Råd / Släkten, arter och hybrider / Epipactis /

Nyckelord: Epipactis helleborine

Denna arts stjälkar kan bli 120 cm. höga, men vanligast är 25-65 cm. Bladen (3-30 st) är lansformade och 3-15 cm långa, 2-6 cm breda. Blomaxet bär 15-50 blommor vilka var och en är 3 cm bred. Sepalerna och petalerna är gröna med rosa skugga på, läppens övre del är purpuraktigt brun...

Läs hela artikeln

Inlägg med Epipactis helleborine och synonymen Skogsknipprot som nyckelord.

Epipactis helleborine av Bernd Haynold på Wikipedia. Från Björn. Fri bild.

 

Nyckelord: Epipactis helleborine

Prata om bilden
Epipactis helleborine av BerndH på Wikipedia. Från Björn. Fri bild.

 

Nyckelord: Epipactis helleborine

Prata om bilden

I orkidekretsar kanske det är känt sedan länge men i dagens Mariestadstidning går att läsa om invigningen av det nya naturreservatet på Brommö och om orkideerna Knärot och Skogskniprot som växer här.
De växer i området kring Rövarsand.

Brommö för övrigt är jättefint och väl värt ett besök!
Här finns mera info om ön:
http://www.vastsverige.com/sv/mariestad/...

Nyckelord: Skogsknipprot, Brommö, Knärot

8/7 -11

Sånt där är alltid trevligt att läsa om. I den kommun där jag bor gör man kalhyggen av de platser där knäroten växer. Med flera stora pappersindustrier och sågverk i kommunen ser de styrande naturreservat mest som förlorade arbetstillfällen.
"Blommor går inte att äta", är ett argument som inte är ovanligt.

8/7 -11

Fy va trist!

På Brommö har man hängat in platserna där de växer. Bra, men får hoppas att det inte triggar någon att gräva upp dem bara!

8/7 -11

Papper är inte heller särskilt gott att äta...

8/7 -11

Zinzol: Hoppas att det går lika bra som på Møns Klint i Danmark! Här har man till och med gjort en rundtur, där man kan låna med sig en gps för att på så sätt hitta de olika arterna (se här och här ).

Jag tyckte också att det lät lite "läskigt" att leda folk direkt till orkidéerna på det sättet, men faktum är att både intresset och respekten för de ovanliga arterna har ökat i och med detta. Det är nog så att det är lättare att tycka att något är viktigt att bevara om man själv har upplevt det. Så lycka till i det nya reservatet!

8/7 -11

Tyvärr börjar man höra allt fler politiker som menar att vi har för många naturreservat. Att vi borde börja avverka skog eller bygga fritidshus i en del av de som redan finns.

11/7 -11

För många naturreservat? Det var det dummaste jag har hört. Och sommarstugor finns det väl nog av.

11/7 -11

Det är faktiskt fler än man tror som tycker att vi har för mycket skyddad natur i Sverige. Speciellt gäller det i de nordligaste länen. I FjällMistras rapport nr 15 från maj 2005 kan man till exempel läsa att i Sorsele är det 37,9 % och i Jokkmokk 26,5 % som anser att det finns för mycket skyddad natur.

Ge ditt svar

14/7 -09

14/7: Äntligen

Jag har väntat så ivrigt, och idag hittade jag den äntligen: skogsknipproten , som brukar gå att finna relativt ymnigt i skogarna här på södra Als (fast de jag såg idag växte på en parkeringsplats). Har ingen egen bild, men den ser ut så här . Lite grönare och anonymare i färgskalan än släktingen kärrknipprot (se Mikaels inlägg), men minst lika hög och ståtlig. När nu skogsknipproten var såpass sent på banan, vågar jag ju hoppas att purpurknipproten vid det gamla kalkbrottet i Björkvik fortfarande ska ha ett par blommor kvar när jag äntligen kommer dit om ett par veckor. Hoppas kan man ju.

Nyckelord: Skogsknipprot, Epipactis helleborine

Härligt! Skogsknipproten är min favorit! Själv hittade jag dem i knopp i farsta för en vecka sedan, så det börjar bli dags att ta en tur tillbaka och titta på blommorna. Otroligt ståtlig och vacker!

14/7 -09

Själv hittade jag en i komposten hos en kompis här i Ulricehamn!!
Hur den kommit dit och hunnit utvecklas har jag ingen aning om.
Ser lite ute som en cymbidium, fast ganska diskret o sublim.

14/7 -09

Ja den är fin. Jag har under ganska många år följt ett exemplar som stått vid en något ensligt belägen badvik i Österåker här i södra Uppland, det har varit ett kärt återseende varje sommar. Men förra sommaren syntes plantan inte längre till. Däremot fanns en liten grop i marken när man vek undan gräset ... och en svag stank av rovgirighet

14/7 -09

Tack tobbehå för den fina bilden! Ja, den är ju fin, skogsknipproten. Och gro kan den visst på märkliga platser, vi hade förra året en som stack upp ur dagvattenbrunnen utanför huset. På min kompost har jag inte sett någon, dock, där växer visst bara potatis (bättre än i potatislandet, skall tilläggas...;-))

14/7 -09

Lasse: så trist och nedslående när man möts av den där rovgirighetsstanken, en lukt jag förstår inte ens din toleranta näsa fördrar
Calypso: Vad kul, jag håller tummarna för att du hinner få se purpurknipproten oxå

Ge din åsikt
Från RistoR.

Nära stugan växer skogsknipprötter, i år räknade jag nio exemplar, varav fem på tomten. Den ståtligaste har sex stänglar, andra är betydligt mindre. Dom verkar locka getingar, vet ej om det är färgen, formen eller doften som är så oemotståndlig. Bilden tog jag i början av augusti, där i mitten ser man en geting.
På tomten växer också nattvioler, ca 15 st, de mesta är småplantor med bara ett blad men fem blommade i år, få se hur det går med dem. RistoR

Nyckelord: Skogsknipprot

31/8 -08

Du har verkligen valt en trevlig tomt som fått invandring av både nattviol och skogsknipprot! Lite lyxigt att gå ut på tomten för att se och föreviga vilda orkidéer Hoppas de tar sig, de små nattviolerna oxå.

Ge din åsikt
Skogsknipprot - Epipactis helleborine. Från Calypso.

En annan av "mina" orkidéer. Den bor inte hemma hos mig utan i skogen om hörnet, men jag hälsar på den ofta. En ovanligt seglivad krabat som verkar kunna växa lite varsomhelst. Förra året växte det en upp genom ett brunnsgaller i en trappa. Nu står den förstås inte i blom som på bilden, utan bär stolt sina frukter. Knipprötter blir ofta förbisedda - kanske särskilt skogsknipproten kan verka ointressant med sina lite gröngula blommor, som inte är lika uppenbart vackra som syskonet kärrknipprotens (E. palustris). Men det lönar sig att ta en närmre titt. Ett av mina favoritsläkten!

Nyckelord: Skogsknipprot, Epipactis helleborine

6/8 -07

Den är förtjusande söt! Har du fler arter runt knuten?
/Gunnsan

6/8 -07

Nej, jag tror inte det, faktiskt. Har inte mött någon annan. Här är bara bokskog och det är ju begränsat vad som kan växa där. Nästa vår får jag nog se till att ta mig till Møns klint i maj-juni om jag vill se fler danska orkidéer. Annars brukar behovet tillfredsställas ganska bra vid sommarhuset i Sverige, i Nyköpingstrakten finns flera bra lokaler där bland annat flugblomster och kärrknipprot brukar visa upp sig i stort antal.

Prata om bilden


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.