Skriv början av artikeln om Cool vivarium

Nyckelord: Cool vivarium

Inlägg med Cool vivarium som nyckelord.

Ok... detta blev ett mycket mer ambitiöst och involverat projekt än till och med jag kunde föreställa mig... och det säger en del. Men nu är det i alla fall klart!! Lite finjustering återstår, men i går fick alla mina tålmodiga Masdevallia och Pleurothallider i övrigt (bland annat) äntligen flytta in. Jag tror att de kommer att stortrivas, jag blev ruggigt nöjd med resultatet!

Skåpet är byggt med EpiWeb bakgrunder med tropisk mossa nyplanterat på - vänta bara tills det blir grönt och fint. Skåpet försörjs av en kalluftsintag från en ventil utifrån med hjälp av en badrumsfläkt på termostat (håller ca 20-22 grader dag och ca 10-12 natt), jag har sedan 4 st 80 mm datorfläktar för cirkulation. 4 st. Dulux 80W lampor står för belysningen (dessa lågenergirör når 150 cm djupt utan att förlora kraft, och ger inte ifrån så mycket värme). En ultrasonisk luftfuktare skickar in dimma bredvid kalluftsintaget, och ett Vivaria regnsystem sköter bevattningen med 8 dysor på timer. Tur att jag hittade skåpet billigt begagnat... he he... Ni som inte har hängt med från början - skåpet mäter 175 bredt x 160 cm högt x 65 djupt. Väääldigt stort alltså.

Jag har jobbat på detta ett tag nu (sedan i februari), så jag hade samlat på mig en hel del plantor innan, så nu ser det ju rätt trevligt ut redan som nyplanterat (även om det finns hur mycket plats som helst kvar). Jag fick in en rejäl laddning från Orchids & More i november, och nu senast 16 plantor från Peru Flora precis efter påsk. Plus lite byten med kompisar. Jag skall dessutom hämta upp ett gäng till från Ecuagenera på Sofiero i Maj - alla skall in i detta nya skåp så det kommer att bli riktigt lummigt snart. Kul! Ni som har följt med på bloggen... sista inlägget där med alla detaljer på den sista delen av bygget får vänta till i morgon... detta är en en "sneak peak" nu är det läggdax.

Nyckelord: Kallskåp, Cool vivarium

27/4 -10

Alldeles underbart! Fantastiskt storlek på skåpet att "leka med"
Dessutom är det de roligaste plantor som man kan odla i såna temp. som erbjuds nu.
Kan livet bli bättre?!

27/4 -10

Läckert Karma! Vilken potential! Jag funderar bara på hur det kommer att fungera med Epiwebben när du kör vattningen via dysorna och inte använder Dusks Epiweb IS-II system. Riskerar du inte att bara få fukt på ytan medan epiwebbens inre fortsätter att vara torr?

27/4 -10

Blir nog snyggt det där , men det kostar tid och pengar att ligga på topp
Kul att en tjej kan och vågar satsa..

27/4 -10

Va du har jobbat, men detta kommer att bli bra ! Bara en undran, om det är 30 grader ute på dagen hur blir det 20-22 grader i skåpet, och likadant på natten, om 16 grader hur blir det 10-12 grader på natten ? om det fungera som jag tror kommer då inte fläkten att gå hela tide ? om, då blir det väl problem med RH ?

27/4 -10

Fantastiskt imponerande och spännande projekt Karma!
Ska bli så roligt att följa utvecklingen

27/4 -10

Har följt bygget på din blogg, och jag måste säga: Wow, vilket jobb du gjort! otroligt läckert, och roligt med fiffiga lösningar som att dra in luft med badrumsfläkt mm. Ska bli riktigt kul att se utvecklingen på det här! Puh för att smeta på all mossmix

27/4 -10

WOW! Det där kallar jag skåp! Supersnyggt och väldigt imponerande, jag är inte avundsjuk... inte alls.

27/4 -10

Mycket tjusigt!!!

27/4 -10

Wow, helt underbart! Nu har du mycket att leka med!

27/4 -10

Som att titta in i en dröm Karma ... så mycket UTRYMME. Kommer bli kanonsnyggt det där. Och som jag alltid har sagt, hellre en kvinna med ett superskåp än en kvinnlig skåpsupare

27/4 -10

Snyggt, stiligt och helt enkelt WOW. Har tidigare inte haft en fundering kring ett orkidéskåp men nu när jag såg detta så kan man inte annat än att vilja ha ett sådant skåp som du nu har! Riktigt riktigt fint!

27/4 -10

Det blir kanonbra! Kanske får vi följa utvecklingen månad till månad!
mvh
Mikael

27/4 -10

Ser superfint ut! Dom små kommer trivas där inne! Tänk vad många mini arter du kan få plats med!
Telipogonerna har en perfekt plats!!
Blir det "tropiska nätter" eller ovanligt varmt på kvällar/dagar skall jag visa dig min enkla och mycket effektiva kylning!!

