Råd / Släkten, arter och hybrider / Ascocentrum /

Skriv början av artikeln om Ascocentrum garayi

Nyckelord: Ascocentrum garayi

Inlägg med Ascocentrum garayi som nyckelord.

Från Henrik.L.A.

Nu har jag haft för lite tid att hinna med/orka posta och kommentera på OP. Eftersom jag jobbar, och har tidvis ett fullspäckat schema, finns ju några som vill veta mer, och jag jobbar som vikarie på schema på Coop extra, dessutom håller vi på att bygga om till stora coop nu, så Det är mycket att göra.
Jag har på jobbet blivit upplärd på fler stationer än de flesta vikarierna och fastanställda, så läget för framtiden ser ljus ut. Bland annat chark/deli, där jag får hyvla skinka och skära illaluktande ostar och baka smörgåstårtor, och kolonial samt kassa, och ibland är jag på grönskasavdelningen:)

Hemma är det lugna puckar på orkidéfronten och det enda som står i knopp är Ascocentrum garayi och Microterangis hildebrandtii. Men allt växer och ser bra ut:)

Också väntar snart Tyskland resa där det blir att hälsa på bland annat Elsner och schwerter.
Det blir också min första riktiga utlandsresa:) och första gången i flyg! Ensam dessutom. Haha spännande! men väl där möts jag upp av min orkidévän och hans fru och dotter.

Nyckelord: Ascocentrum garayi

13/8 -17

Hoppas du hinner/orkar berätta om Tysklandsäventyret: något jag verkligen skulle vilja vara med om! (Fast hellre med skåpbil än flygplan, förstås . Jag själv vaknade 13.30 idag (jetlegged efter 3 veckor i Florida), lätt förskräckt: katterna skulle hämtas kl.16 från pensionatet i Hallstahammar (i grann-länet) och INGENTING hade vattnats här hemma de senaste tre veckorna... ! Men nu, mindre än åtta timmar innan jobbklockan ringer, känner jag mig pigg som en... en... mört, på svenska, men annars tycker jag att kackerlackor verkar vara extra pigga och raska varelser så här på kvällskvisten? Massor med blommande orkisar här hemma, men jag är fortfarande lite sur för det: varför bara sätta knopp och stängel och slå ut när jag inte är hemma?? grr

13/8 -17

Haha stackare! Såg dessa kackerlackor på Facebook haha! Skönt att slippa? Det ska nog finnas tid:)

14/8 -17

Kul att läsa Henrik

Ge din åsikt

13/8 -17

Bild

Från Henrik.L.A.

 

Nyckelord: Ascocentrum garayi

Prata om bilden

Denna planta har jag haft sen 2004, monterad på samma korkbit i mitt orkidéterrarium. Jag bara haft drygt 2 blomningar tidigare under de 12 år jag haft plantan. Jag tror denna blomning blev bättre pga en kortare torr vila (oplanerad...) ihop med att jag varit bättre på att göda i terrariet. Det vart fyra stänglar, men en fastnade mellan bladen tyvärr.

Köptes som Ascocenrtum miniatum från Orkidéhuset när det låg på Tegnérgatan i Stockholm. Men det visade sig vara A. garayi, de är väldigt lika. A. miniatum är större, har mer intensivt orangea blommor och en läpp som böjer sig bakåt. Denna växer i det vilda i Thailand, Kambodja och Vietnam, där den växer varmt och ljust.


Nyckelord: Ascocentrum garayi

23/10 -16

Kanonfin!

23/10 -16

Mycket vacker! Grattis!

23/10 -16

Jättefin härlig färg

24/10 -16

Riktigt vacker, fin tuva du har där

Ge din åsikt
Ascocentrum garayi kommer från Thailand och Vietnam där den växer från havsnivå upp till 1000 meter. En trevlig och blomvillig mini-vanda med härligt intensiv färg på blommorna! Detta är andra blomningen i år. Det är en varmväxande epifyt som jag odlar framgångsrikt intermedärt. Jag odlar den ganska ljust, ca 20 cm från lamporna, barrotad hängandes i fönstret i orkidérummet. Jag vattnar varje dag den varmare delen av året och var annan till var tredje dag på vintern. I år fick den dessutom ca 6 veckor utomhus i somras med hög luftfuktighet och stora temperaturvariationer dag/natt.

Ascocentrum garayi Christenson, Lindleyana 7: 89 (1992).

Nyckelord: Ascocentrum garayi

13/10 -11

Vilken fin blomning och helt fantastisk höstfärg på denna!

13/10 -11

Himla läcker Vilken vacker färg!

13/10 -11

Underbar färg!

13/10 -11

En snygging! Jag har en i skåpet som blomvägrar sen många år tillbaka. Sätter bara basala keikis. Hur mycket göder du din planta?

13/10 -11

Grattis V. Det behövs värmande färger i dessa tider.

13/10 -11

Veldig fin!

Grattis Valkyrie! Färgen är ju nästan som självlysande...

