Skriv början av artikeln om Epiweb-IIS GrowTube

Nyckelord: Epiweb-IIS GrowTube

Inlägg med Epiweb-IIS GrowTube som nyckelord.

25/8 -11

EpiWeb-IIS GrowTube

Antal: Slutsåld. Pris: 750 kr per styck. Frakt: 50 kr per paket.

Säljer denna GrowTube pga att jag ska införskaffa terrarium och således blir denna överflödig. Bevattningen är krånglig på den i och med att den måste stå exakt rakt (vattenpass rekommenderas!) Som ni ser ingår lian också, ligger på bottenplattan just nu. Mossa har börjat bildats så smått på ena sidan, vet ej hur det håller när jag skickar den, mossmix kan köpas från leverantören.
Inköpt av Dusk slutet av juli 2011.
Se mer om produkten på Dusk hemsida:

http://dusk.se/Epiwebiis.htm
Det är EpiWeb-IIS GrowTube 'F'

Nyckelord: EpiWeb-IIS GrowTube

25/8 -11

steffe köpte 1 styck.

Köp, diskutera och läs villkor

Hej!

Finns det någo so provat Epiweb-IIS GrowTube? Funderar på att testa. men vill ha lite synpunkter.

mvh

Caeso

Nyckelord: Epiweb-IIS GrowTube

13/1 -10

Hittade detta, men det står inte så mycket om det
http://forum.theorchidsource.com/ubbthre...

16/1 -10

Tack för ditt inlägg. Men jag frågade efter den öppna "Grow Tube" inte något slags slutet vivarium/terrarium, men det verkar inte som om någon alls testat någon av varianterna.Jag ska ta mig en funderare, kanske köper jag en och testar.

16/1 -10

Fråga Lika ... Linda Karlbom...hon har ju sådana

16/1 -10

Jo, jag kan berätta massor, men som uppfinnarens fru är jag nog lite partisk... Jag har nog några bilder i min profil,

Linda

17/1 -10

Jag är också väldigt intresserad av att veta mer om hur det fungerar att odla på en Grow Tube. Personligen skulle jag kunna ha en bara för att få odla mossa inomhus, jag bara älskar mossa.

Är det verkligen någon som skulle ta illa upp om Linda vill vara vänlig och berätta lite om hur det fungerar ?. Även om hon kan betraktas som partisk i frågan, så är här ganska många, som gärna vill veta mer.

17/1 -10

Jag vann en sådan på ett lotterie....Men jag har inte köpt några växter än utan den står där och ser lite grön ut.Tillväxten på mossan går inte så snabbt, först kanske jag hade det för blött och sen blev det nog lite för kallt så nu har jag plaserat den i vardagsrummet som är lite varmare. Mossan får man nog pensla på flera gånger , jag tycker den fäster dåligt.
Beroende på temperaturen inne så får man ju fylla på vatten mer eller mindre ofta.
Om det funkar på alla plan blir det ett häftigt blickfång .

17/1 -10

Nu blev jag nyfiken ! !. Du penslade alltså inte på all mossmix från början ?. Jag trodde där behövdes ett tjockt lager gröt för att sätta fart eller har du kanske beställt mer mossmix, vid en senare tidpunkt ?.

18/1 -10

Jag trodde det oxå men enligt lappen som medföllde så ska det bara vara ett tunt lager ca 1-3 mm. Mossblandningen ska ha en ´filmjölks konsistens ´ skriver han... Lite svårt att få det jämt, men det är väl bara att smeta på mer.

18/1 -10

Intressant det här. Hur mycket ljus får din Grow Tube ?. Mossa kan ju vara ganska ljuskrävande så den kanske måste ha extraljus ?. Jag är tacksam för all info, det blir till stor hjälp, när jag köper en egen.

Jag upplever ändå att min mossa på epiweb i mitt varmskåp växer relativt snabbt. Kanske tar det längre tid i rums temperatur? Man är ju ute efter det där lummiga utseendet. Jag köpte mossmixen av dusk som jag penslade på, ganska klumpigt blev det och man ser ju vart man missade direkt men idag så är det inget man tänker på. Men det känns ju som att det därlummiga som dusk har på sina bilder aldrig går att få

18/1 -10

Oki här kommer lite info om de stora rören som jag har...Det är samma princip med de mindre, skillnaden är hur jag valt att montera dem.

Det stora Epiweb rören är 2 meter höga och har en diameter på ca 50 cm. De står i en behållare på 60 l. Det finns ett droppskydd så att det inte skvätter vatten på golvet runt rör och behållare. Nere i behållaren ligger en pump som via en slang för upp vattnet till ett spridarrör på toppen. Högst upp på utsidan av röret är en extra bit epiweb placerad, på denna sitter spridarröret, för att vattnet ska komma ut en bit ifrån själva röret (lite svårt att förklara...).

