Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Nepenthes

Nyckelord: Nepenthes

Inlägg med Nepenthes som nyckelord.

Arter, hybrider och annat inom släktet Nepenthes

N. Alata (2)

Prat om släktet Nepenthes

21/8 -10

Nepenthes Alata

Nepenthes Alata. Från EllaBella.

Hela växten.

Nyckelord: Nepenthes Alata, Köttätande, Kannranka

Prata om bilden

21/8 -10

Nepenthes Alata

Nepenthes Alata. Från EllaBella.

Vackra kannor

Nyckelord: Köttätande, Nepenthes Alata, Kannranka

21/8 -10

Hur i (pip) får du dessa att överleva? Jag har gett upp allt vad köttätare heter då de dör innan jag ens hunnit hem. (nästan)

21/8 -10

Vattnar med batterivatten och med näring för köttätande (Finns på brutala blommors sida att köpa). Om du kollar på stora bilden ser du hur jag har byggt upp med leca,sen en rund plastbit som håller nere lecan och jag har gjort hål i plastbiten,5 st ganska stora (som en tumme).
Jag låter det alltid vara vatten i lecan men när plantan har lite fukt kvar i jorden fyller jag upp till ca 2 cm över plastbiten. Suger det upp fort ger jag lite mera senare. Den älskar att bli sprayad på bladen men ta batterivatten till det också,dom skyr kalk och dessutom blir det fula fläckar.

21/8 -10

Jag skrev stora bilden men jag menade att du skulle titta på bilden med hela plantan

21/8 -10

Hmm, så batterivatten är alltså hemligheten Har bara vattnat med vårat kranvatten (från kallkälla) men tydligen duger det inte då.
Kanske testar en igen då någon gång

21/8 -10

Japp. Kranvatten har för mycket kalk i sig.

21/8 -10

http://brutalablommor.se/pages/care.html där hittar du info om vattning

21/8 -10

Ingela när du kommer hem med en ny nepenthes som du har köpt på någon blomster butik så ta ur plantan skölj bort all jord för dom brukar vara plantad med nästan ren jord sen blandar du en väl dränerad blandning av sphagnum orkidee kompost ganska mycke perlit eller vermikulit och små leca kulor sen låter du den inte torka ut då blir den stor jag lovar .. har själv ca 100 st nepenthes av olika sorter både högländare och lågländare . den du säkert har är en lågländare och trivs bra i vanlig bostad en högländare vill ha varmt på dagen ca 25-30 på dagen och ca 8-10 på natten . därför är högländare svårare att få till att trivas i en vanlig bostad ... ps du kan köra denna alata med vanligt kranvatten den klarar det .. det är inte det som har tagit död på dessa innan du nästa kommit hem det är kruk mixen den har och att du låter den torka ut ...... håll den ständigt fuktig med en väl dränerad kruka och medium . hör gärna av dig med fler frågor .

21/8 -10

Tack för tipsen !

21/8 -10

Kan jag köpa perlit eller vermikulit på plantagen tro ?

21/8 -10

Jeg har kjøpt begge deler på Plantasjen her

21/8 -10

Ja då har dom det säkert här också

22/8 -10

Vill bara tillägga att det går utmärkt med kranvatten om det är mjukt. Bor man på en ort med hårdare vatten får man nog samla regnvatten eller köpa.

22/8 -10

Tack o bock för tipsen SKA jag testa en igen o hoppas på överlevnad

22/8 -10

Flora: Då måste jag har mycket kalk i mitt kommunala vatten. Haft flera kannor som dött av vanligt kranvatten men efter jag testade batterivatten lever dom och frodas.

Prata om bilden

15/5 -10

100 nepenthes

Jens (POLARIS) du kan väl vise upp lite bilder på dina 100 nepenthes och berätta lite om hur du odlar dom ?

Nyckelord: nepenthes

Ge ditt svar

 

Nyckelord: Nepenthes

20/2 -09

Nepenthes?

20/2 -09

Fantasieggande formspråk i naturen! Jag föreställer mig en rad kannor öppna sig och stänga sig som orgelpipor - undra hur den musiken skulle låta

20/2 -09

Nepenthes. Från Blompappa.

Rolig att vattna sa barnbarnet.

20/2 -09

Jösses vilket litet barnbarn du har, sover han i en tändsticksask ?

20/2 -09

Du har väl inte talat om att den äter små nakna barn?!

Prata om bilden

2/9 -08

Nepenthes

Ingen orkide.Den här fick min man förra veckan då han gick i pension.Tänkte att det finns någon här på OP som vet något om skötsel.Har förstått att den ska fuktig omgivning. Jag har googlat men engelska är inte min starka sida. Någon trodde att det skulle vara vatten i kannorna. Den är riktigt häftig och det skulle vara kul om vi klarade den en liten tid.
Hoppas på hjälp!

