Skriv början av artikeln om Led-lyse

Nyckelord: Led-lyse

Inlägg med Led-lyse som nyckelord.

Några kompisar på SYS möte hade några förslag på alternativa användningar av växthuset och lampan

Nyckelord: Led-lyse

21/11 -13

Hm....häftigt och maximalt PAR men inget att ha i en bostad Vad är det för släkte du har där?

21/11 -13

Där finns Sophronitis, Dendrobium cuthbertsonii + en Paph. delenatii som aldrig blommat trots att den har många fina rosetter. Får se om det här ljuset ger effekt. Under Led-lysröret i rummet bredvid står det Disa uniflora och Dracula vampira.

21/11 -13

Bolero: skall bli spännande att följa utveckling

22/11 -13

Har faktisk akkurat hatt et forsøk på Universitetet hvor vi sammenliknet effektiviteten av HPS og LED for photosynthese og våre forsøk viser at HPS er mest effektiv. Etter alle artikler og forsøk jeg har lest og sett så ville jeg ikke ha valgt LED. Visste dere f.eks. at grønt lys øker photosynthesen? grunnen til det er at blå lys er mest energirik og absorberes i de øverste lagene i bladene. Rødt lys kan penetrerer litt lengre ned i bladet enn blå og grønt enda lengre ned så en fullspektrum lyspære vil saturerer alle lagene i bladet, mens når man gir bare blått og rødt så vil de nederste lagene i bladet gjennbli umettet på lys. Og noen plantearter trenger mørkerødt lys for å indusere ulike responser. det finner man ikke i LED. Blått lys påvirke stomata åpningen og våre forsøk har vist at LED fører til for mye stomata åpning slik at det påvirker transpirasjonsraten, water use efficiency, tørrvekten og viktigst holdbarheten og evnen til å tåle stress. For mye blått i LED fører akkurat til det. Det blir gjort enda flere forsøk snart med LED så det blir spennende å se resultatene. men til syvende og sist, fullspekra lys er alltid best.

22/11 -13

Man har länge känt till förjande och inget annat sagt: Fotosyntesen utnyttjar enbart strålningen i det synliga spektrumet, 400-700 nm, i huvudsak blått (400-500 nm) och rött (600-700 nm) ljus, vilket motsvarar 40-45 % av instrålad solenergi vilket alltså i sig inte är fullspektar utan bara mellan 400-700 nm som ger PAR värdet. Det som är fördelen med LED som jag ser det är att man kan anpassa diodvaled till precis detta våglängintervallet och alltså får man som jag ser det mest PAR på tillförd energi till lyskällan.

22/11 -13

Som du märker "brinner" jag för lyse. Den LED bolebo har köpt har detta spektra. Man ser på kurvan utan färg att det är sedan länge känt att lite i det gröna spektrat kommer PAR till godo men att största delen av PAR ligger inom rött och blått. För mycket av det goda kan så klart som du skriver påverka negativt och jag är helt övertygat att man kan kombinera LED så att man uppnår dårliga/sämre experimentella resultat. Jag har experimenterad en hel del med LED och på olika sätt kombinerat LEDar med olika våglängder och tycker att fördelen är att man kan kombinera dioder till precis det spektra man vill ha. Den möjligheten har man inte mig veterligen med andra ljuskällor. Sedan en annan stor fördel med LED är när man har skåp där man vill minimera tillförsel av värme. Även att man kan konsentrera ljuspunkten på ett helt annat sätt än med andra ljuskällor. Även vid odling i fönsterkarm och växthus har LED sina fördelar pga av den låga temperaturen, lampan kan komma mycket närmare och då får ett högre candela vilket definieras som antal lumen per vinkel i en viss riktning. Man tar med andra ord ett antal lumen och koncentrerar detta i en mindre vinkel och får således ett mer koncentrerat ljus.

22/11 -13

Olga; Jo, jag känner till att växterna behöver grönt ljus också. www.gemma-led.se saluför både "lampor" med vanlig skruvfattning och led-rör för montering i T8-armaturer.
Orsaken till att jag valde blå/röd ledbelysning är att jag köpte en Disa uniflora av Orkidéimperiet i slutet på sommaren och jag har aldrig sett en så fin Disa-planta. Kompakt, kraftig och GRÖÖÖÖÖN och den var odlad under en blå/röd led-belysning.
Jag får nog köpa någon/några belysningar från Gemma också, så får jag se vilka som ger bäst resultat. Kommer nog att så Basilika som försöksväxt. Orkidéer växer för sakta för att få ett snabbt resultat.
Iofs fungerar min led-belysning som komplement till dagsljuset så mina orkidéer får tillgång till hela spektrat men dagsljuset är svagt och kortvarigt här i mörka Småland.

