Skriv början av artikeln om Flowering size

Nyckelord: Flowering size

Inlägg med Flowering size som nyckelord.

Om man köper plantor på nätet står det olika storleksangivelser. Flowering size osv. Hur stor är en Phalaenopsis som är "Flowering size", "1 year to flowering", "near flowering size"? Alltså hur stor planta kan jag förvänta mig?

Nyckelord: Near flowering size, 1 year to flowering, Flowering size

Jag har massor med Phallar både rena arter, primärhybrider m m och man måste läsa på om arten/hybriden dvs hur stor den blir som "vuxen", för att veta vilken storlek på plantan man kan förvänta sig utifrån de olika benämningarna, som anges hos odlare på nätet. Vissa arter, primärhybrider m m är småvuxna men ändå blomstora, men "1 year to flowering" är ungplantor och de köper jag aldrig.

27/8 -14

Åhh och jag som tycker det är mest spännande med ungplantor Ungefär som med hästar, ju yngre de är desto mer fantastiskt är det att se dem som fullstora

28/8 -14

Jag har bråttom att se blommor , men jag har en hel del ungplantor iaf. För det var sådana jag måste ha...

28/8 -14

Om du köper en "flowering size" så räkna inte med att du får den i blom, förrän efter 1 - 2 år. Inte ens om den har en liten stjälk/blomma när du köper den så får du den i blom nästa år. Möjliga undantag för meristemförökade Phalaenopsisar eftersom ett meristem kan liknas vid en stickling. Jfr med att så pelargonier med att ta en stickling från en gammal planta.Vid andra storleksangivelser kan du flytta fram tiden för första riktiga blomning 1 - 2 år. Låt dig inte avskräckas utan köp gärna frö-förökade småplantor av intressanta arter och se fram emot de första blommorna. Lycka till.

28/8 -14

Tack för svaren. Eftersom det aldrig är bilder o väldigt sällan mått så är det svårt att veta. Kan tycka att en bild på plantan vore mer intressant än en bild på blomman. Antar att det ofta blir besvikelse när någon beställer en "Flowering size" och ser framför sig en nästan vuxen planta

28/8 -14

Ibland händer det att de är fullstora och kan gå i blom nästa år. En bra metod är att besöka utställningar där en del företag i branschen är på plats. T.ex i Lund den 12/9 - 14/9 se SYS hemsida. Tidigare i år var det en utställning på Väla utanför Helsingborg av Nordvästra Skånes Orkidésällskap. Nu till Helgen är det en utställning i Köpenhamn.

29/8 -14

Flowering size / blomstor ska rimligtvis betyda att plantan är vuxen, dvs "könsmogen" och antingen att den har blommat tidigare, att den blommar vid leveransen eller att den kan blomma så snart det är rätt årstid.
Skillnaden mellan 1 year to flowering och near flowering size är luddig, båda ska hursomhelst vara kraftiga ungplantor och blomstora senast om ett år, dvs i normala fall premiärblomma ca 1-2 år efter köpet.

29/8 -14

+ 30/8 -14

"Ska vara" är en sak och verkligheten ofta en annan.

29/8 -14

Det du säger är i många fall en sanning, bolebo.

30/8 -14

Låter som man helt enkelt köper grisen i säcken.
Funderade på att beställa från Lucke via Orchidehuset. Någon som har erfarenhet, bilder av plantor nykomna därifrån?

30/8 -14

Egentligen inte, bara man är införstådd med att det är subjektiva antaganden. Dessutom är vi/har vi olika förutsättningar i vårt odlande. När det gäller orkidéer underlättar det om man är utrustad med TÅLAMOD. Åk ner till Lund om 2 veckor. Järnvägsstationen ligger nära Lunds botaniska och tåget tar ca 2,5 timmar, Kör du bil tar det 3,5 timmar.

Peter (Orchidéhuset) har kommit hem inatt med många, många plantor från både Lucke och Schwerter och nästa vecka hoppas jag få se de nyhemkomna på Peters lager här i Västerås. Förstås kommer någon/några med hem och jag kan lägga ut bild på dem då. Jag har bara positiva erfarenheter av Luckes och Schwerters plantor. Visst kan jag misslyckas med någon, men det händer mycket sällan och nu var det länge sedan sist.

30/8 -14

Jag har under många års tid flera gånger beställt av Marita Åkesson och dom plantorna har alltid varit stora och fina. Men anar att jag inte alltid kan förvänta mig så fina plantor vid beställning. Maritas plantor är ofta ungefär dubbelt så dyra så antar att man får vad man betalar för. Kanske skulle ta o börja åka på lite tillställningar för inköp. Känns lite långt bara att ge sig iväg till Skåne. Men kanske får ett infall

Morfeus, synd om du missade Orchidéhusets erbjudande inför Peters resa till Lucke och Schwerter. Jag har idag tagit ett par bilder på plantor jag tidigare har köpt av Peter, dvs från Lucke och Schwerter. De flesta har jag köpt under 2014 och jag är helnöjd. Dtps Peoker 'Black Bird' hängande i ampel bakom lampan i fönstret till höger på bild kom från Lucke i mars 2013 och den har blommat sedan den kom till mig!
Bilden med "småplantorna", som jag kallar dem, är blandad kompott från Lucke och Schwerter och där finns flera Phal equestris och de är ju ganska små som fullvuxna.
Jag vet inte vad du gillar, men för mig är det mest Phallar och numera också Dendrobium, så fina sådana har jag också från dessa odlare.

30/8 -14

Plantorna ser ju ganska rejäla ut. Ser att det fortfarande går att beställa från Lucke. Är nog mest inne på Phal. igen efter att ha varit inne på lite annat ett par år. Storleken är praktisk på Phalaenopsis o så är dom ju hyfsat lätta att sköta. Fick någon sjukdom och fick slänga alla Phalaenopsisarter jag hade för ca 5 år sedan o tröttnade men nu har suget återvänt.

31/8 -14

Kanske är jag part i målet som man säger. Men en viktig sak beträffande storleken är att när det kommer nya intressanta
hybrider så kan de vara små. Men etablerade korsningar och arter är oftast större då de har funnits hos odlarna en längre tid. Men om man önskar större eller lite äldre plantor så är det bara att säga till så jag vet vad vi söker åt er. Priset behöver inte alltid bero på storleken. Det är oftast tillgång och efterfrågan som avgör priset.
Jag har många kunder som önskar små plantor för att driva upp dem själva och jag har många som bara önskar väletablerade plantor som redan har blommat. = Kommunicera med mig så gör vi vårt bästa.

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.