Råd / Släkten, arter och hybrider / Dactylorhiza /

Nyckelord: Dactylorhiza fuchsii

Den gracila Skogsnyckeln blir upp till 50 cm i odling och bär ett antal vackra blad. Dessa är gråaktigt gröna och markerade med lila, runda, stora prickar. Det nedersta bladet är ofta trubbigt. Den är enkel att odla, och ger snällt vart år en löst sammansatt stängel med upp till 50 ljust...

Läs hela artikeln

Inlägg med Dactylorhiza fuchsii och synonymen Skogsnyckel som nyckelord.

Tillverkning av låda. Från Lärkan.

Har ikväll sått lite orkidéer för första gången! Jag sådde 3 burkar av vardera Anacamptis morio och Dactylorhiza fuchsii. Dessa såddes på Malmgrens Vaminolac medium med ananas juice. För att hålla det sterilt så byggde jag en glovebox, en plastlåda med gummihandskar fästa vid sig. Nu hoppas jag bara att allt gror och att inget är kontaminerat. Jag måste också tillägga att det var enklare än jag trodde det skulle vara.
/Erik

Nyckelord: Dactylorhiza fuchsii, Anacamptis morio, medium, Orchis morio, sådd, fröförökning, terresta orkidéer

4/9 -16

Härligt, lycka till Lärkan

Ge din åsikt

Sådde dessa 2011 och de två första blommar nu. Fröna kommer från en odlad vit variant som antingen är en vit Skogsnyckel D. fuchsii eller möjligen en fertil primärhybrid.
På bilden syns även två färgade Skogsnycklar, även dessa är sådda 2011, men från andra frön.
Mvh
Mikael

Nyckelord: vit Skogsnyckel, Dactylorhiza fuchsii

12/7 -15

Åh, vilken härlig syn, mycket vackra!
/Mvh, I

12/7 -15

Attans så avundsjuk jag blir som inte har de fröna. Har de ofläckade blad? Jag har normalfärgade skogsnycklar med ofläckade blad.
Men nog är det väl något i utseendet som tyder på att det kan vara en hybrid? Fast hybrider är ju förstås väldigt sällan fertila.

12/7 -15

Motvallsgubbe: De har nästan fläckade blad.
Mvh
Mikael

12/7 -15

Underbart vacker!

12/7 -15

Fantastisk !

12/7 -15

Jag ser nu, i största förstoring, att det röda mönstret i blomman faktiskt finns där om än mycket svagt.

12/7 -15

Motvallsgubbe: jag skulle ju skriva nästan fläckfria blad. Skall kolla blommorna med förstoringsglas, det kan finnas en lätt rosa antydan inne i blomman!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt

Denna sådde jag i september 2011, nu blommar den! Flera stänglar på gång.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Dactylorhiza fuschsii, Skogsnyckel, Fröförökad

18/6 -15

Härlig

18/6 -15

Urhäftigt!
Grattis och bra gjort!

19/6 -15

Vilken snygging grattis till bra odling!

19/6 -15

Tålamod, kul att det börjar blomma bland dina frösådder.

19/6 -15

Bravo, snygg!

20/6 -15

Tack!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt

14/6 -14

+ 15/6 -14

14/6: Expedition Guckosko

Guckosko har fått besök. Från anitta. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Idag har vi varit och kollat lite på orkidéer. Först körde man från E-4:an längs en grusväg ca en kilometer. Sedan ett par kilometrar på en väg lik berg- och dalbana men mycket långsammare. Bilen lämnade vi på en rastplats och sen var det bara några hundra meter till Guckoskorna. Och som vanligt, det var en invasion av mygg, mygg i näsan, öronen, munnen, överallt. Man fick klä sig som i en rånarfilm. Men härligt var det. Sen hittade vi en till orkidé, kan det vara Jungfru Maries nycklar?

Nyckelord: Cypripedium calceolus, Dactylorhiza fuchsii

14/6 -14

Sååå imponerad, tack snälla!! (Själv har jag fotvandrat från Bergshamra T-bana till Ulriksdals Wärdshus och tillbaka idag, men jag såg mest brännässlor... firade dock mammas 80-årsdag, hon har lååång orkiserfarenhet!).

stella fantastiska bilder på fina orkisar och på Ronja! Tufft med myggen och den skulle jag inte klara!
Ja, vi har alla olika vandringsleder och själv tog jag torgleden idag och inhandlade ytterligare några sommarblommor till balkongen!!

15/6 -14

Det är så kul att få se expeditions-bilder Fina guckuskor!

15/6 -14

Härliga bilder! Speciellt den med guckusko i motljus! Tufft med myggen!

15/6 -14

Håller helt med Annika och npeter! Underbart!

15/6 -14

Näpp, ingen jungfru (jag menar förstås den på översta bilden), däremot skogsnycklar, Dactylorhiza fuchsii. Det ser man på den stora mittfliken på läppen. I princip lika stor som sidoflikarna. Jungfru Marie har en liten mittflik.

