Skriv början av artikeln om Lappnycklar

Nyckelord: Lappnycklar

Inlägg med Lappnycklar som nyckelord.

20/7 -13

+ 22/7 -13

Lappnycklar i blom

På berget Routevare strax söder om Jokkmokk fann jag dessa skönheter för en vecka sedan. Berget består till delar av en kalkrik gabbro. Lappnycklar i blom och så klämmer jag dit en Kung Karls spira. Det är en relativt ljusfärgad, jämfört med en del andra Lappnycklar jag sett i Norrbotten.

Nyckelord: Lappnycklar

21/7 -13

Vad fina, kanske skulle ge mig ut på orkidéjakt istället för hjortonjakt när jag ska upp på en vecka

21/7 -13

Om inte alla experter så envist hävdade att sumpnycklar inte finns i Norrbotten skulle jag påstå att exemplaret på bilden är just en sådan, alltså en sumpnyckel.
Färgen är fel för att vara en lappnyckel. Den är mycket intensivare purpurröd. Även färgen på den övre delen av stjälken är fel. Den stämmer däremot bra med sumpnyckel som har brun, och ibland grön, stjälk.
De två nedersta bladen är också fel. Hos lappnycklar sitter de placerade i 180 graders vinkel i förhållande till varandra. Hos sumpnycklar lite hur som helst. Även längden på bladen verkar fel. Hos lappnycklar överstiger den sällan 7 cm.
Hos lappnycklar är förhållandet längd/bredd för det nedersta bladet 2 - 6. Hos det näst nedersta 3 - 7.
Hos sumpnycklar är förhållandet ofta 7 - 10 och den absoluta längden uppgår ofta till 12 centimeter eller mer.
Men, som sagt, sumpnycklar finns inte i Norrbotten.

21/7 -13

Hi hii, väldigt intressant!! Vill minnas att humlor inte heller kan flyga: tur att humlorna och sumpnycklarna inte är vidtalade .

22/7 -13

Härlig!
Mvh
Mikael

22/7 -13

elcatania: det är gott om båda i år, har redan varit på och smakat färdiga hjortron men de större mängderna borde komma nu
Motvalls Gubbe: intressant det du skriver, jag la dit en helbild för att du ska få se proportionerna bättre, färgen på övre delen av stjälken är rödaktig och inte brunaktig i verkligheten.

22/7 -13

Det är svårt att avgöra av bilden men nog tycker jag att bladen ser lite väl långa ut för att vara lappnycklar. Dessutom ser de ut att sitta lite för nära varandra. Hos lappnycklar är det långt avstånd mellan de två nedersta noderna. Lappnycklar är dessutom mindre än sumpnycklar, vanligen bara 15 - 25 cm höga.
Fast man skulle förstås behöva vara ute på myren och mäta många individer för att kunna säga något säkert.
Och dessutom kan jag ha helt fel. Kanske finns det två varianter av lappnycklar. Dels de intensivt purpurröda, de rödaste av alla svenska orkidéer, dels de betydligt blekare som ser ut som sumpnycklar.
Det bästa vore förstås att hitta något exemplar med helt ofläckade blad. Det förekommer ibland hos sumpnycklar men aldrig hos lappnycklar.
Eller om man kunde hitta individer med 15- 25 blommor. Så många har inte lappnycklar.

22/7 -13

Det 20-tal jag såg på denna lokal var alla mycket ljusa till färgen jämfört med de lappnycklar jag sett tidigare häruppe, några ljusare än de jag fotade. Ingen var högre än en normal linjal på 30 cm utan ofta mycket kortare, 15-20 cm de flesta. Samtliga jag tittade på hade kraftigt, grovt fläckade blad, ofta mycket lågt sittande på stjälken med 170-180 grader mellan dem. Lokalen ligger på strax under 500 m höjd och nästan på polcirkeln

22/7 -13

De kan inte ha åstadkommit en spontanhybrid då? Så att färgen kommer från sumpnyckeln och storlek osv från fjällnyckeln. Långt tillbaka har ju vädret runtom i Sverige varierat, då kanske de befanns mer i samma miljö och sedan har den isolerats. Vore läckert om så var fallet i alla fall.

23/7 -13

Det här måste vara rätt tråd att fråga; denna växer i faderns trädgård, men jag har inte lärt mig att se skillnad på de vildväxande orkidéerna. Någon kanske kan hjälpa mig med identifikationen?

23/7 -13

Jungfru Marie nycklar, Dactylorhiza maculata ssp. maculata.

24/7 -13

Tack för svaret, Motvalls Gubbe!

Ge ditt svar