Råd / Släkten, arter och hybrider / Catasetum /

Skriv början av artikeln om Catasetum napoense

Nyckelord: Catasetum napoense

Inlägg med Catasetum napoense som nyckelord.

Hej! Jag undrar bara om det är någon som har lite tips om denna art?
Jag ska få hem en stor planta av den någon gång under de närmaste dagarna.

Tack på förhand.

Nyckelord: Catasetum napoense

25/5 -11

Her er en link til en tråd hvor innlegg nr. 10 er veldig bra http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

25/5 -11

Den krever mye vann, næring og lys når den er i vekstfasen og har kommet med en ny bulb.
Bladene blir lett angrepet av midd, så det er viktig med god luftsirkulasjon også.
Den skal ha mindre vann/næring når bladene begynner å falle av om en stund og ikke noe vann når alle bladene er falt av.
Det vanskeligste med disse er å ikke vanne når den ikke har noen bulber som er i aktiv vekst.
Har ca. 40 ulike Catasetinaer nå og de aller fleste er i full gang, så jeg håper på flotte blomster også om noen måneder.
Dette er en utrolig fasinerende familie og en av mine favoritter.

26/5 -11

Tack Heidi och ingse!
jag uppskattar era tips mycket, och ingse om du har några andra varianter som du kan tänka dig att skiljas ifrån får du gärna säga till. Jag är mkt intresserad. ...föresten vet du om Napoensen är en av de vanligare eller om den är relativt ovanlig? Han som jag köpt den av menar att den skulle vara mkt ovanlig.

26/5 -11

Er veldig ny på Catasetinaer, så det er nok noen år før jeg har noen til overs, skal tenke på deg når det er aktuelt
C. napoense er ikke så vanlig i handelen, men Ecuagenera har hatt den til salgs for 40 USD.
Blomstene på Catasetum napoense ser slik ut http://www.flickr.com/photos/28895012@N0...
Vil du se flere magiske bilder er det veldig mange her http://www.flickr.com/groups/catasetinae/pool/with/5434662792/

26/5 -11

Jag förstår helt och fullt, men jag tackar för omtanken! Ecuagenera ligger väl i Sydamerika? Får man importera från dem utan en massa "krångel"? Jag håller helt med dig om att det fanns MÅNGA magiska bilder på den sidan.

26/5 -11

Ingse, jag har blivit erbjuden en Catasetum Fdk. After Dark. Den är riktigt dyr, ca 1000kr med frakt. Vad tror du, är det värt det? Den är förmodligen helt svart!! Eller är det någon annan som har en tanke om detta?

26/5 -11

Ingse, jag har blivit erbjuden en Catasetum Fdk. After Dark. Den är riktigt dyr, ca 1000kr med frakt. Vad tror du, är det värt det? Den är förmodligen helt svart!! Eller är det någon annan som har en tanke om detta?

26/5 -11

Markus, tusen spänn är mycket pengar för en planta. Jag har fått uppfattningen att du nyss upptäckt Catasetum? Kanske borde du pröva att odla släktet ett tag först? Om det är en garanterat svart klon så låter priset ganska normalt. Om du vill ha "the best of the best" så kan du köpa kloner av Sunset Valley Orchids "Fdk. After Dark ‘SVO Black Pearl’ FCC/AOS" för via Orchid Inn i USA som gästar Europa 1-2 ggr per år.

26/5 -11

Mervic er en vis mann og jeg er enig med ham
Hvis det er helt sikkert at det er en kloning av After Dark så kan selgeren sikkert garantere at den blir "svart" ( De er egentlig dyp burgunderrøde i fargen, men ved "riktig" lys ser de helt svarte ut ) I følge Orchid Limited er det bare rundt 40% av deres korsninger som blir helt mørk i fargen http://www.orchidweb.com/detail.aspx?ID=... de andre korsningene syner jeg ikke er like spennende. 1000.- ville jeg ikke betalt ihvertfall.
Elsner har den til 76 Euro, ber du om deres Exelliste for privatkunder, kan det hende de har yngre planter som er rimeligere, men jeg vet ikke om de selger kloninger. De har også flere Catasetinaer å velge mellom på nettshoppen. http://www.elsner-orchideen.de/englisch/start.htm
Schwerter har flere ulike på sin Exelliste for privatkunder. Prisene varierer mellom 8 og 25 euro, på en liste jeg fikk i april. [mailto:info@schwerter-orchideenzucht.de]
Skal du bestille fra Ecuagenera, er det nok best å få plantene sendt fra en eller annen utstilling i Europa. Da slipper du å forholde deg til CITES, importtilatelser, toll og frakt, som kan bli veldig dyrt hvis du ikke bestiller sammen med noen andre.
Peruflora har også veldig flotte og store Catasetum til salgs. Det går jo an å kontakte dem og høre om de skal til Europa i sommer. [mailto:contact@peruflora.net]

