Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Jumellea

Nyckelord: Jumellea

Inlägg med Jumellea som nyckelord.

Arter, hybrider och annat inom släktet Jumellea

J. arachnanta (1) J. arachnantha (1) J. arachnatha (1) J. gracilipes (1) J. sagittata (5)

Prat om släktet Jumellea

9/10 -15

Jumellea

Från Elisabet.

Nu kommer en ny fråga om vad det kan vara för fel. Blomman har fått bruna fläckar på bladen, fläckarna har sedan brett ut sig och slutligen blivit gula. Stammen har sett ut såhär mer eller mindre de senaste månaderna. Det ser inte ut att vara något fel på rötterna och jag kan inte se några husdjur. Jag odlar i en blandning av mossa och bark. Vad göra? Dessutom undrar jag vad den bruna stängeln som pekar ut från "stammen" är. Den kom efter att den blommat i somras.

Nyckelord: Jumellea

9/10 -15

Jag tycker inte rötterna ser nåt vidare ut... Antingen stått för blött eller för torrt? Men jag ska inte ge råd då jag inte haft jumellea

9/10 -15

Ja, den kanske hade fått torka stax innan jag tog bilden. Men de i komposten är gröna när jag vattnat. Men kanske problemet är att jag vattnar för sällan?

Jag kan inget om den heller, men när jag googlar på den, verkar det som den ska ha mycket vatten.

9/10 -15

Är det Jumellea recta? Har för mig att den ska ha jämn vattning. Såg en bild på en utländsk site av en J recta och den hade precis likadan stam som din. Är inte den bruna "stängeln" ett uttorkat blad? Fläckarna på bladen kan jag inte yttra mig så mycket om eftersom det kan finnas många olika orsaker.

stella, uttrycket "jämn vattning" är säkert bättre än uttrycket "mycket vatten". Det jag förstod var att den ska inte torka ut.

9/10 -15

Från Elisabet.

Ja det är en J. Resta. Här är ett foto från i juli när den blommade. De bruna fläckarna fanns där då oxå. Det jag kan säga är förändringen att bladen blir fula. Det kanske finns något i att "vattna mycket" och att "ge jämn vattning" . Jag är ju inte så kunnig, men jag kanske har fått något att tänka på. Inte bara lyfta på krukan och känna. För denna planta har jag försökt vara ordentlig. Men kanske inte,,,,,

Ge ditt svar

Jag väntar på en Jumellea recta, och vad jag kan förstå är den en bra kandidat att plantera i Synthic. Eller har jag fel?

Nyckelord: Jumellea, Synhtic

Om du hade tänkt plantera den i enbart Synthic, så finns den inte med bland de som Dusk rekommenderade för detta.

23/1 -15

Vad det gäller de flesta Angraecum och jumellea arter så trivs dom inte om substratet är fuktigt för länge. Du kan nog ha översta tredjedelen med synthic och resten med grova barkbitar. Har själv ingen erfarenhet av synthic men odlar Angraecoider med den översta fjärdedel med ren vitmossa. Jumellea recta växer epifytiskt och litofytiskt i naturen. Alltså på träd och klippor mm. Den har väldigt hårda, tjocka och suckulenta blad likt cattleyor med släktingar och står emot torrperioder mycket bra och det skulle nog bli för blött med enbart synthic.

Mvh från Petter

23/1 -15

Hej Elisabet - Precis som Petter skriver så skulle jag inte plantera den i enbart Synthic. Du behöver blanda upp med tex bark just som Petter skriver. Alternativt om du odlar den monterat på kloss med lite Synthic runt rötterna (på samma sätt som du skulle använt vitmossa).

Ge ditt svar

18/7 -12

Dragspelsblad

Min Jumellea har tyvärr ganska mycket av dragspelsblad. Jag förstår att jag hållit den för snålt men min fråga är om man har en möjlighet att få bladen att räta upp sig igen?
Ställer den att dricka sig otörstig så länge och det skulle vara kul att veta om någon på op har någon erfarenhet att dela med sig av.

