Skriv början av artikeln om LED belysning

Nyckelord: LED belysning

Inlägg med LED belysning som nyckelord.

20/8 -18

Led belysning

Behöver ha er expert hjälp. Jag funderar på led belysning till ett stort kall skåp. Några rekommendationer och tips från er?

Nyckelord: Led belysning, Kallslåp

21/8 -18

www.dusk.se har en del att välja på

24/8 -18

Jag har LED lister från Dusk med reflektor. Rejält med ljus, och plantorna växer bra. Har haft dem ca 1,5 år.

25/8 -18

Tack, låter bra, ska kolla vad jag ska ha.

Ge ditt svar

3/2 -16

LED och UV

Är det någon av er som har i sin LED belysning enstaka UV dioder?

UV-ljus är som bekant skadlig för levande organismer... alltså för människan och i synnerhet för våra ögon och hud. Men samtidigt så effektivt mot skadeinsekter och även bakterier och virus.

Så jag undrar... är det någon som använder sig av LED-lampor som har 1-2 st UV-dioder inbyggda som profilax för att inte få något angrep på orkidéer?

TILLÄGGS FRÅGA:
Och om ni har UV-dioder med i LED-lampor, hur starka i Watt är då era lampor?

Nyckelord: Skadedjur, UV strålning, LED belysning

3/2 -16

Det är ingen fara med UV dioderna. UV ljus finns i betydligt större mängder i vanligt dagsljus, så det lilla som kommer från dioderna är ofarligt. Det är bra armaturer som har IR och UV dioder.

3/2 -16


Jag vet att det är ingen större fara om man inte befinner sig direkt under eller stirrar rakt in i lampan. Alltså är man på sidan av armaturen som hänger i fönsterluckan eller skåpet, så behöver man inte oroa sig även om det handlar om flera hundtra W.

Men jag undrar fortfarande... hur många här använder UV på daglig-basis för att hålla plantor friska?

3/2 -16

Jag skulle gärna

3/2 -16


3/2 -16

Inom mitt område är det sedan länge känt att UV är bakteriedödande och kan knäcka DNA kedjan på mikroorganismer tex Cryptosporidim mf. Dock måste man upp i en viss effekt (W) för att effekten skall uppnås. Just där är det nog svårt i orkidé sammanhang veta vilket effektnivå man skall upp i. Har läst en del men inte hitta testar kring detta. Att bara ha "ett par UV LED" betvivlar jag skulle fungera.

3/2 -16

Precis Oled... man skulle önska mer undersökningar om UV-påverkan på orkideer.

Sen tänkte jag... det måste finnas en relation mellan styrkan och resultatet. Alltså det borde krävas mycket mer UV-strålning för att bota redan angripna plantor... kanske så mycket att det skulle skada själva blomman... att jämföra med UV-ljus som profilax och för att stärka plantans egen motståndskraft.

Min egen armatur är nästan klartbyggd o lampor beställda... så jag kommer ha ca 2-3% av ljuset som blir 380-400 nm.
2% låter kanske inte mycket, men med styrkan på flera hundra W, så blir det inte helt obetydligt....

3/2 -16

Jag tror inte uv ljus har någon effekt på skadeinsekter. Det fungerar bara på bakterier och mikroorganismer. För skadeinsekter behöver man nog komma upp i kraft. Typ som en laser pistol. Skjut dom jäklarna

4/2 -16

BobbaFet...
Beroende på vågländ så delas UV ljus i 3 grupper: UVA (315-400 nm), UVB (280-15 nm) och UVC (100-280 nm). Det finns ju skadegränsvärden för respektive tre och de påverkar olika områden... ex skadeverkan för hög UVA är mest termisk, UVC påverkan är istället fotokemisk.

Som sagt... man skulle önska kunna mer om detta.... som Oled skriver... det är svårt att hitta info om UV i samband med orkidee-odling....

4/2 -16

Kul att du testa men får vi genom ditt experiment reda på om det har effekt eller inte?

