Skriv början av artikeln om Dionaea muscipula

Nyckelord: Dionaea muscipula

Inlägg med Dionaea muscipula som nyckelord.

Har någon sett min tama harkrank?. Från Joppe.

Ja, det är ingen orkidé, men jag tyckte bilden var värd att visas ändå

Och om någon undrar: Nej, jag har inte matat plantan. Det arma fladderfäet gick i fällan helt själv!

Nyckelord: flugfälla, köttätande, Dionaea muscipula

27/4 -06

Hej Joppe!
Det var ju en riktig rackarn's rysare så här på morgonkvisten. Det är bara benen som kan skådas utav djuret. Hu va........

Cool bild! Snällt att du är djurvänn. Min make fotade en grillad broms... men den hade också grillar sig själv!

27/4 -06

Ja, de är överraskande duktiga flugfångare de där! Jag kommer att tänka på djurprogrammen på tv när en orm har tagit en groda och försöker svälja den med ett ben spretandes i vardera mungipan.

Trots att det såg ganska lustigt ut så kunde jag inte låta bli att tycka synd om harkranken. Med tanke på känsliga läsare ska jag inte gå in på detaljer utan bara konstatera att bli tagen av en sån där är inget öde jag önskar ens åt min värsta fiende...

...möjligtvis med undantag för fästingar. urk Den fästing som bet mig förra sommaren gav jag med glädje åt min flugfälla. Jag tyckte det var ett passande öde för någon som ville äta mig!

Jag har alltid undrat hur sjutton det där fungerar. Hur kan en växt äta en insekt. Kan någon förklara???
Hur sköter man en köttätare?

27/4 -06

Det är enkelt, alla vill nån gång ha hämnd och då en dag organiserade växtvärlden sig och skulle ge igen för alla de år som de gett efter för de elaka insekterna, och viips så utvecklades växtvärldens egna lönnmördare. Jag är nog lite av en sadist för att jag älskar att släppa ner bladlöss i min Sarracenia Purpurata. Fast den är glupskare än vad man tror, jag matar den endast med bladlöss medan den helst slukar blomflugor >=(

Ninni: Just Dionaea Muscipula är lite halvsvår eftersom de vill ha en mycket ljus och sval övervintring. Hög luftfuktighet och ypperligt rent vatten vill den ha, men det är verkligen jätteskoj att odla dessa elakingar.

27/4 -06

Ninni:
De flesta insektsätarna skaffar sig konkurrensfördelar genom att växa på ställen som vanliga växter inte klarar av, som extremt näringsfattiga våtmarker och sånt. För att själva klara av att växa "förstärker de dieten" genom att fånga insekter. Alla som någon gång har knallat runt i en myr på sommaren kan nog intyga att det kläcks gott om irriterande flygfän. Det behövs bara en mekanism för att fånga de där små "näringspaketen" av kväve, fosfor, kalium och andra mumsiga mineraler som fladdrar runt och på något sätt suga i sig dem...

Alla växter kan ta upp näring genom bladen om man sprayar dem med näringslösning. Det som skiljer insektsätarna är att de har utvecklat olika mekanismer som är särskilt avsedda för att fånga insekter och sen "finfördela" dem till gödning. Den här "matsmältningen" brukar ung. som våran bestå av enzymer och svaga syror som löser upp och lakar näringen ur insekten. Kvar blir vanligtvis bara ett tomt skelett som förhoppningsvis lockar dit en spindel eller nåt som i sin tur... Oops...

Det finns ganska många släkten av insektsätare och skötseln varierar. De som kommer från myrmarker (den på bild t.ex) vill dock ha det som hemma, dvs: blött, näringsfattigt och soligt. I krukodling ska man plantera dem i ogödslad torv, möjligtvis uppblandad med lite perlite eller tvättad sand. De är känsliga för gödning och kemikalier och vill bara ha rent, mjukt vatten. De vill (liksom Phraggar) stå i någon cm vatten hela tiden och får aldrig bli torra. Till sist är det viktigt att de får rejält med ljus! Helst 4-5 timmar av direkt solsken!

Den insektsätare som är bäst om man vill prova är Drosera capensis, eller Kapsileshår (Kommer från sydafrika). De är som levande flugpapper och speciellt duktiga på att ta blomflugor och bananflugor. (Något de flesta av oss säkert har gott om De är ganska vanliga i handeln.