Nyckelord: Jumellea

18/7 -12

Bladen som har blivit "dragspelsblad" retar sig inte upp men de nya blir släta om plantan får rätta förhållanden, lagom luftfuktighet, vattning etc..

18/7 -12

@ stella: Jag trodde att jag hade rätt förhållande vad gällde fuktighet. Men eftersom det nya bladet också blev dragspelsblad undrar jag hur törstig är plantan egentligen. Verkar som den skulle tåla hur mycket som helst.

Hur har ni andra op:are era Jumelleor?

18/7 -12

Ja, det är lite svårt det där. Om jag inte minns alldeles fel så har Dagobell någon slags Jumellea, han kanske kan råda lite grann

18/7 -12

Jo jag har en jumellea, Mattias har också en eller hade. Jag tror inte det spelar någon roll hur mycket vatten du tillför om rötterna är skadade eller få. Normal vattning och ökad luftfuktighet tror jag är bättre. Vad är det för kompost?

19/7 -12

Aha, kan det kanske bero på att rotsystemet har varit för dåligt, det hade jag inte kommit på själv.
Men av den anledningen har jag senaste halvåret haft den enbart i vitmossa och de rötter som syns ser förträffliga ut. Då kanske jag har mera tur i framtiden om rotsystemet kan byggas upp lite.
Tack för den insikten Dagobell och för tipset stella. Kämpa på alltså?!

19/7 -12

Då tror jag att det kommer lösa sig på sikt. Rötterna är mkt viktiga och där tycks de ju vara i god hälsa. Min Jumellea arachnata har en väldans stor rotklump, tre bladrosetter. Ett av de mindre äldrebladen är ett dragspelsblad. Jag odlar min i skyddat söderläge.

Ge ditt svar

27/3 -12

jumellea arachnata

jumellea arachnata. Från Dagobell.

Blommar nu med två fina doftande skönheter. Har ytterligare två på gång.

Nyckelord: Jumellea arachnantha

27/3 -12

Såå vackra, vita som snö

27/3 -12

Jättefin verkligen, är den lätt skött? Hur odlar du din?

27/3 -12

Så vackra blommor. Min blommar oxå med 4 blommor o luktar så gott

27/3 -12

Tack för kommentarerna. Jag tycker att den är lättodlad, jag odlar min intermediärt i ett skyddat söderfönster. Som substrat använder jag vitmossa, bark och vermeculit. Jag kommer att byta detta substrat vid nästa omplantering till en högre andel vitmossa, träkol samt epiweb. Den gillar att så fuktigt men inte blött samt en luftig kompost. Jag kommer nog att lägga ut en delning på annons senare i vår då jag omplanterar den.

28/3 -12

Jättefina!

28/3 -12

Vilka vackra blommor!

Underbart vacker! Borde heta Juvellea istället...

28/3 -12

Grattis. Ursköna blommor

28/3 -12

Urläcker! Ser fram emot delningen

23/2 -13

Nu kommer min jätte med nya blommor. Ett glädjens under, älskar denna orkidée. Nu tycks den älska mig tillbaka med en bukett av vita stjärnor, jag har räknat till upp till 10 blommor om allt går vägen. Att de doftar som en midsommarnattsdröm får en att glömma sorger å besvär.

Köpt av Marita Å förra våren.

23/2 -13

Jättefin!

24/2 -13

Verkligen jättefin, hur stor är själva plantan?

24/2 -13

+ 11/3 -13

Plantans största blad är 30 cm, växer som en solfjäder. Får sidoskott, min har ett större och ett mindre skott. Jag sparade dem i senaste omplanteringen, men inga knoppar på dem än. Såg att den blommade kring 27 mars, ser fram emot detta!

11/3 -13

Nu börjar knopparna att sträcka på sig. Har räknat till 12 stycken. Sist blommade den med 4 stycken så jag är mer än nöjd. Om ni ser i bildens framkant kommer det en knopp underifrån, genom substratet. Den doftar underbart med två blommar, undrar hur det blir nu.

