Skriv början av artikeln om Envirolites

Nyckelord: Envirolites

Inlägg med Envirolites som nyckelord.

24/3 -07

Envirolites ?

Har någon använt Envirolites från TRG design?

Såg dem på Trädgårdsmässan i Örebro, blev tvungen att sätta på solglasögonen.

http://www.trgdesign.se

hälsningar

Mats E

Nyckelord: Envirolites

24/3 -07

+ 25/3 -07

Bristfällig information på hemsidan om ljusmängd för ljuskällorna.
Och vart har dom fått uppgiften att varmvitt 2700 K skulle vara bra för växter? All forskning på området visar att ljus under 3000 K inte är är effektivt som växtljus.
Sen är jag skeptisk till den formen på ljuskälla. De många rören "skuggar" varandra och gör att man inte får ut full effekt av dom.

25/3 -07

Tack för informationen.

mvh

Mats E

25/3 -07

Jag tror jag pratade med Thomas (juanna) en gång om någon liknande lågenergilampa++. De måste väl vara stora som Pet-flaskor för att få upp dem i 200W?

De hävdar att lampan ska ha "exakt rätt spektrum" för växternas fotosyntes. Det brukar ju i princip innebär blått+rött ljus och en ganska obehaglig lila färg. Du som såg dem på mässan, hur var färgen på dem?

Och som Micke säger vore det intressant att se information om hur mycket ljus (lumen) en sån lampa producerar. Lampor av den dimensionen och styrkan är inte precis något man sätter in i vardagsrummet, så de tävlar ju i samma klass som HPS och MH lamporna. Frågan är då om de levererar finare/mer ljus än dem.

25/3 -07

swegrow har numera bara en 200w "röd"orange" lågenergilampa.
Jag instämmer med epi om frågeställningen varför en röd orange 2700k skall vara bra för växter.
Kanske man har sneglat på en natrium lampa och tänkt, ja men dom är ju oranga.....

26/3 -07

Dom har lite konstigt ordval på sin sida. Jag har en 125W lampa i vardagsrummet (egentligen till en palm. Detta är den "blå" typen av lampa och palmen klarar sig ypperligt med det ljuset. Däremot kan man nog inte förvänta sig några någon knoppsättning på växter som odlas under detta ljus. Den lampa som är "röd-orange" är den som äar till för blomning. När man odlar t.ex. Begonior är dessa lampor helt perfekta eftersom dom inte avger någon värme så att plantorna blir kompakta. Då använder man först den blå lampan för att dra upp plantorna till rätt storlek och sen byter man till röd för att få dom att blomma.

Jag provade detta genom att först använda en metallhalogenlampa till en Laelia. Den kom med nya skott och när dom kommit ett par centimeter bytte jag till en högtrycksnatriumlampa. Då slutade den att växa och sköt istället upp en blomstängel. Det hela såg ut som om plantan sköt blomstängeln direkt ifrån rizomen. (jag trodde att det var något fel på plantan innan jag kom på att jag hade ju faktiskt bytt lampa mitt i allt) För att testa detta igen gjorde jag samma sak året efter och det blev samma resultat. Detta är i och för sig inget att rekomendera eftersom det blir ju varken bulb eller blad så plantan dör nog om man fortsätter med denna behandling.

De flesta butiker säljer armaturer för endast en lampa men jag skulle nog rekomendera att köpa en armatur för två lampor så att man kan ha både en blå och en röd lampa samtidigt.

26/3 -07

Nu ska vi se:

Ljuset jag såg i montern var inte överdrivet blått/rött det var bara starkt, jag skulle inte skämmas at ha de tänt.

Jag mailade till föetaget och fick detta svar angående ljusmängd:

Ljusflödet är ca 8000lm för 125W-lampan och 15000lm för 200W-lampan. Lampan
bygger på samma teknik som lågenergi och lysrör och där räknar man som
tumregel 70lm per watt.

28/3 -07

LED lamporna kanske skulle kunna vara något? Med 60 st på en lampa så lyste de rätt bra, men var fortfarande så svalt att man kunde lägga handen på de, trots att de varit igång sedan ettt bra tag. Såg ut att vara lite blåaktigt ljus. Lite mer lämpligt storlek än de Envilolites också..
/Gordon

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.