Skriv början av artikeln om Biogold

Nyckelord: Biogold

Inlägg med Biogold som nyckelord.

På sistone har jag läst väldigt mycket om gödning av orkidéer. Nog för att det funkar bra som jag gör nu- men jag känner att det är dags för att prova något nytt. Och som den Japanfantasten jag är så ställde jag mig frågan "vad gödslar japanerna med?".
Via en bekant i USA så hörde jag talas om MagAmp K som är en "all purpose" gödning som är väldigt prisad i Japan. Dock efter en mängd research så verkade den verkligt svår att få tag på. Sedan kom jag över BioGold serien från japan och fann att Biogold original fanns att köpa i sverige. Också en all purpose långtidsverkade gödning som verkar ännu mer omtalad. Och jag hittade även information om att den går att använda till orkidéer.

Så nu ska jag beställa en liten påse och utse ett testobjekt eller två. Väldigt spännande.

Nyckelord: Biogold, MagAmp K, Gödsling

25/10 -15

Långtidsverkande gödning? Tror de flesta strävar efter att det inte byggs upp salter i komposten utan maten äts upp innan nästa gång man gödslar. Som jag ser det är enda sättet en gödning kan vara "långtidsverkande" är att det finns salter kvar, Tror enda sättet att få långtidsverkan är att tillföra mer. Låt oss ta ett resonemang. Ledningstalet i ett kranvatten är 200. Man tillsätter 2 g näring (salter) till 2 liter vatten (och det är det plantan äter på säg 14 dagar) och då landar ledningstalet på 400. Vill man nu ha sk långtidsverkan, gödsla mer sällan antar jag att man måste tillsätta mer näring. Man tar 2 gram till och då landar ledningstalet 600. Här blir det nog problem även för dina Neofinitior. Eller har jag missuppfattat?

25/10 -15

Fniss, det blir nog orchid-finito tom...
/Mvh, I

25/10 -15

Hmm, det är pellets som man lägger i komposten, som ger lite näring varje gång man vattnar. Han som använder Magamp (också pellets) har gjort det sedan länge och hans neofinetior är inte finito! Haha
Hur tänker ni då?:)

25/10 -15

25/10 -15

Det finns Pellets, pinnar mm mm. Min helt personliga åsikt är att man då inte vara sig har koll eller kontroll på vad man håller på med. Jag tänker såhär. Min taktik är att studera bladen. Oftast kan man se om man under eller övergödslar (dock kan jag inte det på alla typ Laelior och Cattleya) precis som med ljus. Om jag gödslar för mycket slutar jag omedelbart en längre tid. Kan tänka mig att pellets "trillar" ned i komposten och kan vara svåra att få bort. Eller du lägger dem uppe på mosskulorna? Trillar de inte av? eller är de fyrkantiga?

25/10 -15

Ja, antingen lägger jag en uppe på kullen eller sätter den i kanten på krukan. Det är trekantiga.

Jag läste också om att man kunde se om nan övergödslade och under gödslade med dessa. Då man ger för lite kunde bladen bli ljusa och gulna och om man ger för mycket så blir de hårda och mörkgröna. Enligt tillverkaren ska det också vara nästintill omöjligt att bränna rötterna med biogold även om pelletsen har direktkontakt med rötterna.

25/10 -15

Låter till att han har löst alla problemen.

25/10 -15

http://www.biogold.co.jp/english/product... här är mer info om produkten.

25/10 -15

Även efter 25 år orkidéodling har jag fortfarande problem att se om färgskiftningar på bladen beror på gödning eller ljus

25/10 -15

Jo det är klart

25/10 -15

Bör jag hellre satsa på något annat? Typ komplement till en gödning som tillexempel det här Seaweed liquid.
Mitt motiv med att antingen byta gödning eller lägga till något är bara för att se om de kan påverka odlingsresultaten bättre eller inte:) och får jag bra resultat så kommer jag ju fortätta så. Blir resultaten desamma eller sämre så har jag ju iallafall provat.

