Skriv början av artikeln om Black Pearl

Nyckelord: Black Pearl

Inlägg med Black Pearl som nyckelord.

16/11 -13

Min black pearl

Black Pearl. Från Hatten. Fri bild.

Fick vår black pearl för 1½ månad sen och den har stått i fönstret sedan dess. Tydligen verkar den trivas, då ett skott börja komma redan

Nyckelord: Black Pearl

16/11 -13

Wow, lycka till. På min 'Svarta Pärla' har det inte kommit något nytt skott, men den lever i alla fall. Några blad strök med efter den långa resan men ett par finns kvar.

16/11 -13

Är det där ett skott eller blomstängel? Tycker den ser ut som en stängel.

16/11 -13

Ja ett par blad dog bort från vår också redan efter någon vecka.

Kanske dags o skaffa en blomsterordbok, jag vet knappt skillnad mellan stängel och skott. Men visst ser det ut som en sån som det kommer blommor på så småningom

16/11 -13

Visst blommor på stängeln och stänglar på skott Har du tilläggsljus åt plantan och hur ofta vattnat du?

16/11 -13

Grattis!! Min växer 'bara' med en massa blad än så länge.

16/11 -13

Den står bara i österläge fönster, inget annat ljus än från solen.
Har planterat den i en plastkruka med hål i botten, den plastkrukan står i ca 2cm med vatten i ytterligare en vanlig kruka.

Kan inget om denna art, men jag trodde det var bara Phragmipedium som vill ha vatten i ytterkrukan! Är som vanligt nyfiken och vetgirig!

16/11 -13

Min står också i en plastkruka och plastkrukan i en ytterkruka, men jag har inget vatten ytterkrukan, är så rädd att bulberna ruttnar.

16/11 -13

Gratulerar

14/12 -13

Hur går det med stängeln?

15/12 -13

Black pearl. Från Hatten.

Det går bra, den har vuxit och fått några knoppar. Den dricker väldigt mycket vatten senaste tiden.

15/12 -13

Oj, har hänt mycket på en månad! Mintar mer tid på sig...

15/12 -13

Wow! Ska den inte egentligen blomma tidigare? När man läser odlingsråd ska den har tappat bladen vid den här tiden och från och med januari ska man inte alls vattna plantan.

15/12 -13

Väldigt spännande!

28/12 -13

Blommande black pearl. Från Hatten.

Nu har den blommat ut!

28/12 -13

Grattis grattis grattis, underbar!!!

28/12 -13

Riktig snygg, grattis

28/12 -13

Stooort grattis! Vilken lycka Hoppas jag får min i blom, men i så fall bli det väl om ett år eller så...

28/12 -13

Grattis, läcker!

28/12 -13

Oj oj verkligen mörk!
Mvh
Mikael

29/12 -13

Grattis! Den är precis så mörk som man hoppats

29/12 -13

Wow, fina blommor. Var detta en meristemförökad planta eller köpte du en fröförökad planta och hade tur som fick en så pass svart?

29/12 -13

Den är enormt vacker.

29/12 -13

Fin form og farge Merwic: jeg vil si at mest sannsynlig er denne hybriden vevsformert (ikke fra frø) for å bevare denne fargen. Den vannlige Fdk. After dark kan være også frøformert for den er ikke helt svart og lysere flekker er akseptabelt og kjennetegner hybriden. Men Black pearl skal være helt svart og dette er nesten umulig å opnå med frøformerte planter.

29/12 -13

Underbar blomma. Grattis!!!

3/6 -14

Från Hatten.

Verkar som det kommer nya blad nerifrån plantan nu, kallas det ett "skott" och kan jag på något sätt dela den och sätta den i ny kruka?

Någon som vet?

3/6 -14

Den är för liten för att delas på. Låt den bli större först.

3/6 -14

Om du tänkte dela på plantan ska det finnas minst tre helst fyra bulber i varje delning. Den lilla klarar sig inte ensam. Man kan plantera också en bakbulb för sig.

3/6 -14

Ok, tack för infon.
Vad är en bulb?

3/6 -14

Uppsvälld del av stammen. De är dom 'knölarna' på din svarta pärla. Bulben lagrar vatten och näring.

Här kommer länk till en "Ordbok", som finns här på OP!
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

3/6 -14

Aha, tack för infon och för tålamodet

Man får inget veta om man inte frågar! Lycka till med din Pärla!

16/10 -14

Från Hatten.

Hej igen,

Jag blir inte riktigt klok på hur denna orkide fungerar. Den har precis tappat sina blad, den ena lilla bulben är helt mjuk o känns rutten så jag har varit rädd att allt skulle dö. Sen idag verkar den fått en stängel, blommar den verkligen inte mer än en gång om året och varför isåfall när det ser ut som den ska dö?

