mellanting av Twinkle och "Sharry Baby"), D. kingianum, Prosthechea cochleata och Iwanagaara Apple Blossom så nu doftar det!

Nyckelord: Oncidium hastilabium, stängel

3/2 -13

Så spännannde vacker blomma.

3/2 -13

Den är väldigt, väldigt häftig och man skulle nästan kunna tro att den har fått tillväxthormon!! Klarar den sig utan stöd?

3/2 -13

Vilken monster-stängel! Jättefin blomma

3/2 -13

Nenne: Den står faktiskt upp utan stöd, men nu när blommorna kommer vågar jag inte chansa, så jag har lindat en lina runt stängeln som jag sedan fäst i taket! Vore inget roligt och se stängeln ligga avbruten på golvet pga för många blommor!

3/2 -13

Ja den var precis enorm!! Vilken höjd! Kul !

3/2 -13

En fråga som kommer upp när man ser denna långa stängel är ju hur fungerar detta i naturen? Vad jag kan inbilla mig är att den växer i större grenklykor och liknande men sträcker ut stängeln genom grenverket för att nå ut till att synas för pollinatörer. Där bör den ju också få stöd av kvistar och grenar, annars skulle ju den gå av och ett sådant genetiskt arv lär inte föras vidare!

3/2 -13

ShrimpDiver: Intressant fråga du tar upp och jag tror den är så smart, så den vet exakt hur den ska bete sig för att överleva och leva vidare!!

3/2 -13

stänglarna hänger ner från plantan o viftar med vinden, den böjs väl efter sin tyngd succesivt.

3/2 -13

Ja Truls har rätt. Det är ju så med de allra flesta arter att blomstängeln hänger mer eller mindre nedåt eller snett utåt bland orkideer som lever som epifyter.

4/2 -13

Härlig blomma, grattis!
Mvh
Mikael

4/2 -13

vacker!

Ge ditt svar