Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Maxillaria

Nyckelord: Maxillaria

Inlägg med Maxillaria som nyckelord.

26/10 -11

Maxillaria

Denna er köpt som en maxillaria picta men jag undra ?

Nyckelord: Maxillaria, identifiering

27/10 -11

Ud fra billedet kunne det godt være en picta. Hvad får dig til at mene, at det ikke er en picta?

27/10 -11

Jag er inte säker på att det er en picta för att det saknas prickar i blommorna

27/10 -11

Det är nog picta, prickarna syns mest på baksidan.

28/10 -11

Mycket fin planta!

Ge ditt svar

22/3 -09

Maxillaria praestans

Maxillaria praestans. Från A G.

Andra blomningen. Förra vart i somras, men nu ser det ut att bli flera blommor. Runt åtta. Jag har dock bara fått en till två blommor per bulb. Gillar verkligen läppen.

Nyckelord: Maxillaria, Maxillaria praestans

22/3 -09

Mössan var också himla fräck!

22/3 -09

Verkligen vacker och speciell, doftar/luktar den något?
mvh
Mikael

23/3 -09

Ja du Mikael, jag har varit där och försökt lukta ett par gånger, och den luktar något svårdefinierbart. Det närmsta jag kan komma på är Phalaenopsis bellina, fast mycket svagare.

mvh
Anders

23/3 -09

A G.: tack, som sagt väldigt grann.
mvh
Mikael

23/3 -09

Formskön och spännande! Om jag kommer överens med min rufescens och får den att blomma om kan det nog bli fler maxillarior, det är något tilltalande med dem

23/3 -09

Mums för ögon med vårlängt Synnerligen vacker !

23/3 -09

Ännu en liten söt maxillaria - läcker

Vilken läcker blomma och vilken svart tunga...

23/3 -09

Så spännande i både form och färg! Ett riktigt konstverk, grattis

24/3 -09

Wow, den var snygg!!

Prata om bilden

Första blomningen. Köpt på Tradera.
En riktigt liten sötnos.

Nyckelord: Maxillaria rufescens, Maxillaria

3/10 -08

Ja visst blir man överraskande förtjust i denna lilla raring! Doftar gott dessutom. Min blommar ännu på den andra blomman, men närmar sig nog upphällningen då "underkäken" börjat bli mörk i färgen och doften nästan försvunnit. Men de sägs kunna blomma lite titt som tätt, vi får hoppas att våra läst just de raderna i beskrivningen oxå

Ge din åsikt
Maxillaria picta. Från En person som inte är medlem längre.

Hade slagit ut när jag kom hem från Ungern. Jag trodde att den skulle dofta kokos, men det gör den definitivt inte. Däremot en stark hyacintdoft (enligt mina doftlökar). Doftar gör den bara på förmiddagen.

Nyckelord: Maxillaria picta, Maxillaria

30/10 -06

Ninalina: Det är väl Maxillaria tenuifolia som doftar kokos. Jag trodde också att de flesta Maxillarior skulle dofta något åt kokoshållet, men Lassse hade en som inte doftade varken gott eller starkt, så jag antar att det är olika för dem alla.

30/10 -06

Det här är en häftig Maxillaria: Maxillaria schunkeana, har en svart blomma.

Mia, när jag köpte denna av Micke på Dusk Tropic så påstod han att den skulle dofta kokos, tror också att jag läste det nånstans.

30/10 -06

Jaha, då förstår jag om du blev lite besviken. Ja, jag är inte så bra på Maxillarior, tänkte bara att jag hört att det var just tenuifolian som doftade kokos. Har aldrig känt en Maxillaria dofta, men kokosdoft måste vara angenämt.
Fast jag tycker hyacintdoft låter som en god doft också. : )

Mia, tänk att denna enda blomma fyller mitt stora kök med doft på förmiddagen, det är ljuvligt. Jag har även Maxillaria rufescens som doftar vanilj, helt underbart.

31/10 -06

Kristina, är det lättskötta Maxillarior? Jag har funderat på en tenuifolia för jag tycker den har så vackra röda blommor och såklart för doften.

