Råd / Släkten, arter och hybrider /

Nyckelord: Goodyera

Ett släkte av gracila, nästan oansenliga orkidéer med vackra blad. På rätt plats i trädgården äxer dessa orkiéer bra och många rosetter med vackra vitmarmorerade gröna blad växer fram och täcker marken. Från rosetternas mitt skjuter under sommaren några decimeter höga stänglar fram. Blommorna sitter spridda på den övre tredjedelen av den gracila...

Läs hela artikeln

Inlägg med Goodyera som nyckelord.

Arter, hybrider och annat inom släktet Goodyera

G. hachijoensis (1) G. oblongifolia (1) G. pubescens (2) G. repens (6) G. schlechtendaliana (1)

Prat om släktet Goodyera

Förra året så fick jag reda på att det ska växa Knärot i min by, och idag då jag egentligen bara skulle kolla till min mammas trattkantarell ställe så uppenbarade sig den!
Har aldrig sett den i verkligheten förut så det var kul:D

Hittade en först bara, men så fick jag snilleblixt och lade mig ner och kollade ut över marken och hittade ett tjugotal till:)
Ska gå tillbaks om ett par dagar och fota när alla blommorna öppnat sig. Några av plantorna var redan överblommade dock.

Nyckelord: Goodyera repens, Knärot

1/8 -17

Det är fint att kunna ta en promenad i närområdet och se en av våra orkidéer.

1/8 -17

Verkligen lyxigt

1/8 -17

Skoj, låter mycket, jag har aldrig sett fler än enstaka.

2/8 -17

Nice!!

2/8 -17

Såg i sthlms skärgård för flera år sen små o oansenliga, men ändå, det är ju en orkide

3/8 -17

Blomtjuven, eller hur!

3/8 -17

Blomtjuven, eller hur!

3/8 -17

Från Henrik.L.A.

Nu bättre bild

3/8 -17

Och här massa små söta blad rosetter av plantorna:) det kan nog bli en riktig show här snart:) obs endast en liten del av lokalen

4/8 -17

Härlig!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt

Växer i stor mängd vid skjutbanorna utanför Norra hammar. Normalt blommar de som bäst vid denna tid, men detta (varma) år är de nu i sen blom.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Goodyera repens, Knärot

9/8 -14

Finfin och troligen sena pga den mycket kalla inledningen på sommaren, hade nysnö midsommar veckan i Jokkmokk.

9/8 -14

De verkligen snygga! Jag såg i förra veckan ett jätte fint bestånd i Nyköpingstrakten med över hundra blommande ex.

9/8 -14

Här i Pitetrakten är blomningen redan över för knärotens del. De är nog inte vana vid temperaturer över 34 grader...

9/8 -14

Ja det har varit rejält varmt hos er. Har följt detta med intresse på väderprognoserna!
Mvh
Mikael

9/8 -14

Det största bekymret för mig har varit att jag inte har lyckats hålla nere temperaturen inomhus (odlingsutrymmet) ens om nätterna. I sex veckors tid har det inte varit under 28 - 29 grader. Många arter, bl a nornan, har tagit mycket stryk.
Helt kört är det dock inte - och jag har inte glömt dig - men du får nog vänta på paket ytterligare en tid.

Ge din åsikt
Goodyera schlechtendaliana av orchidgalore från Wikipedia. Från Björn. Fri bild.

 

Nyckelord: Goodyera schlechtendaliana

Prata om bilden
Goodyera repens av Hans Hillewaert på Wikipedia. Från Björn. Fri bild.

 

Nyckelord: Goodyera repens

Prata om bilden
Goodyera repens av Enrico Blasutto på Wikipedia. Från Björn. Fri bild.

 

Nyckelord: Goodyera repens

Prata om bilden
Goodyera repens av orchi på Wikipedia. Från Björn. Fri bild.

 

Nyckelord: Goodyera repens

Prata om bilden
Goodyera pubescens av Cdc25A på Wikipedia. Från Björn. Fri bild.

 

Nyckelord: Goodyera pubescens

Prata om bilden
Goodyera pubescens av Jason Hollinger på Wikipedia. Från Björn. Fri bild.

 

Nyckelord: Goodyera pubescens

Prata om bilden
Goodyera oblongifolia av J Brew på Wikipedia. Från Björn. Fri bild.

 

Nyckelord: Goodyera oblongifolia

Prata om bilden
Goodyera hachijoensis av Show ryu på Wikipedia. Från Björn. Fri bild.

 

Nyckelord: Goodyera hachijoensis

Prata om bilden

En liten orkide som trivs i mossan på marken i granskog och föredrar kalkfattig jord. Blommar i 1a halvan av augusti. Blommorna är små ca 3mm breda. På denna lokal som ligger i utkanten av Norrahammar blommade ca200 exemplar, vilket är ovanligt många på denna lokal, vilket kan bero på en gynnsam sommar med både regn och sol.
mvh
Mikael

Nyckelord: Knärot, Goodyera repens

22/8 -09

Ljuvligt litet skogsväsen!

23/8 -09

Jag hittade 4-5 stycken på Askö i Trosa skärgård för några veckor sen. Plockade en. Visste inte då att det var en orkide, men tänkte ta reda på det senare, eftersom jag tyckte den liknade en orkide. Intressant med detta inlägg så man nu fick klarhet! (och förlåt lilla orkide)

Ge din åsikt

en spännande bild?

Jag var ute på prommenad igår uppe i bergen och vad hittade jag då i massor?
Jo, den här lilla gulliga vännen:
Goodyera
Hittade endast två som hade blomspiror med frön.

