Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Jumellea

Nyckelord: Jumellea

Inlägg med Jumellea som nyckelord.

9/10 -15

Jumellea

Från Elisabet.

Nu kommer en ny fråga om vad det kan vara för fel. Blomman har fått bruna fläckar på bladen, fläckarna har sedan brett ut sig och slutligen blivit gula. Stammen har sett ut såhär mer eller mindre de senaste månaderna. Det ser inte ut att vara något fel på rötterna och jag kan inte se några husdjur. Jag odlar i en blandning av mossa och bark. Vad göra? Dessutom undrar jag vad den bruna stängeln som pekar ut från "stammen" är. Den kom efter att den blommat i somras.

Nyckelord: Jumellea

9/10 -15

Jag tycker inte rötterna ser nåt vidare ut... Antingen stått för blött eller för torrt? Men jag ska inte ge råd då jag inte haft jumellea

9/10 -15

Ja, den kanske hade fått torka stax innan jag tog bilden. Men de i komposten är gröna när jag vattnat. Men kanske problemet är att jag vattnar för sällan?

Jag kan inget om den heller, men när jag googlar på den, verkar det som den ska ha mycket vatten.

9/10 -15

Är det Jumellea recta? Har för mig att den ska ha jämn vattning. Såg en bild på en utländsk site av en J recta och den hade precis likadan stam som din. Är inte den bruna "stängeln" ett uttorkat blad? Fläckarna på bladen kan jag inte yttra mig så mycket om eftersom det kan finnas många olika orsaker.

stella, uttrycket "jämn vattning" är säkert bättre än uttrycket "mycket vatten". Det jag förstod var att den ska inte torka ut.

9/10 -15

Från Elisabet.

Ja det är en J. Resta. Här är ett foto från i juli när den blommade. De bruna fläckarna fanns där då oxå. Det jag kan säga är förändringen att bladen blir fula. Det kanske finns något i att "vattna mycket" och att "ge jämn vattning" . Jag är ju inte så kunnig, men jag kanske har fått något att tänka på. Inte bara lyfta på krukan och känna. För denna planta har jag försökt vara ordentlig. Men kanske inte,,,,,

Ge ditt svar

Jag väntar på en Jumellea recta, och vad jag kan förstå är den en bra kandidat att plantera i Synthic. Eller har jag fel?

Nyckelord: Synhtic, Jumellea

Om du hade tänkt plantera den i enbart Synthic, så finns den inte med bland de som Dusk rekommenderade för detta.

23/1 -15

Vad det gäller de flesta Angraecum och jumellea arter så trivs dom inte om substratet är fuktigt för länge. Du kan nog ha översta tredjedelen med synthic och resten med grova barkbitar. Har själv ingen erfarenhet av synthic men odlar Angraecoider med den översta fjärdedel med ren vitmossa. Jumellea recta växer epifytiskt och litofytiskt i naturen. Alltså på träd och klippor mm. Den har väldigt hårda, tjocka och suckulenta blad likt cattleyor med släktingar och står emot torrperioder mycket bra och det skulle nog bli för blött med enbart synthic.

Mvh från Petter

23/1 -15

Hej Elisabet - Precis som Petter skriver så skulle jag inte plantera den i enbart Synthic. Du behöver blanda upp med tex bark just som Petter skriver. Alternativt om du odlar den monterat på kloss med lite Synthic runt rötterna (på samma sätt som du skulle använt vitmossa).

Ge ditt svar

18/7 -12

Dragspelsblad

Min Jumellea har tyvärr ganska mycket av dragspelsblad. Jag förstår att jag hållit den för snålt men min fråga är om man har en möjlighet att få bladen att räta upp sig igen?
Ställer den att dricka sig otörstig så länge och det skulle vara kul att veta om någon på op har någon erfarenhet att dela med sig av.

Nyckelord: Jumellea

18/7 -12

Bladen som har blivit "dragspelsblad" retar sig inte upp men de nya blir släta om plantan får rätta förhållanden, lagom luftfuktighet, vattning etc..

18/7 -12

@ stella: Jag trodde att jag hade rätt förhållande vad gällde fuktighet. Men eftersom det nya bladet också blev dragspelsblad undrar jag hur törstig är plantan egentligen. Verkar som den skulle tåla hur mycket som helst.

Hur har ni andra op:are era Jumelleor?

18/7 -12

Ja, det är lite svårt det där. Om jag inte minns alldeles fel så har Dagobell någon slags Jumellea, han kanske kan råda lite grann

18/7 -12

Jo jag har en jumellea, Mattias har också en eller hade. Jag tror inte det spelar någon roll hur mycket vatten du tillför om rötterna är skadade eller få. Normal vattning och ökad luftfuktighet tror jag är bättre. Vad är det för kompost?

19/7 -12

Aha, kan det kanske bero på att rotsystemet har varit för dåligt, det hade jag inte kommit på själv.
Men av den anledningen har jag senaste halvåret haft den enbart i vitmossa och de rötter som syns ser förträffliga ut. Då kanske jag har mera tur i framtiden om rotsystemet kan byggas upp lite.
Tack för den insikten Dagobell och för tipset stella. Kämpa på alltså?!

19/7 -12

Då tror jag att det kommer lösa sig på sikt. Rötterna är mkt viktiga och där tycks de ju vara i god hälsa. Min Jumellea arachnata har en väldans stor rotklump, tre bladrosetter. Ett av de mindre äldrebladen är ett dragspelsblad. Jag odlar min i skyddat söderläge.

Ge ditt svar