Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Gymnadenia

Nyckelord: Gymnadenia

Inlägg med Gymnadenia som nyckelord.

Arter, hybrider och annat inom släktet Gymnadenia

G. conopsea (7) G. orchidis (2) G. runei (2)

Prat om släktet Gymnadenia

30/9 -12

Gymnadenia orchidis

Gymnadenia orchidis. Från Björn. Fri bild.

 

Nyckelord: Gymnadenia orchidis

Prata om bilden

30/9 -12

Gymnadenia orchidis

Gymnadenia orchidis. Från Björn. Fri bild.

 

Nyckelord: Gymnadenia orchidis

Prata om bilden

30/9 -12

+ 4/1 -13

Gymnadenia conopsea, blomstor

Gymnadenia conopsea av BerndH på Wikipedia. Från Björn. Fri bild.
Gymnadenia conopsea av Barbara Studer på Wikipedia. Från Björn. Fri bild.

Antal: Slutsåld. Pris: 380 kr per styck. Frakt: 39 kr per paket.

Brudsporren bjuder på smala vackert gröna blad och ett välfylld långdraget blomax. Blommorna är godisrosa, och har en lång nektarfylld sporre. Blommorna doftar underbart, något man framförallt känner på natten.

I Sverige möter man brudsporren på ängsmarker, rikkärr och backkärr. Massförekomster finns exmpelvis på Öland och Gotland. I Europa finner man den ner till medelhavsområdet, där den finns både i myrmarker, på ängar och på torra kalkrika marker.

Namnet 'gymnadenia' betyder naken körtel, och 'conopsea' betyder liten mygga.

Du odlar bäst dina plantor, vilka kan bli halvmeterhöga, i full sol i en väldrenerad, kalkrik kompost som du låter torka något efter blomningen.

Plantorna levereras före de behöver planteras.

Nyckelord: Gymnadenia conopsea

Köp, diskutera och läs villkor
Gymnadenia conopsea av Barbara Studer på Wikipedia. Från Björn. Fri bild.

 

Nyckelord: Gymnadenia conopsea

Prata om bilden
Gymnadenia conopsea av BerndH på Wikipedia. Från Björn. Fri bild.

 

Nyckelord: Gymnadenia conopsea

Prata om bilden

23/10 -10

Brudsporre

Brudsporre. Från vanilla.

 

Nyckelord: Gymnadenia conopsea

24/10 -10

Visst är den fin!
Vi var på Gotland i mitten av juni och där blommade de i mängder på de Gotländska ängsmarkerna, t ex Alvena Lindaräng.

24/10 -10

En riktig lukta gott-orkidé. Har förresten alldeles nyss nattat mina brudsporrebebisar. De är mycket små men med lupp, 10 x förstoring, går det ändå att se dom. Små runda kulor, ett par tiondels millimeter stora. Det verkar som om nästan 100 % av fröna jag sådde har grott.

Prata om bilden

13/8 -07

+ 14/8 -07

Identifiering

Från Atlas.

Denna orkidé såg jag på Gotland i somras, kan någon hjälpa mig med identifieringen?

Nyckelord: Identifiering, Brudsporre, Gymnadenia conopsea

13/8 -07

Jag skulle gissa på en Gymnadenia conopsea (rätta mig om jag har fel men jag tror den heter brudsporre eller nått på svenska)

14/8 -07

Stämmer

14/8 -07

Perfekt, då kan jag bocka av den

14/8 -07

"Kryssa" heter det ju! Äsch. Det skulle ju vara en liten blinkande smiley här, för att visa att detta var en vänlig och skämtsam kommentar. Men den syns i alla fall inte på min dator trots att jag har följt alla konstens regler. Kanske beror det på min dator. Ser ni smileyn?

14/8 -07

Är förresten enig med tidigare talare om att bilden högst sannolikt (säger den försiktiga Helena - den lite mer självsäkra varianten av samma person skulle säga "utan tvivel") avbildar en brudsporre.

14/8 -07

Perfekt, då kan jag kryssa av att det heter kryssa och inte bocka.