16/10 -14

Den blommar normalt när tillväxten är klar och den ibland t.o.m. har tappat alla blad. Vattna aldrig en Catasetum och dess släktingar när den är i vila. Vänta tills den kommer med ny tillväxt och håll igen på vattningen tills de nya rötterna är ett par cm långa.

17/10 -14

Håller helt med Merwic. Sök på den i arkivet här så får du en massa råd och tips om skötsel.

17/10 -14

Hatten, min pärla beter sig inte alls enligt boken så jag blir inte klok på min heller. Hoppas det går bra för din!

17/10 -14

Hatten, min pärla beter sig inte alls enligt boken så jag blir inte klok på min heller. Hoppas det går bra för din!

17/10 -14

Vart får man tag på en sådan ? Drömde om den inatt efter att ha läst tråden! Haha

17/10 -14

black pearl stor på min önskelista

17/10 -14

Vi har köpt från Orchid Inn/Sunset Valley Orchids i en sambeställning. MÅ har små plantor av Black Pearl dock jag minns inte riktigt om det var denna Fredclarkeara After Dark 'SVO Black Pearl' FFC/AOS

17/10 -14

Det finns skötselråd för Catasetinae här

17/10 -14

Kanon, tack stella.
Här är mitt proble som har dödat ett par sådana "
? As the new growth develops wait to irrigate until the new roots are well developed and are 3 to 5? long. (don't be in a hurry to water, it is better to wait)SVÅRT att vänta strider mot min natur men tror jag har lärd mig nu.

17/10 -14

Ja, det är svårt att låta bli och vattna Min Svarta pärla fick inte en droppe vatten på fyra månader i vintras. Nu är den en jätte och alla blad gröna och fina men inte en tillstymmelse till stängel. Vi får se om den behagar att blomma.

17/10 -14

Första steget är att få den att överleva och växa sedan ger sig säkert blomningen. Dock har jag funderat på att öka belysningen

17/10 -14

VAA?? oled och Stella: min pärla tokväxer ju hela tiden helt oavsett alla goda råd, senaste uppmaningen var att 'tvångsvila' kraken nu i november om den inte begrep bättre själv. Men jag KAN inte göra så, den är ju SÅ grön och fin och har INTE följt tidigare säsongsråd (trots att jag läst upp dem för den, flera gånger). oled, jag är inne på att det är din natur som gäller snarare än de goda råden .

Jag har ingen pärla, men en Cycnoches/Catasetum 'Wine Delight' - vet snart inte vad jag har i den här "familjen" med så olika namn - men jag funderar starkt på att ställa ner den i den svala pelargonkällaren med superljuset, sluta vattna och se vad som händer. Min är också grön och fin, men det händer ingenting och nu ska den väl vila.

17/10 -14

Xara, min pärla är ca 60 cm hög och alla blad gröna och fina och än så länge har den fått vatten.

19/10 -14

Nenne. Jag skulle inte råda att ställa den kallt. Helst inte under 15 grader. Jag har ett 40 tal Catasetinae och ett flertal har redan gått i vila medan andra är på god väg men ca 70% är fortfarande i tillväxt inkl. Black Pearl. Vänta ut dem och minska vattningen senast om en månad och sluta med gödning då också. Från mitten på december kan man sluta vattna helt... och ja jag vet att det går emot alla våra instinkter men så har de det i naturen. Klippa av bladen gör man för att spara bulbernas energi ung som man gör med sticklingar(även om man där sparar topp bladen). Många från detta släkte blommar först när de fått komma i vila. Kan vara värt att tänka på.

19/10 -14

Min har stått med en cm vatten i botten på krukan sen jag fick den... När vet jag när den vill gå i vila?
Och ska jag sluta vattna o ta bort vattnet ur krukan nu när den den fått en stängel?

Markus, tack för goda råd, för det behöver jag betr Wine Delight! Ska jag klippa bort bladen? Inga blad och inget vatten och då ska den blomma! Känns som att mörda den.

19/10 -14

tom de som påstår man skall klippa bort alla rötter, bort med blad och rötter...nu talar vi stympning
http://orchidgdn.blogspot.se/2006/04/cyc...

oled, jag har läst din biogade länk och jag kommer inte att klippa bort varken blad eller rötter. Då får den vara en grön växt!! Jag tycker din C Wine Delight i blom ser ut att ha blad på din bild, eller är det blad från plantor i närheten?

19/10 -14

Jag kommer inte klippa vara sig blad eller rötter och tänker ...0 vatten då visnar nog kalofsen. Jo det är bladen du ser

Jag gör likadant, så får vi se hur det går.

19/10 -14

svimfärdig Sluta vattna och klippa blad och rötter... Mina nerver klarar INTE denna sorts orkisar i långa längden, det står klart. Typiskt att de blommar så helt fantastiskt när de nu gör det. Typiskt orkisar. Nej, det får väl bli frimärken framöver helt enkelt.

