Skriv början av artikeln om Motering

Nyckelord: Motering

Inlägg med Motering som nyckelord.

Jag funderar på att montera mina vanillor på någon träbit eller barkbit... beroende på vad jag får tag i. Min fråga är alltså: går det att ta något träaktigt från naturen(skogen eller nått trä som flytit i land) eller ska det vara köpt i någon affär?
Alla tips och råd är välkomna Jag är idel öra - har ju aldrig gjort något sådant här förut.

Nyckelord: Motering, Vanilla

Bra bark hittar du i djuraffären tex. Men hur hade du tänkt dig med just vanilj monterad ? Det växer ju i jord. Har min i själv vattnande kruka för jämn fuktighet.

8/6 -09

Bra tips - tack DevilsLeftHand!

Jo, jag tänkte montage åt vanilj för visserligen växer de från marken till en början. Men sedan tar de sig upp i träden och lämnar marken helt tillslut. Så jag tänkte att om min vanilla (som ju bara är en stickling) får börja i "trädet" så kanske den trivs lika bra med det. Dem är i vitmossa för rotning just nu men de har inte fått några rötter i vitmossan ännu - däremot har en av dem skickat ut en luftrot. Tog det som ett tecken på att den ville bo lite högre upp än i en kruka. Därav mina funderingar kring montage.

9/6 -09

Kanske ska tänka på att vaniljen ganska snart växer vidare utanför din barkbit tror jag... De växer ju gärna lite som ogräs de där. Plantan jag har hemma lindar jag runt runt runt kring två stänger med kokosfibrer. Har inte mätt längsta revan men när jag planterade om den till större kruka för två år sedan var den längsta lite mer än 3-4 meter har jag för mig. Jag hade då haft plantan sedan ca 1.5 år tillbaka och den var som längst 3 dm tror jag när jag fick den...
//Åsa

9/6 -09

Växer som ogräs har jag inte hunnit erfara något av själv ännu men jag ser fram emot det Får väl lösa det med att skaffa en lång barkbit kanske. Och kanske beskära när så behövs. Det står ju att vanilla brukar beskäras av de som odlar den för att få blommor och göra vanilj av sedan... Testar man inte får man aldrig veta eller hur man brukar säga.

9/6 -09

Jaaa... en lång barkbit får det nog bli, eller en stock, så att du kan linda rankan runt - och runt runt... Min växer ca 5 + i veckan (!) nu på sommaren men bara någon cm i månaden på vintern.... Jag har min lindad kring ett stöd. Se bild från i vintras här. Här är en bild på våren tillväxt, säkert en halvmeter längre än i december (fick lindat om nyväxten på rankorna kring stödet i helgen, men på bilden når de nästan hela vägen upp till toppen på pinnarna). PS! Beskär du så får du ju inga blommor, den behöver ju var flera meter för att blomma....

9/6 -09

Jo, jag ska söka rätt på en lång stockliknande bit. Kanske kan hitta något snyggt på/vid stranden.

Här står det om beskärning för att få fler blommor på vanilla. "Om den lämnas orörd kommer den att växa sig så hög som möjligt på stödet, med få blommor. Odlare beskär plantorna varje år, vilket ökar blomningen och gör den mer lättskördad."

Vaniljrankorna är så snygga tycker jag, tack för att du delar med dig av din underbara lilla växt valkyrie66

9/6 -09

Javisst är rankan snygg på egen hand!! Jag har också hört att om man vill ha fler blommor skall man träna dem horizontalt, typ som de gör med vinrankor... men vet ej säkert hur det ligger till. Men de blommar i alla fall inte förrän de är ganska mogna, minst 3 meter långa, så beskär den inte för tidigt om du vill se den blomma. Sedan kan visserligen rankorna gärna växa till sig rätt bra om de trivs (20 meter +), så man måste nog beskära dem någon gång om man vill ha plats för något annat i växthuset!

9/6 -09

Vill man ha något annat än klätterväxter i växthuset då?
Apropå vanilla och blomning, har du fått din att blomma någongång, Valkyrie66? Eller kanske ska omformulera frågan lite, har nu någonsin försökt att få den att blomma?

9/6 -09

Jag fick den i födelsedagspresent förra maj, hade kanske inte köpt den eftersom jag försöker hålla mig till mindre arter eftersom jag har begränsat utrymme (i lägenhet), men men.... Har i alla fall odlat den för att jag tycker den är fin.. för fin är den ju. Blommar den så blommar den... en bonus liksom.

9/6 -09

Håller med, både om blommor som bonus och att det lätt kan bli trångbott i en lägenhet

9/6 -09

Lurer på om ikke John har en kjempeflott vaniljeplante som slynger seg gjennom veksthuset. Har prøvd å lete etter innlegget men ikke funnet det igjen.

10/6 -09

Vad synd ingse, hadde gärna sett den bilden. Men så blir det ju tyvärr ibland... saker man vill se igen/visa upp försvinner/är inte där man tror att de var från början. Har dock aldrig riktigt förstått vitsen med varför det blir så än...

Men det var en fin idé - den dag jag skaffar ett växthus ska jag ha massa vanilj klättrandes på väggarna där inne - och inte för att de ska vilja därifrån

10/6 -09

Jag vill visa upp min vanilla- lianer ( en grön och en variegerat )
Den har flera ranker som er 5-6 meter ,luftrötter på mera en halvmetern
Ganska svårfotat då den klättra runt i ett ganska litet växthus

10/6 -09

10/6 -09

10/6 -09

Oh ja, vad mysigt de ser ut att ha det
Längtar tills mina vanillas börjar ta över lite här hemma också

12/6 -09

Passa tapeterna bara min växte fast i tapeten när den sökte nånstans att klättra!

13/6 -09

Tack för tipset Carina!
noterar att en vägg i sten eller snarare betong skulle passa bra att sätta motaget på i framtiden

Ge ditt svar