Råd / Släkten, arter och hybrider / Dracula /

Skriv början av artikeln om Dracula orkide

Nyckelord: Dracula orkide

Inlägg med Dracula orkide som nyckelord.

Köpte frön från en som heter Elin på faceebok
Någon som har drivit upp dessa orkidé?
Frågade säljaren men hon svarar inte ...

Nyckelord: Dracula orkide

28/10 -20

Du har nog blivit lurad, tyvärr orkidefrön är inte lätta att föröka, krävs en aning kunskap att genomföra det

29/10 -20

+ 30/10 -20

Tyvärr finns många oseriösa annonser för "orkidefrön" på nätet, och ofta påstår man att det är just Dracula med smeknamnet "monkey face" man säljer . Några exempel:
https://www.ebay.co.uk/itm/192950908912
https://www.ebay.co.uk/itm/26-x-Monkey-Face-Orchid-Seeds-Bonsai-Flowers-Garden/333630679871?hash=item4dadf02b3f:g:8zsAAOSw29ZdyGvf

Man kan vara säker på att annonserna är oseriösa (rent lurendrejeri) av följande orsak:
* Bilderna är "photoshoppade"/bildbehandlade. Visst påminner vissa Dracula-blommor om ap-ansikten, men inte alls så tydligt som "fotona" visar.
* Man kan inte skicka 10, inte ens 100, orkide-frön. I princip alla orkidefrön är ytterst små, som damm eller säg finmalet salt. Dracula är definitivt inget undantag. Har köpt orkidefrön ett antal gånger från seriös säljare, och då pratar man om många hundra frön eller mer i varje pytteliten påse.Eller rättare sagt:man pratar inte om antalet frön. Om det är 500 eller 2000 är ointressant.
* Påstår man i annonsen att det är enkelt att dra fram orkideer från frön, är även det ett tecken på en totalt oseriös säljare: För att man skall lyckas behöver fröna steriliseras och sås under sterila förhållanden i laboratorie-liknande miljö. Sedan odlas de helt sterilt i flaskor/burkar under kanske något år beroende på vilket släkte/art det handlar om. Ganska likt hur man gör bakterie-odlingar i sjukvården.
* Släktet Dracula är inte det lättaste att odla ens som vuxna plantor. De flesta arter i detta släkte vill ha kalla nätter och hög luftfuktighet. Utan specialanpassat växthus eller odlingsskåp med kyla lär det inte gå.

Skulle gissa att de fröer du fått är någon millimeter stora eller större. Då kan du vara helt säker på att det inte är orkidéfrön. Är du nyfiken på vad det är så sätt dom i en kruka med vanlig blomjord. Det kommer inte upp en orkidé, men kanske något annat.

Med detta sagt:Att driva upp orkidéer från frön är en mycket intressant del av orkidé-hobbyn. Att få en planta man sått själv att blomma efter 5-10 år är en stor upplevelse . Men skall man lyckas så behöver man läsa på ordentligt innan man försöker, det finns mycket info på nätet. Sedan behöver man skaffa utrustning. Man bör också börja med ett av de enklaste släktena relaterat till vilken miljö man kan erbjuda. Har man bara möjlighet att odla på fönsterbrädan, är det ganska meningslöst att försöka med en art eller släkte som inte trivs under de förhållandena. Annars hjälper det inte att lyckas med sterilodlingen, plantorna dör när man planterar ut dom i kruka.

Men välkommen Jessica till Orkidéprat!

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.