22/11 -13

Oled: beklager å si dette men med mine 5 års universitetsstudier innen plantefysiologi, planteproduksjon og fotobiologi, må jeg si at det bildet du viser til er ganske ukorekt. Plantenes energiproduksjon gir faktisk ingen mening og si at det er lik klorophyllens absrbsjonspektrum er vaktisk ikke riktig. Klorophyllens absorbsjonspektrum ser ikke slik ut. hvis jeg skal utdype det så vil det ta veldig lang tid og mye energi å forklare det jeg lærte på over 5 år så jeg må bare beklage. En veldig god bok å henvise til er følgende:
http://www.amazon.com/Plant-Physiology-F...
det er læreboken vår i flere emner og den går veldig mye i detaljer. I tillegg til dette er jo mange vitenskapelige artikler og ikke noe man finner på vannlig Google. produsentene kan si mye rart for de er interessert i å selge, men har dere selv målt lampenes spectrum? Vi har sammenliknet det produsentene sier med det vi selv har målt og det stemmer faktisk ikke. de vil jo selge. Og de kan pøse på mye fancy ord som for folk uten spesifikk utdannelse høres bra og riktig ut. Og for å korrigere litt på ditt utsagn om at planter utnytter fra 400 til 700 nm. Som du kanske vet så hver photon bli absorbert av light harvesting antennae (LHA) som videreføre energien i form av redoks energi til photosystem II og videre til photosystem I (hvis den ikke går den syklyske veien). PSII absorberer maksimalt ved 700 nm og PS I absorberer maksimalt ved 680 nm. Så det er greit. da er vi egentlig på det røde siden av spektret. Men vi glemmer at lys fungerer ikke bare i fotosynthesen men også som signal. Phytokromet som har en aktiv og en inaktiv form er avhengig av mørkerødt lys som den ikke får med lamper som ikke gir bølgelengder over 700 nm. I tillegg, har det blitt mer oppmerksomhet i det siste på UV-lys som signal og ikke bare som skadelig stråling. Og man ser at klorophyll egentlig absorberer også grønt lys og ikke bare rødt og blått.
http://5e.plantphys.net/article.php?ch=2&id=66
Til syvende og sist så er det veldig vanskelig å si noe konkret om alle de planteartene man har under lampene sine og forutsi hvordan de vil reagere på ulike spektrale sammensetninger. Til og med ulike sorter roser reagerer ulikt på samme type lampe. Forskning viser at noen planter reagerer på LED lys ved å være kompakte og med høyre klorophyllinhold og i andre tilfeller blir de strake eller bleike, etc. Det ligger også forskjeller i det hvis det er en lyselskende eller skyggeplante, tidligere vokseforhold, fra hvilken breddegrad det kommer fra etc. Så før man kan trekke noen konklusjoner så må man kjøre gode forsøk på hver enkel av de planteartene man putter under sitt LED lys. Noen kan jo nekte å blomstre grunnen dette eller ha en annen uønsket respons.
Og forresten, jeg bruker HPS i mine vinduskarm og veksthuset for da slipper jeg å ha tillegsvarme. med LED så ville jeg ha trengt å varme opp. Over skapene er jeg enig at det ville ha lønnet seg med en annen type lampe. jeg personlig bruker Osram Fluora. har ikke målt eksakt spektrum av de så jeg kan ikke uttale meg om det. Fort mulig at noen av mine planter nekter å blomstre akkurat grunnen disse lampene Men det positive er at de er betraktelig billigere enn de fleste LED og mye mer stabile. hadde noen LED lamper, men de streiket etter bare 3-4 måneder så den levetiden de lover holder ikke mål. Foreløpig er jeg ikke overbevist at LED er såpass bra at jeg kan punge ut med de summene de vil ha for sine lamper.

23/11 -13

23/11 -13

Den text som finns i mina inlägg är inget jag har skrivet, diagram inget jag själv har tagits fram utan text och bild beskriver det som i dag är accepterat som en sanning. Om denna sanning håller på att förändras så är det inget jag just nu har insyn i.

Sedan har jag genom arbete och experiment uppnått mycket bra resultat med LED på grund av spectra, kort avstånd till planta och låg värmeutveckling..det räcker för mig.

Att sedan använda lampa för uppvärmning är bra men det som är problemet med tex HPS och högtryckshalogen mm. Det man vinner i ljusstyrka är det man på grund av värmeutvecklig förlora på möjligt avstånd till plantan, Vi strävar efter högt candela och det är även där LED blir intressant.

23/11 -13

24/11 -13

Kanon LED länkar men, kanske jag som är nördig men jag saknar kurva för våglängd och K-värdet

24/11 -13

Man ser på nätet att sortiment för LED growlight har exploderat men att detta är så pass nytt att man inte har kommit igång med kvalitetsdiskusion. Vist måste det vara skillnad på diod och diod? Likaledes nu när man allt oftare sätter lens framför varje diod. Hur mycket ljuseffekter tappar man? Vilket linsmaterial är bäst etc. Helt klart är LED marknaden nu under ett stort prispress vilket normalt påverkar kvalitet. Sedan med alla tekniska lösningar så brukar de ha för och nackdelar. Fördelar med LED ser man redan, men nackdelar har inte hunnit "ploppa upp"

24/11 -13

Tack John för en riktigt bra länk.
Jag hittade just den armatur som jag köpte från Orkidéimperiet och den kostar 100 USD/st, vid köp av minst 4 st är priset 90 USD/st. Dock tillkommer frakt och förmodligen moms med 25% även tull kan tillkomma i vissa fall. På den här länken fanns också rektangulära armaturer som borde gå att montera i ett rack så man täcker hela bänkarna utan att få en massa ljus vid sidorna till marginell nytta, fast dyrt blir det.
De vanliga T8-lysrören är fortfarande fullt konkurrenskraftiga med sitt låga inköpspris och lång livslängd. De tappar en del med tiden så efter 3 år är det dags att byta ut dem.
Led är hållbarare men har endast 1/2 den livslängd som anges. ofta anges 50000 tim drifttid men 25000 är troligare.

