Råd / Släkten, arter och hybrider / Chiloschista /

Skriv början av artikeln om Chiloschista trudelii

Nyckelord: Chiloschista trudelii

Inlägg med Chiloschista trudelii som nyckelord.

25/8 -07

Lillen

Lillen. Från Gunnsan.

Min i särklass minsta orkidé är denna lilla Chiloschista trudelii (snabbt omdöpt till kul-i-kistan av en kollega!). Faktum är att den är så liten att jag först inte hittade den ... Den kom snyggt och prydligt inlindad i skyddande vitmossa, och när jag började veckla upp mossan hittade jag först bara rötter - massor av friska fina rötter - men ingenting annat. Till slut, efter mycket letande, upptäckte jag något litet och ljusgrönt högst upp i rotsystemet: ett litet, litet bladpar, stort som ett knappnålshuvud. Tydligen kan den även blomma alldeles bladlös, på bara rötterna.
Naturligtvis har den lilla rackar'n charmat mig fullständigt, trots att jag högtidligen svurit på (blev jag nyligen påmind om av minnesgoda vänner ...) att aldrig skaffa mig några orkidéer som kräver daglig omvårdnad ... I bland är ett dåligt minne en välsignelse!

Nyckelord: Chiloschista trudelii

25/8 -07

En sån liten söting.
Lycka till.

25/8 -07

Tage Danielsson, en av mina "husgudar", lär ha sagt ungefär så här: Förmågan att idag tänka annorlunda mot igår skiljer den vise från den envise. Trösterikt även om orsaken är sviktande minne, tycker jag Hoppas du får det trevligt med lilla charmtrollet, tänk, nu får du varje dag en anledning att småle när du vattnar den och tänker på hur kul det är att emellanåt frångå sina principer

25/8 -07

Så klokt sagt, Säluttern! Det skall jag lägga på minnet. Vem vet, en vacker dag kanske jag sitter här och njuter av den Vanda jag lovat mig själv att aldrig skaffa, eftersom jag garanterat kommer att glömma vattna den. Ser redan fram emot den dagen!
Det bästa med den här lilla chilo...&c är att den ingick i en "trepack", köpt av Lassse här på OP, där jag egentligen var mest intresserad av en läcker Stanhopea. Jag skulle aldrig aktivt ha kommit mig för att köpa den, vilket ju är väldigt dumt. Hädanefter skall jag alltid köpa orkidéer enligt principen "Gott & blandat".

Visst är det roligt med miniatyrerna ?Grattis
Monika

25/8 -07

Ja, det har verkligen givit mersmak. Och som bonus får man plats med så många fler på samma utrymme.

26/8 -07

Jag har också skaffat plantor som måste vattnas varje dag, jag har inte kunnat motstå frestelsen att köpa både små och stora. Det har blivit mycket opraktiskt. Kan inte åka bort någon längre tid, så jag funderar på att ha någon slags strategi då jag köper orkideér, bara köpa de som kan klara sig i två veckor utan vatten en gång per år. Då behöver jag inte nöta ut vänskapen med mina grannar heller.

26/8 -07

Men det går ju att ha plantorna i kruka också, men något fukthållande substrat. Då behöver man inte vattna så ofta. Det är ytterst få orkidéer som MÅSTE odlas monterade.

26/8 -07

Man kan även sätta den monterade orkisen (på kork eller något annat) i en stor lerkruka (man liksom lutar korken mot ena kanten av krukan och mot botten)som står på ett fat med vatten. Då får man mycket högre luftfuktighet runt plantan eftersom krukan hela tiden avdunstar vatten. Det blir även svalare runt plantan. Ett tips jag fick av Tom Nasser på Carolina Orchids.

Eller hänga den på insidan av en hög glasvas som man lagt lite glaspärlor i tex-fungerar bra oxå !
Monika

26/8 -07

en liten vätskebehållare på baksidan brukar jag använda för att ge plantan lite mer tid att dricka. i mitt tycke så vore det ju synd att inte få njuta av att se en Chiloschista monterad. planterna är ju så otroligt vackera och charmanat i sin enkelhet. och blommorna trollbindande

26/8 -07

Ja Chiloschista hör ju till dom orkisar som i princip MÅSTE monteras eftersom rötterna behöver växa ytligt och ha tillgång till ljus.

Prata om bilden


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.