Skriv början av artikeln om Brunt blad

Nyckelord: Brunt blad

Inlägg med Brunt blad som nyckelord.

När det regnat så mycket ställde jag projektplantorna (Paphiorangis) i ett ljust sydvästfönster, och kom inte ihåg det igår när solen kom tillbaka och jag var borta större delen av dagen. Nu har det mittersta nya lilla bladet på Aerangis blivit brunt precis på nedre halvan av bladet, det ser mer ut som något slags brunröta, om det nu finns, som kommer nerifrån, än en solskada. Jag vattnade plantorna för några dagar sen. Det är väl bara att ta bort bladet antar jag. Vad händer med tillväxten då?

Nyckelord: Aerangis, solskada, Brunt blad

17/6 -09

puff

17/6 -09

iwahl, samma har hänt mig. Bladen eller delar av bladen på två Phalaenopsisar i sydväst-fönster blev solbrända och gråvita. Jag klippte bara bort den skadade delen av bladet. För övrigt ser dom OK ut. Den ena har blomstängel på gång och den andra får en keiki. Men dom som var på kollo i plommonträdet, var värre därann. Två Phapar med bruna blad och delar av blad, Jag väntar och ser vad som händer med dom. Det blir inte mycket kvar om jag klipper bort det som är skadat. En Cattleya har bara ett blad kvar. Även en stor Bladkaktus och en Trädaloe har blivit rejält brända, och det har aldrig hänt förut. Det är ju riktiga soldyrkare.

17/6 -09

Paphiopedilum trivs bäst inne och inte i stark sol.

17/6 -09

Tack för svaret! Det jag mest undrar över är vad som händer med den lilla Aerangisplantan om jag tar bort detta blad som är det som nyligen växte fram. Det betyder ju att jag "toppar" plantan. Vad händer då?
Jag är ju tveksam iofs till att det här är en solskada eftersom det är klart brunt på nedre halvan av bladet, inget vitt, och övre begränsningen av missfärgningen är rak och rent horisontal.

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.