Råd / Släkten, arter och hybrider / Ascocenda /

Skriv början av artikeln om Ascocenda Princess Mikasa (blue)

Nyckelord: Ascocenda Princess Mikasa (blue)

Inlägg med Ascocenda Princess Mikasa (blue) som nyckelord.

Härligt med trogna blommare... nu blommar min lila princessa igen, och mycket lila i fönstret är aldrig fel! Köpt av Roellke 2008.

Nyckelord: Ascocenda Princess Mikasa (blue)

20/10 -10

Visst är det underbart med trogna.. Vacker färg! Grattis

20/10 -10

Jättestilig. Underbar färg

20/10 -10

Mycket vacker och härlig blå färg! Min egen är betydligt mörkare blå och inte så "mönstrad", så det var roligt att få se en annan variant av blått på Princessan!

20/10 -10

Fantastiskt vackert ! !

20/10 -10

Tack!!
Jadu Lotta... det kan nog vara lite variation i de olika klonerna beroende på källan i och med att det är ett ganska långt led (8 generationer) av "föräldrar" bakom denna populära hybrid... Jag stakade ut föräldrarskapet på min blogg för skojs skull...

20/10 -10

Hej Karma

Var har du hittat föräldrarna till denna?
Ascocenda Princess Mikasa är en korsning på Ascocenda Royal Sapphire x Vanda coerulea.
Korsningen Vanda lamellata x Ascocenda Motes Goldpiece är registrerad som Ascocenda Motes Burning Sands.

Här är en bild på den senare.

20/10 -10

En liten översikt av den närmsta föreldrarleden.

20/10 -10

Härlig grattis!
mvh
Mikael

21/10 -10

Tack!
Tommy, jag hämtade stamtavlan från OrchidsWikia men som sagt, allt som står på internet är ju inte korrekt och detta var ju ett bra jättebra exempel. ...tyckte väl att det var lite knepigt att coerulean kom såpass långt bak i ledet... Tusen tack för korrigeringen! ...fixat inlägget nu enligt RHS - vet faktiskt inte varför jag inte gick den vägen från början som jag brukar göra...

Du kanske kan svara på denna frågan... vad kallar man alla "Vanda" korsningar som har Euanthe sanderiana i blodet efter namnbytet?

21/10 -10

Hej Karma

Alla blå vanda och ascocenda har Vanda coerulea som direkt förälder.
Den blå färgen försvinner till stor del redan efter en korsning. Man måste hela tiden fylla på med coerulea.

Om du tittar på föräldrarna till olika blå så ser du att coerulea alltid finns med som en direkt förälder.

Alla korsningar med Euanthe sanderiana heter Vanda. Man insåg nog att ett nytt släktnamn skulle beröra 100000-tals hybrider så man av stod nog att byta namn.

21/10 -10

Tack för infon Tommy. Alltid kul att lära sig. Den blå färgen är ju väldigt härlig så man kan förstå varför coerulea är så populär i korsningarna. Ha ha... nä att namna om 100000-tals hybrider är väl knappast vettigt. Men det visar ju hur struligt det kunde bli med alla dessa arter som byter namn hit och dit...

21/10 -10

Hur skriver man namnen på alla dessa färg former på rätt sätt? Jag har sett allt från Ascocenda Princess Mikasa f. blue.... var. blue.... 'Blue'...... (blue).......... vad är helt korrekt igentligen?

21/10 -10

Hej

Man skriver inte ut olika färger för hybrider.
Odlarna brukar sätta ut färgen inom parantes så att köparen vet vilken färg det är, (Blue) ,(Pink)

För arterna gäller att alla färger är olika former. Alltså Vanda coerulea f. alba t.ex.
För att klargöra skillnaden på en form och en varietet klistrar jag in från artiklen om nomenklatur

Form, varietet och underart
Under släkte och artnamn/hybridnamn finns form (förkortas ”f.”), varietet (förkortas ”var.”) och underart (förkortas ”ssp.”). Dessa förkortningar skrivs i icke kursiv stil medan det efterföljande namnet t.ex. alba skrivs med liten begynnelsebokstav och i kursiv stil

En form är en sporadiskt förekommande mutation som ibland kan hittas inom den vida populationen av arten. Som exempel kan nämnas Vanda sanderiana f. alba. Namnet uttalas ”alba formen av Vanda sanderiana”.

En varietet av en art är en definierbar variant, som utgör en bråkdel av den generella populationen. En varietet har inte ett eget geografiskt område, vilket är fallet för en underart. Som exempel kan nämnas Vanda subconcolor var. disticha. Namnet uttalas disticha varieteten av Vanda subconcolor.

En underart har sitt egna geografiska utbredningsområde, och har definierbara skillnader gentemot arten, men har för stora genetiska likheter med arten för att för att klassas som en egen art. Som exempel kan nämnas Ascocentrum aurantiacum ssp. philippinensis. Ascocentrum aurantiacum växer vanligtvis i Sulawesi medan underarten philippinensis växer på Filipinerna.

21/10 -10

Nomenklaturen för arter har jag hyffsad koll på, men jag visste inte att man inte hanterade hybrider på samma sätt. Tack!

21/10 -10

All registrering ligger hos RHS. Här ser man till att hålla ordning på arter och registrerade hybrider.
Men eftersom en hybrid, t.ex. en korsningen mellan två arter, kan få många olika färger och former på blomman är det omöjligt att hitta ett namnsystem för detta.

Tänk bara vad hybriden mellan två arter skulle kunna ge i utfall. En frökapsel innehåller 1-200000 fröer som alla kan bli olika individer med olika utseende och färg.
det går helt enkelt inte att namnge hybrider på samma sätt som för arter.

