Skriv början av artikeln om Guatemala

Nyckelord: Guatemala

Inlägg med Guatemala som nyckelord.

Jag i ett av Guatemalas orkidérika naturreservat. Från antoniovse.

 

Nyckelord: Guatemala

Det där måste vara helt underbart...önskar jag också kunde åka nånstans...

13/2 -07

Lyckliga du! Det måste vara ett härligt minne! Fick du med dig något hem?

Hej, Berätta mera. OK?

13/2 -07

Ser idylliskt å varmt ut... Många intressanta plantor att titta på?
//Åsa

13/2 -07

Härligt Antonio! Berätta mera från din resa! Här på orkidéprat får vi aldrig för mycket av beskrivningar från orkidéernas miljöer.

15/2 -07

Jag var reste runt i Guatemala med min familj i cirka en månad. De orkidébiotoper jag besökte var molnskog och djungel, både hög och lågliggande sådan. Det som var mest slående var frodigheten och artrikedomen; allt växer överallt och på allt

Lite kort om biotoperna:

Molnskogen låg på 1500-2000 m höjd i ett naturreservat som kallas "El Quetzal" efter den ovanliga quetzalfågeln som man kan se där ibland. Det är stora temperaturskillnader mellan natt och dag. På natten kunde temperaturen sjunka ner till 4 grader celcius och på dagen kunde det bli omkring 25. Luftfuktigheten är också väldigt hög dygnet runt och i själva molnskogen var i princip alla ytor daggmättade. Nere vid skogens golv är det ganska mörkt eftersom all växtlighet hindrar solen från att stråla in särskilt mycket. Många pleurothallider växer därför lite längre ner på trädens stammar, men mörkret gör tyvärr att det blir väldigt svårt att fotografera bra, iallafall med den kassa kompaktkameran jag hade med mig

Djungeln besökte jag på två olika lokaler; i den gamla Mayaruinstaden Tikal och längs vulkanen Pacayas skogsbeklädda sluttningar. I djungeln är det varmare än i molnskogen och skillnaden mellan dag och natt är temperaturmässigt inte lika stor. Därför växer det inte lika mycket pleurothallider där som i molnskogen utan istället mer av andra släkten som Cattleya och Oncidium.

Förutom orkidéer såg jag en otrolig mängd tillandsior och bromelior, högljudda vrålapor samt de största träd jag någonsin sett. I Tikal var myggen dessutom ganska så många, och jag som gick in med linne hade tur att jag hade tillgång till malariaprofylax.

Det finns egentligen mer att säga och jag har en massa bilder som jag inte sorterat än, men det arbetet pågår och jag ska lägga ut några, antingen här eller så länkar jag samt skriver lite mer utförligt.

plopp:

Nej, fick inte med mig nåt hem eftersom jag saknade de nödvändiga handlingarna, men i naturreservaten är det strängt förbjudet att plocka med sig växtlighet, så miljövän som man är så höll jag fingrarna i styr. Det var dock inte alltid det lättaste med alla faschinerande miniarter som växte överallt.

crystal:

Man hann inte se allt, för vi höll en ganska stadig takt på vandringarna. Men mycket orkidéer var det och dessutom en hel del av de "krukväxter" vi har i Sverige fast i vilt tillstånd

15/2 -07

Vilken fantastisk resa du måste ha gjort!

Måste ha varit spännande. Kul att läsa om din berättelse.

Tack för en mycket intressant berättelse !Jag hoppas att Du skriver och berättar mer om dina intryck för oss ?
Monika

Det där var väldigt intressant att läsa, du får gärna berätta mer sen;-) måste ha varit en fantastisk resa..

15/2 -07

Du kan väl skriva några rader i vår tidskrift Orkidéer! Sänd meddelande till Lika här på forumet. Hon är redaktör för den.

15/2 -07

Ååå, vilken resa! Skulle gärna vilja göra en sån resa själv någon dag. Gäller bara att min sambo vill detsamma ; )
Vi bor ju ganska nära sydamerika nu, så det blir ju både billigare resa och kortare flygresa. Bara positiva saker.

ÅÅÅ!!! Vad fantastiskt att få vara med om en sådan resa! Tack för att du berättar om den så utförligt! /L

Prata om bilden


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.