25/11 -13

Takk for linken, john. jeg kommer nok ikke til å bruke LED på mine planter. Kvaliteten på de fleste LED på markedet er fortsatt ganske lav så jeg avventer og ser. Vi har målt på Universitetet både spectra og effectivitet av ulike lamper og LED holder ikke mål. En lampe ble målt 40 micromol/ m2 /s på en 20 cm avstand og året etter var det bare 20 micromol/ m2 /s så det gikk nedover ganske fort. Og det var Philips som er regnet til å være noen av det beste. Og en annen ting jeg lurte på, etter så mye snakk om planter og lys for planter, hvorfor bruker noen candela fortsatt? Dette målet baserer seg jo på følsomheten av menneskeøyet som har sin topp i det grønne delen av den synlige spektrum. Det mest riktige måten å måle lys på er i mengde fotoner eller som energimengde dvs. micromol/ m2 / s eller Watt/ m2 /s. Nå skjønner jeg hva som venter meg når jeg kommer ut i arbeid og skal være rådgiver for dyrkere.....ikke lett jobb det der

25/11 -13

Olga: Då det är jag som har använd candela som måttenhet så antar jag att det är det du hänvisar till. För att hålla texten kort att man orkar läsa den klistra jag in länken: http://sv.wikipedia.org/wiki/Candela.

Märker nu att det verkar till att länken inte fungera. Men låter den stå som källa för följande:

Candela är SI-enheten för ljusstyrka använd inom fotometri, med symbolen cd. Enheten en candela definieras som ljusstyrkan i en given riktning från en ljuskälla som utsänder monokromatisk elektromagnetisk strålning med frekvensen 5,40 × 1014 hertz, och vars strålningsstyrka i denna riktning är 1/683 watt per steradian, enligt det 16:e CGPM 1979.

Från denna enhet kan lumen och lux härledas (intressant i orkidésammanhang). Om ljuskällan utstrålar 1 candela i alla riktningar, är ljusflödet per steradian 1 lumen. Totalt strålar källan 4π lumen. Om 1 lumen träffar en yta på 1 m² får den ytan illuminansen ("belysningen") 1 lux.
Man skall inte tro på allt som står på näten men i detta fall anser jag informationen är rätt. Tror du i ditt framtida yrke kan få nytta av följande talesätt. "Man skall tala till bönder på bönders vis". Nu är det inte så att jag anser att någon här är en "bonde" i negativ bemärkelse, utan ett antangande att det är de du skall jobba med när du har läst färdigt. (kan vara ett felaktigt antagande så klart)

25/11 -13

En liten anekdot ang belysning/värme: Vit man samla mycket ved, göra stor eld och sitta långt bort. Röd man samla lite ved och sitta nära liten eld.

25/11 -13

25/11 -13

Blå/Rød. Från Christian Koch.
Hvid/rød/blå. Från Christian Koch.

Hej alle,

Jeg er Christian fra OrkideImperiet, og det er fra mig lampen i det første indlæg er købt, jeg tillader mig lige at gå med i diskussionen, da jeg bestemt synes den er meget spændende. Jeg vil lægge lidt billeder op af planter jeg har dyrket under LED lys over det sidste år, så kan i selv dømme

Til at start med vil jeg lige fortælle at jeg har fået speciallavet to lamper fra den producent der blev linket til tidligere. En i rød/blå kobination, og en full-spectrum lampe. Jeg har lagt spectra op her for begge lamper. Det er ikke spectra jeg selv har målt, men fået lavet specifikt til mine lamper af producenten. De matcher ikke deres eksisterende lamper, så jeg godtager dem som værende akkurate.

Den lampe Bolebo her viser består af en kombination af følgende bølgelængder:
440nm, 470nm, 640nm, 660nm, 740nm
Og giver således, i et rum hvor planterne også får tilskud af dagslys, et (i mine øjne) meget fornuftigt full-spectrum lys. Jeg plejer at anbefale den til brug i udestuer eller væksthuse, hvor det netop er tilskud og planterne også får naturligt lys.

Den anden lampe består af:
6400K hvidt lys, 2700K hvidt lys, 470nm blåt lys, 660nm rødt lys
Den anbefaler jeg helst til brug i rum hvor planterne ikke ser andet lys overhovedet, netop for at give full-spectrum lys, da jeg også er tilhænger af at planterne får alle bølgelængder at se, især de gule/orange.

Hvad angår HPS og MH så giver det helt rigtig meget varme der kan skære ned på udgifterne i et væksthus, men har man en varmepumpe, kan det måske være mere energieffektivt - en HPS-lampe bruger jo nu en gang også mere strøm.

Hvad angår brugen af HPS indedøre ville jeg personligt aldrig have noget hængende i min lejlighed/forretning der er 400 grader varmt i overfladen, så for mig står valget mellem sparepærer og LED lamper, og der vinder LED'en helt sikkert.
Efter jeg har skiftet fra sparepærer til LED kan jeg især se en stor udvikling i planternes rodnet, og jeg har aldrig haft så mange Vanda-typer og Cattleya-typer der er gået i blomst som jeg har nu efter jeg har skiftet. Som eksempel kan jeg give at jeg fra maj til september har haft to gange blomstringer på næsten alle mine Cattleya intermedia, og de jeg har tilbage nu står med nyskud igen.
Jeg har "desværre" solgt alle de af mine planter der er gået i blomst/knop, men jeg kan lægge lidt billeder op af den nyvækst jeg får på planterne, og de rodnet de kvitterer med.

Det er naturligvis rigtigt at forhandlere fremhæver alle de positive sider af det de sælger, ellers ville forretningen nok ikke gå godt Jeg prøver at fremlægge alt meget ærligt over for mine kunder og dette indlæg er bestemt ikke ment som et salgsargument, men blot en deltagen i diskussionen.