Nyckelord: Nepenthes

2/9 -08

Hej Anette... Här e en sida att titta på svenska http://www.nepenthes.se/

2/9 -08

jag har också en Nepenthes (annan sort än din för kannorna på min är lite grönare och taggiga). Min står i en ytterkruka där det alltid finns vatten i och så sprayar jag vatten på den ettpar ggr/dag. Det viktigaste är att den är fuktig helatiden (vilket är svårt för mig, därav står den i vatten helatiden). Den skall absolut inte ha någon näring för då slutar den bilda kannor (och det vill man ju inte ). Och helst kalkfritt vatten vill den ha.

2/9 -08

Tack så mycket.Gick in på nyckelorden här och hittade bra länkar.Bl.a ett svenskt forum.
Anette

2/9 -08

Lustigt! Jag (eller både jag och min sambo) har funderat på en sån här ( ) ett tag... och idag hade min lilla lokala blomsterhandel två stycken hängande och så tänkte jag köpa en, men skulle bara gå och handla lite först och så grep snålheten tag i mig så det blev inget... Men sen frågade jag sambon om vi skulle köpa en och det ville han så det blir imorgon!! Men så undrade jag också hur dem skulle skötas och så finns denna tråd här idag Blir helt klart en imorgon!!

2/9 -08

Va kul och vilket sammanträffande.Om du får några odlingstips förmedla dom gärna hit.
Anette

2/9 -08

ja köttätare är häftiga.

2/9 -08

Det var imponerande många kannor på denna .... och riktigt snygg färg har den också ... hoppas ni får behålla den såhär fin !

2/9 -08

boxer,visst är den häftig.
Tack Ewert,Ja,vi får göra vårt bästa.
Anette

2/9 -08

jag läste förresten på sidan som spira rekommenderade och där stod det att man absolut inte skall låta den stå i vatten så du kanske inte skall tro på mitt tips att alltid ha vatten i ytterkrukan, men ja min skulle torka ihjäl annars så vad gör man...

2/9 -08

Jag har min i rumstemperatur, vill inte stå kallt. Sen ska den alltid hållas fuktig. Men jag låter den aldrig stå i vatten. Sen vill den ha en skvätt närníng i mellanåt.

2/9 -08

Den här är planterad i en glasskål utan något dräneringshål och mest med mossa så jag får vara väldigt försiktig med vattningen.
timmy: känner du till om man ska ha vatten i kannorna?
Anette

3/9 -08

Hej Anette

Har själv några olika Nepenthes, har inte haft dem så länge att jag kan påstå att jag är duktig på att odla dom. Men lite tips kan jag ge.

Din planta ser ut att vara en hybrid kallad Nepenthes ventrata. Just denna ska vara ganska lättodlad, snabbväxande och inte vara lika beroende av hög luftfuktighet, som många andra.

Nepenthes finns i huvudsak på öar i sydöstra asien, som Borneo, Sumatra, Java och Philippinerna m. fl. De har alltså ganska mycket gemensamt med många orkidéer vi odlar. De vill aldrig torka ut helt, men ha en väldränerad kompost och inte stå i vatten. Finare orkidekompost och vitmossa ska fungera fint har jag läst.

Temperaturen, beror på om de är så kallade hög eller låglands arter, men din ska trivas bra i rumstemperatur. De vill ha mycket ljus, utan brännande sol och de flesta föredrar hög luftfuktighet.

De är i huvudsak markväxand och går bra att vattna med kranvatten, till skillnad mot de flesta andra sk. köttätande växter. Göda dem med mycket svag näringslösning ska gå bra, men ännu bättre ska det vara att mata dom med insekter. Inte för många insekter på en gång bara, för då finns risk att kannan ruttnar.

De blir ganska yviga och rangliga med tiden och går då bra att beskära, för att få dem mer kompakta. Sticklingarna ska gå att rota i vatten eller kompost i kruka, med plastpåse om, men det tar lång tid och är inte alltid helt lätt.

Kannorna bör fyllas till knappt häften, med destillerat vatten och innehållet skvimpats ut, under transport.

Roligt komplement till orkidéerna, även om de tar en del plats.

3/9 -08

En rejäl rackare!

Kan tipsa om denna sida, om du/någon vill läsa lite mer:
http://forum.nepenthes.se

3/9 -08

Tack Flora för all information och tack salvador för forumlänken.Jättebra!!
Anette

Ge ditt svar

Köpt 3 nya orkisar vid utställningen i Åkeshov.
1. "Miltonidium" (Brasiliansk Miltonia x Oncidium). Ser ut och luktar ungefär som en Sharry Baby. Jättefin!
2. Odontoglossum Samurai - min första odontoglossum..
oxå väldigt läcker.
3. Nepentheshybrid - en helsjuk sak med stora "kannor" som hänger ner. Lite kul tycker jag.
Sen fick det vara nog, ekonomin pallar inte mer, och det gör inte fönsterbrädorna heller.

