Råd / Släkten, arter och hybrider / Ada /

Skriv början av artikeln om Adam och Eva

Nyckelord: Adam och Eva

Inlägg med Adam och Eva som nyckelord.

Nu blommar orkidéerna på Öland. Från Blompappa.

Nu blommar orkidéerna på Öland. Har aldrig tidigare sett Adam och Eva blomma redan i april. Efter den senaste värmen har de kommit upp, och blommar nästan utan skaft.

Blåsippornas tid är förbi. Vitsippor och gulsippor blommar så grannt och vätterosen gömmer sig så fint under vitsippsbladen. Backsipporna är så fina. Ja det är vår på Öland på alvar(et).

Nyckelord: Öland, Adam och Eva

28/4 -11

Härlig syn och som sagt tidigt!
Mvh
Mikael

28/4 -11

Otroligt - men så härligt! Vi måste ut och spana
Eriksöre eller Vickleby?

28/4 -11

Snyggt Anders
Mina St. Per ha inte kommit upp

29/4 -11

Ljuvaste ljuva tiden är kommen! Underbart.
Måste rusa iväg och kolla mina ängder om nycklarna har kommit så långt som på Öland!

29/4 -11

Just före avfarten till Haga Park bland alla backsipporna.
Vätterosen, 50 m efter ringträdet på båda sidor.

29/4 -11

AHA - där körde vi förbi för en halvtimme sen, men såg bara backsipporna i förbifarten.
Nästa gång får vi stanna och kliva ur

30/4 -11

Jag undrar lite, är det torrt och magert där Adam och Eva växer så att annan växtlighet har svårt att klara sig, eller är marken betad? Det är nästan lite skämmigt att erkänna men jag har aldrig sett dem i verkligheten. Jag har visserligen varit på platser i Uppland där de ska finnas, men då har det varit senare på säsongen, efter blomningen, och det enda jag har sett är antingen koblajor och smörblommor eller så har gräset varit alldeles för högt för att jag skulle hitta dem.

1/5 -11

De jag har sett finns i en avbetad kohage som ligger i en havsvik, på gränsen till torr och mager. Trots det är de inte lätta att se, jag råkade gå precis där de växte.

Fö, orkideer är väl skyddade? Hos oss har SBK fått för sig att man ska bygga en marina i en intilliggande vik, med 23000 kvm byggnader som kommer att tangera orkideehagen. Hur pass mycket kan man ha på fötterna om man vill protestera bla pga orkideerna?

1/5 -11

Rent juridiskt har man nog ingen möjlighet att stoppa ett sådant bygge. Alla orkidéer är visserligen fridlysta, man får inte ta så mycket som ett pollenkorn från dem, men en slags generalklausul i lagen säger att "rationell markanvändning är trots fridlysningsbestämmelserna tillåten."
I praktiken är det alltså tillåtet att skövla en orkidélokal om det görs i syfte att anlägga ex. vis en parkeringsplats vid ett köpcenter. Däremot är det inte tillåtet att utan tillstånd gräva upp orkidéerna i syfte att försöka rädda dem.
Dessutom är det, om jag förstått saken rätt, så att Adam och Eva har mycket speciella krav på sin växtplats och därför inte går att flytta hur som helst.

1/5 -11

Åh, vad härligt! Dom hade man inte haft något emot att titta närmare på

Prata om bilden

15/6 -10

Bild

Från Blompappa.

 

Nyckelord: Sankt Pers nycklar, Adam och Eva

Prata om bilden

11/6 -10

Hybrid

Hybrid. Från Blompappa.

 

Nyckelord: Adam och Eva

Prata om bilden

Gränna har mer än polkagrisar att bjuda på. Denna vackra orkide växer i förkastningsbranten på några ställen nära staden. Arten är normalt knuten till östkusten samt Gotland och Öland, men Vättern ger kustklimat och berggrunden är basisk vilket ger förutsättningarna.
Bilden togs för knappt 2 veckor sedan.
mvh
Mikael

Nyckelord: Adam och Eva, Dactylorhiza sambucina, Gränna

6/6 -08

Tack för en fin bild Mikael.
Vad trevligt att D. sambucina trivs även här i Småland
En stark konkurrent till Grännas polkagrisar

6/6 -08

Tyvärr är dessa skönheter i en ganska kuperad fårahage med stängsel. Sistens fick jag ligga på rygg och krypa ut. För det var lättare in än ut Att kolla på orkidéer kan vara ett äventyr. /J

6/6 -08

, ja du Jeanette
Tack för en rolig film,som spelades upp för min inre syn, när jag läste din kommentar.
Jag tror det hade behövts mycke svårare hinder, för att hålla dig utanför de inhägnade orkidéerna

6/6 -08

Ack ja, en gång stod vi mitt i en inhägnad äng (södra Greda ängar, ett naturreservat) på Öland. Precis innan jag sätter ner foten, ser jag något, hejdar mig och frågar: "Mikael vad är det där?" Då finns det enda exemplaret av Flugblomster på hela ängen under min fot. Så man vet aldrig vad man hittar på en inhägnad äng
Här är det fina exemplaret. /J

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.