12/3 -13

Inte dåligt!

12/3 -13

Åh så spännande. Dom är så vackra blommor Och doften mmm

12/3 -13

Grattis så underbart. Min har inte visat ngt tecken på blommor än. Spännande

18/3 -13

Nu börjar blommorna slå ut. 16 blommor är det som kommer att klara sig, en knopp på ett av sidoskotten "brann inne"

Ska ta en bild till helgen, då tror jag att samtliga blommor slagit ut. Doftar gott, inte så intensivt än så länge.

18/3 -13

Vad fort det gick!

18/3 -13

Jovisst gick det fort! Vi har haft fantastiskt väder i två veckor med sol varje dag. Det snabbade på förloppet tror jag.

Mvh

19/3 -13

Urläcker!

27/3 -13

Från Dagobell.

Nu har 14 blommor slagit ut sedan 10 dagar tillbaka, inväntar två knoppar. De doftar inte så starkt som förväntat vilket nog är bra.

27/3 -13

Vad skira de är! Bra odlat

28/3 -13

Supervacker! Jag är en Angraecofil så jag blir super glad av att få se närbilder på arten. Har inte denna ännu! ?

28/3 -13

Tack så mycket. Gillar denna skarpt. Det enda negativa är att den är så stor.

Jag odlar denna i en blandning av vitmossa, björnmossa, kol å perlit. Ganska mkt leca i botten för dränering. Gillar fukthållande å luftig kompost verkar det som.

28/3 -13

Är blandningen eget recept?

28/3 -13

Riktigt härlig, grattis!
Mvh
Mikael

28/3 -13

Fantastisk blomstring-grattis!

28/3 -13

Tack tack. Jo blandningen är egen. Björnmossa gör kompsten luftigare. Det är en grovfibrig mossa som jag klipper till, tycker vitmossa+björnmossa är en bra kombination. 50-50.

Prata om bilden

Åter ett besök ho Hans Christiansen i söndags där det var öppet hus. Då inhandlades denna goding. Hoppas att den slår ut. Skulle ha samma förutsättning som phaelanopsis

Nyckelord: Jumellea arachnatha

19/3 -12

Nu blommar min Jumellea arachnantha med en underbar doft på kvällen

19/3 -12

Härligt! Min har fyra knoppar men ingen har slagit ut än. Vad är den odlad i?

19/3 -12

Vilken läckerbit

19/3 -12

Den växer i Green Mix

19/3 -12

Tjusigt!

19/3 -12

Åh, vad spännande det är - jag har en ifrån Orchidéhuset, som har 2 stänglar på gång!! Ser jag rätt på dina bilder - är det 1 blomma per stängel eller kommer det fler knoppar per stängel? Jag har haft min några år och det är första gången den ska blomma...Kul att din är så fin i GreenMix - jag har en stor säck jag köpte av Berrak förra året som jag börjat använda mer och mer - har provat några enstaka hittills. Hade tänkt att den här skulle planteras om nu till våren, men då fick jag syn på stänglarna så det får vänta tills den har blommat. Mossan den står i nu ser allt annat än fräsch ut, skulle tippa att det är barkbitar i oxå. Den har bara skjutit fram kanske 2-3 blad sedan jag köpte den så den har inte varit snabb av sig - så GreenMix kanske har fler fördelar för den här. Min har bara en bladrosett - din ser ju ut att ha fler rosetter! Jag har aldrig varit hos HC men läste den där notisen i senaste Orkidéer att han odlar allt i GreenMix... Står din i enbart GreenMix eller är det annat i krukan oxå?
Tack för titten!
/Mvh I

19/3 -12

Tack för de fina orden. Det är en "stor" planta med 2 nya skott, 4 stänglar. 1 blomma per stängel. Nu ikväll har 2 blommor till slagit ut. Jag har ingen bra erfarenhet av Green Mix, har haft många plantor i det men efter ca ½ år började plantorna se ledsna ut och rötterna försvann. Så även denna skall omplanteras efter blomningen.
Den står bara i Green Mix, man skall inte blanda organiskt material med oorganiskt enl Hans Chr. Han har jättefina plantor men jag planterar om dem efter ett tag.