25/10 -15

Jag håller med Henrik, ibland får man testa sig fram. Jag har lagt mycket tid och en del pengar på min samling och just när det gäller gödning finns det mycket som kan gå snett. Kemi i sammanhanget är besvärligt och min kunskap mycket begränsat så jag väljer att ta efter de som har medel som bevisligen har fungerat många år. Sedan för min del tycker jag det är väldigt enkelt att lösa upp lite pulver (eller flytande för den delen) när jag fyller kannan. Sedan ger det mig möjlighet att hålla koll på ledningstalet.

25/10 -15

1 Du måste ha en produkts hela innehållsförteckning för att kunna jämföra den ordentligt. Jag hittar inga specifikationer för spårämnena som de påstår ingår i näringen du länkar till, det tenderar oxå att gälla för de näringar du allmänt hittar i handeln oxå för den delen...
Det är inte helt lätt att skilja på fakta & försäljares säljsnack hit och dit, alltså behöver man konsultera t.ex. böcker & forskning. MSU har tillkommit efter forskning. För x antal år sedan så presenterade Tom Eriksson (rätta mig om jag kommer ihåg fel namn) på SLU i Uppsala en artikel om näring, den fanns publicerad i SOS tidning & han föreläste om det hos ÖSOS bl.a.
Blads utseende har jag precis samma svårighet med som oled efter mer än 10 års odlande. Däremot hade morfar gröna fingrar & mamma är inte så tokig heller, men mkt bredare än vad jag är & hon har flera böcker om odling av div slag. I en utav dessa böcker finns en massa smart att läsa om vad för skador man kan få på växter under olika förutsättningar. Orkidéer är ju trots allt växter så du kan konsultera en trädgårdsodlingsbok, för fotosyntesen är fotosyntesen i slutänden! Jag har t.ex. en Aloe/Agave som får gula blad på vinterhalvåret om man inte sköter den rätt - dvs. låg tillgång på ljus = svalare placering & inget vatten eller näring för den kan inte göra av med det så länge det inte finns nog med solljus. De gula bladen går inte tillbaka så den har fula blad som jag får leva med. Nu när jag däremot har läst på i boken & fattat poängen så får den inget vatten etc under vinterhalvåret & jag gör bäst i att hålla den så svalt det går oxå (frostfritt då). Sedan har jag oxå varit på plats i Syd Afrika och sett vart sådana här bor - visst den tål full sol, inga problem den har grågröna blad med en nästan silvrig yta, men den bor ju precis bredvid ett högt stänkande vattenfall oxå. Alltså stoppar jag inte ut den mot en varm södervägg på sommaren för då blir den levande kokt! Däremot full sol någonstans ute där det blåser bra går alldeles utmärkt.
Jag kommer inte heller alltid ihåg det här, bolebo fick påminna mig senast igår om varför vissa saker fungerar. Jag hade läst någonstans att Angraecum didierii inte tål så mkt sol utan kan trivas bra i skuggan. I somras så hängde jag den direkt under taknocken där den får jättemkt ljus, det är på östra sidan av huset, men den fick sol utan skugga mitt på dagen utan problem, bladen har inte bränt sig. Då påminde bolebo mig om att där får den luft, det är skillnad mot om jag stoppar den mot en vägg eller mot en varm fönsterruta! Det är så enkelt...men det är alldeles för lätt att krångla till det för sig!
Själv eftersträvar jag ett odlande av orkidéer samtidigt som miljön går i första hand & med det menar jag att jag inte vill orsaka övergödning vilket alldeles för många näringar som går att få tag i gör, eftersom de har fel sammansättning & i allmänhet innehåller långt mer P (fosfor) än ngr gröna växter kan ta upp. Ger du mer så lakas det ur vattnet & t.ex. Östersjön blir förstörd. Vad vi alla gör spelar roll eftersom vi bor på ett runt klot som har det vatten som det alltid har haft, det går runt runt i ett evigt kretslopp. Vi dricker samma vatten som dinosaurierna gjorde...
Glömde nästan, du måste mäta din näringsblandning för att veta vad du pysslar med, det finns inga genvägar.
/Mvh, I