Med venlig hilsen,

Christian

25/11 -13

Christian, som du sier så er denne lenken svært interessant og derfor kaster jeg meg også inn i den. Selv dyrker jeg stort sett med HPS i drivhuset mitt, grunnen til det er enkelt og greitt at hvis man foretar en finansiell analyse av investeringen ved å kjøpe LED (NPV og IRR), så viser det seg at det ikke lønner seg med mindre man enten har svært dyr strøm eller svært billige kostnad per W LED. Det er nok dette som er en av grunnene til at LED bruk i kommersielle drivhus aldri helt har tatt av. Det samme ser man hvis man analyserer en investering i varmepumper. Da finner man ut at hvis man kan garantere en rimelig lang levetid så vil prosjektet være lønnsomt, men svikter utstyret etter f.eks 4 år vil det ikke være lønnsomt. Selv bruker jeg varmepumper, men de billigste som var å oppdrive. Da oppnådde jeg break-even etter 2-3år samt at jeg ikke var så avhengig av at de overlevde lenge. Jeg har nå to varmepumper en på 4 år og en på 3 år. Jeg har hatt problemer pga fukt med en av dem noe som viser at mine antakelser var riktige.
Når det gjelder lyskvalitet, så er det LEP (GAVITA) som gir best lyskvalitet, men armaturen er så dyr at den egner seg best i kombinasjon med HPS. LEP koster noe mer enn LED men gir en lyskvalitet som nærmer seg dagslys. Lyset er i tillegg kontinuerlig, ikke preget av topper (karakteristiske bølgelengder til fluoret som brukes i LED og lysrør)

25/11 -13

Bjorn; Vilket avstånd har du mellan dina HPS och närmsta planta? Och vilken effekt är de på?

25/11 -13

2 saker är intressant i sammanhanget HPS och LED. Det ena är tillförd effekt och effektivt ljus ut (då mätt med avseende på PAR) och det andre ar avståndet till plantan. Om jag nu minns rätt så avtar 4 lux till 2 om man höjer lampan från 1 meter till 2. Att sedan räkna om det till lönsamhet klara jag nog inte av för växthus men jag antar att lamporna sitter högt vilket ger att mycket av värme inte kommer växter till godo? Jag tror de flesta av oss odlar orkide i hemmet och då är det bara på vintern tillskottet av värme från tex HPS kan räknas som besparing av energi från annat värmesystem (hm...resonemanget borde väl också gälla för ett växthus). Sedan anser jag att värme för uppvärmning inte skall komma uppifrån, tror inte det ger bästa ekonomin.

25/11 -13

Christian: Stort tack för en mycket intressant föreläsning och fina plantor att köpa på senaste SYS möte. Kan passa på att skriva att jag har hängd upp LED lampan jag köpte av dig i vardagsrummet. Ser riktigt bra ut och min frun har inte skickat in skillsmässa ansökan...inte än i allefall. Nu vill tiden visa hur mina Cattleya och Neofinitia kommer att växa och blomma. Kan nämna att LED lampan sitter ca 400 mm från orkidéna, ger precis perfekt omkrets på ljuset så att det träffar alla orkidéna. Är det sedan så att bladen blir för "röda" så kan jag ju höja lampan.

25/11 -13

Inte utan att jag blir inspirerad att kanske skaffa någon slags... lampa, till de stackars orkisarna som hukar i mörkret här hemma . Åtminstone Cattleyorna och min Svara Pärla borde uppskatta det, fast hittills har det förstås gått bra ändå.

25/11 -13

Eulophia 1 års tilvækst. Från Christian Koch.
Laelia dayana på vej i blomst. Från Christian Koch.
Cattleya rødder 2-3ugers vækst. Från Christian Koch.
Vanda på vej i blomst. Från Christian Koch.
Vanda. Från Christian Koch.

Bjorn: Ja, plasma lyset bliver meget spændende at følge med i! Utroligt effektivt, og meget lig spektrum fra sollys. Igen er det dog en lampetype jeg nødigt ville sætte op i mit private hjem, da det praktisk talt er en åben microovn

Når jeg taler med mine kunder om lys så sammenligner jeg oftest med sparepærer og lysrør, da det nu engang er det oftest brugte alternativ, og i mine øjne også det mest sikre at bruge i boligen, og der er der vist ingen tvivl om at LED lamperne både giver bedre vækst og til en billegere pris når man påtænker udskiftning af sparepærer/lysrør.
På mine LED-lamper giver jeg også 3 års garanti, så hvis der sker noget med dem i den tid bliver det repareret.

Da de fleste af os som Oled skriver nu en gang dyrker vores orkideer i hjemmet, så er en stor fordel ved LED belysning også at det er meget kompakt og (i mangel af et bedre dansk/svensk ord) directional lighting, i den forstand at det har en relativt smal udstrålingsvinkel, der gør at du kan centrere et kraftigt lys på et lille område. Det er svært både med HPS og Sparepærer, der selvom de har reflektor på, ofte har en udstrålingsvinkel på 120-160 grader, og derfor rammer utroligt meget ved siden af, og ofte bader store dele af det rum man bruger til dyrkning i lys. Taler vi derimod om store planteborde i væksthuse hvor der hænder 10 stk. 1000W HPS lamper, så er det jo en anden sag.

Som jeg ser det kan det hele kortes ned til:

LED:
Høj effektivitet i form af plantevækst pr. Watt
Kompakt i størrelse
Nemt at fokusere
Lang tids drift
Næsten ingen varme
Dyr i indkøb

HPS/MH
Relativ høj effektivitet i form at plantevækst pr. Watt
Stor i størrelse, kræver også ballast
Spreder lyset meget, svær at fokusere
Relativ lang drift - skiftes dog oftere end LED
Meget strålingsvarme
Meget høj overfladetemperatur
Billigere i indkøb

Hvad den enkelte så lægger vægt på og foretrækker i netop det miljø der dyrkes i vil jo variere fra person til person. Tråden her startede dog med hvorvidt LED-lamper fungerer godt til dyrkning af orkideer, og det synes jeg i hvert fald de gør.

