Skriv början av artikeln om Cypern

Nyckelord: Cypern

Inlägg med Cypern som nyckelord.

Är det någon som vet något om att köpa orkidéer (ej snittblommor) på Cypern? Går det? Finns det risk att man köper fridlysta blommor? Hur får man hem dom på bästa sätt? O.s.v.....

Nyckelord: Cypern

17/5 -11

Cypern tillhör ju EU - så lagligt sett är det ok att föra orkidéer från landet och in i Sverige utan papper, dvs det behövs inga CITES intyg etc. Dock är det ju inte fel att själv kontrollera plantorna som du har tänkt köpa så att de inte ser misstänkt viltplockade ut, vilda epifyter har exempelvis mer "platta" rötter - något som krukodlade inte har generellt sett. Antar att du flyger och då är nog det bästa sättet att frakta dem som handbagage inne i det varma planet.

17/5 -11

Då var alltså min ungplanta av Phalaenopsis philipinensis vildplockad då ?, för plattare rötter har jag aldrig sett. Såg ut som knottriga plattmaskar

Det man brukar hitta i sydeuropa är oftast olika Cattleya och Cymbidium hybrider i blomsterhandeln. Ibland ser man också storblommiga paphar, men det är mest på vintern. Phalaenopsis hybrider är annars vanligast.

17/5 -11

Flora, jag kan inte svara på din fråga MEN min Ph philippinense har platta rötter, så det kan ju vara så att den har extra platta rötter, vilket vissa liknande Phal kan ha.

18/5 -11

Flora: Det behöver den inte vara. Om du har någon barkmonterad orkidé så titta på dess rötter - det är det utseendet på rötterna som jag syftar på Oftast har viltplockade EN platt rotyta och den andra är svagt rundad, just för att de likt barkmonterade plantor har suttit fast i underlaget.

18/5 -11

Det var egentligen ingen riktig fråga, mest lite på skoj. Hoppas ingen tar illa upp. Vad jag menade, är att det finns inget solklart sätt att skilja en vildplockad planta från en odlad. Man hittar knappast en vildplockad tropisk orkidé hos en lokal blomsteraffär eller torghandlare i sydeuropa. Möjligen får man se upp, om man finner någon som säljer plantor ur den europeiska floran. Det som vanligen säljs är samma typ av hybrider av Phalaenopsis, Cymbidium och Cattleya som du kan köpa här. Om man har turen att hitta en lokal orkidéfantast som säljer plantor. Så kan de mycket väl påminna om vilplockade plantor med alger, bladskador och platta rötter. Eftersom man kan odla sina orkidéer på ett mera naturligt sätt i varmare länder, ex. utomhus under skuggväv.

19/5 -11

Själv tycker jag inte att det skadar att vara observant vart man än befinner sig - för finns viljan för en odlare/blomsterhandel att smuggla, finns vägen...

19/5 -11

Tack för alla svar! Hoppas att jag hittar nånting lite annolunda iaf

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.