Jag vill uttryckligen avråda från att skaffa en Dionaea som på bilden som första planta. De är trixigare och måste bla. ha en riktig vintervila för att överleva. Min har just kommit från sin vila och är inne på sin andra säsong. Jag håller tummarna...

Det här blev långt. Sorry. Min Gongora har nu jättestora knoppar! :-P

Hej!
Det går utmärkt att sätta Dionaean i kylskåpet under vilan om den inte kan få tillräckligt svalt och ljust i fönstret. (Se bara upp med att ha köttbullarna på en annan hylla! Nejdå, Dionaean föredrar levande föda och är inte hungrig när den sover.)
Tyvärr dog mitt exemplar, som överlevt i flera år, när jag hadde influensa och glömde vattna.

Spännande. Det är intressanta växter. Vi var på en excursion med skolan på mossen som jag bor bara en liten bit ifrån och jag har för mig att där fanns en som hette sileshår. Men jag kan ha fel.

27/4 -06

Helena W:
Jo, jag har hört sägas att kylskåpet ska funka, men jag tycker det låter märkligt då det inte finns något ljus alls där. Men om du säger att du haft en i flera år så antar jag att det går!
Har du den ståendes öppet eller i någon sorts påse?
Jag antar att den står i sin kruka som vanligt?
Du håller den lätt fuktig, men inte för blöt?
Har du aldrig haft problem med mögel och röta?

Ninni:
Nej, du har säkert rätt. I Sverige finns det vad jag hört 12 arter av insektsätare: 6 st. vattenbläddror, 3 st tätörter och 3 st sileshår. I mossarna hemma kring Ö-vik var det ibland alldeles rött på tuvorna av små rosetter av ett litet sileshår. Välmående plantor kan vara väldigt vackra med sina rödaktiga färger och gnistrande daggiga blad. På engelska heter de ju "Sundew". "Soldagg". Ett fint namn.

Jag kan nog skaka fram lite frön åt dig av mitt kapsileshår om du vill. Den blommar med jämna mellanrum och självpollinerar, så det produceras otroliga mängder frön!

Joppe: vad kul. Det får du gärna göra. Alltid roligt att prova något nytt inom växtvärlden

28/4 -06

Det här står i Sarracenia.com's FAQ:

Put the plant in a sealed bag, and stick it in your refrigerator (not the freezer!). The plant will enter a deep dormancy in this very cold storage. Since it is in such a deep dormancy, it will not need sunlight---but the soil should be kept moist. In the spring, take the plant out of the refrigerator. I do not think this method works as well for Venus Flytraps as it works for some other carnivorous plants, but I get pretty good results doing it. Avoid repotting the plant to fit it into your refrigerator (fall repottings are bad for the quasi-dormant plant). But if you must, be very careful not to damage the plant or its roots.

28/4 -06

Gtgoon:
Jo, jag har läst i den där FAQen, men jag är lite skeptisk.
Det första problemet är att om man sätter plantan i en sluten påse så borde man få mögel och svampangrepp.
Det andra är att kylskåp inte är SÅÅ kalla. Typ. 5-8 grader eller så. Vid den temperaturen borde den fortfarande ha bladen kvar och alltså borde den vilja ha ljus. Om man låter det närma sig nollstrecket så att plantan vissnar ner till bulben helt och hållet så kanske det skulle gå, men så länge den har blad kvar är jag rädd att den skulle dö.

Jag vill i alla fall inte gärna riskera min planta på något som för mig ter sig riskabelt...

Hei!
sarracenia.com är en fin sida!
På hösten när bladen började vissna satte jag den bara i en plastpåse och inn i kylskåpet. Inga problem. På våren kommer nya blad. (Det ska väl hälst vara +4 i kylskåp.) Den gillade kylskåpsvinter. Se bild.

7/9 -08

Flugfälla. Köttätande.
Såg ni i Aftonbladet från Göteborgs botaniska trädgård igår. Glupska skönheter.
http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter...

När det nu blir kallare om nätterna och ni tar in orkidéerna följer det väl med blomflugor, steklar och larver. Varför inte prova med en köttätande växt.

Prata om bilden