20/3 -12

Tack Truls för utförligt svar. Det där med att blanda oorganiskt och organiskt är nog dock ett missförstånd - men om man vill hålla sig till att undvika en sådan blandning så kan man ju blanda med Epiweb t.ex. Jag försöker lite med det eftersom Epiweb får plantor att stå stadigt, om man inte håller GreenMixen väldigt blöt så är den ju mkt mjuk och det blir svårt att få plantorna att stå still i krukan tills de har satt ordentligt med rötter!
/I

20/3 -12

Då Green Mix skall vara ständigt genomvattnat sker nedbrytning av organiskt material väldigt snabbt och bekar då igen luftigheten i odlingsmediat. Då A och O är att det kommer luft till rötter ser jag det som en klar nackdel och ser det bara som en nackdel att blanda organiskt med oorganiskt, och framförallt ser jag inte vitsen med det

20/3 -12

Jag skulle inte blanda greenmix med något annat då det är ett så säreget odlingsmedium. Men jag har goda erfarenheter av att blanda epiweb med organiskt mtrl då det behåller sin luftighet över tid och inte heller behöver vara genomblött hela tiden. Alla har ju sina recept för framgång.

Ge din åsikt

Denna fantastiska planta bjuder på ännu en praktblomning och hela huset fylls av dofta gottis. Kan inte komma på någon blomma som doftar behagligare än denna faktiskt.

Nyckelord: Jumellea sagittata

1/4 -11

Läcker. Hur odlar du den?

1/4 -11

På fönsterbrädan, utan tilläggsbelysning. Låter den aldrig torka ut riktigt

1/4 -11

Skitlekker, grattis til flott blomstring!
Hva slags kompost har den?

1/4 -11

Wow grattis hur stor är den?

1/4 -11

Den står i vanlig barkmix... och den är stor... djävligt stor. Som en mindre palm faktiskt

1/4 -11

Grattis till denna underbara blomning!
Mvh
Mikael

1/4 -11

Kan bara beundra och grattulera

2/4 -11

Blomprakten är helt bedårande, grattis!

2/4 -11

Fantastisk! Grattis!

2/4 -11

Så himla läcker!

2/4 -11

Underbart exemplar, min Jumellea arachnanta har tagit sig fint och jag hoppas på nån blomma åtminstone. Ska du dela din planta är jag intresserad av en.

3/4 -11

Som ett stjärnfall. Helt underbar.

Ge ditt svar

Jag har en sedan i höstas men saknar uppfattning om hur nära blombar storlek plantan är. Är det någon som har koll på ungefärligt bladspann på en blomstor planta?

Nyckelord: Jumellea arachnanta, bladspann, blombar

31/3 -12

Nu har den slagit ut sin första blomma någonsin och tänk att jag varit så tålmodig att jag väntat i nästan 3 år på denna! Snacka om att iaf det här ex. är en mkt långsamväxande art - inga nya skott på hela den här tiden och bara 2-3 nya blad som jag minns det... Jag minns inte exakt vilken dag den slog ut, men ikväll vid 22 när jag släckte blomlampan så kände jag den fantastiska doften för första gången. Jag kände den så fort jag öppnade dörren till rummet. Ska försöka hinna med och ta kort på den till imorgon. Den har en knopp till, men den är ganska mkt mindre så det dröjer nog ett tag innan den slår ut. Kul att en enda blomma kan dofta så att det känns i rummet!!
/Mvh I

31/3 -12

Grattis, förstår din glädje över blomman o doften. Jag kände samma känsla när min första blomma slog ut

Ge ditt svar

Odlade den här i växthuset först då det enligt bruksanvisningen borde vara goda förhållanden där, men si det tyckte den inte om. Senaste året har den bott i vardagsrumsfönstret, och djävlar i min skopa vilken fart det blivit på den. Doftar helt magiskt på kvällarna.