15/6 -14

Tack allihopa och tack Motvalls Gubbe för identifiering

15/6 -14

Häftiga, och känner igen mig inmyggförklädnaden, de är inte nådiga de små jäklarna!

Ge din åsikt
Dactyloriza fuschii (foto: Chrizzles på Wikipedia). Från Björn. Fri bild.

 

Nyckelord: Dactylorhiza fuchsii

Prata om bilden
Dactyloriza fuschii (foto: Thomas Ennis). Från Björn. Fri bild.

 

Nyckelord: Dactylorhiza fuchsii

Prata om bilden

Har tillväxt på ett tiotal olika arter som jag frösått under den gångna sommaren och hösten.
Lägger in bilder på 3 olika:
Dactylorhiza fuchsii Skogsnyckel
Cypripedium calceolus Guckusko
Ophrys cretica (Ett slags flugblomster från Kreta).

Mvh
Mikael

Nyckelord: frösådd, Cypripedium calceolus, Dactylorhiza fuchsii, Orchis cretica

27/1 -12

Häftigt ,det tar sig bra.

27/1 -12

Snyggt, var fick du tag på C. calceolus frön ifrån?

27/1 -12

Det där ser ju riktigt lovande ut!

27/1 -12

Blir spännande att följa!

27/1 -12

Wow va spännande!!

27/1 -12

Spennende! Jeg fikk en frøkapsel av pleione og tenkte å prøve meg på også. Lurte bare hva bruker du som medie for frøene?

27/1 -12

Hej,
detta pyssel är jättekul!

Olga, jag använder det medie som Svante Malmgren använder, se http://www.lidaforsgarden.com/Orchids/sv...
Vad det gäller Pleione så har jag ingen egen egen erfarenhet, men fann denna hemsida http://www.koolplants.co.uk/

Magicboy, jag har Guckusko i kruka (På balkongen från vår till senhöst och på vinden under vintern). Jag skördar fröna halvmogna efter 8 veckor och sår fröna direkt från frökapseln. Dacylorhiza och ophrys (och flera andra Cypripedium sås med mogna frön.

Mvh
Mikael

27/1 -12

Använder du potatis och annanas även till ophrys?

27/1 -12

Motvalls Gubbe, jag använder kålrot till Ophrys och potatis+ananas till de andra.

Mvh
Mikael

27/1 -12

Aha, då mindes jag inte helt fel då. Att det ska vara kålrot till Opfrys, menar jag.
Själv har jag precis börjat experimentera med mikroförökning (kloning) och testar därför olika växthormoner för att kunna styra växtcellernas utveckling på ett mer kontrollerat sätt än vad jag kan nu. Bland annat tänker jag försöka utröna om adenin (en kvävebas som finns i fiskmjölke) kan omvandlas till cytokininer (hormoner som stimulerar tillväxt av de gröna delarna) i explanten. Och kanske kan hormoner från Salix vara användbara för rotutveckling. Tanken med det hela är att hitta en enkel metod för att föröka exemplar med avvikande färg och form som dyker upp emellanåt. Det är ju sällan sådana exemplar är "fröäkta" så att de går att mångfaldiga på vanligt sätt.
Visst får jag millimeterstora bitar av blad att växa på substrat som innehåller ex vis potatis eller ananas, men de gör det på ett synnerligen okontrollerat sätt och bildar ibland enbart gröna delar, eller bara rötter, men oftast bara oformliga klumpar av växtceller och endast undantagsvis både rötter och gröna delar.

27/1 -12

Såå läcket !

27/1 -12

Motvalls Gubbe, jätteintressant om man kan ta fram kloner av speciellt värdefulla exemplar med avvikande färg etc. Vad det gäller dina experiment så torde det likna meristemförökning? Vill minnas att man behöver rotera cellklumpen för att den skall dela sig i flera groddar. Använder man hormoner för att få fart på meristemtillväxten?
Mvh
Mikael

28/1 -12

Anledningen till att man roterar (eller skakar) cellklumpen är att cellerna inte skall veta vad som är upp eller ner, och detta för att de inte skall kunna bilda rötter och stjälk utan bara fortsätta att dela sig i icke specialiserade celler. När cellklumpen har växt sig tillräckligt stor kan den skäras sönder i många mindre bitar som får växa till sig varpå de nya klumparna också delas osv. tills man har fått det antal man vill ha. Då slutar man skaka om dem och tillför hormoner som får cellerna att specialisera sig till att bilda stjälk, rötter etc.
Man brukar först låta cellklumparna (kallus) växa på ett medium som får dem att utveckla gröna delar. När tillräckligt mycket grönt har utvecklats för att de ska likna små rotlösa sticklingar flyttar man dem till ett medium som innehåller ett hormon som främjar rottillväxt. När även rötter har utvecklats flyttar man dem till ett vanligt medium där de får växa sig stora. Exempelvis alla Phalaenopsishybrider är framställda på det sättet.
De olika hormonerna motverkar varandra, det är därför processen måste ske i flera steg, och det är också mycket viktigt att de ges i exakt rätt mängd. Det handlar om miljondels gram per liter odlingsmedium.
Eftersom en del av de här hormonerna är starkt cancerframkallande, eller används för att koka knark, är det en smula knepigt för en glad amatör att komma över dem. Det är därför jag letar efter dem i exempelvis abborrar.

