Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Doritis

Nyckelord: Doritis

Inlägg med Doritis som nyckelord.

Arter, hybrider och annat inom släktet Doritis

D. hybrid (1) D. pulcherima (2) D. pulcherima alba (1) D. pulcherima coeruela (3) D. pulcherima coeruela. (1) D. pulcherima var alba (1) D. pulcherima var. alba (1) D. pulcherrim (1) D. pulcherrima (14) D. pulcherrima alba (2) D. pulcherrima f. alba (1) D. pulcherrima var. coerulea (1) D. pulcherrima white (1) Doritis/Phalaenopsis buyssoniana (1)

Prat om släktet Doritis

Här i veckan dök det upp ett 5mm långt grönt skottliknande. Och idag hadde den växt då det gick att se vad det var för nått -blad!!

Den växer fr rotstocken, straxt under kompostytan och växer fram under den stora bladpyramiden.
Doritisen är i tillväxtfas får nytt blad i toppen...så som man är van vid.
-Men varför växer nytt blad fram där rötterna växer?
är detta ett ev. nytt bladverk/rosett eller vad är det för beteende tro?

Såg faktiskt lite komiskt ut, gör mig gärna lite klokare på detta fynd

Nyckelord: Doritis pulcherima coeruela

19/9 -10

Ja det är en ny planta. Detta är typiskt för Doritits. De får ofta keikis eller flera plantor nerifrån. Därför är också Doritis mycket bra i hybridisering av vanliga Phalaenopsis hyrbider. Då skulle de egentligen heta Doritaenopsis hybrider, men som vanlig slarvar de stora odlarna med de rätta namnen.
Men vad roligt att den trivs bra hos dig.

19/9 -10

tack så mkt för den infon
när jag hadde fått hem den fr er så fanns där en liten rest av ett blad...just där nere vid rotstocken, men tänkte inte så mkt mer på saken då jag faktiskt inte kände till detta. Sen dök det nya bladet upp en bit ifrån.
Har läst på om Doritis, men stod inget om detta sätt att växa....för var "fynd" man finner desto mer ökar nyfikenheten och intresset på orkideer
Tack, ja den tycks trivas bra
Doritaenopsis är väldigt fina med...jo det var ngt jag funderat på ang dessa hybrider -finns det ngt specifik kännetecken på att det är just en Doritaenopsis? om man nu råkade ha nån man först tror är en Phala-hybridö...

19/9 -10

En Doritaenopsis har ofta pararella blad som växer mera uppåt än vanliga lite hängande Phalaenopsis blad. Doritis har också lite mera succulenta blad som också vill ha mera ljus. Så en Doritaenopsis vill ha lite mera ljus än vanliga Phalaenopsis.

19/9 -10

ah intressant att veta
ursäkta frågesporten....finns det vissa kännetecken på blommorna oxå?
har sett en hel del bilder fr Doritaenopsis som i vissa fall inte skilljer så mkt åt fr vanliga Phala-hybrider, men på bilder kan man lätt missa tecken om man nu inte känner till dessa. Därav nyfikenheten om det finns ngt spec. att gå efter.

19/9 -10

Doritis räknas numera som Phalaenopsis enligt Kew som jag brukar rätta mig efter. Andra tycker de ska vara kvar som ett eget släkte.

20/9 -10

Ja Alf! Jag är en av de konservativa som inte gillar de snabba och ofta onödiga namnändringarna. Många av mina orkidévänner som också är forskare och arbetar med orkidéer på heltid håller sig kvar rätt länge...... Det blir ibland någon som tycker att de skall reda ut det hela. För några år sedan började man med dna och trodde att det var lösningen. Men sedan visade det sig att det inte var helt så enkelt. Framförallt så tycker jag att detta gör det svårt med listor och när vi skriver böcker. Ta Bläckfiskorkidéen tex. som har hetat följande, Aulizeum cochleatum, Encyclia cochleata, Epidendrum cochleatum, Hormidium cochleatum och nu Prosthechea cochleata. Det sistnämnda enligt Wes Higgins från 1997. Men enligt orchidspecies.com som många också använder sig av heter den Anachelium cochleatum.
Fast här litar jag på Wes Higgins för hans förklaring är mycket lågisk och också troligtvis världens främste forskare inom detta släkte. Sedan är han också en mycket trevlig person!

