Skriv början av artikeln om Cygleone cristata

Nyckelord: Cygleone cristata

Inlägg med Cygleone cristata som nyckelord.

Precis köpt en stoooor Snödrottning och en mörkt lilablå Ascocenda ( Princess Mikasa?) på utställningen Blomsterlandet i Partille. Undrar nu hur jag ska - utan att behöva bygga "växthus", för resten av familjen kommer att ha synpunkter på något alltför långtgående - försöka sköta om de här raringarna?

Hängde dem i söderfönster - ej direkt sol, utanför är en altan med plasttak. På Blomsterlandet rekommenderade man att sätta Ascocendan med rötterna hängande ner i en stor glasvas, men jag tvekade. Nu hänger rötterna fritt, och jag duschar dem dagligen, eller fler gånger om dagen.

Vilken tilläggsbelysning/lysrör behöver plantorna? Effekt och sort? Finns något bra inköpsställe i Göteborgstrakten. Hur mycket "luft" mellan rör och plantor? osv osv

Nyckelord: Ascocenda, Cygleone cristata

9/3 -09

Odling av Vanda och dess släktingar (Inkl. Ascocenda) --> http://tommyljunggren.blogspot.com/2007/...

9/3 -09

Tack Merwic! Mycket fukt, gödning och ljus... Intressant det där med temperaturskillnaderna dag/natt för Vanda. Det blir att passa mycket noga då, om nattemperaturen inte får gå under 16 grader. Jag får kanske ta till vana att hänga ut henne på eftermiddagen under altantaket, och sedan plocka in henne igen när det är dags gå att lägga sig (= att temperaturen inte sjunkit för mycket.

Hur ska jag då skämma bort den vackra SNÖDROTTNINGEN på bästa sätt?

9/3 -09

Enligt Tommy så är ju Princess Mikasa en lättskött och blomvillig hybrid så du behöver kanske inte söka så jättestora temperaturskillnader mellan dag/natt för just den. Sen på sommaren så får man ju hyfsade temperaturskillnader på fönsterbänken inomhus. Vore ju synd om du köldskadade din nya planta.

9/3 -09

Coelogyne cristata skötsel hittar Du här

10/3 -09

Tack letherneck! Den där svalare vintervilan............... Funderar på är hurpass LÅNG den måste vara. Man kanske kan sätta Drottningen i matkällaren - som är någorlunda sval vintertid - och hänga upp den strax under lysrörsbelysningen? En månad eller två, kan det kanske räcka?

10/3 -09

Jag har pratat med Tommy om Princess Mikasa förut och ha sa att den inte skulle ta skada av ner till +10 nattetid, och att föräldrarna klarar mer än så (typ ner till 0) stundvis i naturen. Min trivs bra inne, +15 natt, 20-24 dag. Har precis blommat färdigt. Ljus.. jag har inte hittat något bra lokalt i GBG (men det finns säkert) men jag är super nöjd med denna, har 3 st... det är lågenergi rör och fördelen med dem är att de inte blir så varma så du kan ha plantor mycket nära. Min Princessa hänger ca 20cm från rören, närmare än så fick hon en liten solbränna. Stoppa definitvt inte rötterna i någon glas vas, låt dem hänga fritt, eller plantera luftigt i en korg, jag vet att Tommy föredrar korg med EpiWeb till sina.

10/3 -09

Dinkum, hur lång vilan ska vara är nog lite olika, men det finns lite riktlinjer
om Du tittar här

och http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

13/3 -09

valkyrie66 och letherneck: tack för tipsen!

Hm, får försöka översätta riktlinjerna till vad som går att ordna praktiskt här hemma;
Uteväxthus har jag inte (än), så de båda skönheterna får sommarnöje upphängda under plasttaket på vår altan. Drottningen får komma ut tidigare, och tas in senare, tror jag. Efter sommarnöjet blir det finrummet för Ascocendan och lysrör och skapligt torrt i den svala matkällaren för Drottningen, tills hon förhoppningsvis behagar visa några blommor. Och så en sådan där växtbelysning också

Sa till resten av familjen i morse att just att försöka läsa om orkidéerna, hur och var de växer känns som en spännande utmaning. Himla gott för en nybörjare att det finns ett sådant här bra forum, som hjälper också

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.