Jeg har vedhæftet et par billeder fra min kælder. Disse planter ser intet andet lys end det der kommer fra lamperne. Og det lys jeg bruger her er primært de hvid/blå/røde lamper. Med et par af de rent blå/røde ind i mellem for at teste det rent.
Det er skam ikke fordi det er helt uhørt vækst, men må dog alt andet lige siges at sætte streg under at LED sagtens kan bruges til orkidedyrkning, også uden at planterne ser så meget som 1 sekund sollys

25/11 -13

Xara: Så här i juletid borde du väl välja ett stearinljus? (candela...beteckningen candela som ljusmått kommer faktisk från vaxljus)

25/11 -13

Värme och lju i ett . Eller kanske de får en adventsstake.

Tyvärr, så hänger jag inte med varken språkligt eller "ljusligt". Synd för det är ett intressant tema!

25/11 -13

Adventstage blir kanon att de kan luta sig mot och då kan du ta bort blomsterpinnarnar Nu får jag sluta annars kommer wanabe moderator

25/11 -13

Stenlaelia S. coccinea og Dockrilia. Från Christian Koch.

Oled: Tak for det Det var da dejligt at høre at ægteskabet kunne holde til LED-lys også!
Du vil nok se nogle røde bladkanter, især på nyskuddene på dine Cattleya. Jeg plejer at anbefale 50-70cm over planterne (afhængigt af arterne) hvis det er rent dyrkningslys, og 70-100cm hvis planterne også får naturligt lys.

Her er at billede af nogle få stenlaelia, S. coccinea og nogle Dockrilia, de står ca. 35 cm fra lampen for at få røde blade, men så er der også godt med tryk på! De forreste to stenlaelia er kun lige sat der for et par uger siden, men jeg håber snart de får lidt farve

25/11 -13

Christian; Som du själv skriver så kör du säljaresnack och jag är rutinerad så jag dra bort 50% av det du säger vilket ger att lampan hamnade ca 400 mm ovanför plantan Alltså 0,5x(500-700)= 400 mm hm..dansk matematik igen

25/11 -13

En liten uppdatering om avståndets inverkan på erhållen belysning från en ljuskälla:
Antag att ljuskällan ger 1000 lumen och hänger 1 m ovanför plantorna, Plantorna får då en belysning på 1000 lux (om allt ljus faller på dem.) Höjs lampan till 2 m blir det endast 250 lux. Om vi istället sänker lampan till 0,5 m så blir belysningen 4000 lux. Antal lumen ska divideras med avståndet (i m.) i kvadrat.
Läsaren kan själv leka med olika avstånd och se vilken oerhörd inverkan avståndet har.
PS. Samma förhållande gäller även för värmestrålningen från ljuskällan. DS.

25/11 -13

Oled: Hahaha, ja det er rigtig god dansk matematik

26/11 -13

bolebo: når det gjelder avstand, så har jeg grovt sett to løsninger; 250W HPS i "cool-tube" over benkene ved veggene, avstand ca 50cm, og så 400W HPS/MH (3:1) i enkel reflektor langs mønet. Det er ca 1.5m over plantene. Totalt ca 3000 W på 13.5 m2 . Enkelte planter er nokså nær de 400W lampene i taket ca 40-50cm.Det gjelder stort sett monterte Catteyaer slik som nobilor. Når temperaturen overstiger ca 28C slukkes lyset, og slår seg på når det er blitt kaldere (med tidsforsinkelse).Pussig nok ser jeg lite av rødfarving selv på planter med intens belysning.

26/11 -13

Christian: Man kan uten tvil dyrke frem perfekte planter uten annet lys enn LED, som du for øvrig viser (bruker du hvitt lys?). Og i tillegg ha du et gyldig argument i at LED er mer tilpasningsdyktig for bruk i beboelsesrom. Jeg tror ikke min hustru ville tillate meg å brukeHPS/MH eller for den sak LEP i stuen
Å kalle LEP for en åpen mikrobølgeovn er ikke helt riktig, den er lukket, hvis man ser nøye etter så finner man ut at glasset har innvevd tynne metalltråder. Dette er for å hindre lekkasje av mikrobøger. Jeg har en selv og skulle gjerne hatt flere men en 300W LEP koster ca 1000 Euro så det blir litt mye. En fabelaktig lyskilde. Så vidt jeg skjønner så er ikke PAR fra HPS/LED eller LED svært forskjellig (pr watt)men kvaliteten på lyset varierer en del.

26/11 -13

När vi diskutera ljusutbyte per w, per sattsat krona så ser det yt lite såhär

26/11 -13

Watt ljus ut per sattsat krona är så klart intressant. På följande diagram finns tyvär inte alla typen av lampor som här diskuterat här men dock intressant ändå tycker jag.