21/10 -10

Absolut helt logiskt när man väl tänker igenom det... gäller bara att ta sig tid att engagera hjärnan ibland.

Gratttttis
Hopppas min blir åtminstone hälften så fin
Rock on å ha de bra

Ge din åsikt

Min Ascocenda Princess Mikasa (Blue) köpt av Röllke i oktober blommar nu sååå fint för allra första gången. Den hade ansats till två stänglar men den ena torkade in i ett tidigt stadium, undrar varför... ? Det blev i alla fall fina 6 blommor på en stängel. Jag är så nöjd!

PS!... ser ni också en alien som åker gokart mitt i blomman...

Nyckelord: Ascocenda Princess Mikasa (Blue)

8/1 -09

Grattis Karma - vilken underbar blå färg!!
Min egen plantas blommor brukar vara mer lilafärgade. Nu tar den f ö vintersemester efter all blomning förra året

8/1 -09

Grattis! Det är något speciellt och spännande när man lyckas få en planta att blomma för första gången.
Det är tydligt att `skidsemestern´ gjorde gott för den vackra blå Princessan

9/1 -09

Tackar!! Ja, färgen är jag verkligen nöjd med (man e lite stolt faktiskt måste jag medge.... lol). Ja lite sol och snö verkar ha gjort henne gott! Det gjorde i alla fall okidémamma gott att se henne i köksfönstret varje morgonn.

9/1 -09

Gratulerer Karma! Veldig vakker blåfarge!

9/1 -09

Vilken fantastiskt vacker färg. Blir avundsjuk!!

9/1 -09

Helt ljuvlig färg - och jag ser också den lille "go-kartåkande" alien!

9/1 -09

Grattis ... du har lyckats att ta ett riktigt snyggt och presentabelt foto, och att blomningen verkar ha blivit fulländad gör ju inte fotot sämre

9/1 -09

Grattis Karma!
Då var du också fast i Vanda träsket.

10/1 -09

Tack så mycket allihop!!

Ewert, jag behöver skaffa en bättre (manuell) kamera, men visst är det extra kul när bilderna gör blommorna rättvisa.

Tommy: Tack! Jaaa, jag är definitivt "fast i träsket", fast en villig fånge då naturligtvis. Jag ser fram emot min nya Vanda Kultana i maj! PS! Varför tror du den andra stängeln torkade in (den kikade knappt ur bladvecket)? För torrt, för ung planta, för... något annat?

10/1 -09

Jättevacker, grattis!
(Å så mycket som händer här när man är "borta" härifrån några dagar! )

Ge din åsikt

Vi är uppe i Sälen och åker skidor över nyår och jag kunde inte hitta en barnvakt till min Vanda... Så den lilla prinsessan fick följa med till fjällen. Men det är rätt kul eftersom vilken semester som helst definitivt förbättras med hjälp av orkidéer ... naturligtvis. Här hänger hon med utsikt över backarna i Tandådalen.

Nyckelord: Ascocenda Princess Mikasa (blue)

28/12 -08

Vilken kreativ lösning, kanske bara bra med miljöombytet!

28/12 -08

Inte kan man överge en "havande" Vanda! Ljuset däruppe gör henne säkert gott! Hoppas ni också har en trevlig semester...

28/12 -08

Tack så mycket!! Jaaa... svårt att hitta en "barnvakt" som ville doppa damen varje dag så självklart fick hon följa med. Hon får sol nästan hela dagen i detta fönstret, fast solen står ju ganska lågt nu så jag tog med mig en 23w lågenenrgi lampa som extra ljus. Grannarna undrar nog förståss...

28/12 -08

Föreställer mig ditt bokningssamtal inför resan : "Ja, och så önskar jag söderläge på fönstret för orkidén som följer med!" Du får tipsa stuguthyrningen om det, att de kan annonsera om extra service för medföljande orkidéer Ha det gott och kom helbenta hem igen

28/12 -08

Vad gulligt
// Emelie

Jag känner igen mig själv och har ju oxå under åren med orkisar hört diverse resebeskrivningar med orkideer i resegarderober och annat att skratta åt !Fröken V.mår säkert bar av lite semester oxå.
Monika

28/12 -08

Vilken härlig utsikt! Tänk på allt reflekterat ljus (från snön) som kommer att göra plantan gott= massiv blomning!

Känner igen utsikten, vi brukar hyra en stuga i närheten, den ligger på Älgstigen/vägen.

mvh
Mikael, Jeanette och Hanna

29/12 -08

Ja, att boka stugan enligt orkideernas behov hade varit en syn... men jag tror inte att min man hade blivit speciellt förvånad. om så varit fallet. Vi är dock mycket lyckligt lottade och familjen har en stuga här - som händelsevis råkar ha hyfsat ljusläge och solen ligger på precis lagom de korta timmarna den är uppe. Tänkte inte på reflektionen från snön, extra bonus. Hon ser i alla fall ut att trivas - ja Frida, alla gillar väl semester.

Mikael: Jag kan faktiskt inte riktigt området ännu, men utsikten är härlig. Man ser hela Tandådalensystemet. Vi ligger uppe på Gilleråsen/Flatåsfjället.

2/1 -09

Ascocenda Princess Mikasa (blue). Från valkyrie66.

Det var väl en himla tur att princessan fick följa med på semestern, annars hade jag ju missat knoppsprickningen på primär blomningen.

2/1 -09

Så fin den är, grattis!

2/1 -09

Tror att stugan ligger nära den vi brukar låna. Härligt med knoppsprickning!
Hoppas att hemtransporten går väl, det är ju kyligt värre!
mvh
Mikael

Ge din åsikt


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.