27/5 -11

Aah, ni är ju helt underbara! Tack för omtanken och tips. Nu när jag räknat om valutan så hamnar jag nog på ca 800kr med frakt för en planta med 2 bulber och en tredje på tillväxt! Något måste man ju unna sig. Jag fyller ju 40år idag (27/5)! ... Men innan jag gör något ska jag kolla dina tips ingse och Merwic hur går det till när man köper från de stora utställningarna du talar om i Europa. Kan man handla där även om man inte kan ta sig dit? Och var brukar de hållas?

27/5 -11

Gratulerer med dagen
En After Dark er en perfekt gave til en 40 årsdag.......
Sjekker du ut nettsidene til f.eks. Ecuagenera står det hvilke show de skal delta på og det er instrukser om hvordan man bestiller for å få sendt plantene hjem til deg.

27/5 -11

Tack Ingse Jag funderar ändå lite på att göra som Merwic säger och kolla om man kan köpa en Black Pearl från Sunset Valley Orchids när de kommer till Europa och köpa mig något annat från Schwerter eller från Elsner så länge. Ja man blir ju lätt så entusiastisk och vill ha allt på en gång. Tur att jag gick med här och får lite goda råd så att jag kommer ner lite på jorden igen!
Dagen har i varje fall börjat mycket bra med en massa uppvaktningar men med en tråkig men tyvärr väntad händelse. Min Blc"Green Devil" hade knopp men den har nu blivit svart! Såå nu är det bara att vänta till nästa skott dyker upp och börja hoppas igen.

27/5 -11

Markus, innan du bestämmer dig för Sunset Valley Orchids (SVO) så kolla att Orchid Inn verkligen kommer till Europa i höst. Maila till samtsui@orchidinnusa.com och säg att du är intresserad av plantor från SVO och fråga om han även kommer att förmedla dessa i höst. Just nu är de i Tyskland (jag vet för jag väntar på en order från Orchid Inn) så han kanske inte svarar direkt. Om du vill ha vårens SVO-lista så kan du PM:a mig din e-post adress så kan jag skicka den.

30/5 -11

Ett tips är att inta ta hem den, du fastnar bara i Catasetumträsket och kan inte sluta handla detta underbara släkte

Det må du ikke gå glipp av.

30/5 -11

Catasetumträsket skal man bare stupe ut i.
Det er fylt med overraskelser , spennende blomster og ikke minst dufter av en annen verden...........

31/5 -11

Sorry oled, det är redan försent... 4-5st är redan på väg och så har jag beställt en Black Pearl att levereras i september! Min Napoense verkar inte ha gillat transporten för bladen har redan börjat gulna. Några tips...?

1/6 -11

Det er ikke så mye å gjøre ,hvis den nye bulben allerede har begynt å kaste bladene, det kan jo hende at den ikke har fått nok vann og næring.
Har noen hvor noen bulber bare er en tredjedel i størrelsen av de eldste. De som vokser nå ser ut til å få "riktig" størrelse, så stress og feil stell har mye å si for veksten.

1/6 -11

Ok tack. Ja den låg nog i transportlådan i en vecka så jag förstår om den blev missnöjd.
Ska jag sluta vattna den nu då och vänta tills det kommer en ny?

1/6 -11

Du må se det ann litt. kan hende bulben fortsetter å vokse selv om noen av bladene er blitt gule.
Det er ingen absolutte regler som gjelder med Catasetum

Hvis jeg får gule/dårlige blader på skudd i vekst eller nyinnkj. planter bruker jeg klippe de av. Vil ikke at bulben skal jobbe med disse og min erfaring da er at enten slår den ganske fort ut stengel (om bulben er stor) eller det kommer nyskudd.
Har gjort dette senest for en mnd tid siden og begge kommer med nyskudd.
Da holder jeg litt igjen på vanningen til nysk. har fått ca 3 - 4 cm nye røtter.
Lykke til.

3/6 -11

Tack för tipsen ingse och Anita! Jag ska klippa av de gula bladen omedelbart!
Jag är såååå glad att jag gick med i detta forum.

Ni är som jag sagt innan helt underbara!

Härligt med detta nordiska samarbete!

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.