4/2 -16

skrattar
Ja du Oled... för att få någon fingervisande statistik så krävs det minst 30 st fall... om jag minns rätt det här med analys och sannolikhet
Sen är det ju bara om jag får något ohyra som man skulle kunna säga att UV har ingen effekt... förblir plantor friska, så vet jag sjutton vad ska man tillskriva detta faktum... parametrar är ju många

4/2 -16

Man kanske kan testa att köra plantor genom ett akvarie uv-filter? Haha fast då är de nog mindre fina när de kommer ut på andra sidan!

4/2 -16

Ett enda litet året-om-växthus med väldigt mycket plats, sponsring och övrig försörjning, barnpassning med mera säkrad, så lovar jag att testa allas teorier med minst 30 enheter eller vad som nu krävs!! Skulle vara sååå kul att kunna 'testa' grejer...

4/2 -16

Heja Xara!!!

4/2 -16

Om du har dina plantor i ett växthus har du ju UV gratis på ett naturligt och beprövat sätt och behöver inte experimentera så därmed avstår jag som sponsor

5/2 -16

oled: Som synes fanns det fler saker att bidra med ! Men nåja, lite natur-UV skulle verkligen inte sitta fel för både folk & plantor just nu.

5/2 -16

Med det du skriver om dina barn så tror jag jag avstår barnvaktssponsring.;). Gällande försörjning verkar ni ha en bra ekonomi så även här avstår jag. Om du vill testa artificiellt UV så starta på 100%. Om dina 30 enheter trillar av pinnen så köp 30 nya och gå ned till 75%. Om de trillar av ....... osv. När de väl överlever så köper du 30 till som du sätter under vanlig belysning. Sedan fortsätter du så i 10 år. Sedan kan du jämföra resultat mha konfidensintervall och redovisa här på OP. Lycka till!!

5/2 -16

OK, tack! Lägger in en påminnelse i kalendern för när det är redovisningsdags .

5/2 -16

5/2 -16

Jag troooor jag kanske har det i min ena... UV alltså... De dioderna är mörka och lyser väldigt lite, men är dement och kommer inte ihåg om det var UV eller ngt annat :-P

6/2 -16

Elcatania...de där helt mörka dioder kan vara IR... men de lampor som har IR diod(er) brukar också ha UV diod(er).

6/2 -16

Dorra Ja IR var det nog! Ska kolla vad han skrev

Ge ditt svar
Nya belysningen i köket! Spot 60!. Från Markus G. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Helt underbart! Ljuset för fram färgerna hos plantorna på ett sätt som bara kan jämföras med akvarie! Även på över 1 meters håll! Till och med min fru är lyrisk och vill att vi sätter in dem i alla fönster. Ett par riktigt bra saker jag inte nämnt tidigare är att det är en dimmer på sladden och att sladden är riktigt lång dvs ca 4,5 meter.
Nu ska det bli spännande att se hur plantorna gillar det.

Nyckelord: Led belysning, Spot 60

7/4 -14

Ser bra ut! Ska flytta i juni och måste nog mäta mina nya fönster. Kan nog bli aktuellt med ny belysning:-)

7/4 -14

Tack! Detta är ju bara den "lilla" varianten. Den är ju bara 60cm. Den andra på 90cm ska jag testa i fönstret för de riktigt ljusdyrkande. Kan tillägga att dessa 2 har jag bara hängt upp i gardinstången. Tog ca 5 min.

7/4 -14

Ser bra ut

7/4 -14

Kan bara instämma, ser bra ut! Vilka intressanta hängare du har till krukorna förresten, är de köpta eller hemmabygge?

7/4 -14

Spännande!!! Gillar också LED och den där färgen ser ju verkligen bra ut!! Skönt om tillverkarna verkar vara på väg bort från det där rosalila skenet

7/4 -14

Va fin belysning!

7/4 -14

Vad är priset på spot 60 vs spot 90?

7/4 -14

Oh, ursnyggt! Jag vill också införskaffa dessa. Markus, du är en fara för min ekonomi, and I like it!!!

8/4 -14

Mycket tjusigt fönster du har där Vill också ha

Var får man tag i dessa smidiga lamporna, o vad kostar det, behöver desperat bra belysning, för vår lägenhet är så mörk.

8/4 -14

Kan komplettera med att min 'disco-belysning' av samma återförsäljare är sådan att man kan välja mellan vita, blå och röda LED-lampor i rampen. Med alla igång blir det rosalila disco , men annars får man lika snyggt ljus som på denna bild!