Nyckelord: Åkeshov, Miltonidium, Nepenthes, Odontoglossum Samurai

Ge din åsikt

15/1 -07

Och en sådan!

Och en sådan!. Från mmia.

Någon som vet hur den ska skötas?

Nyckelord: Nepenthes

15/1 -07

Som de flesta köttätare, fast denna ska inte ha någon viloperiod, Sköt den som en varmväxande orkidé men den ska inte ha någon näring. Så rent vatten som möjligt. Ett annat tips är att man kan om kannorna är tomma, fylla på med lite regn eller osmosvatten. Annars brukar de torka in.

Ingen annan mat än insekter!

15/1 -07

Ska bli spännande och se om man kan sköta det så den överlever. Ska man vattna i kannorna då? För några insekter finns det ju inte nu

15/1 -07

Egentligen ska dem kunna producera vätska och syror själv men eftersom det ofta är för torrt hemma får man hjälpa till. Vattna i krukan också, håll den alltid fuktig.

Sen brukar de klara sig ganska fint utan insekter men en fluga, geting eller varför inte en och en annan mjöllus då och då håller dem glada.

15/1 -07

Tack för svaret!

Prata om bilden

Är det nån som har koll på hur man tar sticklingar av Nepenthes på bästa sätt?
Har en som börjar bli lite för lång (över halvmetern)...
Är det bara att kapa och sätta i jord, eller vitmossa eller vatten?

Nyckelord: stickling, Nepenthes

13/12 -06

Nepenthes, är det en sån växtätande kannranka?

jajamensan. Otroligt trevliga prylar.

Eller tja, inte växtätande, men jag hör vad du menar.

13/12 -06

Hehe, så fel det kan bli

14/12 -06

Har inte nepenthes en ganska tjock rot? går inte den att dela? (Säger jag som inte ens har en)
Annars kan du kolla in SPCS forum, men det var lite svårt att greppa:
http://www.fumpan.com/cgi-bin/yabb/YaBB....

14/12 -06

Man kan ta en delning av rhizomen och förmodligen är det bra med lite vitmossa i för det rekommenderas till frösådd. Brutala blommor har bild och tips!

Den går att dela, men det är inte det som är grejen. Den har tre stammar, skott, vad som. De är 5, 15 och 65 cm långa... vill kapa av den långa prylen till mer lagom längd, och plantera in den i ett skåp (när den väl är rotad).
På brutala blommor fanns inget om delning, tyvärr...

14/12 -06

Jag har kapat min och satt i vitmossa. En del klarades sig och en dog - så testa.

14/12 -06

Jag har alltid tagit toppskott av Nepenthes och satt i vitmossa och det har funkat hur bra som helst.

Ah, men dåså, då ska det lekas klipp och klistra.

Om man inte tar ett toppskott då, utan delar den där långa prylen i, hm, låt säg tre delar, skulle det funka då också, nån som vet?

18/12 -06

Ja, är den så lång så kan du klippa den i bitar precis om vaniljen. lämna kvar ca. 3 blad på varje bit och plantera i vitmossa, sen har d en hel Nepenthes-skog efter ett tag!

Ge ditt svar

16/9 -06

köttätare

köttätare. Från MimmiO.

nepenthes miranda, otroligt häftig.

Nyckelord: Nepenthes

16/9 -06

Glömde skriva ner Håkans hemsida som just handlar om köttätare. Jag var hemma hos honom för ett tag sedan och köpte mina köttätare, här kommer länken http://www.murevarn.se/
Verkligen häftiga växter! Hoppas nu att jag slipper dessa nedrans småflugor som finns överallt!

Aaargh!! Jag vill åxå ha en Miranda!! Dom är så äckligt snygga! Och stora...

17/9 -06

Min är liten än så länge men jag ska vårda den ömt för att få den STOR.
Håkan hade värre exemplar:-)))

17/9 -06

Snygg. Men är dom inte svåra att sköta?

17/9 -06

Jag har inte haft dem så länge men jag fick veta att de absolut inte får torka ut, så de står med krukorna "planterade" i en skål med lekakulor och vatten enda upp, de verkar trivas än så länge.
De är ju sumpväxter och vill ha det ständigt blött om fötterna.
Måste ju prova när de är så himla läckra plus att de är nyttoväxter:-)

Prata om bilden

16/9 -06

köttätare

köttätare. Från MimmiO.

nepenthes x coccinea

Nyckelord: Nepenthes

Prata om bilden