Ge ditt svar

Ute öste regnet ned...men inne satt jag och assistenten och hölls med barkmontage igen det är grymt kul och önskade jag kunde pyssla med sånt hela dagarna (måste köpa mer bark!)

Idag monterades den sista halkrassliga Oncidiumen, en liten delning med två små skrumpna bulber samt en som håller på att växa till sig -en frisk och slät bulb!
Denna lilla delning överlevde alla odds med och under en omplantering fann jag ett outvecklat skott som såg helt uttorkat ut. Jag klippte bort massa skalmatterial och frigjorde den....kort därpå började en liten rot krypa fram och i dagens läge så har skottet växt till sig med ett 3:e blad vilket är fantastiskt
Idag var det dax att låta denna sötis få växa mer naturligt och med tanke på hur de andra syskonen frodas på barken fanns ingen tvivel att denna sista delning också kunde få forts. frodas och växa.
Den monterades på en bit trä...ser ut som drivved. Gick finemang att få fast bulberna och sött blev det. Träbiten sattes i en skål med olika stenar så den skulle stå stadigt.
Skålen står i en större skål fylld med vatten, sand och stenar....plus en flytande orkideblomma vart riktigt nöjd och ännu en kreativ skål utsmyckar köket och bidrar till högre luftfuktighet.

Fotade idag Den. viktoriae reginae -knopparna, som nu blivit blålila dem växer snabbt och jag längtar!

Fotade de tre nya -Ascocentrum miniatum, Sedirea japonica samt Doritis pulcherima coeruela.
+ andra nykomlingarna -ett gäng Cattleya intermedia flaskbarn

Det finns verkligen alltid ngt att pyssla med ang orkideer, vilket förgyller mina annars smärtfulla dagar.

Nyckelord: Ascocentrum miniatum, Cattleya intermedia, Oncidium Sweet Sugar, Doritis pulcherima coeruela, Dendrobium viktoriae-reginae, Sedirea japonica

25/8 -10

Fiffigt och fantasifullt! Kul att du fått igång de krassliga - sånt är alltid spännande

26/8 -10

Hadde aldrig gissat att dem skulle klarat sig såhär långt och nu med all tillväxt....
känns riktigt härligt!

Ge din åsikt

Igår kom ett helt gäng orkideer jättespännande och ännu mer att lära.
Ett gäng Cattleya kom, en Sedirea japonica, en Ascocentrum miniatum och en Doritis pulcherima coeruela.
Alla kom i bra skick och dagen igår kretsade kring nykomlingarna och dem andra i ork-gänget.

Ascocentrum var uppsatt på bark och var nogdet sötaste jag sett, den är liten men blommogen
Nu när tempen och luftfuktigheten kan gå upp och ned så behövde jag ett litet tillhåll där temp och fuktigheten var mer stabil, iaf mer stabil än i lgh.
Har ju inget skåp men lite i sista minut fick jag ihop ett litet tillhåll för orkideer med andra behov.

En låda där jag satte en större vattenkälla, mossa och lite rum för de små orkideerna. Stänger igen lådan med en glasskiva, men ngr mindre glipor är öppna så luft kan cirkulera igenom.
Köpte igår även en handfläkt som gick att fälla ut och klämma fast på skivor etc. och det var lite krut i den. Så tänkte sätta den i ena änden och ha lite öppet i växthusets andra sida.
Satte i en termometer så ska idag kolla hur läget är därinne. Satte bara in handen i lådan när glaset var på och himmel vilken fukt som bildades. På dagarna har jag en lampa som står på glaset och både värmer och ger ljus....fattar ju att det inte är perfekta ljuset etc. men ska i höst investera i ngr ljusrörsarmaturer med special lysrör....smider små planer för plantorna skall ju såklart må så bra som möjligt i vinter

Och nu ef sommarens tillväxt händer de lite här å var...
-Zygon. har skott som växer i rapidfart
-en av Papharna håller på att klämma fram en stängel (den var i rysligt skick när jag räddade den, bladen var då som förstelnade hundöron men är nu välmående)
-Den. viktoria-reginae har 5 knoppar och dem utv. bra

Mkt händer och man lär sig massor under resans gång....

