Skriv början av artikeln om Dactylohriza incarnata

Nyckelord: Dactylohriza incarnata

Inlägg med Dactylohriza incarnata som nyckelord.

Från steffe.
Från steffe.

Har idag varit ute och trampat runt på en myr strax utanför Skellefteå och där hittat ett femtiotal av dessa. Någon som kan upplysa vilken art det är ?

Nyckelord: Dactylohriza incarnata

6/7 -15

Upprättstående, ofläckade blad = Ängsnyckel. Dactylorhiza incarnata.

6/7 -15

Tack Gubben ! Jag visste du skulle veta.
Då ska jag pricka av denna också..

6/7 -15

Om du har tillfälle att besöka Hornsmyran i närheten av Svanström kan du se ängsnycklar tillsammans med lappnycklar och få möjlighet att jämföra. Enklast är att ta sig in till myren österifrån. Då går det att köra bil ända fram till kraftledningen och parkera där. Följ sedan ledningen ner till myren, koordinater enligt Google earth; 64,52,48 N, 20,30,52 Ö.
Om du fortsätter efter vägen (gående) några hundra meter tills den svänger nästan 90 grader till höger på krönet av backen hamnar du i ett bestånd av brudsporrar, Gymnadenia conopsea. De växer mitt på, och på båda sidor av, vägen.
Går du in cirka tio meter till vänster ungefär där brudsporrarna finns hittar du guckuskor, Cypripedium calceolus. Dock troligen överblommade nu.
Du kan även hitta grönyxne, skogsnycklar, Jungfru Marie och tvåblad nära vägen.

7/7 -15

Härligsnygg

14/7 -15

Jag tackar så mycket för tipps och koordinater, Gubben ! Jag har några gånger iår - också så klart - besökt ett par lokaler i dessa trakter och hitta bla. Guckuskor, Grönkulla, Nattviol, Norna.. Men inte varit till denna / de platser du nämner. Dactyloriza lapponica - är ju höggradigt intressant - må jag säga. Trodde inte man kunde finna den så nära kusten. Helt klart finns därikring många intressanta växtlokaler och säkert en hel del kul kvar att upptäcka bara man tar sig lite tid att gå igenom det hela lite mer systematiskt. Kul kul ! Mvh / steffe

14/7 -15

Hej och visst oled är det en härlig syn. Har blivit så att jag numera lagt mer tid på våra inhämska orkidéer än de jag odlat ( och ännu odlar, men i lite mindre mängd än tidigare) i skåp od. Mvh / steffe

18/7 -15

Vill bara medela att jag idag varit och trampat Hornsmyran - du nämer Gubbe - och jisses vad orkidéer den myren besitter. Kommer bli en vana att åka dit framöver. Är ju dessutom bara 20 min bilväg från där jag bor. Tack Gubbe för tippset ! mvh / Stefan

18/7 -15

Jo, Hornsmyran är en trevlig plats. Stor är den också, och med tanke på omgivande skogsområden lär det ta några år att utforska allt.

21/7 -15

+ 24/7 -15

Från steffe.
Från steffe.

Funnet på Hornsmyran. Dactylohriza lapponica (D. Majalis ssp. lapponica)

21/7 -15

Härliga!
Mvh
Mikael

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.