Skriv början av artikeln om Megaclinium purpureorhachis

Nyckelord: Megaclinium purpureorhachis

Inlägg med Megaclinium purpureorhachis som nyckelord.

12/10 -12

Vidgade vyer

Idag kom mitt första inköp från Orchideen Lucke i Tyskland! Jag tänkte jag skulle våga prova någon annan än Schwerter för en gång skull, särskilt som Lucke hade ett par sorter jag gärna ville ha som jag inte sett på andra ställen!

Men jag vet inte hur imponerad jag är... Paphen är en Schwarze Madonna, den köpte jag som ersättning för den Schwarze Madonna jag redan har men där rötterna ruttnat bort och den har hittills inte utvecklat nya rötter trots min HLR. Den som jag fått hem nu har väl skapligt med rötter, men hälften är borttrimmat på grund utav röta...

Så köpte jag två nära blomstora Megaclinium purpureorhachis (Bulbophyllum)... De skulle komma i 8 cm kruka - för Lucke innebar det att de står i en 3 cm mossklump som stoppats ner i en 8 cm kruka där rötterna var fullständigt oetablerade. Det ser ut som det gjordes igår. Gott och väl med den saken, men det var inte mycket till rötter, även här fick flera trådar klippas bort.

Så sammantaget är jag nog inte jätteimpad, men det är ändå kul att ha fått hem lite nytt!

Nyckelord: Paphiopedilum Maudiae 'Vinicolor Schwarze Madonna', Megaclinium purpureorhachis

12/10 -12

Lycka till med Dina nya. Ibland blir man lite besviken på plantor man beställt. Har själv aldrig köpt från Orchideen Lucke.

13/10 -12

Tack Stella, jag hoppas det ska gå bra med dem! Jag lindade Megacliniums rötter i lite vitmossa och ställde dem i 5 cm krukor med lite bark och mossblandning. Paphen fick stå i samma blandning men inte med mossa runt rötterna, använde ganska lite mossa med tanke på hur det gick för rötterna på den förra. Så jag hoppas alla tar sig, men den Megaclinium som är till vänster i bild har väldigt ont om rötter.

13/10 -12

Det var lite mindre rötter på den vänstra men verkar ändå vara på G, så i vitmossa blir det säkert fart på den.

13/10 -12

Jag är lite skeptisk till Orchideen Lucke själv då jag inte haft någon tur med plantorna jag beställt därifrån. Visserligen har ingen dött (hittills) men det har tagit en evighet för dem att etablera sig. Nu har dock min Braquestris Melmi kommit igång riktigt, men det tog 5 månader innan den visade några tecken på att vilja växa. Den senaste från OL, Dtps. Sogo Vivien 'Golden Vivien', är dock av annan kaliber och växer på riktigt duktigt, så jag tänker inte döma ut dem heller.

Kul att det blev en ny Schwartze Madonna och är det inte en ny liten rotspets jag tycker mig skönja? Sådant tar jag alltid som ett gott tecken, för jag inbillar mig att det visar att Papharna är växvilliga trots ett mindre bra rotsystem. Dessutom så är rotsystemet på din nya bättre än det var på min när den kom, så jag skulle inte oroa mig. Lycka till med de nya tillskotten!

13/10 -12

Ja, jag föreställer mig att det tar ett tag för dessa (främst Megaclinium) att ta fart... Men att sälja Megaclinium som stora nog för 8 cm kruka kändes rätt missvisande.

Jag var ju tvungen, är så förtjust i dessa mörka Paphar
Den hoppas jag ska ta sig! Det jag funderade på var om den fått en liten köldknäpp, de 2-3 minsta bladen har blivit lite mörkröda/melerade på ovansidan..? De var ju på resande fot 5 dagar, och Paphen kom i blöt kruka...

Ge ditt svar