Mia, det tog några år för pictan att blomma men nu efter en svalperiod i växthuset verkar den ha kommit igång. rufescensen har blommat två ggr i år. tenuifolian har jag inte, men skulle kunna tänka mej den eftersom jag bara äääälskar kokos.

1/11 -06

Ninalina, Micke hade säkert blandat ihop picta med tenuifolia. M. picta doftar aldrig kokos. Den mest kända kokosdoftaren är som sagt M. tenuifolia, men jag tror det finns några till. Det finns f ö rätt många maxillarior, runt 700 arter tror jag.

Jag tycker nog att picta är den mest lättskötta av de som nämnts. M. rufescens är också ganska lätt. M. tenuifolia brukar inte heller vara något problem när det gäller växandet. Däremot vet jag att vissa kloner är väldigt tjuriga med blomningen. Ska man skaffa en tenuifolia skulle jag råda att man köper en som blommar eller en som man iaf fått veta att den brukar blomma.

1/11 -06

Tack Lasse, det var bra att veta. Då ska jag se till att köpa en i blom eller i knopp.

Tackar för infon Lasse,
jag blir inte besviken för att pictan doftar också väldigt gott. Har hört att vissa Maxillarior doftar gammal urin, ruttet kött o.s.v hoppas att man inte blir lurad att köpa en sån nån gång.

1/11 -06

Jo det finns ju några maxillarior som luktar mindre gott. Annars är det bulbophyllum (inte alla!) och en del masdevallia som man särskilt ska akta sig för om man vill undvika illaluktande orkidéer. Men själv har jag en suspekt dragning även till sådana... :-p

Prata om bilden
Maxillaria crassifolia. Från mats E.

 

Nyckelord: Maxillaria crassifolia, Maxillaria

Prata om bilden
Maxillaria rufescens. Från En person som inte är medlem längre.

Denna slog ut igår!
Trots att den på bilden ser jättelik ut är blomman ganska liten, ett par cm. ut från mitten åt alla håll, men det är större än förväntat. Den doftar jättegott! Plantan kommer från NOF:s import från Peru i fjol höst.

Nyckelord: Maxillaria rufescens, Maxillaria, blomma

25/7 -06

Ser ut som man skulle kunna äta upp den. Grattis till den sköna blomman.

25/7 -06

En mycket trevlig liten 'rackare'

Gratulerer Helena, den var kjempefin. Skulle nesten tro det var sukkertøy.
Mine Peru planter har stått på stedet hvil (dvs. et par har beg. å røre på seg nå i sommer).

Hvordan har du pottet den og hvilken årsrytme har du gitt den?

Hej!
Tack allesammen det är den första importplantan någonsin som blommar hos mig. Den doftar godis också!
Den står i min "vanliga" blandning bark och mossa (mer mossa längst upp). Det var svårt att få den att sitta fast, så jag har använt lite tejp så att den inte är vinglig när den ska försöka etablera sina nya rötter. Hos mig är det svalt på vinternätterna, så den får hålla till godo med de förhållanden som finns. Peruplantorna (ett par Maxillaria, en Brasiia och en Cat. )började visa livstecken redan i vintras, men långsamt. Det mesta går fortfarande långsamt. Cattleyan som var för ivrig och kom med ett skott redan i vintras dog plötslig. Är nöjd för att dom andra lever.
Och plantorna från Taiwan kom mer på rätt årstid, tror jag, för dom är det helt annan fart i redan. Massa nya rötter och lite tillväxt också.

Den står i en liten halvgjenomskinlig plastkruka.

Takk Helena.
Enig med deg, Taiwan plantene er noe helt annet. En har allerede blomstret og to kommer nå med bl.stengel så her er det bare å glede seg.

Hei Anita!
Tror det skyldes årstiden. Så artig at dine T.planter blomstrer! Jeg klippet av en knopp på en epicat. Hvor i Norge finns du?

27/7 -06

Sånadär småblommiga doftande maxillarior står högt på önskelistan. Speciellt M. tenuifolia som jag skulle vilja odla i kokosnötter för att matcha doften.

Prata om bilden