Nyckelord: Jumellea sagittata

27/3 -10

En så härlig blomning, Grattis!
mvh
Mikael

27/3 -10

Vackert. Hade en gång Jumellea sagittata men den har vissnat. Gör du något speciellt med den? Duschar den ofta eller .. Tror att min dog för att det var för torrt.

27/3 -10

Nej, jag duschar den aldrig, men dom vill ju inte torka ut utan vara fuktiga för jämnan.

27/3 -10

Kanonsnygg, gratulerar! Hur stor är plantan?

27/3 -10

Hej Mattias

Vackert, vackert!!!
Odlas inte dessa som Angraecum?
Jag har bara haft magdalenae i detta släkte tidigare men har nu fått en STOR eburneum som jag har i mitt vardagsrum.

Hur vattnar du din juvel??

MVH
Tommy

27/3 -10

Jag vet faktiskt inte. Min enda Angraecum står i växthuset och trivs med det, men denna ville inte där. Så snart den börjar torka lite på toppen av barken så sätter jag den i vattenbad 10 minuter. Har en till som står i greenmix och det verkar funka bra det med.

27/3 -10

Lasse.. den är REJÄL. Bladspann på 80-90 cm

27/3 -10

Ah, misstänkte väl det. Jag har bara arachnantha och den är ju mindre.

28/3 -10

Den är sagolik, speciellt med tanke på doften!

Helt nydelig å duft i tillegg, kan man ønske mer.

Vilka graciöst vackra blommor och doftande också...

Jättesnygg "vill ha" blomma ! Grattis

28/3 -10

Superfin blomning Mattias - grattis

30/3 -10

Lassse - Det där är intressant. Jag har en arachnantha också som blommar nu den med. Plantan ser exakt ut som sagittatan och blommorna ser likadana ut de med. Jag undrar om den är felmärkt eller om de verkligen är så lika?

Ge ditt svar

22/11 -09

Jumellea sagittata

En orkidé med fin doft
Jag har köpt den av Lassse här på forumet

Nyckelord: Jumellea sagittata

22/11 -09

Så söt

22/11 -09

Två eleganta dansande skönheter! Snart på nyårskonserten från Wien?

22/11 -09

En av världens mest väldoftande orkidéer enligt min näsa.

Musiken till dansen ser ut att vara Waldteufels "Skridskoåkarna", ljuvligt!

22/11 -09

Vilken skönhet! Stort grattis till blomningen!

Ge ditt svar

Antal: Slutsåld. Pris: 65 kr per styck. Frakt: 24 kr per paket.

En av de sorter Röllke sponsrat OrkidéPrat med. Om planta köps av person som redan har en ej levererad beställning hos mig så skickas denna planta i samma paket och enbart portot för det paketet debiteras.

Art från södra Afrika Så mycket mer än så vet jag inte om den, men jag tror den bör odlas under liknande förhållanden som Angraecum etc.

Info och foton på IOSPE.

Foto av planta med blommor.

Nyckelord: Jumellea gracilipes, Röllke

9/5 -09

ingse köpte 1 styck.

9/5 -09

Oh Grattis Ingse!
Den är jättefin!

9/5 -09

Takk

Köp, diskutera och läs villkor

4/4 -09

Doftande

Doftande. Från HMG.

Jag kan bara hålla med Mattias om att denna doftar mycket. Är nöjd att det inte blev fler blommor än tre. När solen går ner kommer doften som hänger i hela natten, på dagen är den mycket svagare. Lijlekonvalj med inslag av syren skulle jag gissa på.

Nyckelord: Jumellea sagittata

4/4 -09

Jättevacker!

Åh vilken liten oskuldsfull raring!!