Ge ditt svar
Gymnadenia conopsea var. alba. Från Dracula.
Här kommer bilder på några av de fjorton arter orkidéer vi såg under vår vistelse i Härjedalsfjällen. Många av fjällen i området består av kalkhaltig berggrund vilket bidrar till en mycket intressant och rik flora. Bara på Hamrafjället (1138m) har det registrerats 290 olika kärlväxter. Rikkärren strax nedan fjället hyser många orkidéarter. Vi lyckades se följande arter: Tvåblad (Listera ovata), Spindelblomster ( Listera cordata), Dvärgyxne (Chamorchis alpina), Brudsporre (Gymnadenia conopsea) även albaformen, Vityxne (Leuchorchis albida ssp. albida), Fjällvityxne ( Leuchorchis albida ssp. straminea), Brunkulla (Nigritella nigra), Grönkulla (Coeloglossum viride), Ängs/Blodnycklar ( Dactylorhiza incarnata/ ssp. cruenta), Lappnycklar (Dactylorhiza lapponica), Skogsnycklar (Dactylorhiza fuchsii), Korallrot (Corallorhiza trifida) Jungfru Marie Nycklar (Dactylorhiza maculata).
För er som är intresserade finns fler bilder här
Brudsporre (Gymnadenia conopsea) Vanlig färgform. Rikkärr, Skarvarna 1050m.
Fjällyxne (Leuchorchis albida ssp. straminea) Skarvarna 1100m.
Blodnycklar ( Dactylorhiza incarnata ssp. cruenta) Rikkärr, Hamrafjället 850m.
Tvåblad (Listera ovata) Rikkärr, Sölendet 800m.
Lappnycklar (Dactylorhiza lapponica) Den mest kalkkrävande av Härjedalens orkidéer. Rikkärr, Hamrafjället 800m.

Nyckelord: Dactylorhiza lapponica, Dactylorhiza incarnata, Leuchorchis albida, Gymnadenia conopsea, Listera ovata

21/7 -07

Verkar som om det har varit en lyckad resa, grattis.
mvh
Mikael

21/7 -07

Vilka helt fantastiska fotografier och väldigt intressant att se foton av ett antal arter, som inte finns här nere!!
Albaformen av brudsporren var verkligen vit och brunkullan häftig!!
Jag kommer att återvända fler gånger till den fina hemsidan.

21/7 -07

Åhh jag måste ta en tur till mina vänner i Fjällnäs (väldigt nära Hamrafjället). Det finns oerhört mycket orkidéer i Härjedalen, jag hade en stuga där tidigare och har sett dem alla + några till på hemliga platser.

21/7 -07

Väldigt fina bilder och orkidéer, vilka svenska vilda orkidéer har du ännu inte sett?

21/7 -07

Vilken resa och vilka foton, som sagt, och vilken rikedom så här inom det egna landets gränser (och lite i Norge oxå förstås ). Jag undrar som Atlas om det finns några skandinaviska arter du inte sett? Och bästa vännerna mår bra?

22/7 -07

Tack för era snälla kommentarer!
Av våra 44 svenska arter har jag nog fem eller sex arter kvar att se! Nornan (Calypso bulbosa) står nog högst i kurs att hitta...

22/7 -07

Har du sett skruvaxet (Spiranthes spiralis)? Den hoppas vi få se på norra Öland i september.

22/7 -07

Hej Dracula, Jag kan tipsa om var Norna växer om du sänder ett privat meddelande till mig.

23/7 -07

Hoppas att ni såg programmen om (bl.a) orkidékännaren Rolf Lidberg i lördags! Tyvärr glömde jag att tipsa om det innan. Hade glädjen att träffa honom vid ett par tillfällen och det var en mycket spännande människa. Där fick man ju bl.a frossa i närbilder på Nornan och en massa andra läckerbitar

23/7 -07

Ja vilken härlig människa - jag köpte en tavla av honom med alla Sveriges orkidéer på - jättefin.
Jag hoppas det var fler som såg programmet.