Xara, jag känner precis likadant och det räcker med att gruva sig för att klippa klor på undulaterna och där är jag just nu, för de måste klippas. Sen ska man stympa orkisar också, men så blir det inte här hemma.

19/10 -14

Ni är för roliga

19/10 -14

Håller man på med frimärken blir man "taggad". Dåligt skämt

26/10 -14

Såg att några sökte efter denna. Jag har i skrivande stund två ungplantor kvar till salu.
Uppdat: Nu en kvar.

26/10 -14

Har länge velat ha en Black Pear..Nu har jag köpt en....av Lassse...såna här trådar är inte bra för börsen. Allså min för säljaren är det tvärt om

oled, jag har också kollat Lasses sida, men jag har hållit fingrarna ifrån "köpaknappen" Tänker också på börsen!

26/10 -14

Ja man kanske skulle säga upp sig från dagjobbet och börja med Svart Pärl-odling och -försäljning istället?? Känns inte helt oävet !

26/10 -14

Åhh inte okey att vifta med ett svart pärla till salu, speciellt inte i lönetider och när jag lovat min sambo att INTE ha mer än 100 plantor (har exakt 100 nu)!

4/12 -14

Från Hatten.

Nu har den blommat ut.

Min blomma har ju inga gröna blad, men den blommar iofs. Har dock en känsla iom avsaknaden av blad att den håller på att dö. Vad tror ni?

4/12 -14

Din plnta håller med all sannolikhet inte på att dö om inte bulben är mjuk och svampig eller att du akn se att den börjat ruttna kring rötterna. Den har gått i vila och nu ska den inte ha en droppe vatten förrän det kommit en ny bulb och den och dess rötter hunnit bli 5-7cm (om inte bulben börjar skrumpnar ihop då du kan duscha plantan lätt emellanåt men ingen vattning!). Annars finns det stor risk att plantan ruttnar.

4/12 -14

Hatten, lyckliga dig, det är väl andra gången din blommar. Vi köpte dom i samma sambeställning och min har inte blommat en endaste gång. Plantan är jättestor med gröna stora blad och har inte en tanke att gå i vila. Ska nog hota den med soptippen.

4/12 -14

Jo, visst är det roligt. Ska låta den vara utan vatten ett tag nu då. Har låtit den stå i vatten sen jag fick den.

4/12 -14

Otroligt läckra blommor.

5/12 -14

Väldigt fin blomning!

5/12 -14

Helt underbar blomma! Grattis! Nu står den här definitivt på min " ska ha" lista. Hör av er om någon finns att köpa!

5/12 -14

Jag har skickat dig ett PM Elisabet.

5/12 -14

oj vad fin den är, den ser lite speciell ut med sina svarta blommor. Vacker.

15/3 -15

Från Hatten.

Sen den blommade sist i december så vattnade jag inget mer och den står fortfarande utan vatten. Men nu har något börjat växa ut ifrån den, bör jag börja vattna den nu då?

15/3 -15

Inte än. Vänta tills nya bulben har vuxit större och får egna rötter och sen kan man börja vattna när dessa är ca 5 cm långa.

5/12 -15

Gör väl mitt årliga inlägg på forumet som vanligt vid den här tiden på året
Black Pearl som fått sin stängel såhär års, nytt för i år är en ny "bulb" som stängeln kommer ifrån, stängeln är lite tjockare o lite längre än tidigare år.

5/12 -15

Grattis! Stängeln kommer ju alltid från den nyaste bulben. Din blommar tidigare än min. Min blommade i februari i år. Ser ingen stängel på min planta än. Men hoppas och håller tummarna

31/12 -15

Från Hatten.

Och enmånad senare är de nästan utslagna Den blev väldigt mycket längre den här stängeln än tidigare år.

Gott nytt år!

31/12 -15

Gott nytt år! Trevligt med den här årliga följetongen tycker jag, tack.
/Mvh, I

31/12 -15

Gott nytt år! Så svarta och vackra På min 'Svarta pärla' är stängeln ca 5 cm lång. Den blommar väl någon gång i februari som förra gången.

31/12 -15

Min har gått i vila nu, för första gången någonsin !

2/7 -16

Från Hatten.

Bröt loss två små misslyckade bulber från den stora orkideen i våras och nu senaste dagarna har de fått rötter

2/7 -16

Ser ut som om det är små nya bulber på gång!
Vilket substrat använder du?

2/7 -16

Köpte nån orkidejord o toppade med torv o kalkmull.

15/11 -16

Då var det dags igen som vanligt vid denna tiden på året

Ordning på torpet mao! Kul med de som är punktliga!

6/1 -17

Lite senare än vanligt, men nu gar den börjat öppna upp sig

6/1 -17

Åååh!! ! !

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.