Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Anguloa

Nyckelord: Anguloa

Inlägg med Anguloa som nyckelord.

Arter, hybrider och annat inom släktet Anguloa

A. clowesii (3) A. Eburnea (1) A. hohenlohii (1) A. tognettiae (3)

Prat om släktet Anguloa

Från Ann-Chatrine.
Från Ann-Chatrine.
Från Ann-Chatrine.
Från Ann-Chatrine.

Hej Alla

Jag undrar om ni kan hjälpa mig. Har kommit över en Anguloa Eburnea men jag har absolut ingen aning om hur jag ska sköta den. Jag har inget skåp eller växt lampor. Nu verkar denna vara i sphagnum mossa och den ser väldigt fin ut. Det jag vill veta är ljus ( har söderfönster och norrfönster). Sen substrat , vattning. Bör den vara fuktig hela tiden. Ska jag låta den torka upp mellan vattningarna. Kan jag ha den ute på balkongen med söderläge? Detta är min första Anguloa och det enda jag vet att det finns flera arter och dom sköts på olika vis. Vore enormt tacksam för svar. 🙂

Nyckelord: Anguloa Eburnea

16 sep

16 sep

Jag tycker det är säkrare att gå direkt till säkra källor, därav länkarna.
Jag har själv aldrig odlat arten.
Tycker nog att ytterkrukan ser tight ut mot innerkrukan.
Du behöver få in luftväxling mellan krukorna, minst 1-2cm mellanrum rekommenderas.

17 sep

Jag hade precis fått hem den när jag tog bilden och krukan på bilden fanns på diskbänken när jag skulle ta fotot så efter bilden togs så hamnade den i annan kruka som är vidare och med lecakulor i botten.
Tusen tack Stulan för länkarna, jag har letat som attan efter länkar men inte hittat något.
Den har växt lite till efter bilderna så den verkar trivas. Den står ute på dagarna sen plockar jag in den vid 21-22. Sen står den i söderfönster + att jag vattnar när den nästan har torkat upp (jag har fuktmätare) + att jag duschar den mellanåt.
Det ska bli spännande att se om den blommar till våren/sommaren om den lever då vill säga.

20 sep

'White dove'. Fräsig och underbart grotesk orkidé. Hoppas du lyckas med den.

20 sep

Spännande planta

21 sep

Dryad Tack, det hoppas jag med. Jag skulle vilja plantera om den men jag kanske bör vänta till våren.

ICAPhala Ja, och det ska bli spännande att se om den kommer att trivas. Jag tar ut den om dagarna på balkongen men jag har inte vågat ha den ute på natten ifall frosten skulle komma. Än så länge verkar den trivas. Men jag har inte riktigt kommit underfund med hur den vill ha det med vattningen. Jag låter den torka upp en del innan jag sänker den i ett bad. Gödning varannan vattning har den fått. Sen står den i ett söderfönster.

22 sep

Jag planterade om alla mina orkidéer som jag fick på sen höst. Jag tog det varligt, och placerade dem i större krukor där luft och ljus kom till (efter deras dokumenterade behov). De älskade det.

Bad har jag kommit på först den sista tiden, men nu får några vattentörstande av dem stå nedsänkta i en halvtimma en gång i veckan, vilket gör susen. Jag göder mina en gång i veckan vid tillväxtstadie, men det är bra utspätt och alltid efter vattningen. Däremellan sprejar jag dagligen komposten lätt på ytan när den torkar (har slutat spreja bladen). Och ser till att det fläktar. Men jag märker att nu när det börjar bli svalare ute får jag dra ner på vattningen, för det torkar inte upp lika fort. Har haft lite problem med orkidéer som kräver hög luftfuktighet, men försöker lösa det med en sluten omgivande sfär.

22 sep

Jag använder en fuktmätare som jag kör ner i sidan på krukan den skvallrar om jag behöver vattna eller ej. Den fungerar tyvärr inte så bra om jag använder mig av grov pinjebark men man vet ungefär när det är dax.
Nu inväntar jag hem en Sarcochilus hartmanii det ska bli superspännande att se om jag lyckas få den att överleva utan extra växtbelysning. Det var kärlek i första ögonkastet när jag såg den växten. Jag har hört att den ska vara rätt lättskött och att den vill ha det svalt. Jag kommer att lägga ut bilder på den och efterlysa tips när den har kommit hem.
Jag tycker ni alla här är så enormt duktiga och sitter på en sån stor kunskap som man sällan kan hitta i uppslagsböcker.
Jag är enormt tacksam för ALLA tips.

Ge ditt svar
Den aktuella plantans blomning. Från Svetlana.

Antal: Slutsåld. Pris: 100 kr per styck. Frakt: 60 kr per paket.

En svalväxande sydamerikans art, har blommat, se foto. Behöver mycket vattten och ska placeras ljust. Sitter i greenmix och håller på att avsluta årets tillväxt, därefter vilar den och blommar på våren.

Nyckelord: Anguloa clowesii

4/9 -13

john köpte 1 styck.

4/9 -13

Björn
Jag har beställt 2 gångar men det går inte att ta bort den ena beställningen

4/9 -13

John: Av en slump såg jag din kommentar och tar bort den ena beställningen. Mycket b'ättre är dock att skriva till mig med ett brev -- då ser jag det garanterat.

Köp, diskutera och läs villkor
Den aktuella plantans blomning. Från Svetlana.

 

Nyckelord: Anguloa clowesii

Prata om bilden
Den aktuella plantans blomning. Från Svetlana.

