Råd / Släkten, arter och hybrider /

Nyckelord: Goodyera

Ett släkte av gracila, nästan oansenliga orkidéer med vackra blad. På rätt plats i trädgården äxer dessa orkiéer bra och många rosetter med vackra vitmarmorerade gröna blad växer fram och täcker marken. Från rosetternas mitt skjuter under sommaren några decimeter höga stänglar fram. Blommorna sitter spridda på den övre tredjedelen av den gracila...

Läs hela artikeln

Inlägg med Goodyera som nyckelord.

en spännande bild?

Jag var ute på prommenad igår uppe i bergen och vad hittade jag då i massor?
Jo, den här lilla gulliga vännen:
Goodyera
Hittade endast två som hade blomspiror med frön.

De växte i massor efter stigen och i de lite fuktigare skogskanterna. Ändå förvånades jag av att de växte i nästan ren sand. Jag vet inte vilken art det är av släktet Goodyera, men tror det är pubescens, för den växer i alla fall vild här i nord amerika.

(Jag skrev fel namn förrut, det är inte en tesselata.)

Nyckelord: Goodyera

10/9 -07

Åh, jag vill absolut se! Vilket härligt möte, som vanligt blir jag alldeles avundsjuk. Jag har minsann aldrig sett någon goodyera... (Inte för att det vimlar av dem här i trakterna just.) Och GÖR inte sådär! Jag trodde att jag höll på att bli galen, för när jag skulle kolla igen vilket artnamn det var du nämnde så stod det ju plötsligt något HELT annat... Skrämmande.

10/9 -07

Ja, jag förstår, det var därför som jag skrev längst ned att jag hade ändrat.
Jag blev också alldeles lyrisk när jag såg första plantan, och sen när det liksom vimlade av dem överallt. Jag hade såklart inte med mig några vänner som brydde sig ett skvatt, de förstår sig inte på underverk när de ser dem. Jag försökte förklara att de var mycket sällsynta, men ingen trodde såklart på mig eftersom de fanns överallt.

Jag skulle gärna vilja odla sådana själv, så igår efter att vi kom hem satte jag mig och letade på nätet efter någon som säljer dem. Hittade en odlare som säljer dem för 6 dollar plantan. Ett helt ok pris, ska nog beställa därifrån. Sen ska jag gå ut i skogen och hämta jord, sand och mossa från där de här växer, då kommer nog min odlade bli glad.

10/9 -07

Kul Mia med såna fynd. Den har faktiskt en släkting i Sverige också, som är rätt vanlig i nästan hela landet: Goodyera repens (Knärot). En liten vitblommig sak som mest växer i mossa tror jag.

10/9 -07

Jaha, den kände jag inte till att den växte i Sverige. Här i NC växer det ett 20-tal vilda vackra orchideér. Detsamma gäller väl i Sverige. Vi har fler vilda arter runt oss än vad vi tror.

10/9 -07

Det finns väl åtminstone en epifyt orkidé i NC också om jag inte minns fel: Epidendrum conopseum (magnoliae). Har du sett den också?

10/9 -07

Nej, det här var faktiskt första orchideén som jag såg vildväxande här i NC. Har sett ett par vilda i Sverige tidigare, men inte brytt mig om att ta kort på dem då. Jag funderade på att ta med mig några av mina orchideintresserade vänner ut på hike och leta efter orkisar. Tycker det är mer och mer spännande med vilda, även om de inte har flashiga blommor.
Fast det finns en hel del här som faktiskt har riktigt stora och fina blommor, bla en hel del Cypripedium. De flesta vilda här i trakterna har vita eller lila/rosa blommor.

10/9 -07

Bara säg till nästa gång du gör en sån utflykt, Mia P, jag teleporterar mig direkt, för såna lustpromenader vill jag inte missa! Tack för bilderna som ändå tar oss med!

10/9 -07

Mia, skulle du hitta en E. conopseum på din hike som har ramlat ner från en gren så får du gärna smuggla hem den till mig Jag har letat länge efter en sån.

11/9 -07

Lasse, då måste jag nog först kolla hur den ser ut så jag vet vad jag letar efter.

Jo, nog var jag lite frestad att gräva upp en Goodyera där i skogen och ta med hem. Det fanns ju så många, överallt.
Men jag höll förnuftet i styr och tänkte att de är ändå finast i skogen och om jag skulle ta en så kanske den ändå dör hemma hos mig. Dessutom är det ju i en nationalpark de växer, så där får man ju inte ens ta lite mossa egentligen.
Jag ska köpa mig en istället för att ta den i naturen, för jag vill verkligen ha en med sådär fina blad.

11/9 -07

Jag kollade just på en karta över E. conopseums utbredningsområde och jag bor en bra bit därifrån, minst en 3-4 timmar i bil.
Karta

Du ser den nordligaste staten som den finns i är NC, men bara vid kusten. Jag bor så långt in man kan komma i staten, uppe i bergen. Här är det för kallt för att den ska trivas.

11/9 -07

Asch då, det var ju synd. Självklart ska man inte ta orkidéer i naturen, men det kan ju vara kul att titta på dem i alla fall. Tack för kartan, jag kom inte ihåg det exakta utbredningsområdet, bara att den fanns ändå upp till NC.

11/9 -07

Ja, håller fullständigt med. Visst var det kul med en karta, blev glad när jag hittade den och tänkte att det skulle vara kul för dig att se den.

Jag skulle vilja ha en bok om vilda orchidéer i USA med kartor över utbredningsområden och såklart färgbilder på både blommor, blad och bitop där de kan tänkas finnas. Då skulle man kunna ge sig ut på vandringar i olika nationalparker och kolla om man hittar nåt skoj.

Ge ditt svar

Är det någon som vet en försäljare i Sverige eller europa med andra juvelbladsorkidéer än den vanliga Ludisia discolor. Jag är på jakt efter släkten som tex Anoectochilus och Goodyera.
/Daniel

Nyckelord: Ludisia discolor, Goodyera, Anoectochilus

22/9 -06

Jag vet att orchidehuset har haft tidigare,ring och fråga vetja.

22/9 -06

Jag har för mig att Orchidéhusets nya odling i Thailand, skulle få del av Peters kompis Anders (som han startade odlingen ihop med), samling av just juvelbladsorkidéer, men hur lång tid det tar innan vi får se dessa i butiken i Sverige har jag ingen uppfattning om. Hoppas att du hittar några någonstans! /Mvh I

Ge ditt svar