Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Dryadella

Nyckelord: Dryadella

Inlägg med Dryadella som nyckelord.

Dryadella lilliputiana. Från Dracula.
Som artnamnet antyder är det här en riktigt liten planta. Bladen blir ca 2-2,5cm och blommorna ca 8mm. Jag odlar den mellan 14 och 25ºC.

Nyckelord: Dryadella lilliputiana, Dryadella

Store mörv! Den där var minsann inte störst! Men snygg!

21/4 -07

Skulle du dela den så finns det luckor i mitt skåp
En härlig planta som jag ägde en för flera år sedan och jag tycker mycket om dess blommor. Min Dryadella edwallii har precis öppnat sin första blomma sedan den kom i min vård. Foto kommer snart

21/4 -07

Bedårande snyggingar, vänta bara tills min kylanläggning är klar...

21/4 -07

Då åkallar jag Lille mörv i stället (vem nu denne mörv är..) så ursöt och vacker! Det känns som jag skulle behöva en...

21/4 -07

Wow! Plantan ser ut som en liten spikboll. Är det knopparna eller de vissna blommorna som är cerisefärgade?
Tyvärr låter det som något som skulle stendö för mig. Stekt på sommaren och kvävd av ljusbrist på vintern.

Prata om bilden

7/1 -07

Drydella albicans

Drydella albicans. Från Dracula.

Denna härliga mini finner man från Costa Rica till Ecuador. Den växer på höjder mellan 400-2400m. Plantan blir endast 5-6cm hög och blommorna ca 12mm från topp till tå. Odlas bäst tempererat - kallt men den går säkert att odla något varmare bara den får en sänkning av temperaturen på natten med 6-7º.

Nyckelord: Dryadella albicans, Dryadella

Oförskämt fin planta och blomning Thomas! Jättefint display...en riktigt fotogenisk planta.

7/1 -07

Vacker, vacker....!

7/1 -07

Helt enastående fin planta och fotografi - men det är ju vardagsmat från dig Thomas

7/1 -07

Tack för de snälla kommentarerna! Micke- trevligt att se dig här också!

Prata om bilden

14/11 -06

Dryadella edwallii

 

Nyckelord: Dryadella edwallii, Dryadella

14/11 -06

Men va kul - en (för mig) helt ny sort att beundra, begapa och begära Lasse, det övergår snart mitt förstånd hur du får plats med alla skönheter i ett fönster i en etta....och hur du har samlat på dig så speciella sorter? När började ditt intresse?

14/11 -06

Två fönster om jag får be Intresset väcktes väl nån gång i tonåren i början av 80-talet. Sen har det gått lite upp och ner med engagemang och plantantal genom åren, men jag har aldrig varit helt orkidéfri. Och lär inte bli det heller.

14/11 -06

Jasså, två fönster, ja då förstår jag Att bli orkidéfri tycker jag inte verkar vara nå't eftersträvansvärt mål i livet. I alla fall inte nu
Dryadella...har namnet koppling till dryader, trädlevande andar i grekisk mytologi?

14/11 -06

Ja namnet lär komma därifrån. Och kopplingen är inte helt fel, kan man tycka.. Dryadella är riktigt små plantor, men blommorna är ofta rätt stora i jämförelse. Doftar gör dom också, åtminstone hos den här arten.

Denne var virkelig flott Lassse.
Hvordan dyrker du den? Jeg kjøpte en Dryadella zebrina (import fra Peru) for ca. 2 år siden men får den ikke til å vokse noe særlig. Akkurat i disse tider er det kommet to nyskudd men har dårlig erfaring når de blir ca. en halv cm så stopper veksten. Den er ca. 4-5 cm høy og nesten helt lilla i bladene, flott farge.
Her er link på Dryadella zebrina, den ligner veldig på din Lassse?
http://www.geocities.com/RainForest/Cano...

15/11 -06

Jag tror det finns ett 40-tal Dryadellaarter och många är ganska lika, iaf utan förstoringsglas. edwallii lär dock ha de största blommorna i släktet. Jag har min planta i en liten kruka i ren vitmossa. Den står i norrfönster under lysrör tillsammans med andra svalväxande pleurothallidinae och det har i stort sett fungerat bra. Blommar vår och försommar. Jag tror det är viktigt med en kompost som håller fukt så det inte blir för torrt när den vill växa. Och att den inte står för varmt, för då surar den nog.

Ja jeg har sett på en del bilder og de er utrolig like mange av de. Søte små planter/tuer m/luer.
Når det gjelder voksemedie står min i Greenmix noe som bør være ideelt i forhold til fukt over tid. Er påpasselig med at den ikke blir for "våt" derfor har jeg lagt isopor i bunnen på krukken (det gjør at den tørker opp litt raskere). Den står i østvindu her men den har tilleggslys så det tror jeg skal være bra (sval gang). Har tenkt på om det kan være importen som har skylden, missforstå meg rett.
Noen planter blir importert til feil tid (f.eks. tørket ut i vokseperiode o.l.) derfor kan det jo hende at den trenger god tid på omstillingen? Vet ikke om jeg tenker riktig men denne erfaringen har jeg gjort meg med bl.a. Dracula som er importert, det har tatt ett par år før planten har kommet i vekst igjen. Har du noen tanker om dette?

15/11 -06

Jag tror du kan ha rätt, jag har också märkt det vid importer från tropikerna, många plantor tar månader och ibland år på sig innan de s a s blivit fungerande nordbor. Det är nog klokt att försöka köpa från odlare i närregionen i första hand.

Ge ditt svar