Råd / Släkten, arter och hybrider / Ada /

Skriv början av artikeln om Adaglossum Summit

Nyckelord: Adaglossum Summit

Inlägg med Adaglossum Summit som nyckelord.

Det som jag fasat ända sedan jag drog igång med orkider ifjol har nu blivit verklighet.

det börjar falla ur........

Det började med Adaglossum summit som jag köpte från roelleke. den dog och hamnade i soporan för några veckor sedan, nu börjar Bolleanthes. se ledsen ut. Idag när jag kollade i skåpet såg jag att min Vanda cristata inte såg så bra ut, jag tar upp den ur sin kruka (epiwebkruka med epiweb substrat) Alla rötter är mörkbruna och ser döda ut. Så jag har nu tagit ut den ur krukan satt den barrotad inklämd mellan några andra plantor i skåpet, och hoppas på det bästa.

Min Dendrobium abberans som fö.ö. är en av mina favoriter har också börjat se lite nedgången ut, den kom starkt med 3 skott förra månaden ett har väx till sig dem andra två står still. tappat nått blad och bulberna har börjat skrumpna. Men jag vet inte vad som är normalt och inte heller så....
Riktigt J***a trist känns det jsut nu, ser fram emot de nya plantorna fårn senaste sambeställningen.
Bild på Abberansen kommer jag lägga ut under min tråd om mitt skåp. som uppdateringsbild kolal där om ni är intresserad.

Hoppas någon kan hjälpa?

Nyckelord: Adaglossum summit, Röllke

16/8 -09

Hvor høy luftfuktighet har du i akvariet ?
Jeg har hatt litt problemer med noen av mine planter i terrariet fordi jeg er litt overivrig med vanningen,
så jeg har begynt å åpne dørene noen timer på terrariet for å få fuktigheten under 80%.
Og kanskje du skulle hatt flere vifter for å øke luftsirkulasjonen.

luftfuktigheten kan jag inte svara på då jag ej har någon mästare för det. Har tänkt på det med luftcirkulationen jag med men om jag har fläkten på högre volt så torkar mossan på epiwebben ut jättesnabbt. det gör den tom. som jag har det nu. Jag är ju rädd att det skall torka ut under dagen när jag är på jobbet.

16/8 -09

Du må nok ut og handle inn en fuktighetsmåler og evnt. en vifte til. En fogger på timer løser problemet med uttørkingen av Epiwebplaten. Den Berith kjøpte http://www.reptillagret.se/lucky-reptile... står på min ønskeliste.(og ikke gi opp, det er ikke lett å ha orkideer som hobby )

17/8 -09

Jag har just köpt detta regnsystem. Jag har bara provat det då jag känner att jag måste inhandla en sekundtimer, att köra en hel minut blir för mycket i mitt lilla skåp. Kan säga att den är väääldigt effektiv! (brötar mycket dock!) Kommer att skriva mer om det när jag fått igång skåpet igen.
Jag är själv nybörjare på skåp och kan trösta dig med att säga att du inte är den enda som råkat ut för ett och annat..!

17/8 -09

Plantor kommer och går. Det får man tyvärr lära sig leva med. Igår åkte en gammal favorit i sopkorgen här hemma. Hur mycket omvårdnad man än ger så går det ibland åt h**vete.

17/8 -09

Rot döden kan ju bero på att rötterna stått för fuktigt för länge,
När jag började att odla i skåp blev det många gånger så att jag vattnade vissa plantor alldeles för ofta Tyckte substratet dom växte i såg torrt ut, vattnade och rötterna dog. Det tar ett tag att lära känna hur olika material håller fukten i skåp men när man fått kläm på det brukar det gå bra.

Man ska ju också ska man vara medveten om att den relativa fuktdigheten blir hög i skåp och därför kan det man upplever som torrt egentligen vara fuktigare än det ser ut att vara.
I mina skåp har jag en RH på 80-99 %, har ingen fogger för att få upp luftfuktigheten.
Jag har istället gjort en egen luftfuktare till skåpen av en data fläkt och lite skruvar och den fungerar hur bra som helst. Har tex en sådan i mitt större skåp och har inga problem att få upp RH till 99% och dess utom tar den ingen plats .

17/8 -09

Har man sagt A får man säga B steffe. Vad har du gjort för anordning med datafläkt som luftfuktare...nyfiken ?

17/8 -09

Trist att det strular för dig. Luftcirkulation är verkligen prio #1 i skåp där luftfuktigheten ligger så högt (min ligger som steffe's på 80-99% utan luftfuktare av något slag). Det går liksom inte att fibba där... då kommer mögel eller röta som ett brev på posten....Mitt skåp är ungefär lika stort som ditt och jag kör 2st. 80 mm fläktar på 12V dygnet runt. Är du orolig för mossan kan du ju investera i ett ILS system till dn EpiWeb vägg som självattnar bakväggen på timer i korta intervaller flera gånger om dagen precis så att mossan inte torkar ur men inte dränker orkidéerna. Jag tycker organiskt substrat är hur svårt som helst i skåp Det fina med barrotingar är ju att man ser när de är torra och det fina med EW är ju att det är syntetiskt och inte suger upp den relativa fuktigheten i luften utan bara håller det vatten du vattnar tills det är förbrukat/avdustat. Då lär man sig rätt snabbt vad som krävs. PS! EpiWeb håller mer vatten än man tror. Fyll en tom kruka med EW, ställ den i skåpet och vattna som vanligt. När du är sugen på att vattna igen, skaka den tomma krukan så skall du se att det flyger vattendroppar överallt - alltså läge att vänta lite till med att vattna. Lycka till!!