I setet så ingår det rör, behållare, droppskydd, pump, samtliga slangar samt timer för att kunna styra bevattningen.

Jag har valt att först montera alla mina plantor på separata epiwebklossar. Detta för att det ska bli lätt att ta bort plantan för att fotografera den, och ev om jag vill visa upp den för klubben eller på en utställning. Klossarna har jag sedan skruvat fast med rostfria skruvar. Varje kloss är bestruken med mden sidan som står i filtrerat solljus växer som bäst.

På ett av rören provade jag en annan typ av kruka, än standarden, denna fällde ut någon form av salt. jättekonstigt Såpass mycket att det trängde ut salt genom krukan. Detta röret har minst påväxt av mossa än så länge, jag förväntar mig att det rättar till sig när vårljuset återkommer då vattenkvaliteten idag är bra.

Bild på det röret som hade en felaktig kruka.

Man ser tydligt att mossan inte grott på detta röret.

Allt vatten i behållaren måste bytas varje månad, detta för att ha kontroll över näringsvärdet och Ph i vattnet. Jämför med i naturen där det alltid är färskt vatten som regnar.
Jag har extra belysning till alla rören. Och fyller på med mer vatten ca var 10-14 dag, beroende på vad jag orkar och har lust med.
Jag har inte märkt av att blomningen förkortas p.g.a. att röret är helt öppet.
I vardagsrummet har vi en luftvärmepump, det röret som står direkt i luftströmmen torkar lite för fort, så jag har fått öka vattningen något på detta. Även ökat på påfyllningen lite.

Ang mossmixen:
Om mossmixen är för tjockt pålagd kan den rinna av när vattningen sätts på.
Det är bra att låta den stå i blöt 15-20 minuter innan man börjar använda den så den är genomblöt, den sväller då lite och kan behöva spädas för rätt konsistens. Finfördela klumpar så alla mossa blir blöt.

18/1 -10

Kanske ett dumt inlägg, men vore det inte bra om man kunde ha hela EpiWeb-Röret roterande i sakta fart så att alla plantor får ljus under dagen?

18/1 -10

Tack Linda, det är väldigt trevligt att man inte behöver lägga så mycket tid på vattningen. En undran om mossan; när jag tittar på dina bilder så ser jag ingen mossa på själva rören, kan det stämma att du bara försöker odla mossa på dina montage ?.

19/1 -10

Flora---jag har haft den i söderfönster, men nu har det varit för kallt där, nu vet jag inte riktigt hur att placera den. Om man ska ha belysning till mossa vad ska det va då???? Kan det ligga på Phalaenopsis nivå tro??
Lika..vad använder du för belysning till dina rör

19/1 -10

jag har 2 st 70 w metallhalogen + 1 st 80w T5 rör på varje. Det gör att jag får mossa på de översta 1½ metrarna, resten är det för mörkt för, men plantorna som är placerade lägst trivs. Jag har också funderat i banor att sätta hjul och snurra på röret, då för att alla sidor ska få solljus.

20/1 -10

Tack Lika för dina intressanta kommentarer! Äntligen får jag stilla min nyfikenhet lite grand. Men jag undrar nu om vattningen, fem gånger per dag säger Du, men hur länge varje gång?

20/1 -10

Bevattningen ser typ ut enl följande.
kl 0700-07.20
kl 12-12.01
kl14-14.01
kl 20-20.05
kl 04-04.05

När vår och sommar kommer och det blir varmare så kommer jag höja upp eftermiddagstiden till 3-5 minuter. Om ett rör torkar för snabbt så är det dags att höja, samt om det ser för blött ut så måste man sänka.

Men du Linda du har ju både nanorör och dessa epiweb rör, vilka rör tycker du mossan trivs bäst på, jag tycker ju att Nanorören verkar få ett lummigare och mysigare utseende, givtvis så är det mindre plantor man behöver till den. Men jag har fått feedback som pekar på att det tar otroligt lång tid för mossan att växa i nano skåpet, är det så? eller borde den växa snabbare?
Kan man pensla på mossmixen på nanorören ?

20/1 -10

Lika, du har även en bild på ett litet rör med mini bulbosar. Vad har du för belysning på det?

20/1 -10

det är ett 80 w T-5 rör. men det är för dålig för mosstillväxt, det krävs mer kräm för det

20/1 -10

+ 23/1 -10

Tack Linda för kommentarerna om bevattningstider!

Jag har nu fått ett toppenuppslag till en artikel i tidningen. Mer att göra. Snälla skriv en systematisk artikelserie om nano-rör och Epiweb-rör. Här finns mycket att lära och Du är ju en veritabel guldgruva. Skriv gärna om vilka orkidéer Du tycker passar var och vilka förhållanden som är idealiska under olika perioder. Snälla!

21/1 -10

Det finns en artikel om epiweb som ligger i publiceringshögen, som planen ser ut nu så blir det först i april den blir med.

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.