Nyckelord: Ascocentrum miniatum, Cattleya, Doritis pulcherima coeruela., Sedirea japonica

25/8 -10

Mycket uppfinningsrikt med akutväxthuset Vad spännande att få hem orkidéer

25/8 -10

Det kommer säkert att fungera bra, jag brukar göra ungefär likadant med mina
babyplantor, fast din lösning är ju mycket snyggare.

25/8 -10

Tackar....verkligen kul och givande att höra att man gör nått "rätt"
Har de tre nya fr orkidehuset.
En Ascocentrum, en Doritis och en Sedirea....blir lite karantän samtidigt. Hoppas Doritisen trivs där ett par veckor!?
Är bra fuktigt därinne och varmt. Blir snart att leta reda på ett akvarium så det blir lite mer praktiskt. Men tills dess får denna växthus duga nu när det faktiskt är rätt kallt redan och lite ljus ute.
Tack för feedbacken

Ge din åsikt

Jag köpte en Doritis på Blomsterlanddet i höstas. Den kommer från Stenåsa. Trots vintermörkret har den presterat tre nya blad. Nu har rottillväxten fullständigt exploderat. Tolv st. nya rötter samtidigt. Just nu är dom mellan ca. 5 och 30 mm. långa. Bladen är tjocka, fasta och fina så den verkar trivas bra. Hoppas bara att den vill blomma också så småningom.

Nyckelord: Doritis pulcherrim

4/5 -10

Mums vilken livsaptit! Kanske är det typiskt för Doritis, jag har en som satt keiki bland blommorna och som samtidigt kommer med, tror jag i alla fall, två nya stänglar och en drös nya rötter. Verkar väldigt tacksamma

Du nämner att bladen är fina så att den vattnas för lite är väl uteslutet, annars har jag själv märkt att rottilväxten kommer i massor om man håller dem lite för torrt.Detta gäller då främst phal hybrider, någon mer som märkt det?

5/5 -10

sway307, att plantorna skickar ut nya och fler rötter om de hålls åt det torra
hållet, det gäller de flesta orkideer eftersom de behöver fler rötter som tar
upp vatten vid torka. Men de sker ofta på bekostnad av blommningen, i alla
fall när det gäller Phalaenopsis, så det gäller att ha en bra avvägning.
Vissa arter/hybrider av Phalaenopsis vill inte blomma om de inte hålls ständigt
fuktiga, en sådan är Phalaenopsis bellina som är mycket känslig när det
gäller detta.

5/5 -10

letherneck - Har aldrig märkt att bellinor skulle vara känsliga för fukt
Mina bellinor trivs bäst när de får riktigt hög luftfuktighet och ständigt småfuktig mossa.

5/5 -10

Doritis pulcherrim. Från repslagarn.

sway307: Nä, jag tror inte jag vattnar för lite. Den får inte vara helt torr speciellt länge.
Så här ser hela plantan ut:

5/5 -10

Berith, inte FÖR fukt, bara känsliga för brist på fukt. Mina fröförökade bellinor från
Michel Vacherot gillar inte att komposten torkar upp särskilt mycket mellan vattningarna.

repslagarn, har den blommat någon gång så Du vet vilken färg det är?

5/5 -10

Nej, den är oblommad.

6/5 -10

Rotsystem kommer alltid först och sedan tillväxt ovan kompost. Min teori är att den förberedar sig för kraftig tillväxt. Det var väl en optimistisk teori.

En helt otrolig fin planta!!

6/5 -10

Oled: Kul att du gillar den. Den har ju kommit så pass nu att man kan tycka att det är dags för lite blomning. Skulle inte så vara fallet är den vacker att se på ändå.

6/5 -10

Jag har sett detta fenomen 1 ggr för och då slutade med kraftiftig tillväxt och året efter många blommor. Tror att det du ser är toppen på isberget så nog kanske snart dax för en större kruka

Ge din åsikt

Inköpt bland miniphallarna på Coop för 49 kr.. Kunde inte motstå sötnosen.