25/10 -15

Hmm. Okej. Men tilöexempel MSU, vart finns det att få tag på? Vad använder ni där hemma och den viktigaste frågan är väl har ni gått utanför ramarna för att prova något nytt testat eller otestat/okänt.
Det man vill veta är ju om just det som är "beprövat" är jämfört med andra metoder. Och om just det sättet är allra bäst liksom. Men det är ju också mycket som varierar i hemmiljöer. Och jag kan tänka mig att vissa ämnen och sådant kanske inte fungerar likadant i olika temperaturer eller ljus osv. Allt ska väl samspela.

Jag märkte nyligen efter att ha slutat gödsla under ett par tre veckor att flera oorkidéergulnar de äldsta bladen på och ramlar av. Det märkte jag sist jag gjorde en "sluta göda" test. Dessutom växer de mycket tydligt saktare.

Jag har sparat Tom Erikssons (SLU) rapport om näring. Länk kommer här för den som vill läsa:
http://rhododendron.se/Godsling%201997.p...

25/10 -15

Dusk har MSU här; http://dusk.se/Tillbehor.htm
Bolebo har Akerne's RAIN MIX till försäljning om man vill prova det. Det har nästan precis samma kvantiteter av ämnena som MSU men utan det blå färgämnet som finns i MSU. Det har annat färgämne dock, namnet har trillat bort för tillfället... Jag köpte av bolebo nu bara för att jag vill veta om det kommer ändra färg & börja lukta illa som jag tycker att mitt MSU gör varje gång efter ett tag, själva pulvret alltså innan man blandar det. Jag har fått mitt MSU utbytt av Dusk en gång för att Mikael inte tyckte det såg bra ut heller när jag skickade en bild dit & frågade vad som kunde ha hänt. Bolebo säger att Akerne's oxå kan ändra färg & klumpa sig om det blir fuktigt, men att det inte spelar ngn roll för funktionen. Jag har fortsatt att använda mitt MSU trots att det nu luktar illa och är grönbrunt istället för blått. Det verkar inte spela ngn roll för plantorna, men det kan vara för tidigt att uttala sig om det för det har nog bara gått ngr månader sedan det började lukta. Jag är känslig för dofter så det skulle kännas bättre för min skull om Akerne's inte stinker efter ett tag, men det återstår att se.
Jag tror det står på min sida vilket år jag började använda MSU, men det är flera år iaf & det blommar & växer hejvilt här, nåja..
Mvh,
I

25/10 -15

Aha, men om jag förstår rätt så är akerne's endast till för regn vatten?
Och MSU har en variant som heter RO/rain/tap water. Jag använder sällan regnvatten mer än då det regnar rikligt här. Resten av tiden använder jag kranvatten. Och enligt kommunen så är vårat vatten mjukt.
Vilket bör jag satsa på? Kan akernes anväbdas med kranvatten?

25/10 -15

Det beror på hur ditt vatten är men du kan använda vilket som till mjukt vatten. Jag har eget vatten sedan i april & då det är mjukt (2,8 dH) & pH är runt 6 har det gått bra med MSU. Tidigare använde jag RO-vatten.
/Mvh,
I

25/10 -15


Ahaa, vart kan man testa hårdheten och ph sådär exakt? Kan man skicja in vattenprover någonstans tro? Känns väl lite sådär att köpa dyra mätverktyg för att testa vattnet ibland:)

Kommunen har uppgifter om ditt vatten, så kolla med dem. Kan också ligga på kommunens hemsida. Så är det här i Västerås.