Antal: Slutsåld. Pris: 100 kr per styck. Frakt: 60 kr per paket.

En blomstor delning, består av 2 bulber plus ett nytt skott och en keiki. Plantan har blommat innan och dess bild har varit på framsidan av tidningen Orkidéer.

Nyckelord: Anguloa tognettiae

30/5 -13

moni köpte 1 styck.

Köp, diskutera och läs villkor

12/7 -12

+ 20/7 -12

Anguloa tognettiae, delning

Den aktuella plantans blomning. Från Svetlana.

Antal: Slutsåld. Pris: 150 kr per styck. Frakt: 48 kr per paket.

En blomstor delning, består av 4 bulber plus ett nytt skott. Plantan har blommat innan och dess bild har varit på framsidan av tidningen Orkidéer.

Nyckelord: Anguloa tognettiae

2/9 -12

magev958 köpte 1 styck.

Köp, diskutera och läs villkor
Den aktuella plantans blomning. Från Svetlana.

 

Nyckelord: Anguloa tognettiae

Prata om bilden
Första blomning för plantan:


Nyckelord: Anguloa hohenlohii

3/5 -11

Ska bli spännande att se fullt utslagen. Grattis.

3/5 -11

Vackra bilder. Öppnar den sig mer än så? Verkligen en kraftig blomma.

3/5 -11

Fan va läcker!! Gillar "gapa stort"-bilden.

3/5 -11

Tackar allihopa! LP. Jag tror inte att den slår ut mer än så. Och det var inte lätt att kika in i svalget på blomman så på den sista bilden blev det lite som på tandläkarbesök he-he

3/5 -11

Jättefin!Doftar den?

3/5 -11

Underbar! Drog han ut alla tänder?

3/5 -11

Ursnygg...

3/5 -11

Sheila, det verkar så

3/5 -11

Fina bilder!

Grattis med enda en fantastisk blomstring.

Wow! Vilken häftig. Ser också fram emot fler bilder! Grattis!

3/5 -11

Läcker och något hemlighetsfull blomma!
Mvh
Mikael

4/5 -11

Tackar! Igår luktade jag på den och försökte identifiera doften, men misslyckades. Den är svag och gräsaktig om man får säga så , kanske med en aning harts i.

Ge ditt svar

28/9 -06

+ 18/11 -13

Anguloa

Har någon av er hört något svenskt namn på Anguloa-släktet? I england kallas den ju tulip orchid, men jag kan inte påminna mig om något svensk namn...

Nyckelord: Anguloa, svenskt namn

28/9 -06

Tulpan orkide kanske?Nä jag har ingen aning.

Behövs egentligen svenska namn på alla orkideer?
Jag tycker de flesta svenska namn känns lite ostiga, krystade och rätt löjliga.. och framför allt överflödiga.

28/9 -06

Ge ditt svar

Första 2 lediga dagarna på 3 veckor och vad gör man? STÄDAR!

Skall försöka få klar en stipendieansökan till SIDA för att kunna åka till afrika och jaga influensa. Men jag har också hunnit med att samla mossa, och fixat lite med terrarierna.
Dessutom har jag knoppar på min dendrobium hercoglossum. Min Lycaste Aromatica skickar upp ett nytt skott (jag höll på att vattna den till döds, men efter lite googlande fick jag reda på att den skulle ha viloperiod). Min anguloa clowesii växer så det knakar och jag borde göra nytt substrat för att hålla igång celllinjen som jag fick fram från min dendrobiumhybrid. Men återigen så finns det inte tid till allt. En sak itaget1
Skall ta och auktionera ut ett par asco. hybrider den 25:e också när kalmar-öland har medlemsmöte.

Nyckelord: Anguloa clowesii, Lycaste aromatica

16/4 -06

Hoppas du får stipendiet! Det verkar väldigt roligt det du håller på med, forskning osv. Mina söner är ju några år yngre än du och tar studenten i vår. En av dem ska göra lumpen, men de andra två har sökt diverse utbildningar på högskola. Den ena av dem är mest intresserad av kemi (faktiskt lyckades jag intressera honom lite för orkidéer, när jag pratade om fröförökning och meristemförökning) och den andre av data/elektronik. Och jag tycker att det är nästan mer spännande än de, tror jag. Om jag vore ung idag skulle jag nog välja en helt annan väg i livet, men då för 30 år sedan så hade jag inte tillräckligt mycket fantasi för att kunna se på lite annorlunda utbildningsvägar. Därför försöker jag uppmuntra mina söner till att försöka se till lite mer än de konventionella vägarna i livet.

16/4 -06

Trevligt Oskar - det ser jag fram emot!!!
Visserligen ska jag försöka minska ner på antalet orchisar - har för många andra järn i elden - men jag kommer ju inte till Sofiero i år heller så ....:-))))))

16/4 -06

Glömde säga att det knappast finns något bättre än att vattna plantor med knoppar och samtidigt smutta på en Old Pulteney singel cask från 1977

16/4 -06

Är du inte en fattig student - eller ....??

Hick...här har det också smuttats mellan vattningarna må du tro, hehe:-)))

16/4 -06

Den fattiga studenten har en betydligt rikare lillebror som passade på att besöka "Vintage House" i london.

16/4 -06

Se upp så du inte häller "Olden" i krukan och orkidévattnet i glaset, bara Eller det kanske du ska prova? Kan visa sig vara en dunderkur för er båda, blomman och dig??? Njut långsamt!

Ge din åsikt