Nyckelord: Doritis hybrid

22/3 -10

Det gjorde du rätt i Den hade jag också köpt. Jättesöt!

Nej, denna måste vara svår att gå förbi, underbart söt!

22/3 -10

En mini til å bli glad av - jeg hadde heller ikke gått forbi...

22/3 -10

Sockersöt!

22/3 -10

Den hade hamnat i min korg också, mycket fin.

25/3 -10

Riktigt söt den där, liknar hybriden Taisuco Mickey!

25/3 -10

Klart man inte hade låtit en sån sötnos stå kvar i affären

Ge din åsikt

21/8 -09

+ 29/9 -09

Nån som känner igen denna?

Nån som känner igen denna?. Från Lotta. Fri bild.

Den är märkt Phal bellina x amboinensis? Trodde dom blommorna skulle se annorlunda ut.

Nyckelord: Doritis pulcherrima f. alba

Kan det være en Doritis pulcherrima f. alba?
Synd med feilmerking men kjempefin blomstring, grattis. Se ca. midt på siden, den ligner veldig.
http://www.wildnaturephotography.net/vie...

21/8 -09

vilken härlig form på blomman

21/8 -09

Det är nog som Anita säger, en Doritis pulcherrima f. alba, hade det varit
en hybrid mellan Phal bellina x amboinensis är namnet Phalaenopsis
Guadelupe Pineda, och ser ut såhär:
http://www.phals.net/amboinensis/Guadelu...

21/8 -09

Lotta - Jag har precis för mig att du en gång köpt en Doritis pulcherima alba av mig.
Kan det vara så att du själv förväxlat lapparna och du har den rätta plantan i en annan kruka?

22/8 -09

Berith - Jo det har jag men den har jag i en annan kruka. Så nu har jag två likadana.

22/8 -09

Okej.....Trist med felmärkningar, men jag gjorde ett försök i allafall

22/8 -09

Den lilla godingen skulle jag tänka mig att bjuda på - om du lägger ut den på auktion Dvs om du inte vill ha dubletter, alltså

Prata om bilden

15/8 -09

+ 13/10 -10

Doritis pulcherrima

Doritis pulcherrima. Från sommarbo. Fri bild.

 

Nyckelord: Doritis pulcherrima

Nydelig! s

15/8 -09

vilken häftig en en sådan vill jag ha

Prata om bilden

Inköpt idag på Väla plantor

Nyckelord: Doritis pulcherrima

15/8 -09

har du köpt den där, vad avundsjuk jag blir f---n att jag jobbar denna helg var där många roliga plantor??

15/8 -09

Det var rätt utplockat, var inte där förrän vid 12-tiden. Är det någon som kan tala om för mig hur man sköter denna? Är det något speciellt jag ska tänka på?

Den sköter Du som Phalaenopsis,Den jag har trivs bra med det ! Lycka till !

15/8 -09

Det var ett fint fynd!

15/8 -09

Hej

Vi var där vi halv 11 tiden och hittade massor av roliga orkider,
vi köpte både stora o små plantor sammanlagt 17 st..
Imorgon har vi fullt upp med att plantera/placera dessa orkider,
och ändå när vi kom hem önskade att vi köpt fler..

15/8 -09

Tack. Känner mig nöjd med inköpet. Då verkar den ju inte svårskött, vad skönt att höra

15/8 -09

Aha! Svempa: Då förstår jag varför det var så utplockat Det var bl a du som var där och norpade före mig!

15/8 -09

Det gäller ju att vara morronpigg:)

15/8 -09

när du har tid kan du inte ta ett kort på hela blomman då?? hade varit roligt att se hur bladen ser ut

15/8 -09

Det är tungt på morgonen

15/8 -09

Dtps pulcherrima. Från sommarbo.

Här kommer en bild på bladen enligt önskemål. Blomman är så låång så den får inte plats i helfigur

15/8 -09

åh tack vad snabb du är mycket fin nu vet jag vad jag ska leta efter när jag kommer till ett ställe med orkideer, lättare när man vet hur bladen ser ut också

Åhhh! Så jätteläcker. Bra köp Elisabeth!