25/10 -15

På våran sida står det bara att vårat ph är 4,5. Har skrivot till kommunen!:)

25/10 -15

Akernes är också ett MSU- preparat och kan användas för regnvatten, RO-vatten samt vilket annat mjukt vatten som helst (MSU betyder Michigan State University eftersom det är framtaget där). Det finns inget extra färgämne tillsatt utan det är Kaliumpermanganat som gör att vattnet blir mer eller mindre rött beroende på koncentration. Jag har använt det sedan det kom ut på marknaden för ganska länge sedan. Innan använde jag flytande Blåkorn men det blev lite dyrt, dessutom är det onödigt att släpa hem vatten och betala för det. Det spelar inte någon roll vad man använder för gödning bara det är någorlunda balanserat. De enda jag avråder ifrån är de där små söta flaskorna som har ett sanslöst literpris utan att kunna påvisa något revolutionerande resultat. Trots att det står olika epitet typ speciellt för orkidéer.

25/10 -15

Två-Tre veckor? Ptjaa lite kort tid när det gäller orkideer o utvärdering av näringens effekter

25/10 -15

Bolebo, så akernes bör fungera med mitt 4,5 vatten?:)
Och visst var det du som sålde detta i begränsad upplaga?:)

25/10 -15

Du kan köpa Akernes Rain Mix här utan att behöva lägga en förmögenhet på frakten.

Jag kör med RO vatten och 80% av Rain Mix vid varje vattning. Vattnar även en gång i månaden med en tesked Epsom salt för 5 liter RO vatten. Epsom salt köper man på hälsokostaffären.

26/10 -15

Hej Henrik,
Jag skriver ett längre svar i kväll.

26/10 -15

Jo, jag säljer Akernes Rain Mix i mycket begränsad omfattning. Jag importerar det för eget bruk men om någon kommer förbi eller vi träffas i Lund/Lomma och talar om det innan så har jag några burkar som jag kan ta med mig. Det går att få ner 400 gram i en liten låda som går för brevporto, 42 kr. 400 gram + porto blir 185 kr. 400 gram räcker till 800 liter färdig blandning om man följer rekommendationerna men jag använder halv dos ungefär och då räcker den här mängden till 1600 liter. Om du vill så kan jag skicka det efter att betalningen kommit in på mitt konto. Du får numret efter att du beställt.
Lite tankar kring gödning. Det finns ingen Quick fix när det gäller orkidéer. Det hjälper inte att ge en massa näring, det växer inte fortare för det, det finns så många parametrar som påverkar resultatet och där är nog gödningstypen den som betyder minst. Om man använder RO eller rent regnvatten så finns det inga mineralsalter som är livsviktiga för en sund tillväxt och där är ARM en bra lösning. En massa kväve och fosfor bidrar endast till att överskottet hamnar i våra vattendrag och slutligen i havet. Må vara att våra hobbyodlingar ger ett litet tillskott, men dock.
Ovan nämnde Tom Erikson hade en bra föreläsning en gång som jag lyssnade på och som fanns återgiven i Trädgårdsamatören där han redovisade var forskningen befann sig och han tyckte det gick utmärkt att använda vanlig blomstra. Dock gäller detta om man använder vanlig jord och dito vatten.
Betänk också hur orkidéerna växer i naturen. Inte finns det någon som håller på och göder med diverse olika blandningar där inte. Orkidéerna får lite näring från multnade växtrester, fågelspillning och kanske en större laddning från en apa men det senare tar förmodligen död på plantan ifråga.

bolebo, mycket klokskap du kommer med! Jag har precis städat undulatburen och i fortsättningen ska jag kanske spara deras bajs till orkidéerna, eller?

26/10 -15

Instämmer med bolebo, det finns mycket som är viktigare för plantorna än gödningens exakta sammansättning. Instämmer också i att Blomstra är en utmärkt näring, särskilt när man använder kranvatten. För regnvatten o dyl är som sagt Rain Mix ett bra alternativ. Även jag har f ö Rain Mix till salu sedan länge.

