Råd / Släkten, arter och hybrider / Encyclia /

Skriv början av artikeln om Encyclia tampensis

Nyckelord: Encyclia tampensis

Inlägg med Encyclia tampensis som nyckelord.

Brassavola Tuberculata. Från ViktorS. Fri bild.
Encyclia Tampensis. Från ViktorS. Fri bild.
Cattleya Intermedia. Från ViktorS. Fri bild.

Nu kom den efterlängtade beställningen från Lassse fram! Supernöjd då jag önskat mig småplantor och dessutom fick två extra miniplantor av två av sorterna

Encyclia tampensis
Kottar i botten för att göra det så luftigt som möjligt och vitmossa ovanpå. "Korg".

Brassavola tuberculata
Planterades likadant som Encyclian. Kottar och en tjock gren i botten för luftighet och vitmossa på toppen. "Korg".

Cattleya intermedia
Planterades med bark, kottar och barr i botten, och mestadels vitmossa runt rötterna då den hade ganska få rötter. Kruka.

Alla doppades i rumstempererat regnvatten med några ruttna löv i för näring.

Plantorna får bo under lysrör (8-12h/dag) vid ett österfönster.

Ser det ut som en vettig start för plantorna eller har jag gjort några missar?

Uppdatering: Har sett att minst en rot på encyclian har växt ungefär 1 cm senaste dygnet och ett litet nytt skott är på väg, roligt! Svårt att sluta kolla till dem

Nyckelord: Brassavola tuberculata, Cattleya intermedia, Encyclia tampensis

Ge din åsikt

13/11 -17

Encyclia Tampensis

Encyclia Tampensis. Från ViktorS. Fri bild.

 

Nyckelord: Encyclia Tampensis

Prata om bilden

Funderar över hur jag ska plantera mina nyköpta orkidéer. Tänkte försöka blanda till en egen substratblandning på saker jag hittar i skogen, bark, kottar, barr, vitmossa, lövmull. Funderar hur viktigt det är att sterilisera också, gillar ju när det pågår en levande process i substratet.

Brassavola tuberculata
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

Luftig korg och luftig substratblandning. Extra sparsam vattning när den ej är i tillväxt.

Cattleya intermedia
Luftig kruka med medelluftig substratbladning.

Encyclia tampensis
Växer i naturen på barken på stora ekar i Florida.

Luftig korg och luftig substratblandning.

Recept från Jörgen J:
"ca 6 delar fin bark, 2 delar vitmossa, 1 del vermeculit, 1 del perlite och en näve halvförmultnade löv eller vissna tallbarr. Sen kryddar jag blandningen med lite finkrossad kol, en nypa benmjöl. Tycker man att den blir för luftig så man måste vattna allt för ofta så kan man öka på andelen vitmossa eller löv. Vitmossan klipper jag upp i ca 2cm långa bitar."

Nyckelord: Encyclia tampensis, Brassavola tuberculata, Cattleya intermedia

8/11 -17

Alltid en kul sysselsättning att använda material från skogen. För mig har alltid vitmossa dominerat, den har bra egenskaper framförallt för rumsodling, men jag har även använt grenar, bark och stenar i olika konstellationer. Alla tre nämnda arterna men framförallt Brassavola och Encyclia passar bra att montera, eller odla i korg eller liten/låg behållare då de gillar snabb uttorkning.

8/11 -17

Kolla att du inte får med dig små sniglar eller snäckor om du tar substrat direkt från naturen och inte avser att sterilisera på något vis, de älskar orkidéer nästan lika mycket som jag

8/11 -17

Tack för tipsen Lasse och dick! Blir kul att se vad orkidéerna ska tycka om sin nya substratblandning.

Trodde jag behövde vara försiktig med vitmossa för brassvola och encyclia så att det inte blev för blött för dem, så det var bra att veta att det räcker med korg.

9/11 -17

Det funkar alltid med vitmossa, men självklart får man anpassa mängden och vattningen. Jag odlar i stort sett alla mina plantor, utom de monterade, i låga skålar snarare än krukor och då blir det luftigt för rötterna även med enbart mossa. Annat som funkar bra med mossa är små korgar och små krukor, gärna lerkrukor.

Angående ohyra: De enda skadedjur av betydelse man kan få in från den svenska naturen är som dick nämner just små sniglar och snäckor. De trivs dock inget vidare i vitmossa och jag har aldrig haft problem med dem, därför har jag heller inte behandlat materialet. Men är man orolig kan man sänka ned materialet en stund i 40-45-gradigt vatten så dör alla småkryp. Samtidigt som mossan överlever.