17/8 -09

JÄTTE-vacker!! Köpte ju också en av Karge i Väla, men min är litet mörkare i färgtonerna.

Ge ditt svar

20/3 -09

+ 25/3 -09

Doritis pulcherima alba

Antal: Slutsåld. Pris: 120 kr per styck. Frakt: 36 kr per paket.

Det våras - Dags för delning igen.
Delning med 2 rosetter av min välväxta och lättodlade Doritis pulcherima alba.
Mycket fina rötter.
Phalaenopsis-släkting som jag med framgång odlat i S/H.
Sätter gärna och ofta keikis och blommar med en klase små vita "mini-phalaenopsisblommor".
Skickas med mossa runt fötterna när vädret tillåter.

Nyckelord: Doritis pulcherima var alba

20/3 -09

Från *Berith.

Blommorna ser ut så här, sköts som en Phalaenopsis.

4/4 -09

busfro.se köpte 1 styck.

Köp, diskutera och läs villkor

20/3 -09

+ 25/3 -09

Doritis pulcherima alba

Antal: Slutsåld. Pris: 100 kr per styck. Frakt: 36 kr per paket.

Det våras - Dags för delning igen.
Delning - 1 rosett av min välväxta och lättodlade Doritis pulcherima alba.
Phalaenopsis-släkting som jag med framgång odlat i S/H.
Finfina rötter som synes.
Sätter gärna och ofta keikis och blommar med en klase små vita "mini-phalaenopsisblommor".
Skickas med mossa runt fötterna när vädret tillåter.
Blommorna ser ut så. Sköts som en vanlig Phalaenopsis.

Nyckelord: Doritis pulcherima var. alba

4/4 -09

Ingela köpte 1 styck.

Köp, diskutera och läs villkor

Utropspris: kr. Frakt: Ingår.

Ons 29/10 -08 22:00 var auktionen slut ...men 2 minuter återstår alltid vid nytt högstabud (info).

Kraftig planta har blommat tyvärr lyckades jag bryta bladet på den.
bladspann 22cm
Odlas som Phallisar men med lite mera ljus
vatten året runt

Se bild på blommorna
http://flickr.com/photos/vsny/30826538/

80:- + 50:- frakt

Nyckelord: Doritis pulcherrima var. coerulea

80 + frakt fra meg.

29/10 -08

90

100

29/10 -08

110

120

Grattis Anita pm kommer snart

Tusen takk.

29/10 -08

Jag fick springa ifrån datorn .....
Grattis Anita och lycka till med den fina plantan!!!

Så bra for meg da. Tusen takk Mia.

Ge ditt bud

Blommar nu

Nyckelord: Doritis pulcherrima

1/9 -08

Vilken blomning!

Bra jobbat.

/Tommy

1/9 -08

Håller med Tommy, jättesnygg.

Härligt att se, jättefin!

1/9 -08

Oh så tätt med blommor Kan inte riktigt se hur många stänglar det är? Har du haft den länge? Jag köpte en i februari som då var i blom och nu blommar den på två stänglar, men inte alls så där rikligt, men det kanske blir fler blommor för varje gång? Några specialtips för att få dem så där fina?

1/9 -08

Den har tre stänglar men två är betydligt mkt mindre än den största. Har inte skött den annorlunda än allt annat i fönstret så jag är själv förvånad. Snarare missköttes den i somras eftersom jag inte skötte den alls på flera veckor.

1/9 -08

En härlig blomning!
mvh
Mikael

Visst är den jättevacker,grattis !
Min blommar oxå på 3 stänglar just nu och jag njuter när jag ser den.Det är en väldigt förnöjd planta som inte kräver särskilt mycket och blommar snällt länge.
Monika

2/9 -08

Vilken härlig blomning! Jag väntar på en beställning av en sådan här från Marita Åkesson.

Ge ditt svar

De tre som luftar sig från sin vanliga plats vid köksfönstret är en Phalaenopsishybrid som jag fick i december, den blommade då på de nu kala bitarna av stänglarna, en Doritis pulcherrima, och en Paphiopedilum 'Ron Williamson'. De bildar en liten romantisk trio tycker jag

Nyckelord: sommarblomning, Phalaenoipsis, Paphiopedilum Ron Williamson, Doritis pulcherima

25/7 -08

Hybridphallar är verkligen blomvilliga och snygga. Sen får andra tycka vad de vill.