Skall bli superkul att följa tillväxten i vivariumet!

27/4 -10

Som ett dockskåp för vuxna! Helt fantastiskt fint. Vad duktig du är.

27/4 -10

Verkligen ett skåp värt namnet !

27/4 -10

Vad fint det ser ut Vad du är redig Fick du plats med skåpet i orkidérummet eller har du utökat till två rum?

27/4 -10

Super, Karma. Bra jobbat. Skall bli kul att följa skåpet under året o se hur det utvecklas.

27/4 -10

Stort grattis, jag förstår att det känns härligt!

27/4 -10

Kjempeflott og SÅ stort skap!

27/4 -10

Häftigt Karma - ska bli kul att följa

27/4 -10

Enkel och mycket effektiv kylning ?. Billig ? skall bli spännande att se

27/4 -10

Det ser jättefint ut, och man tackar för inspirationen! Nu får jag stryk av plånboken igen

27/4 -10

Det ser jättefint ut, och man tackar för inspirationen! Nu får jag stryk av plånboken igen

27/4 -10

TACK så mycket allihop ! ! Jag är allt lite stolt, och väldigt nöjd. När jag drömmer så drömmer jag stort! ...Lasse du är för härlig... Ja du Kamila... nu kan man äntligen shoppa loss på alla de där härliga Pleurothallider som har funnits med på önskelistan i så många år.
Mathias: jo EpiWebben blir bra genomblöt med dysorna också, men man får köra dem ganska mycket, lite för mycket tycker jag för att EpiWebben skall fyllas och bli våt hela vägen ner. Så jag har faktiskt redan beställt strilrör och en pump från Dusk och skall sätta in ett ILS system på väggarna så att jag kan sköta bevattningen av mossan separat fråpn orkidéerna så att jag har full kontroll och alla blir nöjda. Control freak, what can I say...
Oled: Jovisst kan det bli dagar då värmen kan bli ett litet problem, men ser man till statistiken lär det inte vara många. Plus det är ju nattsänkningen som är viktigast, och även varma sommardagar brukar ju nätterna bli svalare. Vår lägenhet har ett skuggigt läge och det är sällan varmt inne, även när det är varmt ute, det hjälper ju lite. Annars får man ta till lite "krismetoder" de dagar som det gäller - och Telepogon får vär övernatta i kylen ett par dag i värsta fall. Det ordnar sig. Pontus och jag har snackat om lite olika andra backup metoder... Som du säger blir det torrt av att köra fläkten mycket, men jag har den på en dimmer så jag kan ställa in hastigheten och luftfuktaren och regnsystemet kan ju justera upp RH rätt snabbt. När luftfuktaren kör blir det helt dimmigt inne i skåpet.
Solstråle Tack, kul att du följer bloggen. Sista inlägget på bygget kommer, jag lovar... denna veckan är ju bara hur körd som helst... har precis kommit hem från jobbet (23:03).
Pontus: Härligt att höra att Telipogonen har fått en bra plats!! Han fick sällskap av en liten Lepanthes.
sommarbo: Samma rum, det var bäddsoffan som skickades ut på Blocket... prioriteringar vettu...he he.
Mikael: Visst går det bra att följa utvecklingen. Jag uppdaterar.

27/4 -10

PS! Häftig film med dimman... här har jag precis satt på den. Skåpet fylls efter ett tag.

28/4 -10

Snyggt ! Skåp i da shit...

28/4 -10

Valkyria: Belysningsstyrka är beroende på avståndet: här följer lite exempel: Hur belysningsstyrkan avtar är i pricip bara beroende på avståndet i kvadrat: Med nedan enkla matematik kan man räkna ut var man skall placera sina orkidé beroende på ljusbehov

Belysningsstyrkan är beroende av avståndet

till ljuskällan och avtar med ökande

avstånd efter en bestämd lag. Om vi

vill beräkna den belysningsstyrka - E -

som kan uppnås i en bestämd punkt, kan

man göra detta genom att ta reda på vilken

ljusstyrka - I - ljuskällan sänder ut i

riktning mot punkten. Sedan divideras

ljusstyrkan med avståndet - r - i kvadrat.

D v s :

E = I / r 2

Exempel: Belysningsstyrkan blir för ljusstyrkan 1000 candela

på 1 m avstånd: E = I / r 2 = 1000/1 2 lm/m 2 = 1000 lux

på 2 m avstånd: E = I / r 2 = 1000/2 2 lm/m 2 = 250 lux

på 3 m avstånd: E = I / r 2 = 1000/3 2 lm/m 2 = 111 lux

28/4 -10

Skulle tro att du är all ledig tid i ditt blomrum , det skulle jag vara iaf känner jag.....Härlig luft också där .

28/4 -10

Tyvärr har jag lite för mycket tid just nu, arbetslös, bra att man mellan jobbsökandet har lite att sysla med

28/4 -10

Tack! Jo, jag spenderar mycket tid där inne. Kommer bli ännu mysigare när mossan kommer igång.

