Skriv början av artikeln om Dendr cuthberthsonii

Nyckelord: Dendr cuthberthsonii

Inlägg med Dendr cuthberthsonii som nyckelord.

Dendrobium cuthbertsonii. Från bolebo.

Åter en liten färggrann Den. från Papua Nya Guinea. Svalväxande, fuktigt med mycket luftrörelse. Dessutom vill den ha växlande ljus, från starkt solsken till ljus som en mulen sommardag. Självklart svårt att ordna i ett skåp men med lite teknik så går det säkert att ordna. I ett växthus blir det enklare,som vädret ute. På vintern låter jag lysrören vara tända en del av dagen. Orsaken till det här kanske udda kravet beror på klimatet på Papua Nya Guinea.
Får man till det så är det en synnerligen trevlig växt.

Nyckelord: Dendr cuthberthsonii

27/4 -16

Bedårande

27/4 -16

Underbar blir avis

28/4 -16

Ah vad intressant, jag som trodde den arten var helröd normalt sett men efter ditt foto så har jag undersökt och de verkar ju förekomma i ett antal olika färgteckningar. Denna var mycket snygg. Jag kontrar med min just nu blommande Dendrobium cuthbertsonii x sulawesiense:

28/4 -16

Mycket snygg blomma!

28/4 -16

En liten sötis

29/4 -16

Jo, de finns i alla färger och färgkombinationer du kan tänka dig utom i blått om du fortfarande ska ha arten. Som hybrider finns de nog även i blått.
Din hybrid ger den alltid 1 blomma eller är den inspirerad av sulawesiense ochkan ge fler på bulben?

29/4 -16

Läcker!
Mvh
Mikael

29/4 -16

Tack alla.

30/4 -16

Mycket vacker. Intressant med ljuset. Tror du det gäller även närbesläktade agathodaemonis? Jag har ett par plantor i mitt skåp och just nu får de väldigt mycket ljus, så pass att bladen får en rödaktig nyans. Kanske borde jag flytta runt dem? Sen en reflektion - varför det finns sådan variation i blomfärg hos just cuthbertsonii?

30/4 -16

Den här arten är synnerligen intressant, varför finns den i så många färger? "Bästa" svaret är: Jag vet inte. Däremot kan man alltid spekulera lite. Vid ett av alla föredrag jag hört om denna art har det att göra med dess strävan att bli pollinerad. Om inte en färg duger för pollinatören så kanske lönar det sig med en annan? Det blir nästan magiskt. Om två veckor ska jag till Leiden och Hortus Botanicus och förhoppningsvis träffa någon som har tid att prata med mig. Om lyckan står mig bi så är Art van der Vogel där. Han har gjort många expeditioner till Papua Nya Guinea. Hans specialgebit är just denna art.
Vad gäller ljuset så börjar oftast dagen på PNG med att nattens moln/dimma ligger kvar och dämpar solljuset, denna blåser bort efter några timmar och fram på em kommer molnen in igen och skärmar av ljuset.
Det är tänkbart att denna ljusvariation har samma effekt som växlingen mellan natt- och dagtemperaturen, det är ju väl känt att vandrande skuggor uppskattas av många växter
Vad gäller agathadaemonis har jag visserligen några men inte ägnat dem så stort intresse men jag tror att den är som cuthbertsonii.

6/5 -16

bolebo, den ska kunna ge flera blommor per bulb tror jag, men ännu så länge har min bara en.

Prata om bilden


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.