Skriv början av artikeln om Epiweb-IIS

Nyckelord: Epiweb-IIS

Inlägg med Epiweb-IIS som nyckelord.

4/2 -12

+ 5/2 -12

Epiweb-IIS GrowTube 'Kaos'

Epiweb-IIS GrowTube 'Kaos'. Från Solstråle. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Mitt alldeles egna kaos!
Nu har det stått i ett par månader med mycke ljus, och många, lite längre intervaller med pumpen påslagen, för moss-mixen bör inte torka om det ska börja växa.
Smetade bara på ytterst lite moss-mix, för jag tänker att förr eller senare kommer det fyllas med mossa ändå. Och av erfarenhet, så kan det vara svårt att få mossan att börja gro och etablera sig om man smetar på för mycket. I mitt skåp "målade" jag på moss-mix för fulla muggar, och det blev bara en enda konstig "klegga".
Nu tycker jag att det börjar bli dags att montera lite plantor.

Runt om har jag en tub med avtagbart lock i glas, därpå står lampan. Innuti har jag 2 små datorfäktar. Vatten fyller jag på i bottendelen ca 1 ggn i veckan, och ska försöka byta vattnet och rengöra 1 ggn i månaden.
Forts.följer

Nyckelord: Epiweb-IIS

5/2 -12

Det såg rätt fint ut redan nu

5/2 -12

Skall bli spännande att följa projektet

5/2 -12

Tjusigt!
Är bra sugen på att testa odla så. Riktiga konstverk!

5/2 -12

Jag håller med Annika - och det kommer ju bara bli finare och finare med tiden!

5/2 -12

Ser ju lovande ut. Håller med oled

5/2 -12

Tackar!
Idag har jag monteratpå ett par delningar från sånt jag hade hemma. Typiskt att när det är dags att bocka av på "vill ha" -listan, så är det alldeles för kallt:-( Man får då ta de man har, och bestämde mig för att ta av en söt Oncidium sp., en Lepanthopsis astrophora och Restrepia dodsonii. Det var lite meckigt att få fast dem, valde efter mycke om och men att "sy" fast dem med fiskelina. Blev riktigt bra, nu ska dem bara växa fast i epiweben.

23/3 -12

Mycket fin mossa!
Vart får man tag på mossmix?

23/3 -12

Mossmixen har jag beställt av dusk.se. Jag har knappt en påse kvar ifall du vill ha!// Malin

23/3 -12

Håll oss uppdaterade med bilder Solstråle! Dessa små odlingsskåp är verkligen vackra.

Jag tittade igenom en del äldre inlägg och såg att det var ett väldigt drag på nanoskåp med tegelrör för några år sedan. Är det några på OP som har några inspirerande bilder på sina mossbevuxna tegelrör och mångåriga erfarenheter av dem?
/JR

23/3 -12

Jag letade på dusk.se men jag hittade ingen mossmix att köpa,
det inlägget som jag såg, stod det att mossmixen bestod av vitmossa samt några andra tropiska mossor,
i å med att jag hade tänkt att ha ett mossbevuxet torvblock i bammkanten där jag ska plantera en pogonia och ev lite andra sumpvexter så vill jag smörja på mossmixen på själva blocket,så klarar de tropiska mossorna att växa ute på vintern?

23/3 -12

Torvblock utomhus, dom behöver du inte stryka mossmix på. Ligger de utomhus och hålls fuktiga, så kommer mossan av sig själv.

25/3 -12

Fin start Malin, lycka till!

3/4 -12

Lovade att jag skulle uppdatera lite allteftersom! Nu har jag monterat några plantor, tagit delningar av vad jag har hemma, några är "fastsydda" med fiskelina, några häftade med tandpetare. Samt några nyinköpta småttingar som jag hoppas skall trivas.

3/4 -12

Himla fint Alla mina plantor på röret har dött så nu ska mitt rör bort i Påsk

4/4 -12

Väldigt trevligt Malin! Hur hög är skapelsen och var sitter egentligen bevattningen?
JR

4/4 -12

Jättefint! Du skrev att du brukar ha glasrör om, med 2 fläktar, skulle konstruktionen kunna passa för mer kallväxande, eller blir det rätt varmt..?