Verkningsgrad / Ljusutbyte (lm/W), dimensionslös storhet som betecknar hur effektivt ett system omvandlar energi till nyttigt arbete i någon form. Verkningsgrad kan även beräknas i % hur effektivt en belysningskälla omvandlar energi till synligt ljus. En vanlig glödlampa med effekten 60 watt avger synligt ljus med en effekt av cirka 3 watt (resten avges som värme), verkningsgraden blir då 5%. En LED av senaste modell har ett ljusutbyte om ca 75% av inmatad effekt, verkningsgraden blir då 75%. En LED som avger synligt ljus med en effekt av cirka 3 watt, drar alltså 4 watt d.v.s. 7 % av vad en glödlampa förbrukar för samma ljus. Men man får inte blanda ihop det med candela, lux, lumen och PAR det är en helt annan sak. Ser man i diagram så kan det tyckas att metallhalogen är lika bra som LED, jovist men inte när man sedan räknar om till lux. Detta beror så klart på värmeutvecklingen vilket ger möjlig avstånd till orkidén samt att ljusutstrålningen är "ofokuserad". Man ser att ljusrör ligger bra till och det gör de också med avseende på lux , vill säga om man har en bra reflektor och därför så många av oss andvänder ljysrör.

26/11 -13

Mitt problem er att om jag har stora ljusramper och om solen kommer fram skuggar ramperna för solljuset
Jag försöker i stället att vila mina orchideer på vintern Jag drar helt enkel ner på temperaturen och på vattningen
Jag försöker att välja plantor som inte er så ljuskrävande
Dom som älskar ljus har jag högst uppe eller nära fönstret
Jag odlar i en altan med genomskinlig tak
Jag har 15 stora ljusrör men jag tror att dom gör mest nytta när jag vill titta på plantorna

26/11 -13

oled: klarer ikke helt å følge resonnementet, men hvis du sier at på grunn av lav varme fra LED så kan man ha planter tett inntil plantene, så er det riktig. LED avgir ikke så mye varme der lyset kommer. Det gjør heller ikke LEP. På baksiden av installasjonen kan det bli en god del varme både for LED og LEP og derfor er det alltid en del kjøling på LED. Dette forklarer at lysutbyttet i lumen/W er noenlunde like for HPS og LED, men mens HPS avgir varmen sammen med lyset og må holdes i god avstand fra plantene så skilles varme og lys i en LED. Til gjengjeld har HPS en lav pris og kan skaffes i store effekter, opptil flere kW. De siste årene er det blitt mer og mer klart at plantene utnytter mesteparten av det synlige spekteret slik at også grønt lys er vekstlys. Oppsett med hvite LED dioder gir i mange tilfelle et godt lys, forutsatt at effekten er tilstrekkelig. Selv har jeg en armatur på 2×100 W chiptech (Bridgelux) LED som gir bra lys. Den lyser godt, men avgir også varme (på baksiden). Den gir god farvegjengivelse og er som sådan bedre enn HPS, men blir altfor dyr. Levetiden er et annet ankepunkt. Med den usikkerheten som det tross alt er mhp svekkelse av lysutbyttet over tid, blir det et dårlig "business-case" En utskifting av en HPS pære til 350kroner blir mye rimeligere.

26/11 -13

Björn: Orkar inte själv läsa vad jag har skrivet Men vist, hur som hälst så vad jag än har skrivet så menar jag att LED belysning kan vara närmare orkidéna än de flesta andra ljuskällor utan att värma sönder plantan.

27/11 -13

Oled: stemmer med Bjorn at varmeproduksjonen fra LED kan være ganske høy bare at den kommer på baksiden og ikke nedenfra som hos HPS. Vi målte bladtemperaturen både under ulike LED og HPS og den var lik. HPS står litt lengre unna plantene i forhold til LED og det er ikke praktisk for komersielle durkere som skal håndtere plantene nærmere, sprøyte eller fordi de skygger mer når lyset er avslått. Jeg har mine HPS ca 1 meter unna plantene (eller 50 cm) og mine planter stortryves i det. Når sola kommer fram så skygger de ikke. Vi har også målt utbytte lys per watt for ulike LED og HPS. Jeg vil ikke nevne navnet på produsenten men de har ulike typer LED (men i ingen av de er grønt lys inkludert). Det man må måle er PAR i micromol/ m2 /s fra lampa og det nøyaktige spektret. deretter må man måle absorptance ( 1- reflectance-transmittance). dvs. hvor mye av de ulike bølgelengdene fra lampen den spesiffike planten kan utnytte i fotosynthesen. Dette gir det et mål på effektiviteten av lampen for å drive fotosynthese og hvor stor utbytte egentlig man får av det lampen produserer. I våre forsøk fikk vi større tall på HPS. Forklaringen til dette er at blå og rødt lys absorberes i de øverste lagene av bladet og klarer ikke å penetrere lengre ned. Grønt lys deriomot klarer å penetrere ned i bladet og drive fotosynthese der. Dette vil da mette fotosynthesen i større grad enn bare blå og rødt lys. Grunnen at vi ser planter å være grønne er at våre øyne har et svært høy sensitivitet for grønt lys. Og selv hvis bladene kan absorbere 50-90 % av det grønne lyset så klarer våre øyne å se det. Og bare å nevne at det er et forskjell i å måle hva separat klorofyll absorberer og hva et intakt blad gjør. Og en ting til: kan vi slutte å bruke candela og lux??? hvis vi skal snakke vitenskap så kan jeg ikke ta dette seriøst. Når man snakker om planter så snakker man PAR og ikke candela. Hvis man bruker wikipedia og søker på dette så står det tydelig presisert at det er et mål på hva menneskeøyet ser. Alle mine utsagn (untat egne date for de kommer til publikasjon senere) kan jeg begrunne i vitenskapelige artikler. Ta gjerne kontakt hvis dere vil at jeg skal sende de til dere.