17/8 -09

Brittmarie; jag kan lägga ut en bild på den lite senare.
Kan säga att en av poängerana med den är att jag inte behöver köra bevattningssystemet för att få upp luftfuktigheten i skåpet men risk för att övervattna orkidéerna
"Grejen" fungerar så bra att om jag kör den på halv fart så håller jag ändå kring 99 RH i skåpet . Skåpet är på 500 liter.

17/8 -09

Jag har så många orkidéer i skåpet att det håller 80-99% utan någon luftfuktare i över huvudtaget.... har tom. "dörren" lite på glänt. Jag hade vatten i kar på botten i början, men det behövs inte nu. Ingen vatten system. Skåpet mäter 75×80×40 cm.

17/8 -09

valkyrie; Håller precise med dej jag kör med EW och som du säger håller den mer fukt än vad man kan tro, med risk även dör att man kan övervattna även den. Som sagt beror ju det hela på funktionen - Relativ luftfuktighet.

17/8 -09

Ni som inte har luftfuktare, hur ofta sprayar ni för hand i skåpet? Eller behövs det inte när luftfuktigheten är så hög..? Jag vet att på botaniska har de ett skåp med vatten och vitmossa i botten. De har inget bevattningssystem alls men sprayar ett par gånger i veckan för hand.

17/8 -09

Jag doppar större delen av gänget 2 ggr/veckan och sprayar dessutom barrotingarna varannan dag ungefär (när det ser torrt ut) för hand med högtrycksputa. Men jag har ju ganska mycket luftcirlulation i mitt skåp också.

17/8 -09

Vad är den idealiska fuktigheten i ett skåp ??
,jag kör med epiweb bevattnings-bakstycke och ligger runt 70% fuktighet

17/8 -09

Vad är den idealiska fuktigheten i ett skåp ??
,jag kör med epiweb bevattnings-bakstycke och ligger runt 70% fuktighet

17/8 -09

steffe : blir mer och mer nyfiken. .

17/8 -09

+ 18/8 -09

Från steffe.

Här kommer en bild på "grejen" !

Grejen med grejen är att den måste stå så att fläkten blåser ner mot en vatten yta (att man har lite vatten stående i botten av skåpet) och på det viset kommer den att fungera som en enkel typ av luftfuktare.

Om man har problem med att hålla uppe luftfuktigheten men inte har lust att dusch skåp och plantor mer än nödvändigt med risk för bl.a övervattning så kan kanske detta vara värt att prova.

Som vanligt så är det ju så att det som fungerar för en kanske inte för den andra men som sagt funkar den för mej .
Kan ju tillägga att denna simpla grej faktiskt har mycket större kapacitet att fukta luften än vad man först kan tro.

fiffig lösning, jag som har slängt bort hur många datorfläktar som helst ´då jag inte tänkt att jag någonsin kommer använda så många....

18/8 -09

Kan tillägga att jag har satt en klick värmelim på skruvskallarna och sedan ställt den mot en plan yta innan limmet helt stelanat.
På så vis kommer den stå på alla fyra och blir också tyst och vibrationsfri mot underlaget.

då har jag skaffat mig en RH mätare min 63% max 99%

RH dagtid när jag sett har legat mellan 86-89%

Nattetid, när lamporna är av har jag mellan 90-99% på morgonen

Ge ditt svar

Antal: Slutsåld. Pris: 65 kr per styck. Frakt: 24 kr per paket.

Den tredje av de sorter Röllke sponsrat OrkidéPrat med. Om planta köps av person som redan deltar i sambeställningen från Röllke så skickas denna planta i samma paket och inget porto tillkommer för plantan.

Denna kosrning ger hybridsläktet Banfieldara (Ada × Brassia × Odontoglossum) då Adaglossum Summit är kostningen Odontoglossum bictoniense X Ada keiliana och Brassada Mivada är korsningen Brassia brachiata x Ada aurantiaca.

Föräldrarna är båda gul-orange-bruna, så jag förmodar att även denna korsning kommer ligga åt det hållet.

Jag förmodar att man kan sammanfatta skötseln med att den tillhör Odontoglossum-gruppen. De som lyckas med dessa plantor får gärna skiva lite odlingsråd som en kommentar.

Foton på Brassada Mivada.

Foton på Adaglossum Summit

Foto och skötselråd för Adaglossum Summit

Nyckelord: Adaglossum Summit, Brassada Mivada, Röllke

8/5 -09

Gunsan OrkidéMormor köpte 1 styck.

8/5 -09

Zinzol köpte 1 styck.

8/5 -09

Plopp köpte 1 styck.

En person som inte är medlem längre köpte 1 styck.

8/5 -09

steffe köpte 2 styck.

8/5 -09

BurraNelly köpte 2 styck.

9/5 -09

Gloxinia köpte 1 styck.

9/5 -09

Elaka de Hex köpte 1 styck.

9/5 -09

Felixan köpte 1 styck.

Köp, diskutera och läs villkor