4/4 -12

Sommarbo: vad hände?
JR: i bottendelen som är fylld med vatten, däri ligger pumpen. Med plastcylindern är den 60 cm hög! Och med lampan ståendes ovanpå ca 85 cm.
Annika: det är en plastcylinder runt, bara avtagen när jag tar kort (fula reflektioner med den på). Jag läste nånstans att det skulle kunna hålla lägre temp, men hos mig ligger det mellan 20-23 grader inuti.

4/4 -12

Ja du Malin, vad hände egentligen! Jag tror att det började med att jag tröttnade på att byta vatten jämt och ständigt! Och eftersom planta efter planta gick hädan så är detta nog ingenting för mig just nu i allafall. Kanske gör ett nytt försök så småningom, tycker ju att det är så fint! Förresten, ska du till Marita idag?

4/4 -12

Jo det förstår jag att pumpen ligger på botten, men jämfört med ´vanliga´epiweb väggar som har ett spridarrör på toppen, så syns inget sådant här. Går det ett invändigt rör som mynnar på toppen fast innuti ditt KAOS? Vad är det för arter du sytt fast? Bulbupfyllum?
hälsn Johan

4/4 -12

JR: ja alltså det sitter en typ av stril rör inuti "armarna" ända upp i toppen som då genom kapilärkraft (tror jag det kallas) når ut till alla delar i Kaoset. Jag har monterat Stelis, Pleurothallis, Oncidium, Lepanthes mm ormbunken följde med moss mixen!
Sommarbo: yes, jag är väl hos Marita strax efter 18 om inget oförutsett händer! Mitt tips om du skall börja pm med ditt rör, låt mossan etablera sig ordentligt innan du monterar plantor, och ta inte så mycke moss mix på.

11/4 -12

Nu kom jag på en fråga till - vart hittade du plaströret till? Ingick det i köpet?

11/4 -12

Fråga på! Jo då, röret kommer från Dusk det med! Jag beställde till det efter ett par månader, hade en annan plan från början med ljus ovanpå, men när det inte blev bra så valde jag att köpa cylindern och fick då en glasskiva till, och på skivan står ljus källan. Ska se om jag kan ta en bild så som det ser ut till vardags.

11/4 -12

Ok, så det blir utöver kaos-paketet.. Jag undrar eftersom det inte stod med i listan över vad som ingår, men verkar vara en bra idé för luftfuktigheten antar jag?

17/4 -12

Jag har köpt en colyone avalis och en annan som jag inte vet vad det heter P.G.A att namnlappen var så otydligt skriven.
jag tänkte montera dem på en gren med vitmossa i ett litet skåp, (med vatten i botten), men det jag funderar på är ifall man kan släppa i sötvattensplangton i vattnet, och låta dem äta upp algerna som bildas i vattnet så behöver man inte rengöra skåpet,
skulle det funka mon tro...?

26/4 -12

Annika, lovade ju för ett tag sedan bild med cylindern på. Lillan somna, och jag fick pyssla lite

26/4 -12

Vackert! Hur är den egentligen tätad i botten? Kommer lampan åt att belysa sidorna eller skuggas de mest. Mossan på toppen värkar må finfint, kanske växer långsammare på sidan.

26/4 -12

JR: botten är av macrolonplast(tror jag det heter) ihoplimmat och siliconat. Jag har siliconat en gång till för det sipprade ut lite vatten på ett ställe. Ljuset når inte riktigt alla skrymslen och vrår, skall väl försöka fixa det med ett par spottar, men än så länge är jag nöjd. Mossan på toppen är jättefin och kompakt! Och det tar sig neröver oxå men växer långsammare med tanke på den mindre ljusmängden.

26/4 -12

En trevlig grej det där

26/4 -12

Se där ja, det ser ju riktigt fint ut!
Men om jag förstod dig rätt var röret runtom (och lampan) utöver paketet?
Var det dyrt att köpa till röret?

26/4 -12

Jag beställde det efter ett tag och då kostade den 500 inkl frakt tror jag. Men fråga Micke på DUSK, kanske blir paketpris om man beställer allt på en gång!

26/4 -12

Ajaj, för att rör? ...trista kronor att bli av med, men det ser fint ut ihop!

26/4 -12

Helt ärligt kommer jag inte ihåg! Ibland känns det som att man lägger väldigt mycket pengar på alla prylar runt omkring, men när man är nöjd med resultatet så är det redan glömt

26/4 -12

Ser riktigt fint ut!

27/4 -12


Precis, resultatet är jättefint!

27/4 -12

Jättefint! Blir så sugen på att testa! Kanske skulle våga mig på det framöver!

Prata om bilden


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.