De växte i massor efter stigen och i de lite fuktigare skogskanterna. Ändå förvånades jag av att de växte i nästan ren sand. Jag vet inte vilken art det är av släktet Goodyera, men tror det är pubescens, för den växer i alla fall vild här i nord amerika.

(Jag skrev fel namn förrut, det är inte en tesselata.)

Nyckelord: Goodyera

10/9 -07

Åh, jag vill absolut se! Vilket härligt möte, som vanligt blir jag alldeles avundsjuk. Jag har minsann aldrig sett någon goodyera... (Inte för att det vimlar av dem här i trakterna just.) Och GÖR inte sådär! Jag trodde att jag höll på att bli galen, för när jag skulle kolla igen vilket artnamn det var du nämnde så stod det ju plötsligt något HELT annat... Skrämmande.

10/9 -07

Ja, jag förstår, det var därför som jag skrev längst ned att jag hade ändrat.
Jag blev också alldeles lyrisk när jag såg första plantan, och sen när det liksom vimlade av dem överallt. Jag hade såklart inte med mig några vänner som brydde sig ett skvatt, de förstår sig inte på underverk när de ser dem. Jag försökte förklara att de var mycket sällsynta, men ingen trodde såklart på mig eftersom de fanns överallt.

Jag skulle gärna vilja odla sådana själv, så igår efter att vi kom hem satte jag mig och letade på nätet efter någon som säljer dem. Hittade en odlare som säljer dem för 6 dollar plantan. Ett helt ok pris, ska nog beställa därifrån. Sen ska jag gå ut i skogen och hämta jord, sand och mossa från där de här växer, då kommer nog min odlade bli glad.

10/9 -07

Kul Mia med såna fynd. Den har faktiskt en släkting i Sverige också, som är rätt vanlig i nästan hela landet: Goodyera repens (Knärot). En liten vitblommig sak som mest växer i mossa tror jag.

10/9 -07

Jaha, den kände jag inte till att den växte i Sverige. Här i NC växer det ett 20-tal vilda vackra orchideér. Detsamma gäller väl i Sverige. Vi har fler vilda arter runt oss än vad vi tror.

10/9 -07

Det finns väl åtminstone en epifyt orkidé i NC också om jag inte minns fel: Epidendrum conopseum (magnoliae). Har du sett den också?

10/9 -07

Nej, det här var faktiskt första orchideén som jag såg vildväxande här i NC. Har sett ett par vilda i Sverige tidigare, men inte brytt mig om att ta kort på dem då. Jag funderade på att ta med mig några av mina orchideintresserade vänner ut på hike och leta efter orkisar. Tycker det är mer och mer spännande med vilda, även om de inte har flashiga blommor.
Fast det finns en hel del här som faktiskt har riktigt stora och fina blommor, bla en hel del Cypripedium. De flesta vilda här i trakterna har vita eller lila/rosa blommor.

10/9 -07

Bara säg till nästa gång du gör en sån utflykt, Mia P, jag teleporterar mig direkt, för såna lustpromenader vill jag inte missa! Tack för bilderna som ändå tar oss med!

10/9 -07

Mia, skulle du hitta en E. conopseum på din hike som har ramlat ner från en gren så får du gärna smuggla hem den till mig Jag har letat länge efter en sån.

11/9 -07

Lasse, då måste jag nog först kolla hur den ser ut så jag vet vad jag letar efter.

Jo, nog var jag lite frestad att gräva upp en Goodyera där i skogen och ta med hem. Det fanns ju så många, överallt.
Men jag höll förnuftet i styr och tänkte att de är ändå finast i skogen och om jag skulle ta en så kanske den ändå dör hemma hos mig. Dessutom är det ju i en nationalpark de växer, så där får man ju inte ens ta lite mossa egentligen.
Jag ska köpa mig en istället för att ta den i naturen, för jag vill verkligen ha en med sådär fina blad.

11/9 -07

Jag kollade just på en karta över E. conopseums utbredningsområde och jag bor en bra bit därifrån, minst en 3-4 timmar i bil.
Karta

Du ser den nordligaste staten som den finns i är NC, men bara vid kusten. Jag bor så långt in man kan komma i staten, uppe i bergen. Här är det för kallt för att den ska trivas.

11/9 -07

Asch då, det var ju synd. Självklart ska man inte ta orkidéer i naturen, men det kan ju vara kul att titta på dem i alla fall. Tack för kartan, jag kom inte ihåg det exakta utbredningsområdet, bara att den fanns ändå upp till NC.

11/9 -07

Ja, håller fullständigt med. Visst var det kul med en karta, blev glad när jag hittade den och tänkte att det skulle vara kul för dig att se den.

Jag skulle vilja ha en bok om vilda orchidéer i USA med kartor över utbredningsområden och såklart färgbilder på både blommor, blad och bitop där de kan tänkas finnas. Då skulle man kunna ge sig ut på vandringar i olika nationalparker och kolla om man hittar nåt skoj.

Ge ditt svar

Är det någon som vet en försäljare i Sverige eller europa med andra juvelbladsorkidéer än den vanliga Ludisia discolor. Jag är på jakt efter släkten som tex Anoectochilus och Goodyera.
/Daniel

Nyckelord: Anoectochilus, Ludisia discolor, Goodyera

22/9 -06

Jag vet att orchidehuset har haft tidigare,ring och fråga vetja.

22/9 -06

Jag har för mig att Orchidéhusets nya odling i Thailand, skulle få del av Peters kompis Anders (som han startade odlingen ihop med), samling av just juvelbladsorkidéer, men hur lång tid det tar innan vi får se dessa i butiken i Sverige har jag ingen uppfattning om. Hoppas att du hittar några någonstans! /Mvh I

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.