10/11 -17

Låter jättebra Lasse, tack!

Har plockat hem lite vitmossa och grejer nu, väntar spänt på leveransen så ska ni få se dem planterade snart

Ge din åsikt

18/8 -17

Encyclia tampensis

Kom igår från Lassse.
Min första Encyclia, verkar trevlig och beskedlig. Vi får se hur det går.
I paketet ingick också en Dracula vampira - också en ny utmaning. Man måste ju testa allt En gång!!

Nyckelord: Encyclia tampensis

18/8 -17

Mycket trevlig. Jovisst ska man testar alla 25000 plus alla hybrider

18/8 -17

Haha...
Dyrt blir det men man lever bara en gång....

19/8 -17

Ja draculan är lite mer utmanande, men väldigt häftig i blom. Lycka till med båda.

19/8 -17

...och det räcker INTE med EN gång per varje: en måste ju försöka igen och igen om det inte går så bra de första gångerna .

19/8 -17

Jag blev pist på en Cattleya i våras. Av med kruka och kastade på komposthögen. Efter 2 månader hade den 2 nya bryt och står åter i växthuset. På etiketten står de C. stercus

19/8 -17

Lite utevistelse och att slippa vår påträngande skötsel piggar ofta upp

Prata om bilden

17/9 -11

+ 18/9 -11

Encyclia tampensis

Encyclia tampensis. Från FK.

 

Nyckelord: Encyclia tampensis

Prata om bilden
Från Merwic.

Tillbaka på jobbet efter fem veckors skön semester. Egentligen lite smådeppigt, men det fanns lyckligtvis en del kul blommande orkidéer hos trädgårdsmästaren nere i de tillhörande växthusen. Det vart lite som balsam för själen! Tog bilder på några arter, dessa är:

Myrmecophila tibicinis (syn. Schomburgkia tibicinis)
Encyclia tampensis
Dendrobium bigibbum var. compactum

Jag jobbar vid Stockholms universitet, och växthusen används för botanisk forskning och undervisning.

Nyckelord: Myrmecophila tibicinis, Encyclia tampensis, Dendrobium bigibbum

18/8 -09

Myrmecophila is the best!

18/8 -09

Insämmer.. Verkligen häftig!!

19/8 -09

Jag har haft en Myrmecophila i ett antal år men aldrig fått den att blomma. Har prövat det mesta tycker jag. Nu börjar den dessutom bli stor och otymplig så jag är mest trött på den

19/8 -09

Mattias: Dom är ju onekligen otympliga, men ack så snygga. Din planta kanske blommar nu när det fått etablera sig under lång tid? Köpte själv en M. humboltii nu via sambeställningen från O&M, vilket ska vara en av de "mindre" Myrmecophila arterna. Dock kan den ändå bli rejält stor. Tyvärr var plantan jag fick i princip bara en bakbulb med ett klent skott så om jag ska behålla den så blir det ett flerårigt projekt att försöka få den i blom. Men moroten är de fantastiska blommorna - håller med Kamila, Myrmecophila is the best!

19/8 -09

Vissa säger att de ska i princip vara barrotade så att de torkar upp fort. Marita Å hade en som bara låg som en klump utan någon kruka över huvid taget (Visserligen en schomburgkia men de är ju extremt närbesläktade). Andra säger att de vill ha de som Catleyor. Jag har min i EpiWeb... alltså rätt tort. Det kanske är galet? I sommar har jag haft den mitt ute i solen på trappan... verkade inte ge något resultat det heller.

19/8 -09

Jag är nybörjare på Myrmecophila/Schomburgki och vet bara det jag läst mig till. Det verkar dock som om man kan odla släktet både som monterad och i mycket luftig kompost i ampel/korg. Sen mycket sol och inga onödiga omplanteringar. Sen kanske man borde bo i ett soligare och varmare land...

Myrmecophilan på jobbet sitter på en rejäl gren (troligen ek), med mycket Spansk mossa (Tillandsia usneoides) kring bulberna och rötterna.

Ge din åsikt

30/6 -09

Encyclia tampensis

Encyclia tampensis. Från Kamila.

En väldig liten Encyclia som är kompaktväxande. Köpt hos Orchids &More förra året. Verkar trivas - kom med tre nya skott i år. Alla tre har stänglar på G fast en orkade inte och torkade in ;( Den doftar - fräsch citrusaktig.

Nyckelord: Encyclia tampensis

30/6 -09

Den är sååå snygg
Hur liten är den?

30/6 -09

Max 20-25cm

1/7 -09

Mycket läcker både form och färg.

Prata om bilden