13/10 -11

Ja vilken härlig färg, grattis!
Mvh
Mikael

14/10 -11

Tackar så mycket allihop! Mathias, jag göder den som resten av Vanda gänget med Peters 20-20-20 varje vattning. Enligt rekommendationen på paketet. Göder resten med MSU, men har på Tommys rekommendation övergått till en 20-20-20 för vandorna med mycket gott resultat.

14/10 -11

Fantastiskt flammande vacker !

14/10 -11

Läcker färg på den.

Ge din åsikt
Ascocentrum garayi. Från Lagnered. Fri bild.
Ascocentrum garayi. Från Lagnered. Fri bild.

Denna blommade först imars då jag köpte den, men till min förvåning så står den nu åter iblom bara några månader senare och betydligt intensivare än förra gången. Den lyser verkligen upp rummet med samma färg som solen i skymmningen.

Nyckelord: Ascocentrum garayi

2/7 -10

Läcker färg! Kul med en så blomvillig planta.

2/7 -10

Om jag gör rätt eller inte vet jag inte, men just denna verkar tycka om mig iallfall.

Den var köpt som A.miniatum men efter närmare koll är jag övertygad om att det är en A.garayi

citat ifrån orchidspecies.com:

"This species and Asco. garayi are very similar and more often than not A garayii is sold as A miniatum. The two differ in A garayii having flowers with deep solid orange color and very elliptical petals and sepals as well as a straight lip, A miniatum on the other hand has clearer, more transparent orange flowers with more noticeable veining and the sepals and petals are much narrower and the lip is recurved"

Som sagt. A.garayi har en mer intensiv organge färg och en rak läpp medan A.miniatum läpp oftast är böjd.
Jag misstänker därför att Brittmaries fina exemplar av A. miniatum också är en A.garayi

2/7 -10

Den färgen är jätteläcker

2/7 -10

En riktig färgklick!

Ge din åsikt
Ascocentrum garayi. Från Lagnered. Fri bild.

 

Nyckelord: Ascocentrum garayi

Prata om bilden
Ascocentrum garayi. Från Lagnered. Fri bild.

 

Nyckelord: Ascocentrum garayi

Prata om bilden
Från Tommy.

En liten lättodlad sak som är mycket lik miniatum. Men den har mer sukulenta blad och lite större blommor.

Nyckelord: Ascocentrum garayi

Nä,nu dör jag !

20/5 -08

Monika, inte då
Men vilket färgsprakande blomknippe
Grattis till det och alla dina andra blomningar, som du visar, Tommy.
Jag ar en miniatum, men betydligt `klenare´, både i växtsätt och blommor.
Kan garayi klara samma odlingsförhållande som miniatumen?

20/5 -08

Uppseendväckande färg är väl det minsta man kan säga, och blommorna
har fin form. Gillar den skarpt.

20/5 -08

Hej Gunsan

Många plantor som säljs som miniatum är egentligen garayi. Plantorna sköts på precis samma sätt.

20/5 -08

Enligt vad jag har läst mig till passar din planta enligt bilden mer in på beskrivningen av miniatum än garay... A. miniatum har spetsiga bladspetsar och saknar fläckar. A. garay är motsattsen, dvs har tandade bladspetsar (likt ampullaceum) och har många gånger fläckar på bladen om de har fått mycket ljus...
//Åsa

20/5 -08

Hej Åsa

Alla Vandeces har tandade bladspetsar. Både miniatum och garayi får piggmentfläckar på bladen när dom får rätt ljusmängd.
Satte mig att läsa på lite om dessa arter i "Vandas and Ascocendas" av David L. Grove.

Han och en del andra auktoriteter tror att det ligger till på följande vis. Plantor från indokina och asien som säljs under namnet miniatum är troligen alla Ascocentrum garayi. Arten miniatum ska tydligen endast finnas på Java och den är ovanlig i odling. För att göra det ännu rörigare så kommer troligen RHS, enligt Grove, fortsätta att ha miniatum som ett godkänt namn bra för att det gjorts så många korsningar på den.

Det liknar hur man resonerar Men Euanthe sanderiana. Alla korningar med denna, (finns i dom flesta Vanda hybrider), kommer fortsättningsvis att heta Vanda. Snurrigt eller hur.

OrchidSpecies kan man läsa mer. Och här

/Tommy

Herregud, vilken vacker!!!

22/5 -08

De plantor jag har namnade hemma som heter miniatum har inte taggade blad, inte heller har min pumilium det, däremot har mina tre varianter på ampullaceum, min aurantiacum, aurantiacum var. phillipines, christensonianum det, vilket man även ser på curvifolium. Fast jag har dock lite svårt att kalla miniatumen just för miniatum, då det råder oklarheter i om det faktiskt är en sådan eller inte...
//Åsa

Ge ditt svar

23/5 -07

Ascocentrum garayi

Ascocentrum garayi. Från Pelle.

Nu är min garayi i blom med fyra fina stänglar. Solen lyser i bakgrunden

Nyckelord: Ascocentrum garayi

23/5 -07

Du har bara läckerbitar hängandes i dina fönster. Grattis till så näpna blommor.

23/5 -07

Jag säger bara underbar.Grattis!!!!
Anette

23/5 -07

Verkligen ett solbelyst smycke - grattis Pelle

Prata om bilden


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.