28/1 -12

Glömde skriva att enligt mina experiment verkar celltillväxt kunna ske utan närvaro av hormoner. Det är enbart för att få cellerna att specialisera sig och bilda de olika delar en planta består av som hormonerna behövs.

28/1 -12

Då förstår jag Mikael! Jag har försökt att så C. calceolus från torra frön flera gånger på olika sätt men aldrig lyckats. Fick tips om att inte så torra frön eftersom det inte går enligt S. Malmgren men ville ändå prova.

28/1 -12

Motvalls Gubbe, jättespännande experiment du sysslar med! Det skulle ju vara fantastiskt om man med hemmalabbmöjligheter kunde föröka kloner i mängd. Exempelvis vita exemplar av Orchis arter som ju inte ger vit avkomma ens om de självpollineras.

Magicboy, jag tror jag har läst någonstans att det går att föröka C. calceolus med mogna frön, men det är väldigt smidigt med halvmogna frön.

I kväll har jag sått St Pers nycklar Orchis mascula.
Mvh
Mikael

Ge din åsikt

I dag åkte vi till Skogartorpskärret (nära Falköping) och såg härliga orkideer i tropisk hetta (28C). Vi såg Flugblomster, Skogsnyckel, Ängsnyckel, Vaxnyckel, Blodnyckel, Tvåblad, Nästrot och Guckusko i härlig blomning!
Mvh
Mikael

Nyckelord: Guckusko, Ängsnyckel, Blodnyckel, Skogartorpskärret, Skogsnyckel, Flugblomster, Vaxnyckel, Tvåblad, Nästrot

7/6 -11

Tack för en kanondag.

7/6 -11

Låter som en riktigt trevlig och innehållsfull dag med så många spännande arter att njuta av .

7/6 -11

Tack för en härlig dag med en fantastisk avslutning i form av de ljuvligt citronmuffinsdoftande guckuskorna!

7/6 -11

ÅÅÅÅ ! Jag är bara lite avundsjuk, bara lite. . Vilket trevligt utflyktsmål, roligt att det finns sådana platser.

7/6 -11

Vilken mysig utflykt

Ge din åsikt
Dactyloriza fuschii (foto: Chrizzles på Wikipedia). Från Björn. Fri bild.

Antal: Slutsåld. Pris: 195 kr per styck. Frakt: 89 kr per paket.

Den gracila Skogsnyckeln blir upp till 40 cm. i odling, och bär ett antal vackra blad. Dessa är gråaktigt gröna och markerade med lila, runda, stora prickar. Det nedersta bladet är ofta trubbigt.

Den är enkel att odla, och ger snällt vart år en löst sammansatt stängel med ljust rosalila blommor med djupt treflikig läpp. Blommorna är markerade i en mörkare nyans av samma färg. Blomningen inleds i mitten av juni.

Läs gärna artikeln om arten.

Plantorna är planterade i 11 cm kruka och har blommat eller kan blomma nästa säsong. De börjar levereras i september och är sedan tillgängliga så länge det är säkert att skicka dem. Plantorna packas av Peter Göttfert och fakturan ställs ut av Orchidéhuset.

Nyckelord: Dactylorhiza fuchsii

En person som inte är medlem längre köpte 1 styck.

12/3 -11

Karl-Otto köpte 2 styck.

31/3 -12

TomKar köpte 1 styck.

Köp, diskutera och läs villkor

12/3 -10

Bild

Från Mikael.

 

Nyckelord: Dactylorhiza fuchsii

12/3 -10

Vilken art är denna vackra planta?

12/3 -10

Det skall vara en vit variant av Dactylorhiza fuchsii.

Prata om bilden

17/6 -07

+ 18/11 -07

Skogsnyckel

Skogsnyckel. Från Blompappa.

Närbild

Nyckelord: Skogsnyckel

18/6 -07

Fint foto Anders! Var hittade du denna imponerande planta??

Prata om bilden
Från Atlas.

Sommarens foto skörd av vilda orkidéer, men vet du vilken art det är?

Nyckelord: Dactylorhiza fuchsii, Dactylorhiza

20/8 -06

Detta ser ut som en skogsnyckel, Dactylorhiza fuchsii. Skogsnyckeln är karakteristisk med sina smala blad och höga stänglar.

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.