25/7 -08

Här vid detta bordet skulle jag kunna tänka mig och ta mitt kvällste ......

Sååå ljuvligt!

26/7 -08

Underbar romantisk sommarbild! Jag blir sugen på en Doritis pulcherrima, fina blad har den också...

26/7 -08

Tackar, tackar
Ölänningen: Det är de, och dessutom hjälper de en med att ha tålamod och hopp medan mer svårflirtade plantor funderar över om de ska ta sig en blomning eller låta bli
Café Orkidé har öppet för bokningar av mindre sällskap, och artiga, väluppfostrade fyrfotingar eller bevingade charmörer är välkomna, så det är bara att plocka fram planeringskalendern, Ewert
Violacea: Jag är positivt överraskad över Doritisen, den blommar lika länge som phalaenopsis, stängeln växer sig högre men håller sig upprätt och blommorna är små och söta. Här har den just börjat blomma på den ena stängeln, plantan ger ett fylligare intryck när fler har slagit ut på båda stänglarna. Tycker du ska unna dig en sån!

Ge ditt svar

Utropspris: kr. Frakt: Ingår.

Sön 6/4 -08 22:15 var auktionen slut ...men 2 minuter återstår alltid vid nytt högstabud (info).

Beskrivning: Auktionen gäller plantan på bilden. En ungplanta med bra rötter.

Utropspris: 40:- / + frakt

Sluttid: Söndagen den 6/4 kl. 22.20. 2 minuters tillägg för varje nytt bud lagt efter 22.19.

Plantan skickas när köparen satt in pengar på mitt konto, senast 7 dagar efter avslutad auktion.

Nyckelord: Doritis pulcherrima alba

5/4 -08

+ 6/4 -08

Blommorna ser ut så här
Här:http://www.orchidspecies.com/doritispulcherma.htm hittar du beskrivning och odlingråd.

6/4 -08

45:- från moi..

6/4 -08

6/4 -08

50 från mig

6/4 -08

Grattis Lotta, pm kommer!

6/4 -08

Jippi

Ge ditt bud

Detta är en trogen "blomningsmaskin" som ger små fina blommor i mängd över en stor del av året.
mvh
Mikael

Nyckelord: Doritis pulcherima

17/11 -07

Ja, det verkar de vara, blomningsmaskiner! Jag köpte en i vintras som blommat oförtrutet sedan dess, nu på ny stängel. Den är vit, men jag tycker din färgställning är jättesöt!

17/11 -07

Åh, "blomningsmaskiner" är den bästa sortens orkidéer. Mest och bäst valuta för den tid och omsorg man lägger ned på dom.

17/11 -07

Jag tycker verkligen att "blomningsmaskiner" är viktiga i en samling, så det alltid finns något att titta på. Andra plantor som ex Dendrobium thyrsiflorum blommar intensivt men ganska kort tid en gång per år, de är ju fantastiska, men en samling med bara sådana kan bli lite tråkigt när det periodvis inte finns några blommor alls. När det gäller Cattleya så är min ambition att ha blommor av olika arter i alla årstider. Cattleya labiata och C. lueddemanniana på hösten, C. trianae och C. percevalliana under vintern, C. schroederer och C. gaskelliana under våren samt C. mossiae under sommaren. Sedan har jag några bråkstakar (Cattleyor) som jag inte fått ordning på ännu (blomvägrare eller på uppväxt).
mvh
Mikael

17/11 -07

Vad trevligt med ett "års-hjul" för blommande orkidéer, Mikael. Bra idé!

17/11 -07

Mikael - verkligen jättesöt!!
Jag är bara lite lite undrande över stänglarna, de pulcherrima jag sett och även den alba jag ägt, hade upprättstående stänglar...????

17/11 -07

Jo stänglarna är från början uppåtstående men blir långa, mer än en halv meter och då böjer de sig.
mvh
Mikael

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.