Tack Thomas för de fina bilderna och kommentaren!
Om programmet om Rolf Lidberg: Jag blev överraskad av att se det på nytt. Då i början av 90:ti talet, då jag såg det för första gången, hade jag inte än tagit orkidéerna till mitt hjärta. Det som jag fascinerades av då var hans levnads sätt: hans värme, ivrighet, djärvhet, den barnsliga glimten i ögonen, hans envishet och livsbejakande… Först då förstod jag bättre Rolfs trollkort… /L

25/7 -07

aa: Ja du ska tro att det grämer mig att jag inte hade orkidévaknat på den tid jag hade möjlighet att träffa honom! Men de mötena gav mycket ändå: han tog sig tid att prata med oss ungdomar (det var jag då, ja) och bemötte oss med respekt och äkta intresse, vilket inte var så självkklart att de vuxna gjorde. En som tillförde i tillvaron

Här har vi honom!

Visst glömmer man sorger och besvär, bara genom att blicka på bilden!
Prata om bilden

Ett brev damp ner i min epostlåda idag. Kanske kan vi hjälpa honom?

Dear Orchidophile

Each year I write a monograph, on a kind or a species of indigenous orchises. Last year it was a study, on Ophrys will apifera, this plant is varied so much that it was necessary for much time to me and that I went from surprised in surprises, is I made many discoveries.

This year still I work on a complete kind and either on a species the kind selected is Gymnadenia This kind specifies is composed of four groups: albida, conopsea, will nigra and runei with all several species (except runei) which for some present Exemple variations: Gymnadenia conopsea borealis varieties or will densiflora Donc.

In order to pack this monograph as well as possible would be it possible for you to forward me of the symptoms of these plants accompanied by stereotypes of biotopes, of possible hybrids, or of strange plants. This kind presents also many hybrids inside even kind and sometimes inter genetics especially with the Dactylorhiza group.

It is thus quite naturally that I come towards you in order to obtain your participation in this project. I need all that you can offer to me on of course the subject knowing that you remained entirely owners of your photographs, your observations and that dice which this monograph will be finished you will receive a specimen from it on CD.

Cash on your richest possible collaboration please approve my best feelings. Jean-Marc Corbeil

Joëlle et Jean Marc Corbeil
2,rue de l'église
57630
Vic sur Seille
JEANMARCCORBEIL@aol.com

Nyckelord: Gymnadenia

Hm... Jag har både conopsea och odoratissima vid mitt barndomshem på Gotland. Inget speciellt avvikande mot de generella uppgifterna om var och hur de brukar växa. Inga intergeneriska hybrider trots att den växer i mycket nära kontakt med ett flertal olika dactylorhizor. Inte vad jag sett i alla fall. Eller förresten, kanske en Dactylorhiza som är ovanligt mesrosa och kraftig, men den kan jag inte ta kort på förrän i sommar. Om den ens bestämmer sig för att dyka upp i vår.
Men jag kan ta lite kort i sommar om karln inte behöver dem förrän senare i år.

Har ett synnerligen amatörmässigt och suddigt foto från mitt galleri på allt om trädgårds webplats också. Möjligt att det är conopsea och inte odoratissima på kortet, men båda växer där i alla fall:

Fyndplatsen, bättre kort:

Nån mer med gymnadeniainformation?
(Björn, vill du att jag ska skriva nåt kort på engelska senare så är det inga problem, men jag tror inte direkt jag innehar tillräckligt mycket information om gymnadenior för en monograf. Kanske i sommar om jag plåtar lite, men inte nu).

11/2 -06

Ståtliga bilder tycker jag. Vacker plats de växer på.

Vi kan väl se om vi kan saml;a mer information så kan jag skriva ihop en sammanfattning sedan och skicka till honom.

Så, vad vet vi mer om detta släkte?

Svante Malmgren på Lidafors har gjort en del hybridisering med denna och har en del intressant på sin hemsida om skillnader när den är mamma eller pappa i nybridens utseende.
http://www.lidaforsgarden.com/Orchids/gy... på svenska och
http://www.lidaforsgarden.com/Orchids/gymnadenia_eng.htm
somtidigare nämt är det ofta lönt att titta på Svantes och Henrics sida både på svenska och på engelska.
Tyvärr är detta inte så mycket min egen kunskap bara hänvisningar till var mer finns
Joakim

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.