8/4 -14

Annika Jag köpte de hängarna från Arne Kastberg för ett par år sedan men han har inga kvar tyvärr annars hade jag köpt ett 10-tal till.
Tack för alla komplimanger! Då jag nu är återförsäljare på alla dessa belysningar (och jag har lovat ett specialerbjudande till alla OPs medlemmar) så kan ni gärna skicka ett mail om ni är intresserade och vill veta mer eller göra en beställning. Just nu förhandlar jag med företaget om hur mycket jag kan få ner priserna inför detta erbjudande.

Ordinarie priser från mig är:
Growlight Quattro 30W (Den som Xara har köpt) 1650kr
Growlight Quattro 120W 2 rader (Bara för den som har växthus eller vill täcka upp större ytor) 3100kr
Spot 60 (Den jag har i mitt kök) 1350kr
Spot 90 1850kr
Växtlampa 18W (E27 sockel) 850kr

Just nu är allt slut i lager men en ny omgång är på väg!

Det bästa är att om vi har någon god idé eller förslag på förbättringar så kan vi påverka då de jobbar direkt med tillverkaren som ändrar efter deras önskemål.

10/4 -14

+ 11/4 -14

SPECIALERBJUDANDEDAGS!
Nu har vi äntligen kommit fram till ett erbjudande till er alla.
Under förutsättning att vi kan vänta 6 veckor efter att vår order är lagd så kan jag ge 20% extra rabatt på belysningarna!
Ordinarie priser från mig är:
Growlight Quattro 30W (Den som Xara har köpt) 1650kr ERBJUDANDE pris: 1320kr
Growlight Quattro 120W 2 rader (Bara för den som har växthus eller vill täcka upp större ytor) 3100kr
ERBJUDANDE pris: 2480kr
Spot 60 (Den jag har i mitt kök) 1350kr ERBJUDANDE pris: 1080kr
Spot 90 1850kr ERBJUDANDE pris: 1480kr
Växtlampa 18W (E27 sockel) 850kr ERBJUDANDE pris: 680kr
Frakt tillkommer.
Vid beställning vill jag ha halva summan i förskott och resten betalar ni när belysningarna kommit hit. Innan jag skickar dem till er!
Sista beställningsdatum är söndag den 27:e April. O.B.S. Kom ihåg att det efter det tar 6 veckor innan jag har belysningarna. För er som inte kan vänta går det att beställa nu till fullt pris med leverans om ca 2 veckor.

11/4 -14

+ 13/4 -14

Glömde att lägga till en länk så ni kan titta lite närmre på belysningarna.

http://ecosolutions.e-line.nu/sv/Produkt...

Erbjudandet gäller alla deras växtbelysningar.

13/4 -14

Får bara internal error på länken, Är intresserad av belysningen dock

13/4 -14

Så nu har jag ändrat på länken. Om du klickar på Armaturer kommer du hitta rätt!

17/4 -14

Uppdatering.
Ljuset är såpass starkt när man har på för fullt att bladen på rothschildianumarna närmast ljuset börjar visa tecken på solbränna. Så jag har dragit ner ljuset en del för deras skull. Det är inte pga värmen utan ljusstyrkan. Plantorna på fönsterbrädan har i princip alla börjat utveckla nya blad och verkar älska det nya ljuset.

När det gäller erbjudandet tänkte jag att det räcker om man betalar in 500kr i förväg oavsett om man vill ha en eller flera belysningar. Resten betalar ni när det är dags för leverans. Vad tycker ni om det?

26/4 -14

Ok ville bara påminna er om att Specialerbjudandet går ut imorgon!
Ha en varm och solig dag!

27/4 -14

Ikväll är sista chansen om ni vill få del av specialerbjudandet!

Prata om bilden
Led belysning, rött och blått sken E27 fattning 15W. Från asterix.

 

Nyckelord: Led belysning

Prata om bilden
600W Led belysning med fläkt. Från asterix.

 

Nyckelord: Led belysning

Prata om bilden

7/8 -11

15W Led

15W Led. Från asterix.

 

Nyckelord: Led belysning

Prata om bilden