Oled: Ja jag vet hur det funkar med ljus och avstånd (som en snabb generalisering som inte kräver någon matte kan man tänka på att om man halvera avståndet fyrdubblas ljusstyrkan på ett ungefär). Men tack för utläggningen. När jag skrev "150 cm djupt utan att förlora kraft" menade jag egentligen att, enligt Osram, de skall ge så mycket ljus som specificerat av tillverkaren upp till 150 cm avstånd (vanligen räknar man ju på 100 cm när man mäter lux). Dessa rören är mycket mer effektiva än vanliga T5 rör när det gäller penetration (djupet, eller hur långt ljuset når). De har dessutom rätt bra med kräm... 80W ger 6000 lumen, alltså 1450 mer än 55W ger, inte illa för endast en extra 4 cm i längd. Därför rekommenderas Dulux 80W till höga skåp, upp till 180 cm höga, men självklart är det starkare ljusstyrka närmare rören och det tar jag hänsyn till när jag placerar ut mina orkidéer. Hoppas det förtydligar lite.

28/4 -10

Valkyria: det som fick mig att skriva lite om ljus och avstånd var det du skrev enligt nedan:

4 st. Dulux 80W lampor står för belysningen (dessa lågenergirör når 150 cm djupt utan att förlora kraft

Men ligger nog något bakom det du skriver som jag inte har fångat. Kraft i ljussammanhang är W. W per kvadratmeter ändra sig med avståndet så jag fattar inte riktigt

28/4 -10

Klumpigt uttryckt av mig bara, förlåt om det blev oklart, som jag sa kl 10:19, "självklart är det starkare ljusstyrka närmare rören" ...men lamporna ger utlovad ljusstyrka tom 150 cm avstånd från rören, lltså 6000 lumen (lumen = ljusstyrkan som uppfattas av det mänskliga ögat).

28/4 -10

Helt sanslöst 6000 på 1,5 m. Får man fråga var du har köpt dom, lite nyfiken på priset också. Finns det en hemsida man kan gå in på ?

28/4 -10

Nja, vet inte om jag tycker att det är sanslöst... men bra är det i alla fall. Dessa CFL kan äntligen jämföras mot den traditionell växthusbelysningen (t.ex. HID). När man pratar om ljusstyrka pratar man antingen lumen eller lux (eller foot candle). Lumen = ljusstyrkan som uppfattas av det mänskliga ögat, lux = mängden eller intensiteten av ljuset som träffar ytan nedanför ljuset (1 lumen på 1 m2 = 1 lux). Står det att lampan är 6000 lux betyder det att den är så stark på en meters avstånd från lampan. Dessa Dulux 80W är högeffektiva rör som skall ge utlovad ljusstyrka på 1,5 meters avstånd (alltså en halvmeter längre avstånd än andra rör) vilket i dettta fallet är 6000 lumen = 6000 lux = 557 foot candle. Nu vet jag inte om jag har uppfattat detta korrekt, men så här har jag förstått det i alla fall... Nu har jag ju 4 st rör monterade med 35 cm mellanrum så jag har ingen aning om vad det blir sammanlagt, plus att jag har reflektorer... men jag odlar lite på känn istället för matematik, vill de ha mer ljus hänger jag dem högre, mindre flyttas de ner. Dusk säljer Dulux 80W, men jag köpte mina från Dartfrog.

28/4 -10

Ojojoj, vad det där ser kul ut! Måste vara skönt att flytta in ett gäng som väntat ett tag på rätt klimat!

28/4 -10

Helt fantastiskt bra jobbat ! Och gör snyggt !

28/4 -10

Oj, så avundsjuk jag är...........:)

Kjempefint skap Karma, godt jobbet.

28/4 -10

Tackar tackar!! Ja Margaux det känns verkligen jätteskönt att ha fått flyttat in alla mina Masdevallia i molnskogen, även om de flesta faktiskt har blommat snällt (men sparsamt) på fönsterkant också.

28/4 -10

Fantastiskt projekt, fantastiskt resultat. Hatten av för dig Karma, väldigt inspirerande...

29/4 -10

Citat "Svalskåp - äntligen är det klart" säg inte så, har fått lida mycket för att säga "nu är skåpet klart, nu skall jag inte göra mer. Min fru hugger som en Cobra när jag kastar mig in i skåpet och vispar runt.

30/4 -10

Tack FK!
Oled, jo jag förstår... men på ett bygge så här stort måste man sätta milstolpar - och nu är bygget faktiskt klart. Citat: "Lite finjustering återstår..." och finjusteringen lär ju aldrig bli klar. Så jag har garderat mig.

30/4 -10

Valkyria: jovist och lite skillnad är det. Mitt skåp är så litet att när jag ibland får en svårplacerad orkidé så måste jag möblera om hela skåpet. I ditt fall så dröjer det nog innan du hat fylld det och så länge kan det kallas finjusteringar.

Ge din åsikt


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.