4/4 -09

Ett gäng flygande duvor Låter som de doftar gudomligt

Så vackra de är, grattis! Doften är ju bonus....

5/4 -09

Gillar ni doftande kan jag rekomendera denna. Om jag kommer hem på natten så möts jag i dörren av doften. Den har ett synonym namn också-Angraecum gracilipes.

Jättesöt-grattis Hans !
Monika

5/4 -09

En riktigt läcker skönhet!! Grattis till blomningen Hans!!
Anette

5/4 -09

Skulle den nu få vanan att dofta för mycket för din smak så kan jag erbjuda ett mycket dofttolerant hem här!
Mycket vacker, HMG!
Vid hastigt påseende ser den mellersta blomman ut lite som en vit toffelorkidé - det är den lätta skuggan som skapar illusionen - och det är ju inte illa

5/4 -09

Liljekonvalj och syrén, så underbart. Kan inte bli bättre

5/4 -09

Tackar. Om den kommer med tio blommor någon gång så får den nog vara ute eller i skåpet. Annars skickar jag den till Kinnekulle

5/4 -09

Vacker och doftande, en god kombination, grattis.
mvh
Mikael

5/4 -09

Blomma, Jumellea, blomma på!

5/4 -09

6/4 -09

Snyggt!
Min har precis blommat över för den här gången. Saknar kvällsdoften nu

Prata om bilden

Utan konkurrens den mest väldoftande orkidén jag någonsin stött på. Tyvärr mår inte vår planta helt bra. Förhoppningsvis överlever den, men om inte så har vi i alla fall en fin sista blomning att se fram emot nu. Många blommor på väg. Den andra slog ut idag.

Nyckelord: Jumellea sagittata

8/5 -08

Jamen vad har vi för en liten godsak här då?
Har aldrig hört talas om släktet.....
Berätta mer Mattias
Väldigt fin form på blomman - är den liten?

9/5 -08

Här fanns lite mer info
http://www.orchidspecies.com/jumsagittat...

Nej, blomman är inte så väldigt liten. Jag är på jobbet nu så jag kan inte mäta just nu.

9/5 -08

Väldigt vacker , graciös och mild i sin framtoning och doftar gott dessutom. Du måste göra hjärt-lungräddning på den om det blir aktuellt .

9/5 -08

Grattis till blomningen.
En rolig sak med släktet är att alla blommorna är så gott som identiska medans plantan där emot skiljer sig rätt mycket från art till art.
Har själv haft en J. comorensis. Minns inte om den doftade eller inte men jag kan verkligen rekommendera den. Liten och kompakt.

9/5 -08

Jag har comorensis och kan bara instämma. Och visst doftar den.

Jättesnygg blomma men är det inet en väldigt stor och vidlyftig planta?Något har fått mig att avstå och jag tror det är storleken?
Monika

9/5 -08

Den är hyfsat stor... men inte större än de flesta av dina vandor

9/5 -08

Mattias - Vad är det för fel på din planta?
Masdevallia och Lasse - hur sklijer sig plantorna menar ni?
(Tycker definitivt att din blomma har mycket vackrare form än den som IOSPE använder i presentationen )

9/5 -08

Ja, jag tycker också min blomma har mycket bättre form
Bladen har tyvärr en del fula svarta fläckar. Vet inte vad det kan bero på.. den har haft både bra luftfuktighet och drag.

9/5 -08

Amputera och problemet är väck!

9/5 -08

Jo, men det är på de flesta blad så om jag amputerar så är nästan hela plantan väck

9/5 -08

9/5 -08

En så enkel men ändå så vacker blomma och doftande! Ha koll på fläckigheten, sprider den sig inte så låt den vara, naturligtvis extra uppmärksamhet.
Hoppas den klarar sig.
mvh
Mikael

9/5 -08

chic: J. sagittata växer i solfjäderform medan comorensis m fl har en stam som växer på höjden, som en smal, lite utdragen Vanda kan man säga ... ungefär

Ge ditt svar