26/10 -15

Svarar på nya svar senare, men nu har jag fått en vattenanalys.
PH vid 20°c 8.1
Konduktivitet
23.5
Hårdhet= 4.2
Med mera. Och vattnet är klassat som tjänligt.

26/10 -15

Alkalinitet 80
Kemisk syreförbrukning < 1
Ammoniumkväve < 0.01
Ammonium < 0.02
Nitritkväve < 0.001
Nitrit < 0.003
Aluminium < 0.03
Järn < 0.02
Kalcium 23
Koppar < 0.02
Magnesium 4.2
Mangan < 0.02

26/10 -15

Nenne, Själv använder jag inte organiska gödselprodukter inomhus. Risk för lukt och div. småflugor.
Henrik, ditt vatten innehåller ganska mycket kalk och mer behöver inte tillsättas i form av ARM. Däremot kanske du ska överväga ett RO- filter. Ph 8,1 är troligen inte bra för orkidéer. Regnvatten ligger ofta någonstans mellan 5 och 6. i övrigt vet Oled mer om vatten än jag.

26/10 -15

Hmm, jag jöpte ett ro-filter förut, men jag kunde för allt i världen inte hitta en sådan konverterare till slangen så att jag kunde koppla in den i kranen i badrummet (bor i lägenhet och här är det det ända alternativet. )
Men vad tros om att gå och hämta vatten i en sjö?

26/10 -15

Jag vet inte vad du menar med "en konverterare", menar du en adapter, alltså en gängad rördetalj som passar till kranen? I så fall ta slangen och gå till en rörfirma så måste de kunna hjälpa dig.
Hämta vatten i en sjö eller bäck är säkert en alldeles utmärkt idé, utöver vattnet så får du motion och det lär inte vara direkt skadligt.

26/10 -15

Som bolebo redan har nämnt så är inte det pH speciellt lämpligt och Kalcium inge höjdare.
Hämta vatten från en sjö: Vi (VA SYD) tar vatten från Bolmen och Vomb (i nödfall från Ringsjön). Även från borra i Grevie (samma vatten som i Alnarpsströmmen (i övrigt bor jag rakt ovan på den) ). Vattnet går genom en omfattande behandling innan vi kallar det dricksvatten (innan dess kallar vi det råvatten). Vattnet analyseras med jämna mellanrum. Jag är lyckligt lottat med ett bra dricksvatten och kan rakt av använda det till mina orkidé (fast min lathet håller på att avta och kommer gå över till RO vatten) utom de i skåpet. Vart vill jag nu komma? Att säga att du kan eller inte kan använda sjövatten beror på dess kvalitet, måste ha analysvärde för att uttala sig. Hur ofta skall man analysera? I princip varje gång du hämtar vatten, kan bli ett utsläpp från industri eller någon medvetet eller omedvetet "tappar" kemikalier i sjön. Vi lägger ned mycket tid och för mycket pengar på detta för att ta onödiga chanser, tycker jag.

27/10 -15

VIKTIGT TILLÄGG!
Den viktigaste ingrediensen vi orkidéodling är TÅLAMOD!!!

27/10 -15

Det absolut svåraste, just tålamod

27/10 -15

Vi fick inte heller tag på någon 'konverterare' som Henrik nämner, fanns inget som passade någonstans. Därför gjorde maken en fast montering som ni sett på mina bilder, även om en 'lös' anläggning hade varit praktisk!

För övrigt anser jag att tålamod inte är ett dugg viktigt som orkidéodlare, då hade jag inte hållt på med denna sport. Däremot skulle det vara en PRAKTISK egenskap, men men...

27/10 -15

Jag köpte min "konverterare" på Järnia. Eller rättare sagt, jag köpte en snabbkoppling som passade precis på metall kopplingen som kom med Osmos filtret och en tapp till kranen. Så någon "konverterare" behövs inte. Mitt filter sitter på en träplatta och med snabbkopplingen plockar jag snabbt bort hela klabbet.

Ge din åsikt