27/11 -13

Candela kan härledas till lux och i den bemärkelse det ljus som träffar en yta. Har ingen ting med PAR att göra men likväl är
Lux är SI-enheten för illuminans (belysning) och kan mätas med luxmeter. Som hobbyodlare har jag ingen möjlighet att mäta PAR men kan oftas få tillgång till spektra. Jag kan mäta lux och därmed bilda mig en uppfattning om odlingförhållande. De flesta av oss här på OP syslar med orkidéodling på hobbynivå. Sedan är det fel att värmen kommer från LED, den kommer från drivaren och är till naturen konvektiv och som du skriver inte är strålningsvärme utan den kyls bort och värmen stiger uppåt vilket är en klar fördel i sammanhanget. Jag anväder måttenheter som i sammanhanget är hanterbara för hobbyodlare och det har jag tänkt att fortsätta med. Skulle det kunna vara så att du även skall vara med i http://www.vetenskapsforum.com/?

27/11 -13

Oled: jeg har ingenting imot at du bruker lux som måleenhet for dine forhold for jeg vet såpass mye at ikke alle har råd og tilgjengelig en PAR måler. Mitt utsagn var mer ment som at hvis man skal snakke om slike vitenskapelige ting som lys, fotosynthese og plantemorfologi så er det mer korrekt å bruke definisjonen på lys enten som energi megde eller mengde fotoner. Alle vitenskapelige artikler bruker dette som mål og jeg baserer ikke mine utsagn på private observasjoner eller hva noen har fortalt meg. Mine utsagn har sin backgrunn i grundige forsøk og flere års studier derfor vil jeg bruke det som er mest riktig. Men til privat bruk er en luxmeter greit nok, men da kan man ikke påstå ting som er basert på en luxmeter og egne observasjoner for verden baserer seg ikke på dette, men på virkelig vitenskap. Jeg trodde vi snakket om det. men hvis vi snakket om private erfaringer så kan man jo egentlig mene nesten hva som helst, det betyr alikevel ikke at det er sant. Til syvende og sist så slår harde fakta private meninger og observasjoner. Det var ikke meninger å være uhøflig eller såre noen her. Dette emnet står veldig nær mitt hjerte og skal være min jobb i nærmeste framtid så hvis noen skulle bli såret her så burde kanskje bli meg. For etter mer enn 5 års utdannelse, lange dager mer forsøk, rapporter, artikler og bøker så blir man ikke tatt seriøst av folk som har mindre kunnskap. Det er nok meg som burde synes at det er trist at det blir ikke satt pris og vekt på riktig kunnskap. Men for å suplere noe i tilleg til lysdiskusjonen. Snakket med 2 professorer nå som har til sammen over 60 års erfaring med planter og lys. Grønt lys er viktig! Ikke bare for fotosynthesen, men for andre prosesser i planten. Visste dere at spalteåpningene åpner seg i blått lys? mer blått lys vil føre til høyre transpirasjon og dermed en dårligere tåleranse for lav RH. Grønnt lys bidrar til å lukke spalteåpningene slik at planten ikke har så høy transpirasjon. Tror ikke mange som vil ha planter som har sine stomata konstant åpent. Tar man planten i tørrere forhold så vil den visne fortere grunnen at stomata er ikke trent til å lukke seg. Grønt lys blir brukt i praksis i flere land av dyrkere, men de holder det som hemmelighet for sin gode plantekvalitet som har en lang holdbarhet og stresståleranse. de vil ikke publisere noe for de vil at deres planter skal skåre best på kvalitet. Dere kan søke på Google scholar "reversal of blue light-stimulated stomata opening by green light" eller "green light: a signal to slow down or stop", "Green light drives CO2 fixation deep within leaves" og beslektede artikler.
Men hvis kunnskap og diskusjon er ikke velkommen på dette forumet så kan jeg fortsette med bare fine bilder og kommetar a la "Grattis! så fin!". greit for meg. Jeg har nok folk å snakke vitenskap med heldighvis

27/11 -13

Isaac Newton var mer intresserad av att studera ljuset genom ett prisma än att sola, han blev inte brun men det blev ett fint kapitel i en av värden mest välskrivna böcker

27/11 -13

Inte ofta att man ser en så kunnig och kompetent person som Olga
Fortsätt dela med dig av din kunskap
Vi er många som er intreserat

27/11 -13

John: takk for snille ord. jeg har alltid likt å studere og før plantevitenskap tok jeg 3 år med biokjemi, 2 år med ulike språk og kunsthistorie, men mest av alt er jeg veldig glad i å forstå planter. det er alltid noe nytt innen plantevitenskap og det gjelder å holde seg oppdatert og det innebærer mye lesing, sjekking og dobbeltsjekking. For ikke så lenge siden, ble f.eks. UV regnet som bare skadelig stråling. Men idag blir det gjort mye forskning på effekten av UV på planter og det viser seg at den har en viktig funksjon som signal og bruken av UV lamper er vurdert å inkludere i produksjon av ulike planter som urter, tomat, agurk, etc. men jeg er alltid åpen mot ny kunnskap og for diskusjon så lenge man klarer å argumentere for sine påstander med god og solid forskning. Det er alltid slik at hvis en av partene har noen form for økonomisk interesse eller gevinst på det spesifikke produktet så kan man ikke regne deres påstand som upartisk og da trenger man vurdering fra en upartisk person med god kunnskap som f.eks. et universitet. Det kommer mange produsenter til universitetet for å få sine produkter testet og godkjent for de vet at et universitets ord og publikasjoner veier tungt og har mer troverdighet enn produsenten som vil bare selge og som ikke nødvendighvis har noe bakgrunn i plantefysiologi. Alle produktene testet her på universitetet får et grundig vurdering og alle resultater blir publisert slik at de komersielle dyrkerene kan ha noe å stole på. bare for å nevne det. den produsenten som leverte sine LED lamper til oss for forskning ville at professorene skulle underskrive et dokument som sier at i tilfelle resultatene er negative så vil det ikke være lov å publisere. det ville ikke professorene gå for. Universitetet fikk sitt til slutt og resultatene vil være publisert. Det vil si at dyrkerene som denne firma sikter mot vil ikke kjøpe noen lamper fra de for de er ikke bedre, faktisk verre enn HPS. Og dette er et ganske stor firma som markedsfører sine produkter mye. Men de som er interessert i LED, vil jeg anbefale en bra side med god kunnskap. De er svenske faktisk men deres lamper er mer beregnet på forskning og ikke dyrkere for en lampe koster ca 50000-60000 nok.
www.heliospectra.com
der jobber folk med kunnskap innenfor planter og de vet hva de snakker om. Bra lesing er det også

27/11 -13

Jag har jobbat så länge i den akademiska verden att jag känner till motståndet mot nytt. Jag har också lärt mig att uppskatta unga människors vilja att testa nytt och det motstånd de går på från äldre/gamla i den akademiska verden. Jag har också sett hur teorier har reviderat eller försvunit när nya rön har kommit. Trots min ålder tror jag att jag är ungdomlig till sinnet att vara nyfiken och testa nytt. Till naturen har jag ett sinnelag att testa även när det gäller vedertagna vetenskapliga rön och tror mig, just ifrågasättande av det som till synes är en sanning är det som driver forskning framåt. Tänk på betraktelsen att jorden är universums centrum och den är platt. Hade ingen vågat att ifrågasätta detta hade vi den dag i dag levt i en villfarelse. Att LED går på motstånd i den akademiska värden överraskar mig inte. Buisenes as usual. Dock åt andra sidan är det väldigt bra att den akademiska verden ifrågasätter och sätter det på prov som är nytt annar vore det fullständig anarki i kundskapsmassan. Olga: hoppas du håller fast vid det vedertagna. Folk har fått sätta livet till för att de har ifrågasatt det vedertagna. Akademisk död var Higgins tills några stycken ändå vågade testa och läsa hans teori, nu har han fått Nobelpriset. Våga ifrågasätta och testa nytt och läs vetenskapshistoria.

Det är bara att erkänna att jag fattar ingenting av det här!! Varken innehållsmässigt eller språkligt, för jag är inte så hemma på norska språket och framförallt inte när det blir facktermer! Som John skriver, så är det säkert många som tycker det är intressant och jag tror också fler har lika svårt att hänga med som jag har. Vi har olika uppfattningar och det är bra och jag vill bara säga vad jag tycker!
Nu har jag tänt ljusslingan på balkongen och det är "gött" i vintermörkret!

27/11 -13

Nenne: Hoppas ljusslingan inte är LED, fåglarnar behöver lite värme vid denna årstid

oled, fåglarna här hos oss har buffé på gården och senast idag har jag hängt ut späck till alla talgoxars och blåmesars förtjusning!
Jag är intresserad av belysning jag också, så går det inte att göra en begriplig sammanfattning av denna tråd?

27/11 -13

Min sammanfattning, Det är med lampor som medicin: använd det du tror på..det ger bästa resultat. Jag förordar placebobelysning

Då får det bli så!

27/11 -13

Om man inte fattar och man inte förstår fackliga termer eller danska och norska behöver man inte att blanda sig i diskussionen
Man måste inte kommentera alla inläg

27/11 -13

Jag tycker Nenne har kommit med bästa inlägget i dag: "sammanfattning av denna tråd?" Även jag skulle uppskatta en sammanfattning av de som känner för det och avsluta tråden. Tackar för en givande tråd och i en bra stämning att man får tycka olika. Tänk att bolebos:s tråd "Ljus för fredagsmys???" kunde bli så lång

27/11 -13

Intressant diskussion som jag dock bara hunnit skumma. En sammanfattning hade säkert varit uppskattat men det ligger i sakens natur att det är svårt att sammanfatta när diskussionsdeltagarna tycker olika
Själv kör jag sedan urminnes tider med dagsljusrör T8 och dito lågenergilampor - och solen förstås - och det har alltid funkat väl. LED får vänta för min del.

27/11 -13

Cattleyorna i mitt västerfönster ska absolut få ett par LED-lampor över sig, om jag hittar några i rätt storlek till befintliga inredningsarmaturer utan skrämselpropagandan "warm white". Steg för steg !

27/11 -13

Varde ljus och det vart ljus. AMEN

27/11 -13

Börje:

28/11 -13

Börje Du kan förste Mosebok Da sa Gud: Det bli lys! Og det blev lys.

28/11 -13

Sammenfatningen (oppsumeringen) av tråden ville ha vært: det beste lyset for planter er det naturlige hvite lyset. Det er vanskelig å få til i en lampe som skal være både effektiv, billig, og leve lenger. derfor må man gå for det beste av det som er tilgjengelig. Foreløpig har ikke alle i LED industrien forstått at grønt lys benyttes av planter og derfor de bruker mest blått og rødt. Dette er ikke like effektivt for fotosynthesen og for andre funksjoner som regulering av spalteåpninger eller synthesen avulike hormoner i planten. Dermed anbefales lamper som har i seg litt grønt lys. HPS er det mest brukte idag. Lysrør er mer kompakte og avgir mindre varme. LED med grønt i seg er også fint.
Desverre er jeg ikke så flink i svensk, ellers skulle jeg skrevet noe enkelt om grunnlegende plantefysiologi, ernæring, fotobiologi etc. Jeg får skrive det på norsk når jeg får meg en nettside

Ge ditt svar